Oslovili by ste susedu o pomoc pri deťoch?

17. aug 2022

Mame dve male deti: 5,5a 3,5r. Na jesen cakame tretie. Manzel cestuje za pracou, takze je uz rano pred siestou z domu prec. Na ranne povinnosti ako aj odprevadenie do skolky ( od sept. uz obe deti) som sama. Moju rodinu mam daleko, svokrovci ( babka pracujuca, dedko marodujuci).
Byvame v panelaku.Poznam tu viacerych dochodcov.
Rozmyslam ci by som neoslovila nejaku ochotnu susedku na pomoc, aspon na kocikovanie, postrazenie deti.
Skusal niekto s podobnou situaciou? Mam obavy ako to zvladnem🙄 Minimalne tych par prvych mesiacov po porode.

jaskolka
17. aug 2022

Keď deti susedov poznajú, majú k nim taky dobrý vzťah, že sa ich neboja ci nehanbia, a bude nejaká aktívna babka ci deduško ochotní, prečo nie? Možno aj niektorí dôchodcovia sa cítia opustení, deti sú ďaleko, vnúčatá nevidia často, tak obojsteanne by to bolo fajn.
Dokonca som počula aj termín "adoptovana babička" ci dedko, tam už nielen sa prejdú s kočíkom, ale trebárs aj dieťa normálne pravidelne strážia, idú s nim do cukrárne, na ihrisko, doma hrajú Človeče, rozprávajú rozprávky a tak. Aobé strany sú spokojné, starsi ľudia sa cítia potrebni a deti majú spoločnosť akoby skutočných starých rodičov.

mirkava
17. aug 2022

Určite áno, ak máte dobré vzťahy tak to vyskúšaj. Možno budú aj radi 😉

elizabet173
17. aug 2022

neviem, aké máš vzťahy so susedmi, ak by som ich iba stretávala vo výťahu a pozdravila, tak by som to asi neskúšala, radšej by som si dala inzerát, ale ak s nimi sem tam prehodíš pár slov, oni sa deťom prihovoria, prečo nie.
@mirkava presne, mojej susedke keď sa narodilo druhé dieťa (rok aj niečo po prvom), tak som jej závidela bábätko, išla ho pokočíkovať, samozrejme, že som sa neodvážila pomoc ponúknuť. Ona mi neskôr hovorila, že ako by jej to vtedy veľmi pomohlo, keď nevedela, kde je sever. Len my sme nebývali v paneláku, ale v rodinných domoch, tam je kontakt dosť obmedzený

luciadobiasova
17. aug 2022

Ano, kamoska tak oslovila susedku a obojstranna spokojnost. Hlavne aj pani dochodkyna je rada ze nie je sama

cocolino234
17. aug 2022

@autorka ja to poznám zase z pohľadu tej opýtanej. Žila som s babkou a raz sa jedna suseda z vedľajšej bytovky prišla opýtať, či by si babka nechcela privyrobiť malý peniaz, že by šla po malú 5 ročnú do škôlky a potom by bola u nás kým ona nepríde z práce. Všetko bolo v poriadku, dievčatko sa u nás pohralo, najedlo a všetko bolo ok. Potom si dieťa začalo vymýšľať, že je na ňu moja babka zlá alebo ju udrela, pri tom viem, že nie, bola som s nimi 100% času a suseda to teda ukončila a babke sa vyhrážala.

Takže ja by som do tohto s cudzím človekom nešla ani zo strany tej, ktorá to potrebuje a ani tej, ktorá by mala strážiť. S týmto by som súhlasila len ak by som poznala daného človeka a HLAVNE ak by ten človek poznal moje dieťa. Pretože ak ti raz príde dieťa s tým, že sa stalo niečo zlé, tak čo ? nebudeš mu veriť? a keď ti ten človek povie, že sa to nestalo, tiež mu nebudeš veriť? preto by som do toho šla len s človekom, ktorého poznám, aby som mala istotu, že ak si dieťa raz niečo takéto vymyslí, tak nebudem musieť uvažovať nad tým, že čo ak je to pravda. Tá o ktorej som písala babku nepoznala, takže chápem, že verila svojmu dieťaťu aj keď si to bohužiaľ vymyslelo.

lija22
17. aug 2022

ano sprav to. z vlastnej skusenosti pisem, ze rozvazat dve deti do skol s babatkom je neprijemne. Ja by som ju poprosila ci by rano neprihliadla u vas v byte babatko kym decka rozvezies a ano pripadne ci by nechcela kocikovat raz denne na daku hodinu dve ale za peniaze

simsalabim
17. aug 2022

Ano, ja som tak oslovila dochodcovsky kruzok na lavicke pred nasim panelakom. 2 panie prejavili zaujem, ze si to premyslia a jedna nakoniec suhlasila, k obojstrannej spokojnosti.

autor
17. aug 2022

@cocolino234 och, tak to ma veru velmi mrzi, takato skusenost 😕

autor
17. aug 2022

mnohi nasi susedia ma poznaju z prace,este predtym nez sme sa nastahovali tu, vtedy sme deti nemali. Takze s viacerymi mam pekny susedsky vztah. Ale ano, nenavstevujeme sa ani blizsi kontak s nikym tu nemam.

mandzula
17. aug 2022

Svagrina takto "vyuzivala" starsi manzelsky par. Deti mali uz prec z domu, vnucata este nemali, v bytovke sa nudili, tak radi pomohli. Vsetko vsak zavisi od vztahov, oni ich mali velmi dobre. Mozno by som za to ponukla par eur ako privyrobenie k dochodku.

marsmykkok
17. aug 2022

Ja by som nalepila niekde do vchodu inzerát že hľadáš aktívnu dôchodkyňu na pomoc s deťmi (napíš s čím potrebuješ pomôcť), ktorá by chcela takto tráviť trocha času, možno by som na začiatok ponúkla aj menšiu finančnú odmenu. Osloviť priamo môže vyznieť drzo alebo tak že chceš niekoho využiť, takto je to neosobnejšie a ak bude mať niektorá suseda záujem môžete sa dohodnúť.

autor
17. aug 2022

@marsmykkok ano, tak som to presne rozmyslala urobit, nalepit aj inzerat. Uvidime ci sa niekto “ chyti” 🙂

ivangeline
17. aug 2022

Ano. Aj ja som mala taky napad,len som sa bala,ze co ak to nedopadne dobre...az tak sa so susedmi dobre nepoznam,ze by sme sa navstevovali,preto som si podala inzerat na opatrovatelku...Ja som vsak potrebovala niekoho,kto bude s 2 detmi chodit na 2h vonku,este som ich nechcela davat do skolky a stale nechcem. (2,5 a 3,5r maju)

elistek13
17. aug 2022

Zalezi ake su vztahy, svagrina ta tak si tiez nasla pani co jej chodi pomahat, su daleko od rodiny, svagor ten chodi na tyzdnovky, takze je casto sama, maju dvojicky a este aj syna, takze ma sa co obracat a nehovoriac, ze este aj psa. Takze zo susedstva chodi nejaka pani na dochodku jej pomoct s detmi.

janickacrazy
17. aug 2022

no podľa mna by som skor osobne oslovila nejakú susedu, dávať inzerát do vchodu mi príde také neosobné

lucka_ke
17. aug 2022

najskôr by som ich pozvala na koláčik/kávu a porozprávala sa len tak nezáväzne, ja som si myslela o dvoch susedách aké sú super a jedna je v nejakej divnej cirkvi a stále ma tam chce pozývať a druhá má také divné psychické stavy... najskôr spoznať a až potom navrhnúť spoluprácu

euka210
17. aug 2022

No ano, s novorodencom behat po skolke...tazke, byvame so svokrou a takto mi presne pomahala. Postrazit male, ci pokocikovat urcite zvladne nejaka dochodkyna. Strazit starsie...to iba ked by ju poznali. Ja som za nalepenie inzeratu. Moze to byt obohatenie a pomoc pre obe strany.

anavixy
17. aug 2022

Ja som od 14tich kocikala “polku” deti v dedine 😄 ak mas ochotne energicke susedky, ktorym doverujes, preco nie, aj ony sa trochu potesia 🙂

mariaveronikag
17. aug 2022

ja som tak fungovala ako dieťa...susedka po mňa chodila 2x v týždni do škôlky a bola som u nej do 17h. Stála sa mi blízka ako babka. Potom, keď ostarla, naopak ja som jej ako stredoškoláčka robila nákupy a umývala okná. Pekné spomienky.

cacianka
17. aug 2022

Môžeš skúsiť klub seniorov. Oslov predsedníčku,prípadne pracovníčku sociálneho odboru na úrade, poznajú svoje ovečky, poradia kto by bol vhodný, hlavne psychicky , ako behajú vidíš aj sama

laska86
17. aug 2022

@mirkava presne to som chcela napisat

viestta
17. aug 2022

Ak chceš lepiť inzerát, tak ho nalep len do vchodu, tam kde ta poznajú a ty ľudí poznáš, aspoň z videnia

tomikejt
17. aug 2022

Nemáš skôr nejakú kamošku? Ja mám ročného a mojej naj kamoške natoľko dôverujem že aj na celý deň a noc by som jej ho zverila.. pozná môjho syna, ľúbi ho a viem že by sa postarala.. susedke neviem no, aj keď sa poznáme ale predsa len sú to cudzí ľudia. To skôr nejaka opatrovateľka s odporúčaniami.

kiki234
17. aug 2022

Nie urcite by som susedov nevolala. Neboj sa das to aj sama. Ja mam muza v zahranici a doma mam 9mesacneho a 21 mesacnu. Stiham vsetko okolo deti, zahradu aj sad ovocny, aj kosit, aj varit upratovat a vsetko. A este k tomu pracujem denne 2 hod homeoffice. Treba si vsetko zorganizovat a pojde to.

lunademonica
20. aug 2022

Ked som bola mala, susedia na nas obcas dozreli. Ak im doverujete, preco nie.