Chcela by som sa spýtat na váš názor, ako by ste sa zachovali vy na mojom mieste v danej situácii. Musím napísat viac, aby ste to vedeli posúdit objektívne. Ked som bola doma ,pomáhala som rodičom vo velkej záhrade v pestovaní plodín , ktoré sme odvzdávali za dobrých finančných podmienok. Moje kamarátky pomáhali tiež a vždy zo zisku dostali nejaké "drobné" z čoho si vystrojili potom svadbu a kúpili byt. Ja som v tých časoch nedostala nič.Ani som to nejak nevnímala, nestarala som sa o to, kým som sa nevydala. Ked som sa vydala,mala som 18, stratili o mna moji rodičia záujem sposobom, ked som nešla domov ja, tak o mna ani nezakopli.Samozrejme ani nevedeli kedy majú ich vnuci sviatky, prázdniny sa u nich nekonali.Moji svokrovci boli úplný opak . Deti v podstate u nich vyrástli, ked sme stavali dom vo všetkom nám pomáhali, o financiách už ani nehovorím. Až som sa hanbila pred mm , že naši ako na mna kašlú, a to som nemyslela finančne, jednoducho by mi bodlo aj "ako žiješ" ...... Ked sa už dozvedeli od cudzích, že sa ideme stahovat do domu, tak mi otec doniesol ,
aby sa nepovedalo, že oni nič, vkladnú knižku na moje meno so sumou , ktorú sme použili na kúpu manželskej postele . ALE, ked mali uložené nejaké peniaze v nebankovke, ktorá skrachovala, vypýtali si nazad tie darované peniažky , takže som musela našetrit a vrátil, lebo vraj mali sporenie, ku ktorému sa nedostali , keby niečo a tieto už vlastne moje peniaze potrebovali pre istotu . Po 18 rokoch manželstva nás raz so sestrou zavolala mama domov, že má pre nás návrh: mala by zdedit po našej babke pozemky, do ktorých je ale potrebné investovat cca 150.000Sk aby ich dostala na meno, ale oni na to nemajú peniaze a ich to nezaujíma, ked si to my dve so sestrou zaplatíme, tak budú naše. Aj sme tak spravili, vybehali sme ich, poplatili , čo bolo treba , konalo sa dedičské , došlo to na meno mamy ..... A vtedy začal otec s tým, že nám tie pozemky nedajú, že ich raz zdedíme. No nás samozrejme šlo porazit, lebo ani jedna z nás nemá na vyhadzovanie peniaze, keby sme to boli vedeli , nedáme do toho ani korunu. Napokon po ročnom cirkuse, mama prepísala na nás pozemky s tým, že máme spravit ešte babke nový pomník, lebo je už starý. Aj sme tak spravili, za pomník sme vysolili dalších 55.000Sk. Po dvoch rokoch, prišiel gazda, ktorý nám ponúkol odkúpenie cca polky zdedených pozemkov,ktoré sme mu aj predali, čo do smrti otec nevedel predýchat. Kým žil otec, dovtedy boli hádky kvoli pozemkom. Vždy nám vyčítal našu výchovu, kolko sme ho stáli a že sme nič do domu na oplátku nepriniesli, hovorieval : "na tento stol ste ani jedna ani korunu nezložili " . Podotýkam, nikdy nevidel naše žiacke knižky, nevedel ako sa učíme , s kým chodíme, kedy prídem zo školy a či ma niečo trápi.....Teraz , ked nás pred 3 mesiacmi opustil, mama prišla za mnou s tým, že otec do svojho konca nesúhlasil s tým, že prepísala na nás pozemky a preto by sme mu mali spravit pomník ako odškodné , ktorý už zjednala, jedná sa o cca 7.000E, mali by sme to so sestrou vyplatit .Vyjadrila som sa, že ked príde k dedičskému, tak nič nechcem. Po tomto výroku som sa ale dozvedela, že otec, ked bol chorý, všetok majetok previedol na mamu a v dedičskom nededíme pre nemajetnost mojho otca . Neprekvapilo ma to .Ak by sa vám zdalo, že som mamonárka, že riešim len financie, že pozerám kto kolko dá a odkial dostanem, mýlite sa. Porovnávam dve rodiny, ktoré sú si osudom neskutočne podobné ale zmýšlaním tak odlišné.... Nikdy som nebola "na peniaze" , nikdy ma darované nezaujímalo, skor ma hnala dopredu moja rodina, ktorú milujem , kde nikdy nebolo predné , kto komu čo dal a kedy vráti .Mám však neskutočnú dilemu :Mám po týchto všetkých peripetiách dat robit otcovi pomník?
Dakujem, že ste si prečítali celý moj príbeh a za akýkolvek názor budem vdačná.
@67california zoberiem to od konca a skrátka - ak mám platiť pomník, tak ho vyberiem ja (resp. dohoda s ďalšou osobou, ktorá sa na tom bude finančne tiež podieľať)... a pomník ako odškodné? nech sa na mňa nikto nehnevá, čo už z toho ten mŕtvy má? samozrejme, každý zosnulý by mal mať slušné miesto posledného odpočinku, ale či to bude za 3000€ alebo za 7000€, to môže byť rozdiel len pre pozostalých...
@67california tiez nedala,zatial len davas a davas..aspon podla tvojho prispevku.
No ked nedas urobit pomnik, zrejme to budes pocuvat az do maminej smrti, dohodni sa so sestrou a daj spravit lacnejsi pomnik, mama tlaci na citlive miesto
Alebo mas este moznost sa zatat a mame bude musiet stacit drevenny kriz
@67california prepac, ale nie. preco? ano - priviedli ta na svet, vychovali, ale svoje si si na rodicovskom poli odrobila, resp. odmakala. za co si mala koruny na stol otcovi pokladat? za to, ze si mohla na poli zadarmo lopotit? teda -sorry - za stravu a osatenie, teda starostlivost, ktoru su ti rodicia povinni ako svojmu decku dat? :( je mi luto, ale podla toho, co hovoris, vasi rodicia nemali deti, ale lacnu pracovnu silu ... a aby si im este aj dar vracala, aby mali financnu rezervu ...
a argument tvojej mamy, ze otec sa hneval a ty ako odskodne mu mas zaplatiti pomnik za 7000 eur???? ved to je casto niekoho rocny prijem!!! nie, nie a just nie. nie si im nic dlzna, to malo, co ti na vkladnej klnizke dali, si im vratila. po otcovi dokonca nic nededis - ako skvely pristup rodicov - tak mame jednoducho tiez povedz, ako oni tebe, ked si pytali peniaze, ze nemas z coho a hotovo. otcov majetok zdedila mama, tak nech sa mama aj postara.
je mi luto, ze riesis takuto dilemu, ale nemas preco rozmyslat.najma preto, lebo vasi peniaze zjavne mali, vsak statok, polia, uspory, len ich zgrlili dakde v pancuche. verim tomu. takze ak chce mama pomnik za 7000, nech si ho zaplati ... lebo ako hrob sa mi to zda velmi vela ... da sa aj za polovicu, aj za menej. ak chce, aby ste ho platili vy, mali ste ho vybrat.
nie, nedala. za pozemky ste predsa čosi zaplatili, a rodičia vás potom sprosto oklamali. ak ste pri vybehávaní predsa vrazili do pozemkov 150 tis. Sk ako píšeš, a potom ešte na základe vydierania 55 tis. za babkin pomník (mimochodom, ten mal predsa zaplatiť rodič - babkino dieťa, nie ?), tak spolu je to už tých 7 tis. eur. Neplaťte už nič, mama si zjednala, mama nech zaplatí. A po tom všetkom (ako píšeš, že si vás v podstate ani nevšímal), neviem, či by sa mi chcelo zájsť aspoň k tomu drevenému krížu ...
@67california Ak by ta odmietnutie prispevku na otcov pomnik v buducnosti mrzelo (sama vies najlepsie, aka si povaha), tak sa zlozte so sestrou (ak bude aj ona suhlasit, samozrejme), v sume, na ktorej sa dohodnete, a vyberte pomnik vy. Resp. mame oznamte, ze jej prispejete sumou xy, a nech to riesi aj plati dalej sama. Ak nemas potrebu pomnik riesit vobec, nechaj to na mamu, nech sa aspon o toto postara na vlastnu past. A nenechaj sa nou uz vydierat. Lebo - prepac - doteraz to robila vcelku uspesne..ja viem, rodina. Ale stacilo.
@maznacik007 dakujem
@anatalia77
@pribinak dakujem
@ukulela
@klincek
@tarra6
Dakujem , rozplakali ste ma..... ked si spomeniem aký "záujem " bol z otcovej strany o nás a aký záujem z našej strany, ked po ožaroch nestál na nohách a ja s mužom sme ho na rukách niesli do nemocky , nech s ním niečo robia a kolko sa nabehala sestra po naj lekároch, ktorých som s mužom finančne dotovala, aby mal luxusnú izbu a maximálnu starostlivost...... ked si spomeniem na to, že bolo vonku 30 stupnov a pod foliovníkom 60 a on sedel vnútri v chládku , kým ja som trhala burinu vo voliovníku /nikdy do záhrady a na pole ani nevkročil - mal inú robotu , to vždy len ja s mamou , sestra je ovela staršia, tá bola už vydatá / ...... mne to už príde ako vydieranie z maminej strany , som sklamaná , rozčarovaná a nahnevaná zároven, plno otázok bez odpovedí ......
@67california mna zaujalo to, ze oni by do tych pozemkov neboli investovali, ale ked ste to vybehali a nasledne cast predali, tak bol ohen na streche a urazka az do smrti 😖 ... o pomnik by sa mal v prvom rade postarat ten, kto dedil a to je Tvoja mama ... pomnik vybrala, tak nech ho aj zaplati ... ak nema tych 7000 eur, tak mala vybrat taky, na aky ma ... uz je asi dost stara, aby vedela, ze sa treba prikryvat len takou perinou na aku ma ... naozaj nemusis mat vycitky svedomia.
@67california teraz mam slzy v ociach ja..nikdy nedopustim (resp. sa budem velmi snazit), aby na mna takto spominali moje deti. ani ty si si to od tvojich rodicov nezasluzila 😔
urob to, s cim sa stotozni tvoje srdce, nie rozum. aby si mohla uzavriet jednu etapu a pokojne spavat, bez otazok, bez vycitiek. ak povies mame ano, je to sice nelogicke, ale krv nie je voda, ja by som to chapala a urcite nie som sama. ak povies nie, obrn sa voci vsetkym vycitkam, lebo nikto na ne nema pravo..spravodlivost si raz najde kazdeho, aj ked sa niekedy zda, ze prilis neskoro. a teraz mas na nu poslednu prilezitost..a nie voci mame - ale voci otcovi.
nie, povedz mame že kedže za života všetok majetok previedol na ňu, mala by z vďačnosti ten pomník zaplatiť sama.. a že ty sa vinná za nič necítiš aby si niekoho im memoriam odškodňovala... bola by si hlúpa keby si sa nechala takto vydierať do smrti... mamonárka nie si ty, ale tvoji rodičia.. sorry za úprimnosť ale z tvojho príspevku to priam kričí..
@67california
7000 za pomnik? To kde sme? investicie do mrtvych? Co to otcovi pomoze?
Dufam ze ja ked zomriem, tak budem mat len maly dreveny kriz. Ani kvety nech na mna nesadia. Uz mi to aj tak nepomoze a su s tym len zbytocne starosti pre pozostalych. Ano, mozu sa zastavit a pomodlit za mna ale tieto veci su fakt "Nenavratne investicie do mrtvych". Pre nikoho. Akoze fakt nevidim motivaciu. Preco to mama chce? Aby ju v dedine neohovarali? Alebo naopak, aby sa ukazala ako sa "stara o otca", alebo ze oni maju krajsi hrob ako suseda? Falosne pohnutky.
Dolezite je, aki sme, a nie co si ludia o nas myslia.
Ja by som 7000 na pomnik otca nedal, nech by bol akokolvek dobry na mna. Ked uz tak nech ma jednoduchy dostojny hrob ale 7000 to je jak keby som kupil ferrari namiesto octavie. Ferrari, na ktorom nemoze jazdit ani otec, ani ja.
@67california hmmm...je mi smutno,velmi smutno,ked citam tvoje riadky...
nebudem sa radsej vyjadrovat k celemu pribehu
zaujala ma len ta suma za pomonik....7000eur je dost
ja som davala nedavno robit pomnik...a teda najobycajnejsi nebol...ale 7000eur je dooost....
uz nech je mi akokolvek proti srsti to povedat, nedavala by som mame za hrob nic...
ak uz mama chce od vas so sestrou nieco s hrobom riesit.....nech to cele necha na vas-aj vyber hrobu aj celkovy vyzor...atd.
toto uz nema so tvojim svedomim nic...
prepac,neviem nakolko je to vsetko pravdive.....ale je strasne citat,ze existuju takyto ludia-rodicia....nechapem...ved kazdy zije pre svoje deti...a do hrobu si nic nevezme 😒
a este by som dopisala,ze najhonoisnejsie hroby su na cintorinoch najprazdnejsie...ktoooovie,preco asi,hm 😒
@zuzkaanicka ano, rok nám nechceli prepísat, vraj to bola investícia do budúcna, že budeme dedit a potom ich dostaneme, lenže aj my máme deti a ked som sa to dozvedela, že nám ich nechcú dat, tak ma napadlo len jedno: ja som bola hus, mala som tie peniaze uložit mojim detom na knižky....Otca zaujímali vždy len peniaze, boli na prvom mieste v jeho rebríčku hodnot, nikto ho nezaujímal ak videl čo i len halier, nehovoriac o cente.... preto bol velmi ale velmi žiarlivý na tie peniaze, čo sme dostali od gazdu ☹
@klincek dakujem
moje srdce hovorí, že má mat krásne miesto posledného odpočinku, lebo to bol moj otec , no rozum mi vraví : nesprav to, nie je to logické a ani povinné z mojej strany, ak by mama nemala na pomník, pomožem ale ja viem, že má
@zabka88 dakujem, je mi z celého velmi smutno, nechcem , aby moje deti toto niekedy museli zažit...
@8pete9 ufff .... máš pravdu , dakujem
@67california tusim si sa uz rozhodla 🙂
@67california
Urobiť pomník má dať tvoja mama. Ak by bola zomrela ona prvá, tak otec. Tak to býva v normálnych rodinách bežné. Zvyčajne si rodičia aj na pomník a pohreb odkladajú. Iné by bolo, ak by bola insolventná, vtedy by bolo z jej strany normálne žiadať príspevok od detí. Ale aj to iba na báze dobrovoľnosti, lebo ako ktosi výstižne písal predomnou, zapáliť zosnulému sviečku možno aj pri drevenom kríži. 😉 Apropo neviem si predstaviť pomník za 7000€! To bude inak megalomanská ozruta. A pomník ako odškodné? To je z jej strany iba sprosté vydieranie, pokúša sa na vás ísť cez city. Aby ona mohla hrdo vyhlasovať, aký pomník dala urobiť a na druhej strane, aby ju to nestálo ako cent. Je to strašné, ak sa takto matka správa voči deťom.
Takže nie, neplať 7000€, ak by ste sa so sestrou predsa len dohodli niečím prispieť, vyberte pomník vy!
A na dedičské konanie choď, hoc by si sa aj mala dozvedieť, že zostali iba dlhy. Aby to náhodou nebolo zas celkom inak, ako teraz tvrdí mama.
A prajem pevné nervy a veľa síl, lebo pri takejto matke ich budeš ešte potrebovať.
@terezka1947 kiež by toto ,čo som písala nebola pravda!!!!! bola by som velmi štastná osoba na zemeguli! ver mi, nikdy by som si nedovolila dehonestovat pamiatku mojho otca takýmito príspevkami, je mi z celej veci zle a nechcela som sa vyžalovat kamarátkam, hanbila by som sa, iked videli moju situáciu a vždy sa mi smiali, ked som ako prváčka na ZS musela bežat domov a upratovat, vysávat, umývat riad a utriet prach, kým príde mama z roboty, aby sme potom mohli do záhrady íst.............
@67california prepac,nemyslela aom to tak,ze si klamala...len...ze je to strasne citat,nie zazit....
ja som mala so svojimi rodicmi vela trapenia ku koncu zivota,ale dala by som za nich zivot...
a nech je to akokolvek,ja som bola vzdy za to,ze deti sa maju aj postarat o "vsetko po smrti"...z vdaky a ucty k rodicom
preto mi bolo proti srsti pisat,ze mame nic nedavajte
resp.vy so sestrou si vyberte a zaplatte,co uznate za vhodne
ak som sa ta dotkla,prepac...nebolo to tak myslene...
skoda,ze si mala,resp.nemala vlastne ziadne vztahy s rodicmi...mooooozno sa este mama na stare kolena spamata....a aspon trosku ludskeho,rodicovskeho tepla este so sestrou zazijete...to ti uprimne zelam
@heni79 dakujem, tvoje slová ma povzbudili do reálneho života!
@terezka1947 nie, nebrala som to tak, ale mi je tažko a preto sa nevyjadrujem tak, ako by som za "normálnych" okolností vyjadrovala 😢 moji svokrovci boli úžasná rodina, oni boli "moji rodičia" , tak som sa aj zachovala, obaja mi umreli v mojom náručí , nie v synových / mm / .........
@67california hmmm...tak aspon takto si si lasku "rodicov"trosku prezila 😒
ja viem,ze to lahke nemas...a aj ked ti tu vsetci piseme,neprispievaj,nedavaj....aj tak ti je urcite tazko...
opat len ma napada,resp....este stale verim,ze tvoja mama sa trosku spamata....a zmeni sa na stare kolena
to by som ti ozaj priala
prosim, prepac, v ziadnom pripade sa ta nechcem sa nijako dotknut na citlivom mieste, ale sudiac podla tvojich slov vztah rodicov k tebe/sestre bol dost vyrazne zalozeny na zneuzivani teba/vas ako zdroj pracovnej sily a neskor aj penazi.
nemas nijaku moralnu povinnosti zaplatit za otcov pomnik. svoje si si odpracovala aj zainvestovala a za to sa ti nedostalo rodicovskej lasky, len same vycitky. mozes sa na nom sice podielat z prirodzenej ucty k rodicovi a aj k este zijucej mame, ale NIE JE TO TVOJA POVINNOST.
chapem a rozumiem ti, som v dost podobnej situacii. pochovali sme so sestrou uz oboch rodicov, jedneho pred dvomi rokmi, druheho pred 11 mesiacmi. nedavno sme absolvovali dedicske konanie a okrem dlhov konkretne mne rodicia nezanechali ani hrdzavy klinec, vsetko bolo za ich zivota prepisane na sestru. Mne to vsak bolo zatajene.
ale aspon jednu vec urobili rozumne - na pohreby a pomnik rodicia si nan nasetrili a kazdej z nas pred smrtou rovnakym dielom tuto sumu rozdelili. co sa mna tyka, z tychto penazi som zaplatila jeden pohreb a zvysok dam na pomnik, ani o jeden jediny cent viac. no a celkova suma vyclenena na pomnik ani len spolovice nedosahuje 7000, je to neskutocne a nekriticky premrstena ciastka, absolutne nerozumna a neopodstatnena.
@67california och moja na tvojom mieste nedam nič.a poviem ti my sme davali teraz robit tatinovi pomnik a naozaj krasny a stal ešte aj chodniky 1500 eur.to čo chce za tvoje peniaze postavit hrobku ?nedaj sa využivat a deptat.stoj za svojim
Nie nedala ... nech da pomnik urobit mama ... zapalit sviecku sa da aj pri drevenom krizi