Otec bije mamu, mám sa o tom porozprávať s priateľom?

dani232
25. nov 2019

Ahojte,

mám 24 rokov, nie som už žiadna pubertačka, napriek tomu ma trápi možno pre niekoho nie tak vážna vec alebo blbosť. Ale ja sa aj napriek svojmu veku cez to nedokážem preniesť.
Ide o to, že foter je hajzel, od malička sme sa museli so súrodencami pozerať na to ako bije mamu, a samozrejme siahal aj na nás. Pokrivilo to celý môj pohľad na mužov ako takých, všetkých som mala za idiotov a so žiadnym som nikdy nechcela mať nič spoločné .... ved si viete predstaviť pri tomto výchovnom modele ... Len podotknem že mama v tom tiež nie je tak úplne nevinne, niekedy by vedela vytočiť aj najväčšieho flegmatika, ale to otcovi nedáva právo, aby robil to čo robí.
A ide o to, že aj napriek tomuto som si našla priateľa s ktorým sme už 3,5 roka. Máme pekný vzťah, priateľ je eňo ňuňo, tip top zatiaľ.
Problém je ale v tom, že mu to nedokážem povedať. Už vie dosť škaredých vecí o našej rodine, ale toto nie. On je proste z usporiadanej milujúcej rodiny. A ja jednoducho nie, hanbím sa fotrovcov, za tu ich mentalitu a celkovo. Priateľovi sa to bojím povedať, pretože neviem čo by si pomyslel, nechcem aby sa na mňa pozeral inak, alebo dokonca aby ma kvôli tomu nechal, aby si našiel niekoho z normálnej rodiny. Sama sa kvôli tomu všetkému cítim "hendikepovaná", vždy som sa kvôli tomu cítila ako nerovnocenná bytosť ostatnými. Na druhej strane on veľmi nechápe, prečo s fotrom nechcem nič mať.
Neviem ako sa zachovať. Mama ma teraz nové modriny, a urobil jej ich pred malou deväť ročnou sestrou. Trápi ma to a hlavne sa o tom nemám s kým porozprávať. Nie som si istá, či to môžem s priateľom.
Ako by ste to videli vy? Zmenili by ste svoje správanie voči partnerke? Vadilo by vám to?

limetka69
25. nov 2019

rodičov si človek nevyberá, nemôžeš za to, určite by som mu to povedala, a keď ma kvoli tomu nechá tak je hneď všetko vysvetlené 🙂 ale neverím, že by to urobil 🙂

bluka2
25. nov 2019

Po 3,5 roku by som sa už otvorila a všetko mu vysvetlila tak ako to je. Ak to zoberie nejak divne, potom nestojí za to, veď ty za to predsa nemozes. V tom prípade s ním aspoň nemusis strácať viac času. Ak to zoberie normalne, posuniete vás vzťah ďalej. Na jeho mieste by som sa len čudovala, žprečo si mu to doteraz nepovedala. Možno sa bude báť, že či mu nedôverujes.
Inak mimo temy, by si ho mala udať na polícii, lebo násilie na ženách je NEPRÍSTUPNÉ!

bluka2
25. nov 2019

Trochu sa poopravim, uvažujem, že.by mi na mieste priateľa asi vadilo, že si mi taku dôležitu vec tak dlho nepovedala ...

limetka69
25. nov 2019

@bluka2 snáď s vysvetlením dôvodu by to mohol pochopiť a preniesť sa cez to 🙂 ak je inteligentný 🙂

stankadu
25. nov 2019

Rodičov si nevyberáme. Priatelovi by si to mala povedať, aby vedel, čo je vo veci a čo najskôr. Môže si potom myslieť, že mu nedôveruješ. Nemyslím si, že by ťa vymenil, ty si iná a nemôžeš za to. Môj muž mal tiež takého otca, čo si lúbil vypiť a bol vtedy riadne agresívny. On mi to povedal hned, že nech viem akú má rodinu, ale že sa za neho velmi hambý. A že či ho aj tak budem chcieť. Muž je uplne iný ako jeho otec a som rada, že mi to povedal.

bluka2
25. nov 2019

@limetka69 hej, dufam tiež.... Podľa mňa to nie je ani tak o inteligencii ako o očakávaniach od vzťahu, možno mal pocit, že vzťah je dovernejsi než naozaj je.a možno si povie, že super, že mu to povedala, že on si ani nevie predstaviť mať takú rodinu a nevie, ako by sa zachoval. A možno tiež pri tej príležitosti vyzradi nejaké tajomstvo...

martinajurkechova
25. nov 2019

V každej rodine je niečo. Aj rodiny kde to vyzerá úplne ideálne majú svoje tajomstvá. Vypláva to na povrch neskôr a potom sa človek len čuduje ako to je možné. Normálne mu to povedz. Veď čo, tak či tak sa to raz dozvie. Bude lepšie keď sa to dozvie od teba.

anita6666
25. nov 2019

A naco by si mu to hovorila??? Možno v živote stretnes ďalších mužov, kt.ti budú partnermi a to každému budes vesat na nos???? Okrajovo spomenúť ok,ale nemyslim,ze by to mal a ani chcel vedieť.

miadi
25. nov 2019

Ved normalne mu to povedz aj vysvetli ako sa koli tomu citiš. Konecne pochopi urcite veci o tebe ktore mu doteraz nedavali zmysel. Ak Ta miluje Tak Ta pochopi a bude ti v tom oporou nie ta odsudzovat ze z akej si rodiny. Ale Ta objime a polutuje ze si musela zažit aj take veci. Iba blbec by reagoval inak. A s blbcom byt nechces. Partner by mal byt clovek ktoremu mozes povedat vsetko bez obav ze by ta odsudzoval. Mal by byt aj tvoj najlepši kamarat clovek čo Ta podpori. Sama sebe si najvacsi nepriatel ked sa za tieto rodinne veci citiš menejcenna. 3.5 r sa poznate a ty mu nevies na tolko doverovat aby si mu povedala čo Ta trapi? Musis popracovat na svojom sebavedomi. A naučit sa o problemoch hovorit. Zdoverit sa. Sama si obet domaceho nasilia mozno potrebuješ aj pomoc psychologa. Nemas sa za co hanbit nic zle si neurobila.

katulik123
26. nov 2019

@anita6666 nesúhlasím. Nikdy nevieš ako dlho spolu budú. Plus sú spolu nejaký ten čas takže je fér aby vedel všeličo o nej. Kedy podľa teba bude vedieť ktorý je ten posledný? Hm? 🙂 Nikdy. Takže áno ak niekoho ľúbi a dôveruje mu. Kľudne nech mu to povie. Myslím, že to len ocení

gabrielaaaa
26. nov 2019

@dani232 JOJ keby si vedela čo vie môj všetko o mojej family😅ale bohužiaľ ako mala som si prešla týraním ak ho tak mám nazvať že otec 😾čo chytil s tým nás zmlátil už ako 10 ročná som sa musela starať o 2 ročného brata keďže Mamka sedela v krčme za každú dvojku zaucho medzi dverami nejdem to rozpisovať nerada otváram tuto tému jednoducho on nemá miesto v mojom živote nevidela som ho odkedy nás vzali do DD RAZ KEĎ MAL MALI ASI PÓL roka odvtedy žiadny kontakt on vie všetko aj to že som prežila dva krát pokus o znásilnenie ako 14 ročná a sám mi povedal ja niesom boh aby som tá súdil on to berie tak ako to je on žije somnou nie snimi takze tak 🥰a vedel to každý jeden že prečo sa nestretávam s rodičmi a načo čo mi oni v živote dali’? Nič len bytku biedu a strach

sonnenshein
26. nov 2019

Pozri sa na to takto. Keby bol priatel ten, co ma taketo skusenosti s rodinou, opustila by si ho kvoli tomu? Asi nie, ze?
Za to, ako si vysrastala, a akych mas rodicov NEMOZES.

kitycat
27. nov 2019

ste spolu dost dlho a nieco si mu uz teda sama povedala. Ak tvoj priatel nie je debil tak mu to urcite docvaklo aj samo a mozno mlci lebo o tom mlcis ty. Mozno je na case sa o tom porozpravat otvorene. Hlupo hadzes vsetkych muzov do jedneho vreca a aj toho tvojho ...pises ze ZATIAL je eno nuno.
Si zrela ist na terapiu ak po takom case nie si schopna sa priatelovi otvorit. Pracuj na sebe a tvojej psychike ak chces mat vztah.
Mozno by si mala nechat frajera pretoze ty asi len cakas kedy sa z neho stane tvoj otec...o tom ze sestru nechas v takom prostredi ani nehovorim.

bobana297
21. dec 2019

Ja som mala take podobne detstvo. Az na to, ze moja mama nikdy za nic nemohla. Otec bol jej prvy aj posledny partner. Moj otec bol aj je kurevnik. Su sice rozvedeny ale su stale spolu. Mama nevie od neho odist, pretoze ma strach, ze by jej nieco spravil. Psychiatricka im povedala, teda mamine, ze ju stalee vidi ako tu neposkvrnenu zenu, a dokazal by ju aj zabit. Uz sa rozhoduje, ze ujde do Nemecka za pracou, kde raz bola vypomahat na jeden mesiac. Nikdy som sa vsak nehanbila to povedat partnerovi, ano zmenil pohlad na mna, ale s tym, ze mi daval viac lasky a pochopenia, co som od chlapa a od otca nikdy nemala. Viac ma chrani. Ked mu to chces povedat, tak niekde pri caji, kde mu aj povies, ze si sa dlho rozhodovala ci to povedat, ci nie.. ze sa bojis, ze ho stratis alebo sa ti oddiali. Ak je to vsak rozumny chlap, myslim si, ze ta pochopi a skor ti nedovoli moc kontakt s rodicmi. Aj to sa moze stat. Aj ked ta to mrzi, co mate doma, viem co prezivas musis sa od toho odosobnit uz si dospela. Ja som to tazko znasala, lebo mama bola v tych veciach vzdy nevinne a to ma mrzelo. Casom som zostala imunna voci otcovi a ked sme u nich a zvysi na nu hlas, alebo jej vynada skrz kktinu, ze je nervozny ho zvozim a vynadam mu. Aj ked ma otec bil, vzdy to bolo zo vstycenou hlavou, ze no udri si este ked sa ti ulavi. A potom to uz ani nebolelo a vysral sa na to. U nasich tie bitky sekli vtedy, ked sestra uz na neho vytiahla noz ze ho uz zabije a ked sa mu aj mama vzoprela a taku mu drbla, az ho posadilo a rozplakal sa ako male dieta. Odvtedy si nepamätam, ze by ju udrel. Pevne nervi a vela sil, treba zacat zit svoj zivot aj ked tazko ale ano

lussyl5
21. dec 2019

@dani232 Nie že môžeš ty mu to musíš povedať,ak plánujete spoločnú budúcnosť mal by taký dôležitý fakt vedieť,lebo ak sa vezmete budete mať deti a tak tak s tvojimi rodičmi budete v kontakte musí vedieť ako sa veci majú,za ďalšie bolo by horšie keby na to prišiel sám (čo sa ľahko môže stať)mohol by sa cítiť oklamaný,za ďalšie prežité traumy môžu vplývať na tvoje správanie vo vzťahu a tvoje správanie voči nemu ako mužovi,čo verím a dúfam že nie vo veľkej miere ale ako si písala máš iný pohľad na mužov a tým že si doma nemala dobrý vzor môže ťa to ovplyvniť tak že si to ani neuvedomíš a on nebude rozumieť prečo.Za ďalšie možno spolu dokážete máme a tvojej sestre nejako pomôcť.A ak by ťa kvôli tomu nechal tak to nebol ten pravý ,čo si myslím neurobí ak máte ozaj pekný vzťah.