Mame pozemok, byvame v byte (4 clenna rodina)
Mame nejaké peniaze. Kazdy ocakava, pyta sa nas, vraví ze mame stavat dom, ze ako dobre ze mame pozemok ze keby iny mali uz su prec. Ja by som radsej ostala v byte, hoc je to 3izbak, skromnejsi nie hacienda a peniaze si nechala na zitie (jedlo, nakupy, mozno dovolenka s detmi, alebo dlhodobejsie mat rezervu)
Chceli by ste radsej dom, hoc by ste potom museli navysit hypo a utahovat opasky? Alebo by ste ostali v byte a zili si lepsie, mohli viac minat ?
Som pokrytec a materialista?
Jednoznačne byt.
Je to len na vás a ako to cítite vy. Nedajte na reči a očakávania okolia. Niekto proste chce žiť v dome a Mať záhradu, ihrisko pre deti, altanok na opekanie a to všetko.. a niekto je šťastný v byte, že sa nemusí starať (kosiť záhradu, robiť okolo domu atď)
Byt
Ja sa chcem odstahovat kvoli susedom z bytu... a samozrejme...dvor..hoci maly. No tiez mam rada mestsky zivot a vidim, ze muz sa tu nudi...hoci obaja pochadzame z domov. Ale my mame tu smolu...ze pozemok nevieme zohnat. Urcite, ak sa rozhodnete akokolvek, pozemok by som nechala pre deti....ak by sa oni rozhodli stavat.
Dom je žrút na financie.Bývala som v dome.Ja uz by som nechcela.Každému vyhovuje čosi iné.😉
Myslím si, že aj keď Ti tu všetky napíšeme svoj postoj, tak ti v konečnom dôsledku nepomôžeme, každý sme totálne ini, mame ine nároky a predstavy o živote. Treba si uvedomiť, aký máte vzťah k domu, či manžela bavia práce okolo technického zabezpečenia domu, kosiť travnik, natrierat plot, či Vás baví práca okolo zahradky, či kvetov. Ak nie, tak by som o dome neuvažovala. Ak áno, potom si treba porozmýšľať aj lokalitu pozemku, Vaše možnosti týkajúce sa dopravy, práce a financii. No a v neposlednom rade si rozmysli, aký chceš viesť život, či Ta baví zivot v meste za službami, kultúrou alebo máš radšej kľud a ticho. Na základe týchto veci by som sa rozhodovala ja a nie na základe názorov ostatných o tom, aky mam viesť život. Nikto iný Vám dom nebude financovať, ani riešiť odvoz do práce a ani sa oň starať, preto rieš predovšetkým postoj tvojej rodiny a nie známych.
No ved ako pises, sama si si odpovedala, v byte je ti lepsie..tak tam ostan...okolo domu je stale robota...v byte len pouoratujes a mas free. Osobne by som na byte nechcela byt vobec, ale 100 ludi 100 chuti. A ked mas pozemok v rukave, ojojooj..by som neuvazovala ze si necham peniaze a budem minat. Osobne by som investovala, napr.postavila dom a prenajimala..bocny prijem..alebo predala..alebo pockala a pozemok predala casom ked stupne na cene. Alebo si ho nechala a dala detom ked odrastu..neviem no. Moznosti je do aleluja
ja napríklad vôbec netúžim po dome, po záhrade, ani keby to dostanem zadarmo. Ja som vyslovene bytový človek, nebaví ma prplať sa v záhradke, nebavilo by ma riešiť opravy okolo domu, nedajboh mať žumpu a nie napojenie na kanalizáciu. A už vôbec nie stavať dom a naťahovať sa s robotníkmi, termínmi... Okolie by sa mohlo rozliať na kolomaž, plakať prosiť, nejdem ja do domu 😀
Ale každý máme iné preferencie, niekomu vyhovuje práve dom a všetky veci s tým spojené.
Takže ty sa musíš rozhodnúť za seba. A argument "kvôli deťom" ja neuznávam - deti sa v pohode vyšantia aj na sídliskovom ihrisku, vlastný dvor ich omrzí a deti sa ti o ten dom a záhradu starať nebudú, ani teraz, ani o 20 rokov, keď budú vo vlastnom.
preco by si mala byt pokrytec a materialista? co je zle na tom, ze byvate v byte, kde sa vam byva dobre? lebo teraz je trend stavat domy? no a? za mna: niet nad zivot v meste, kde mas vsetko poruke, decka maju kamosov, mozu kedykolvek vypadnut s partiou, mozu sa bez problemov pohybovat v ramci mesta, nemusia cakat Xhodin na spoj domov, vy ich nemusite vyvazat a prevazat na kruzky a volnocasove aktivity, castokrat to moze byt aj relativne blizko bydliska.
okolo domu je stale robota, stale cosi treba riesit, ak vam po tomto srdce nepisti, tak neviem, preco by si mala uvazovat nad domom. ja som mestske dieta, sice byvame v dome, ale keby bola moznost vratit sa do mesta a do bytu, vecer mam zbalene.
To zalezi na tom, co ti viac vyhovuje, okolo domu je stale vela roboty, nehovoriac o tom, ze keby ste stavali je to aj velka skuska vo vztahu. Ja osobne by som dom nestavala, nemala by som na to nervy, my sme uz kupili postaveny.
Ak ste plne spokojní v byte nešla by som silou mocou do domu "lebo je to dom". Radšej ak ste spokojní tam kde ste mať viacej peňazí a nemusieť každé € otáčať a rozmýšľať či môžem alebo nie v obchode kúpiť jogurty za 2€ miesto za 80centov. Nešla by som silou mocou do domu ak by to znamenalo že budete uťahovať opasky. Do domu niečo furt treba, záhrada detto a ak ti k tomu pribudnú extra výdavky napr zubár, pokazené auto, keď bude treba opraviť alebo meniť spotrebiče sa budeš triasť nech máš z čoho hypo zaplatiť .
My sme sa taktiež rozhodovali medzi bytom a domom. Vybrali sme si byt. Všetko má svoje výhody aj nevýhody, hlavne co je treba urobiť je nepočúvat názory iných a rozhodnúť sa podľa seba, ako to cítiš ty, vy, kde vám bude lepšie.
Sa rehocem ako tu akurat dnes taka tema moze byť. Som rano presne nad tym rozmyslala, že akurat v case ked budeme stavat dom budu mat deti vek vhodny na vyletovanie a ze budeme mat obmedzeny rozpocet a setrit kvoli domu.
Ale tak my uz mame pomaly stavebne povolenie tak my uz sme rozhodnuty 😀.
Tiez mame 3i byt a pozemok. Hypo nemame, ani ziadnu nedostaneme ani nasetrene nemame tych 10 000 asi len co je dost malo. Tiez sme 4ria.
Aj som to mala dost dobre preratane ze za cenu bytu postavime ten dom. Teraz rapidne zdrazeli stavebne materialy, tak len preto vaham co s tym ... ci zmensit dom ?
My hypo nevezmeme takze to budeme este vela rokov setrit na dokoncovacky 😂, ale bazen mozem mat vycapeny aj pri nedokoncenom dome 😂. Aj na terase citat knizku.
Takze my radsej par rokov v chudobe a dom.
Len som sa presne dnes nad tym zamyslela ze do akeho obdobia chudoby smerujeme 😨, ale zas zostat v byte isto nechcem. A to mame pekny byt v novostavbe.
Ani nie sme s muzom zahradnici ... pestovat nieco nehrozi.
Stavať dom = zábava tak na 2 roky. Len papiere a povolenia budeš vybavovať minimálne rok. Ak by to chcel robiť muž sám, priprav sa rovno na rozvod. Ak budeš hľadať firmu, rátaj s tým, že čo sa dá podrbať, to sa pokazí, termíny sa predĺžia a hlavne, vo finále zaplatíš tak o 30% viac ako bol pôvodný rozpočet. A ešte budeš dorábať dvor, oplotenia, záhradu - a k tomu treba mať vzťah. A ako bonus budeš stále niečo riešiť, co v byte nemusíš a budeš mať zničené nervy. Medzitým podrastú aj deti a bude ich to ťahať do mesta.
A už vôbec by som do toho nešla, ak si máte potom utahovať roky opasky a jediné, čo budete poznať je ten Váš dvor. Lebo deti to rýchlo omrzí a ani trampolína a bazén to nezachránia.
A načo mate ten pozemok? Či to je kus záhrady rodičov /svokrovcov? Investícia? Čakáte, že okolo ľudia postavia domy a vy ho strelite ako posledný za dvojnásobok?
Ide o to, kde mate ten pozemok. Pokial niekde daleko od mesta, tak to bude tazke napr. vozit deti do skoly, na kruzky, dochadzat za pracou..vies, co myslim. Ale ked je ten pozemok blizko mesta a do mesta to mate na skok, tak by som isla do domu. Ja som vyrastala na dedine, daleko od mesta, teraz zijem uz roky v meste a vidim o co vsetko som bola ukratena...na dedine sa vzdy len robilo okolo domu daco, nejake kulturne vyzitie nula bodov. Takze za mna idealne dom blizko mesta a mas vyhody oboch.
@poopsie pozemok sme si kupili po svadbe s tym ze sa vybudujeme hned, mali sme aj projekt ale otehotnela som a sli sme za rychlym riešením do prerabky starej tehlovej bytovky v meste.
Ani jeden sme si to nevedeli predstavit, no nejako sme zatial spokojni, detom to je jedno su male..
@nairia presne mam ten pocit, ze by som nemala byt taka ze minat a deti a výlety ale budovat lebo ludia okolo nas, a manzelovi bratia, moje sesternice, susedka sa buduju (casto komentuju ze zvysne veci nechaju ved este nam bude treba a tak...) cize mam pocit ze peniaze minaju plnohodnotne.
No velmi sa mi nechce do budovania financne, casovo... Mam vycitky ze som pohodlna
Záleží na tom, čo chce tvoj manžel, mal by to byť kompromis... My sme v dome a sme veľmi spokojní... Obaja sme chceli dom, tak smr si ho postavili.. Obaja sme chceli záhradu, tak obaja jej venujeme čas
vobec nemaj vycitky, je to vas zivot a vy si ho zite tak, ako vy uznate za vhodne. pokial sa vam teraz byva dobre a nic vam nechyba, naco to menit? deti zachvilku pojdu do skolky/skoly, podla mna ten zivot v meste bude potom na nezaplatenie.
pozemok vam na hodnote tak skoro nestrati a stavat mozete aj neskor, pripadne nechat pozemok detom, alebo predat a peniazky z predaja detom dat ako investiciu do ich byvania, v buducnosti to bude pre nich velka deviza.
samozrejme hovorim to v pripade, ze operujem s informaciou, ze ani jeden z vas zatial stavat dom neplanuje.
Tak pokiaľ manžel nie je vyslovene kutil, tak by som do domu nešla. My sme stavali dom, nie je to vôbec sranda, ale bol to sen môjho muža, on je čistý kutil a veľa vecí si vie porobiť sám. Mne bolo jedno, ja by som aj na byte ostala.
bývala som v dome a už by som sa tam nevrátila
Byt je byt nemenila by som
odisli sme do domu ked som otehotnela, vydrzali sme tam 2 a pol roka, som mestsky typ, plus mala uz sa chcela hrat s detmi, ihrikovat atd..tak jej zahrada bola na 2 veci, dedina bola ako vymreta...kupili sme byt a sme stastni 🙂
Ak by som mala pozemok na peknom mieste, peniaze, tak tam urobim chatu a chodim relaxovat. Inak my sme byt predali a postavili dom. Stihli sme to pred zdrazenim
Radsej väčší byt a menej starosti ako okolo domu.
Viem, poznam, porovnavam.
V dome, aj keď bude nový musiš kazdy rok a vlastne stále niečo riešiť. To nie je postavím, na vianoce sa stahujeme a 5 rokov kľud.potom iba sem tam drobnosti.
Svagor postavili nový, a to mali € na komplet, bez hypo, úverov. Stále niečo riešia.stále. deti dochadzanie na nervy a pritom nie ďaleko, len tie spoje ! Rozvozy autami na nervy.dochadzanie do prace na nervy tak zena to vzdala a hlada pracu v okolí. A rovnako vela ich susedov. Zopar z nich tie domy predali a vratili sa do mesta. Aj kvoli zdravotnym veciam.
A uplne by som kaslala na reči okolia. Ich he prd dotoho kde a ako bývam, hlavne slusne a v klude.
Ja by som do domu nesla, podľa mňa to je zbytočne vela roboty keď ste pohodlné typy a už vôbec nie za cenu utahovania opasku 🤷♀️
Tak pozri, nejaké peniaze máte, k tomu máte pozemok a ešte aj byt. Ak budete v dome, byt vám je nanič, čiže ho môžete predať a máte peniaze hneď, alebo prenajať a máte o slušný stabilný príjem k platom postarané. Takto, ak ostanete v byte, je vám pozemok na nič, môžete ho síce využívať, ako záhradku, ale ak tam treba cestovať, nie je to ono. Za mňa dom, neváhala by som ani sekundu.
Ostaňte v byte a postavte si víkendovú chalupu celoročne obývateľnu.
Ja som cely doterajší život byvala v byte. Po svadbe som prišla za manželom do domu a tak viem porovnať obe strany. Ta mňa jednoznačne byt, keby bolo na mne hneď sa vrátim do mesta do bytu. Jedinú výhodu domu vidím dvor, kde sa dá grilovať a trebárs dat hračky pre dieťa, ale to tiež iba v lete, či skorej jeseni, a neskoro v jari, teda suma sumarum, takych 5 mesiacov a zvyšok aj tak som len vnútri. Neviem si zvyknúť hlavne na to ze som na dedine,chyba mi mesto s jeho štýlom, obchodmi, ľahkou dostupnosťou všetkého, kino, divadlo, park, cukrárne, skrátka všetko. A môj názor je ze dom je "zrút peňazí"vzdy tam treba niečo robiť. A plus v dedine každý každého pozná a to mi strašne lezie na nervy, lebo tu majú zvyk, že sa musí každý zdravit na ulici. Ja zase nechápem, prečo by som mala zdravit každú babku, akú absolútne ani nepoznám, ani nemám zaujem poznať. 🙉Čiže za mňa jednoznačne by som ostala v byte v meste. Bohužiaľ muž je čistý typ kutila, ktorý by sa zadusil v byte, bol zvyknutý na obrovský priestor, dvor, hydinu, psa a vždy možnosť niečo pilit, rúbať, opravovať, majstrovaz. Ja sa už teraz hrozím, ako to bude, keď skončí materská a nástup do prace, keďže mesto je 35 km a spoje o ničom, vodičský ale nemám, keďže som ten typ, aký má fóbiu z šoférovania.
rozhodnutie je na vas. o dom sa treba aj starat, pri byte nas obycajne nemusi trapit derava strecha alebo travnik atd, v dome ste na vsetko sami. jasne, ze pri dome to moze byt vacsia zabava, najma pre deti, mozete si tam pestovat zeleninu, postavit bazen, grilovat. ja som si nikdy nevedela predstavit zivot v byte, po svadbe sme isli do bytu a som spokojna.