Oslovovanie svokry vnučkou. Poradíte?

libubulkali
23. júl 2013

Ako by ste zareagovali, keby ste sa dozvedeli, že Vaša svokra v tajnosti učí Vaše dieťa teda svoju vnučku, aby ju volala mami? Moja dcérka má 2 roky, doteraz sme (ja ani nie, svokru som ani poriadne neoslovila nijako) ju volali starká a zrazu to chce zmeniť....a mňa to akosi raní, veď mami je matka..... tak volali deti (môj manžel a švagor) aj svokra svoju mamu a teda aji starú mamu a jej to je veľmi vzácne, lebo deti starú mamu milovali a ona svoju matku tiež.........prečo sa ma nespýtala, či by ju tak malá mohla oslovovať na počesť svojej maminy--- ale aj tak, neviem čo by som povedala..prečo sa neozvala doteraz? niekedy mám pocit, že sa správa ako keby bola jej mamina ona.....mám jej niečo povedať, že si to neprajem? ako volajú Vaše deti babky?

brisilda
24. júl 2013

pokial to maju zauzivane v rodine tak by som to neriesila ..... porozpravaj sa o tom s manzelom a najdite rozumne riesenie 😉 u nas je babka babkou resp. stara mama a mamka maminkou 😉 ...kebyze sa to stane mne tak pre pokoj v rodine to neriesim 🙂 ..ja mam uzasnu svokru takze mne by to ani nevadilo

tova
24. júl 2013

pekne by som malej zdoraznila STARA "mami"

juliagregor
24. júl 2013

pekne na rovinu povedz...
mama si ty a babka alebo starka je svokra...
moje deti oslovuju babky, babka a meno k tomu... babka Marta, babka Vlasta...
nevidím dovod prečo by si mala čušať, ved to je Tvoje dieťa nie jej... 🙂 a pokoj v rodine, ked si necháš brnkať po nose, tak Ti aj po ňom brnkať budú, všetko sa dá slušne povedať a aj to, čo sa mi nepáči... pridaj trošku humoru, nech sa urazená babka rýchlejšie odrazí...🙂

emilia25
24. júl 2013

no moje deti volaju babicku babicka,babka..ja volam svokrusku maminka lebo je najlepsia svokruska na svete.

mirka
24. júl 2013

u nás sú starké starké, ale ked sme my boli malí, tak maminku sme volali maminka, jej mama bola mamka, a ocinova mamina, vôbec nám to nebolo čudné, proste sme s tým rástli, kamaráti aj môj manžel v tom mali a môj drahý ešte má bordel 😀 ale vôbec sme to neriešili, proste sme ich tak volali a hotovo, skôr nám bolo čudné volať ich inak, tak ich ale volali všetky vnúčatá, nielen my súrodenci 🙂

sante81
24. júl 2013

ja si neviem predstavit, aby moje deti volali svokru mami. Mama je len 1, určite by mi to vadilo. a to mam so svokrou v celku dobry vztah.

mata128
24. júl 2013

Osobne by mi to velmi vadilo...mama som ja a hotovo.Ja by som svokre slusne povedala,ze sa mi to nepaci

henikav
24. júl 2013

Nelam si nad tym hlavu, tym ze by ju tak aj volala, nestane sa jej matkou. Neboj bez ohladu na to ako koho mala vola ma v hlavicke jasno, vie kto je jej mamina. Ja som volala starku "mama" a mamu "mami" z vlastneho rozhodnutia este ako babatko, nikto to neriesil, zvykli si na to, doteraz ich tak volam. Pripadne ak to tebe vadi, opytaj sa svokry, ked je ona mama ty si co? 😉

syrik
24. júl 2013

No mne by to vadilo...Nakoľko ja volám svokru teta a svokra ujo...Môj muž našich pre istotu nevolá nijako 😝 Malú učíme babka a dedko, samozrejme...

asocial
24. júl 2013

Ja by som to nedovolila...a hlavne, ked to robi poza tvoj chrbat...na rovinu povedat,ze sk to neprajes..mama,mami,mamina je len jedna

martina28p
24. júl 2013

určite by som s tým nesúhlasila,prečo jej nemňže hovoroť baby alebo starká....povedala by som to aj jej a vysvetlovala by som to aj svojmu dieťaťu....my sme mali vela konfliktov so svokrou a to pri nich bývame,ale dieťa pochopí,aj ked starkú velmi zbožňuje....

huncut
24. júl 2013

no aj podľa mňa by si sa mala ozvať a povedať že si to neželáš, je to tvoje dieťa a každé dieťa ma len jednu matku... spýtaj sa jej že ako ju má malá volať, niektoré nechcú aby ich deti oslovovali stará mama lebo sa cítia staré tak babka, či babina a pod...ale mama isto nie 😒 to by sa ani mne nepáčilo, vidím že nemáte so svokrou dobré vzťahy a možno práve preto to robí, že ťa chce nahnevať, predsa také malé dieťa to ešte nechápe a nechá sa naučiť čokoľvek

marecek1
24. júl 2013

Náš syn oslovuje mojich aj manželových rodičov "babka", "dedko" - proti osloveniu "mami" by som rázne zakročila - a bolo by mi úplne jedno, že je to nejaká tradícia u nich v rodine. jednoducho mama je mama, a babka babka, a nie je to tým, že by sa jednalo o babku-svokru, nechcela by som, aby moje dieťa oslovalo mami ani moju maminu.

amadora
24. júl 2013

určite by som jej to povedala že mi to vadí. je iné ak by ju tak dcérka začala sama volať ale prečo si to vynucuje? môj syn dlho volal krstnú mamu "mama", kým sa nenaučil poriadne hovoriť a to "krstná" nevedel povedať, ale to mi vôbec nevadilo, prišlo mi to hrozne zlaté. mňa volal mami a ju mama. ale keby ho to zámerne učila a vyžadovala od neho tak neviem tiež ako by som sa cítila..

ribelina
24. júl 2013

No mne by to tiež vadilo, ani sa nečudujem že sa ťa to dotklo. Jediná mama si ty a svokra môže byť stará mama alebo babka, starká čo len bude chcieť ale mama si len a len ty. Mala sa ťa aspon opýtať či by ti to nevadilo aj keď je to bezpredmentné lebo to by každej mame vadilo. Ja sa nad tým tiež zamýšľam či nebudem riešiť tiež takýto problém lebo v manželovej rodine hovoria starkej mamka ale ja si to neprajem, opýtam sa svokry narovinu ako máme učiť dieťa aby ju oslovovalo ale na mamku nech zabudne.

flopo
24. júl 2013

ak mas so svokrou dobry vztah tak pochopi ked jej to povies ze nechces,aby ju tak volal.predsa mama je len jedna a stara mama je stara mama.ja si neviem predstavit,ze by moj syn(tiez ma dva roky) zavolal babku mami.a ona ked je rozumna to samozrejme zoberie a pochopi to.aj ked to maju v rodine zauzivane neznamena,ze to musis dodrzat aj ty 🙂

marylis
24. júl 2013

Fuuuha, tak toto by mi teda sakra vadilo!! 😖

lucy109
24. júl 2013

mne by to urcite vadilo,neviem si predstavit,ze by ci uz moja mama alebo mm mama ucili malu,aby im hovorila mami. 😕 urcite sa ozvi, nevahaj! babina babi je krasne pomenovanie, na ktore ma byt zena hrda predsa tiez! ked s tym neprestane za tvojim chrbom zdoraznuj detom dokola "stara mami". zamerne to ucit dieta mi pride totalne na hlavu, ja by som zakrocila a bola velmi nekompomisna a to som inak velmi mierumilovny clovek, iba ty si mami!

adri266
24. júl 2013

moja svokra chcela, aby ju dcerka volala omama /z nemciny/, ale mne to bolo proti srsti, povedala som jej to a ona to akceptovala. Urcite jej to povedz. Babka je babka, mama je mama

nasta197
24. júl 2013

ahoj zasa moja svokra chce byť strasne mladá a preto chce aby ju moje dieťa volalo po mene MARTA Martuška 🙂) ale ja som ho naučila tak že povie starká MArta dedo Rado dedo JAno a Starká Eva aj ked malo kedy to použije skor iba meno pri Marte a pri moijich rodicoch poviem pekne starká a dedo :🙂) ale ked som tam ja nie určite ho ucia iba po mene ale keby to pocujem tak ho napravim a keby ju mal volať MAM no tak to nie ja som jeho mama a nie ona to by som jej urcite vitkla a urob to aj ty!! stoj si za svojim lebo inak budes mat celý život zo svokrou pokazený ked budes sklapať ušká...!! to mi ver!!! myslim si že sa to nepatrý volať len menom neviem si predtavit volat moju starkú Stázika :P je to starsí človek a zaslúžisi to pekné oslovenie 🙂 Stará mama alebo starká 🙂

luy
24. júl 2013

Moja malá babku už nepozná,ani jednu,žiaľ.Neviem čo by som za to dala,aby ich mohla osloviť a hoc aj ....moja mamina najdrahšia.V rodine sme si veľmi blízko,a nič by sa ma nevedelo dotknúť ohľadom oslovenia,len neúcta a neoslovovanie.Je to len o Tvojom postoji,malá si neskôr sama nájde meno pre babku,dedka ,svokru.Sama píšeš ,že ani ty si ju ešte neoslovila nijako,čo je čudné,lebo je súčasťou tvojho života,je to matka tvojho muža.
Ale to je len môj názor.

Ak si to nepraješ povedz jej to na rovinu,je to lepšie ako sa tým zapodievať a neustále na to myslieť.Držím palce.

zuzka1008
24. júl 2013

mama si ty, kludne jej to povedz narovinu. aj mna by to ranilo

bzuco
24. júl 2013

ked som bola dieťa, svoje starké som nevolala starká, stará mama či babka...maminina mama bola "mamka" a ocinova mama bola "mamina"..doteraz ich tak oslovujeme - všetky vnúčatá....pre moje deti sú už obe babky
moju maminu a svorku oslovujú deti krstným menom....učili sme ich, že ich majú oslovovať starká alebo stará mama, ale kedže boli malí a z každej strany od dospelých a ostatných členov rodiny počuli, že ich volajú po mene, začali aj oni...a ani jednej to nevadilo a nevadí....deti vedia, že sú to ich staré mamy...moju maminu oslovujú menom a mužovu "mamamaja" 😀

jajka71
24. júl 2013

zrejme sa bala tvojej reakcie, no v prvom rade by som riesila, ako to vnima tvoje dieta,ci nema v hlavicke tymto neporiadok, nielen preto, ze ju babka uci, aby ju volala mama (a ona vie, ze mama si ty), ale aj preto, ze ju to uci v tvojej nepritomnosti, predpokladam, ze to bolo ich male tajomstvo a ty si sa to dozvedela od dcerky....
zrejme to berie ako samozrejmost, kedze to takto mala aj predchadzajuca generacia, ako sama pises, ja uz mamu nemam a zatial ani deti nemam, ale synovcek ma v tom poriadok, svagrina je mama a jej mama je babka🙂 neterky z manzelovej strany oslovuju svokru babka katka, svagrininu mamu babka marienka a svokrinu mamu babka kmecova, maju v tom od zaciatku poriadok (akurat nechapu, preco vsetci chcu, aby mna, manzela a surodencov svojej mamky mali oslovovat teta a ujo, ked mi mame mena a nie sme taky stari ako tety a ujovia)
z mojej praxe som sa stretla s pripadom, kedy svokra povazovala za uplne samozrejme, ze ona stanovi ako ju budu oslovovat, a v pripade, ze sa jej do toho nikto nemoze pliest, ale volali ju menom, nie oslovenim pre matku, tak to sposobovalo problem neveste v tom, ze si nezelala, aby babku volali len menom🙂
v tvojom pripade by som to riesila s manzelom ako to vidi (predpokladam, ze kedze on takto oslovoval svoju babku v tom nemusi vidiet taky problem, ako to vidis ty), no skus mu to predostriet, preco ti to vadi, nehovor o tom, ako to bolo v ich rodine, hovor o tom, ako sa pri tom osloveni citis a co ti na nom prekaza! ak by si mu zacala vycitat, ze preco volali babku mama, tak nepochodis, lebo on bol takto nauceny, a tento vzor je mu zrejme blizsi
hovor len o tom, ako sa citis dotknuta, ze ti to ublizuje, a ze ta trapi, ze ta z dohovoru o osloveniach v rodine vynechali, je velmi dolezite aby si nepausalizovala, ze stve ta svokra, nie, nestve ta svokra, ale jej konanie, drzim palce!

aneri66
24. júl 2013

jednoznačne babka !!!!!!!!!!!!!!!!! ...neviem, čo ju napadlo...veď mamka si ty....podľa mňa je to choré...chce žeby ju jej syn a vnuk volali mami...čo sú súrodenci ?????

zuzitko74
24. júl 2013

Nerieš to, ty si s malou viac a malá bude starkej hovoriť tak, ako ju naučíš ty. Pokojne ju opravuj aj pred svokrou, keď ste raz začali so starkou, načo dieťa zbytočne pliesť niečím iným. Moja svokra tiež nechcela, aby jej deti hovorili babka, že babka je tá, čo predáva zeleninu na trhu a ona je vraj omama, alebo ominka. My sme však deti naučili hovoriť jej babinka, doma sme o nej hovorili ako o babinke, nuž a deti keď počuli, že ona seba označuje za ominku, tak vôbec nereagovali, nechápali o kom to hovorí. Neskôr to vzdala a povedala, že to oslovenie babinka sa jej celkom páči.

niente321
24. júl 2013

Najviac sa mi nepaci, ze je to poza tvoj chrbat.... isto svokra vie preco!!!! 😠
Povedz jej to narovinu. Ona nie je mama dietata. Moja neter so synovcom volaju moju mamu amama 🙂 ale to len preto, ze neterka nevedela povedat stara tak ostalo len "A" 🙂 . To ale vzniklo spontanne a nie naucene. Synovec samozrejme opakuje po sestricke.

andrejka1974
24. júl 2013

urcite by som zakrocila ty si mama, maminka a vzdy to tak bude a malo by byt, moje deti oslovavali babkua dedka, babkou a dedkoma prababky volali starka a mna volaju mama a maminka 🙂 🙂 🙂

moon1979
24. júl 2013

ani ja neoslovím svokru "mama" nech to majú x generácií zaužívané ako chcú ... ja som mala len jednu mamu a tú už žial nemám 😢 inej žene nikdy mama nepoviem ... a to isté platí aj pre moje deti ... tiež majú len jednu mamu a tou som ja (mama, maminka, mami) babka je babka a nie mama pre moje deti, takže toto by som určite netolerovala a velmi rýchlo by som jej svoje vysvetlila ... matka je pre môjho muža, nie pre moje deti ... finito 🙂

elise
24. júl 2013

a tým že ju učí "mama" povedať, nemyslíš že ti chce urobiť radosť aby malá povedala to slovko mama? aj moja mama malej opakuje mama aby som sa tešila ked to povie. synovi to tiež opakovali všetci a povedal prvé slovo auto. skús popremýšlať nemusi to byť myslené tak, že ona je mama, to ju uči , stále jej to opakuje, podla mna pre teba. u nás malý volá babina ja som volala babka, babička, babi