Dobrý deň, chcem sa opýtať, ako riešiť takúto situáciu. Mám 18 rokov, normálne ešte študujem a bývam s rodičmi. Môj otec má veľmi zlú povahu, nemôžete mu nič zlé nikdy povedať (ak urobil nejakú chybu), ináč sa buď urazí a odíde na pol dňa preč, začne veľmi kričať alebo začne fyzicky útočiť na členov rodiny - mňa, moju mamu. Útočí minimálne raz do týždňa a samozrejme už sa stalo, že tiekla aj krv. Je ťažké s ním viesť komunikáciu bez toho, aby niečo nevyviedol. Ja som zúfalá, mám s ním kvôli tomu veľmi zlý vzťah a začínam sa ho báť. Moja mama sa s ním háda asi každý deň... . Stále opakuje, že mňa môže vyhodiť hocikedy z domu, lebo som už dospelá (aj keď študujem). Cítim sa kvôli tomu úplne sama a bezmocná, keďže nemám ani kde ísť a pôjdem aj na vysokú školu. Na mňa útočí vždy najviac (lebo ja mu viem uviesť veci na pravú mieru a on to nenávidí). Naopak mamina mu radšej nič nehovorí a komunikuje iba zdržanlivo. Na mne si toho vybije vždy najviac, až mám niekedy chuť zavolať políciu, keďže voči mne používa neustále násilie a mám z toho veľký stres. Čo robiť? Nemám sa ani s kým poradiť...
Zavolaj,ani nevieš ako tým pomôžeš aj mame.Ty pôjdeš na vš,ale ona tam ostane...
Keď je agresívny volaj políciu. Inak s ním nekomunikuj ak to nie je nevyhnutné, zbytočne prilievaš olej do ohňa.
Je veľmi smutné a tragické, čo prežívaš. Namieste by bolo v kultúrnej krajine volať políciu, avšak na Slovensku ho vypočujú, pošlú ho domov a ešte viacej sa na vás vyvrsi. Mamina nech podá žiadosť o rozvod, ty máš 18 rokov, obidve môžete pracovať a splácať hypotéku, aj keď len dvojizbový byt. Určite od neho odídte, lebo budete potrebovať psychiatrickú pomoc obidve. A budete mať následky na celý život. Co najskôr odtiaľ odíďte, mamina má pravdepodobne nárok na nejaký spoločný majetok. Pustite sa do toho čo najskôr, kým z vás nespraví psychické trosky.
@lucia1123 prečo sa tvoja mama divá na to ako trpis? Prečo od neho spolu s tebou neodíde? Ako úprimne tvojej mamy mi asi ľúto nie je. Čo sa týka teba, mrzí ma to. Prešla som si tiež týraním, sice ,,len,, psychickým ale človeka to poznačí. Keď pôjdeš na VŠ, budeš na intraku. Čo sa týka polície, to je diskutabilné. Polícia niekedy veci nerieši a otca to môže nesmierne vytočiť a bude ešte horší
Pokiaľ sa nevieš živiť sama študuješ z domu ťa vyhodiť nemôže. Musí TI platiť výživné. Do 25 rokov.
je to zlozita situacia. prvy a najjednoduhsi krok je neuvadzat veci na pravu mieru. nechat ho zit v jeho omyloch, nehadat sa s nim a komunikovat s nim co najmenej.
dokoncit si skolu a bud odist s polu s mamou byvat inam alebo chod na VS a na intrak.
policiu zavolat mozes otazne je ci sa vam to este viac nepomsti.
blbca nepresvedcis. zbytocne si to komplikujes.
domace nsilie v ziadnej podobe neschavlujem problem je v mechanizmoch ktore su aby obete boli chranene.
Ak zavoláš políciu môžu ho na 14 dní vykázať z bytu, ak podaš trestné oznámenie a bude to kvalifikované ako týranie, môžu ho vziať bezprostredne po skutku do väzby. Čo sa aj často stáva. Môže však byť stíhaný aj na slobode. Jeho konanie môže byť kvalifikované aj ako priestupok, v tom prípade dostane pokutu. Skus zavolať na linku určenú pre týrané ženy, tam ta vedia nasmerovať čo ďalej.
@kkajak prekvapiť tyrana niečím milým🤦 A dôvod jeho násilia je práve ich narušený vzťah. Kks,nakoniec za to môže mama aj s dcérou,nie? Takéto rady sú fakt na dve veci.
Na políciu a bez milosti,už to malo byť dávno,ale je mi jasné,že mama ma strach,zvyk,ale treba sa konečne odhodlať a urobiť všetko aby ten chlap išiel do kelu,aj keď je to tvoj otec.Ja by som neskúšala žiadnu nápravu vzťahov apod.Odstrihnut sa a mama rozviest
Ak môžeš, tak odíď na vš na intrák a čo najmenej sa ukazuj doma. Viem, že to bolí, ale polícia Ti nepomôže. Zakrociť proti nemu by mala Tvoja mama. Ak sa dá, tak čo najskôr vyhľadaj psychológa, čo Ti pomôže spracovať tému rodičov. Inak Ťa toto bude sprevádzať celý život v rôznych oblastiach. Ani nevieš, čo všetko takéto vzťahy doma v Tvojom živote ovplyvňujú. Minimálne Tvoje partnerské vzťahy. Ak si to nechceš niesť celý život, tak smer terapia. Držím palce a veľa síl želám.
Ako prevychova primitívneho tyrana láskou? Akože jemu je ľúto, že sa mu dcéra a manželka vzďaľujú?? Nie, on to ma úplne u riti. Je to proste manipulátor a tyran, naňho slovo Láska neplatí. A prekvapiť ho niečím milým po tom, čo ju fyzicky napáda?? Akože na Deň otcov mu má niečo pekné nakresliť ? Tvoj príspevok je ako z rozprávky od bratov Grimmovcov.
@kkajak nezda sa ti, ze si tak trosku mimo? Aku lasku mu ma davat dcera, ktoru otec tyra fyzicky aj psychicky? Uz od malicka. Aku lasku dal taky otec svojmu dietatu? To dieta sa nevzdaluje, to on uz davno utiekol od svojej rodiny, manzelky a deti... Vies kde je to miesto, kde sa on cito fajn. Nejaka krcma kde chlasce a "nabera" guraz aby zas a znova, uz po tisici krat vyvolal konflikt aj za to, ze prave slnko zapadlo a potom si svoju zlost vylial na svojich najblizsich.
Toto je rada ako z devatnasteho storocia, ked zena bola len vec...
@stanulienkat mne toto pride ako prevychova tyrana podla pokynov zo Straznej veze...
Kludna zavolaj policiu. Nasilie v rodine nie je pripustne, ani na zenach, ani na detoch a ani na dospelych detoch.