Otec je v dlhoch. Ako zistím, či je zadlžil aj dom?

vaneesa
14. máj 2024

Dobrý deň, moc sa v týchto veciach nevyznám, preto by som si rada nechala poradiť a objasniť celú vec.
Ide o to, že otec je v dlhoch až po uši (hazard, nebankovky atď…), vraj je zadĺžený aj celý dom, no neviem ako to zistím či je to naozaj tak?
Ale to najhlavnejšie - dom stojí na veľkom pozemku a s priateľom máme víziu, že by sme si postavili na tomto pozemku vlastné bývanie. Je teda možné tú časť pozemku, kde by sme stavali, prepísať na nás? Mali by sme aj vlastnú príjazdovú cestu takže kvázi samostatný pozemok by vznikol.
Samozrejme hypotéku a podobné veci by sme riešili cez dom priateľových rodičov čo sa týka zálohy.
Vopred ďakujem za pomoc 🙂

katica06
14. máj 2024

@vaneesa https://zbgis.skgeodesy.sk/mkzbgis/sk/kataster
Nájdi si na katastri jeho Lv ak má ťarchy bude to tam napísané, napr XYexekútor, Ak tam je ťarcha tam sa nedá manipulovať s majetkom repa. sa dá iba po zrušení ťarchy(zaplatení dlhú)

andrejkap123
14. máj 2024

@vaneesa pozri si na katastri online list vlatnictva a v odseku “Ťarchy” uvidis ci tam nieco je 🙂

andrejkap123
14. máj 2024

Staci tam zadat len cele meno vlastnika a obec

zalka
14. máj 2024

@vaneesa pozri na katastri aké ťarchy a exekúcie sú na nehnuteľnosti.
A ak sú tak budú aj na pozemku tak exekútor nedá preč ťarchu ale ti to tam nechá a budeš otcove dlhy splácať ty.
Dokonca exekútor nesúhlasil s delením pozemku a vytvorením novej parcely v jednom prípade čo poznám.

katica06
14. máj 2024

Ešte by som dodala, že ak tá sumu není nejako extra veľká, mohlo by sa odkúpiť časť pozemku a otec by nedostal nič , kúpnu cenu by ste zaplatili priamo exekútorovi ktorému dlží a on zruši ťarchu. Musíte zvážiť do akej sumy je to priechodne

sasa1310
14. máj 2024

@vaneesa to čo je za nápad stavať na cudzom pozemku so založením cudzieho majetku a toto všetko riešiť s “priatelom”? Sa rozídete a priateľ ostane bývať na pozemku tvojho otca? Toto sú nápady za milión

heleninamama
14. máj 2024

@sasa1310 Tomu sa hovorí Aký otec, taká dcéra.🤣

sasa1310
14. máj 2024

@heleninamama zábezpeku cez dom priateľových rodičov. Až mi sánka padla.

vaneesa
autor
14. máj 2024

@sasa1310 ďakujem za komentár k veci, veľmi ste mi pomohli ;)

melanta
14. máj 2024

@vaneesa ak aj na dome/pozemku je exekúcia, odkúp od otca časť pozemku, exekútor to povolí, keďže peniaze pôjdu priamo exekútorovi. Len pozor, aby si od otca odkúpila pozemok, ktorý bude mať samostatnú prístupovú cestu, čiže k domu peši aj autom nepôjdeš cez pozemok otca. A rieš to sama, bez financovania s priateľom. Aby si ty aj otec raz neplakali, že máte na pozemku cudzieho človeka. Pretože áno, rozísť sa môžu aj ľudia, ktorí boli presvedčení, že sa im to nikdy nestane. Idáelne ale je, ak chcete dom, kúpiť si vlastný pozemok.

melanta
14. máj 2024

@sasa1310 to je tak, keď chce niekto dom, ale nemá na pozemok, tak pôjde stavať na rodičovskom.

zuzkaa1991
14. máj 2024

@vaneesa ohľadom rozdelenia pozemku treba zavolať geodeta on rozdeli zakresli poda na kataster ale to musii podpísať sucasny majiteľ pozemku plus darovacia alebo kúpno predajna zmluva ze tu novu cast prepisuje na vas

simca06022011
14. máj 2024

@melanta úplne normálne, zem nafukovacia nie je, kopec ludi to takto poriesi. Preto sa veľké pozemky kupovali, aby sa neskôr delili, dediny alebo deťom ostali.

zalka
14. máj 2024

@zuzkaa1991 s týmto musí súhlasiť nielen majiteľ pozemku ale aj exekútor a poznám prípad kde exekútor nesúhlasil s delením pozemku a až po vyplatení exekúcie to mohol majiteľ spraviť...

mk1111111111
14. máj 2024

Zisti, ci je zatazeny, ci je tam nejaka plomba v prospech niekoho, napr.nejaky exekutor, potom, jedina moznost, spojit sa s exekutorom, pripadne, v prospech koho je zalozka a ak ten dovoli za uhradu odclenenie casti pozemku, potom volat geodeta, odclenit a zaplatit tomu exekutorovi. Jednoducho povedane, ak je v prospech niekoho plomba, neprepisete nic. Ci je zatazeny najdes na katasterportal.sk, ako uz hore pisali v dolnek casti listu vlastnictva.

sasa1310
14. máj 2024

@simca06022011 však samozrejme, že veľa ľudí to tak robí. Ale tu je to na hlavu postavené. Chcú stavať na cudzom pozemku a založiť cudzí majetok. Sa rozídu, on sa vráti k rodičom. Obaja prestanú platiť hypo, však načo by ona platila hypo, keď je založený dom jeho rodičov. A problém je na svete.

zuzkaa1991
14. máj 2024

@zalka to je jasne lenze nie jje iste.ze je pozemok zalozeny treba pozrie LV tam všetko je zapisane ;)

sasa1310
14. máj 2024

@vaneesa no nemáš za čo. Možno sa zamyslíš a trochu porozmýšľaš, že stavať na cudzom pozemku so založením cudzieho majetku s cudzím človekom nie je správne riešenie.

melanta
14. máj 2024

@simca06022011 ale to je v poriadku. Ak by moja dcéra chcela stavať na mojom pozemku, nech sa páči. Ale ak by pozemok bol môj, tak jedine tak, že majiteľom domu bude iba ona, nebudem mať na svojom pozemku dom, ktorého vlastníkom je aj cudzia osoba, čo priateľ je. Ty by si bola v pohode, aby tvoje dieťa stavalo na tvojom pozemku dom, ktorého vlastník bude aj priateľ dieťaťa a keď sa rozídu tak čo? Budete ho vyplácať, aby ste nemali na pozemku cudzieho človeka? Navyše, žijeme v 21. storočí, tieto názory, že ľudia mali veľké pozemky aby si tam deti stavali domy. No nie. to vzťahom príliš nepomáha.

sasa1310
14. máj 2024

@zuzkaa1991 akonáhle má dlhy a je v exekúcii a to nemusí byt ani nič na LV, on už nemôže nakladať so svojim majetkom a už vôbec nemôže svoj majetok alebo časť svojho majetku darovať inej osobe

sasa1310
14. máj 2024

@vaneesa a hlavne treba stavať domy, keď na to človek má a nie že sa spolieha na cudzie majetky a banky 🤦‍♀️ ja si nedovolím stavať dom a to majetky mám

simca06022011
14. máj 2024

@melanta ja reagujem na niečo iné, nie na to ze s priateľom tam.chce stavať;)

alickapusinka
14. máj 2024

TY chceš bývať za cudzie peniaze na cudzom pozemku spamätaj sa jasné. Priateľovi rodičia samozrejme cez nich zakry sa len takou perinou na akú máš nie bývať na cudzom pozemku samozrejme hypotéku by sme riešili cez priateľových rodičov. Aspoň netrep len tak sa cudzí ľudia pre teba budú hrnúť do vašej hypotéky a prestanete splácať a im ostanú oči pre plač a budú bývať kde na ulici. Veľmi jednoducho si to predstavuješ bývať áno na cudzom pozemku za cudzie peniaze. Priateľovi rodičia ktorý by vám ručili môže zomrieť a čo potom je to dlhá doba aj 30 rokov. Spoliehajte sa sami na seba a nie postavím na cudzom pozemku za cudzie peniaze. VY si to predstavujete ako Hurvínek válku. Postavíte dom a rozídete sa TY pôjdeš s holým zadkom. TY si myslíš že ak budú jeho rodičia ručiť svojím domov že dajú dom ktorý sa postaví na vás oboch snívaj si úplne naivná určite za ich peniaze prepíšu dom len na neho alebo nechajú ho na seba a budeš platiť polku peňazí do vzduchu ak by ste to mali platiť pol na pol. Takže zbytočne si robíš nádeje vzdušne zámky a neviem čo ešte dom tvoj nikdy nebude. Tvoje meno tam figurovať na LV čím skôr sa zobudíš do reality tým skôr to bude mať pre teba lepši dopad. TY myslíš že každý je tak detský naivný ako TY že jeho rodičia budú ručiť domom len tak kvôli vám pre syna že si to neošetria papierovo u právnika. Jasné postavia dom na otcovom pozemku na pozemku cudzieho chlapa ONI budú ručiť svojím domov a napíšu ho aj na teba neblázni. TY nechceš zisťovať ťarchu na dome TY chceš na zaťaženom dome zistiť čí pozemok nemá exekúcie a čo si myslíš že otec TI len tak dá pozemok ak pôjde mu o dom bude trvať na splatení exekúcii. Aby si aj ON zachránil strechu nad hlavou. Píšeš že je gambler tak možno TI bude chcieť odpredať pozemok a myslíš si že priateľovi rodičia budú chcieť stavať na zaťaženom pozemku. Strašne naivná predstava. Prečo by mali ísť do problémov priateľovi rodičia a zaťažovať splatený ich dom. Lebo pani madam chce to čo chceš TY ich vôbec nezaujíma. Si pre nich cudzia. Každý by bol taký múdry samozrejme hypotéku by sme riešili cez priateľových rodičov TY si mu nič tak TY nemáš čo riešiť s jeho rodičmi.

petronelag
14. máj 2024

Keď nie ste manželia, tak je to dosť riziko takto riešiť.

andrea_82
14. máj 2024

@alickapusinka uf, ale si jej nalozila. V podstate mas pravdu, ale mohla si byt trochu miernejsia. Nevies, ake maju vztahy v rodine, mozno s priatelom planuju svadbu a svokrovci su taki dobrosrdecni, ze budu suhlasit.

zuzkaa1991
14. máj 2024

@sasa1310 exekútor je zapísaný na LV

sasa1310
14. máj 2024

@zuzkaa1991 áno, ale každý zápis na LV trvá nejakú dobu. Myslel som toto obdobie kedy pozerá LV. Okrem toho exekúciu môže mať na LV domu a na LV pozemku nemusí mať nic, keďže zábezpeku hodnotne môže stačiť iba dom. Každopádne ani to, kde nemá exekuciu darovať nemôže.

nurielka
15. máj 2024

@alickapusinka ma pravdu, radšej si riešte vlastné bývanie..toto je riziko, ale tak každý sa asi musí popáliť sám, aby prišiel na to, že nie vždy to čo je v jeho "predstavach" je ten najlepší nápad..

nurielka
15. máj 2024

Byť na mieste priateľa a jeho rodičov, určite si nenastahujem nevestu na odčlenení pozemok a riešiť zálohu cez priateľovych rodicov, neverím tomu, že taký dobrodinci existujú, ale keď áno klobúk dole. Ty sa s ním rozides a nebudeš platiť hypo.. boli by na hlavu.