Ahojte. Som s manželom už 7 rokov a bývali sme.u jeho rodičov.. s jeho maminou sme si potykali ale s.jeho otcom nie. Na Silvestra som mu navrhla tykanie a.povedal.ze.uvidime.ze.edte so to premysli. Mňa to urazilo a ranilo lebo spolu super vychadze.a.skazdym.si týka.len so mnou nie. Tak potom som si aj poplakala brala.som to.ako.neprijstie do rodiny. No a potom som to začala riešiť aj do svokrou. Tu to tiež trápilo. Tak som si svokra zavolala a.pobedala.ze.ma.to trápi. Nakoniec povedal.ze.dobreoxme.so týkať ale že nevie ešte ako ho budem oslovovať. Nakoniec sme sa.horko ťažko dohodli na osloveni ocino ale mne sa.to moc.nepaci lebo to neje môj oco. Chcela by som pre.to.od vás radu ako.oslovujete svojich svokrov..
Pre mna je to take vynutene tykanie si, nehnevaj sa...ja by som to radsej nechala tak,,a teraz sa ti nepaci ani oslovenie ocino..
@rna Ja si so svokrovcami netykám, aj keď oni na zaciatku chceli, lebo tiež sme u nich bývali istý čas, ale ja som povedala nie. A osloveniu sa snažím vyhýbat, ale pokiaľ už musím, tak im poviem mama, otec..je to formálne, ale už aj toto mi trvalo cca 7-8 rokov, kým som ich takto oslovila.
No podla mna to navrhnutie tykania bol krok vedla 😬 ja osobne by som nenavrhla tykanie svokrovcom, ale co uz s tebou. Ty si si to vynutila a teraz sa este tvaris, ze ti navrhnuta prezyvka vadi. No ocino by som svokra ani ja nevolala 😀 volaj ho teraz "prosim ta" 😀 co ine ti ostava. Popripade ak mate deti tak ho volaj "dedko, mohol by si?"
@rna
ahoj, mne sa vidi, ze mas problem uplne inde. On mal mozno svoj dovod, preco mu vykanie vyhovuje. To nemusi vobec znamenat, ue ta neprijma do rodiny alebo nema rad. Natusila si jeho konfortnu zonu vynutenym tykanim a citi sa neprijemne.
Mne svokor rychlo navrhol Tykanie a oslovujem ho krstnym menom. Jemu sa nepaci tykanie, tebe ocino, ste si kvit.
Ja mam z urciteho dovodu nazor, ze otca mam len jedneho ale v tomto pripade by som urobila vynimku a bol by to ocino.
Som s mužom 20 rokov a svokrovcom vykam. Nikdy nič iné nenavrhli, aj keď si všetkými si týkajú, aj s muzovymi kamošmi. Muž si s našimi tyka hneď od svadby. vzťahy máme dobré. Nikdy by mi nenapadlo navrhnúť tykanie. Podľa bontónu by to mali spraviť oni, spravila si chybu. Ale plakať kvôli tomu je podľa mňa prejav nejakej slabosti.co budeš robiť v prípade väčšieho problému?
@rna Svokrovci mne od zaciatku automaticky tykali, ja som im vzdy vykala aj vykam stale. Ale u nas im vsetky nevesty aj zatovia vykaju. Nikdy nenavrhli tykanie. Ani teda ja im by som si nedovolila navrhnut, predsa, su starsi. No a volam ich otec a mama. Vztahy mame ok. Nie nejake extra doverne, ale normalne, vrele, mile bez nejakych problemov.
@rna tak ja som asi stará škola....nikdy by som nenavrhla tykanie ani svokre a ani svokrovi, netykala by som im ani vtedy,keby mi oni navrhli tykanie....reakcie tvojho svokra sa vôbec nečudujem .... a ty zjavne nechceš rešpektovať jeho rozhodnutie, ty si len dupnes nozickou a všetko musí byť tak,ako ty chces
ocino,to by mi neslo na jazyj,co tak menom ked si uz tykate?
Nehnevaj sa ale vôbec nebolo vhodné navrhovat tykanie keď tak to mal navrhnúť on alebo svokra. A to mu chceš akože hovoriť napr: Paľo. Keď mate deti tak mu ešte môžete hovoriť dedo. Ale naozaj nechápem čo si od toho očakávala.
Prepáč, ale si hlúpa. Tykanie mal navrhnúť svokor ako starší člen rodiny a nie Ty. A ešte di potom aj manipulatívny plačom vynucuje svoje.
Svokrovi som vykala. A s osloven som mala zo začiatku problém,potom prišli deti,tak bol dedko. A postupne som začala otec,oci....prvýkrát to ide ťažšie,potom už ok.
Inak,chyba....ty si nemala navrhovať tykanie.
Je to netaktne a už vôbec nie svokrovcov.
Nedivím sa,že svokor s tým ok nie je a ešte z toho urobíš big problém v rodine.
No trapas ked uz si sa snim dohodla ze ho budes volat oco 😉zrazu by to vykanie Nebolo az tak zle co? Jedine ze sa budes robit ze ti to šampanske po Silvestry vysumelo z hlavy a budes ho oslovovat ako doteraz. Ja volam svokra Nono. To je dedo po taliansky. Najprv mi povedal ze ho mam volat menom. Ked sme sa zobrali tak papa ( otec) to som pouzila par x nech mà radost. Ale ked uz bol dedkom nasich deti tak mu ostalo to. Nechapem ze si koli tomu plakala ked inak mate dobry vztah. To ze si nechcel tykat neznamena ze ta neprijal do rodiny. Znamena to len ze je stara skola . Ja som bola naucena mojej starej mame od malicka vykat a vztah sme mali velmi blizky. Bol to prejav ucty,Teraz by mal on plakat ze ho nechces volat oco ze si ho neprijala ako druheho otca.,
Svokra mi tyka, ja jej vykam... Nikdy sme neriesili ci si budeme vykat/tykat. Nejako to prislo automaticky a je to takto v poriadku pre nas obe, ja by som si asi nevedela zvyknut tykat jej. Ak ju potrebujem oslovit, tak ju oslovim jej menom, alebo ked pred detmi, tak poviem babka.... Svokra uz nemam, ale urcite by som ho nedokazala oslovovat ako otec, ocino.... Urcite by som ho oslovovala menom...
@rna ja svokrovcov nemam, ale moj muz mojim rodicom hovori po mene, cize si tykaju, tak isto si potykal smojimi starymi rodicmi hned na nasej svadbe. Moja Babka muzovi povedala, ze v nasej rodine si vsetci tykame.
A k tebe, necudujem sa, ze si tvoj svokor nechcel s tebou potykat. Bolo to lepsie ked ste si vykali, prilis tlacis na pilu a spravas sa detinsky.
Ja by som. Tykanie a vykanie neriešila Si teraz spokojnejšia ze si tykate aj keď si si ho vynútil à placom alebo sa cítiš viac členom rodiny a vzťahy sa ešte viac zlepšilo? Pochybujem....
Cista ukazka, nemam problem, tak si nejaky vyrobim. 🙂
s mužom sme spolu už 20 rokov. On mojim rodičom vyká, ja jeho mame tiež. Pred 2 rokmi si môj brat doviedol frajerku, ktorá je z rodiny, kde si tykajú, tak začala tykať aj ona mojim rodičom. Keď som o tom hovorila mojej svokre, tak aj ona mi navrhla tykanie. S poďakovaním som odmietla, že by to po tých rokoch bolo čudné. Chvalabohu, nikto sa neurazil a v pohode fungujeme. Hovorím jej od začiatku mama. Nie je to síce moja mama, ale je to mama môjho muža, tak som prevzala jeho oslovenie. Navyše jej vyká aj druhá nevesta, ktorá u nej býva, tak by to bolo čudné jej tykať a hovoriť krstným menom.
Uf,to bola riadna odvaha mu navrhovať tykanie,podľa mňa to bol úplný krok vedľa a proste sa to nepatrí a už absolútne nechápem,keď ti raz povedal,že si to premyslí,tak načo si za ním ešte potom liezla a tlačila na neho? 🤦🏻♀️ Za mňa teda poriadny trapas a vrchol neslušnosti a teraz ti ešte vadí,že chce,aby si ho volala ocino 🤦🏻♀️ No ja by som ho tiež tak nevolala,otca mám jedného..Ale teda keď už si si to tak výborne zariadila,tak ja by som ho neoslovovala nijako..Mne exsvokra navrhla tykanie po svadbe,ale nechcela,aby som ju volala menom,mama by som jej nehovorila ani náhodou, tú mám len jednu,tak ju proste dodnes neoslovujem nijak..
mna zivot naucil ze je uplne jedno, ci si s ludmi vykas alebo tykas, to so vztahom nema vobec nic spolocne.
a oslovovanie sa meni v zivote podla okolnosti - narodenim mojich deti som nejak prirodzene zacala oslovovat mojich rodicov rovnako ako moje deti, Dedo bol proste Dedo. A ked sa rodicia zacali starat a zit s maminymi rodicmi - uz len vtedy to nabralo spad -- ta im hovorila mama a tato - takze ci som chcela, ci nie - ked som hovorila o mojom dedkovi hovorila som o tatovi a ked o mojom otcovi tak som hovorila o Dedovi. A vsetci tomu rozumeli a kazdy vedel ze o kom je rec ;)
takze autorka - moc to prezivas. A ano, navrhnut tykanie o generaciu starsiemu cloveku je totalny trapas a fail.
Tak vykanie mal navrhnúť on a nie ty, to čo ťa napadlo? 😂 Určite je to vynútene tykanie, ja by som sa cítila nepríjemne keby som svokrovcom tykala. Navyše vy nie ste manželia a ideš volať "svokra" ocino? No divné. V živote by som niečo také nenavrhla.
Svojrovcom vykam, hoci mi navrhli tykanie, ked sa narodil syn, to sme este neboli manzelia. Vysvetlila som im, ze hoci ich mam rada, z ucty k nim ostanem pri vykani. Pochopili to.
Neviem teda kolko mas rokov, ale podla toho pisomneho prejavu ( tie bodky v texte) budes mladsi rocnik a veru nemala si navrhnut ty tykanie. Aspon nie v tom zmysle, ze ty im chces tykat.
Jeden zať nám vyka a oslovuje teta.ujo.druhy zať týka a oslovuje menom.je cudzinec.vsetkym to takto vyhovuje
@rna no podľa si všetko pokazila. Mali ste dobré vzťahy a len kvôli tykaniu robíš problémy v rodine?! V podstate si si to vynutils, najprv si to risiela so svokrou potom si si ohlásila jeho, akokeby ti niečo spravil. Ja svojim vykam a ani by som nechcela aby mi navrhli tykanie a to máme 26 rokov úžasné vzťahy.
A vykanie navrhuje vždy starší. Toto by som si nikdy nedovolila.
A ešte si sa aj rozolakala?
@rna ja si so svojim svokrom taktiez netykam,hoci on si tyka aj s mojimi rovesnikmi v ich rodine...vztahy mame dobre,on mi tyka,len ja jemu nie...ani neviem,ci ma to vobec mrzi...ale urcite by som mu JA nenavrhla,ze tykajte mi...a neoslovujem ho priamo...ocino uz vobec nie...maximalne ho oslovim pred manzelom: napr. Ponuknes otca? Nalejes dedovi? ...a pod. 🙂