Oslovenie rodičov krstným menom

3. máj 2021

Ahojte, obraciam sa sem so svojím nie ze problémom ale skôr by ma tak zaujímal názor iných žien. Môj muž ma mamu a odkedy ho poznám tak bol zvyknutý jej hovoriť menom. Ako ked sme spolu chodili tak som to neriešila, vzdy to bolo ze Katka hento Katka toto... Časom som si uvedomila ze je aj takpovediac mamkin cecek a vela zaňho mama robila a vo všetkom sa radili ,jedno obdobie aj často snami chodila na nakúpy a von.(chvíľu sme u nej bývali) a tak.. tie co tým prešli poznajú . Narodil sa mi nam syn a vtedy mi začala uz liezť na nervy,to ze všade bola snami, ze sme všetko riešili snou a do toho stále to bola KATKA hento , Katka toto... Akoby bola nejaká naša kamoška ,ono.muz nemá moc rešpekt pred ňou, byva dosť drzý a jej to nijak extra nikdy neprekážalo. No ale k veci, ja som si tymi rokmi uvedomila ze mi to prosto začalo vadiť, ked spomenie Katku,ze mu volala, že spolu kdesi šli, ze Katka cosi potrebuje, proste som asi začala žiarliť skrz to, ze ju tak pomenúva akoby bola nejaká jeho kamarátka a nie matka... Neviem to vysvetliť,ale z princípu mi to ide krkom. Ja by som si nedovolila takto sa baviť s mamou otcom.. proste mi ju týmto sprovitivil, a keď počujem ze mu volá Katka , naskočí mi žlčník. No uz to nedávam najavo, v minulosti sme sa kvôli nej dosť hádali, keď ju všade zapájal a prišlo mi akoby sme boli besvojoravni.

autor
3. máj 2021

*nesvojpravni.. uz je to za nami,no ostalo to vo mne.. niekedy mi ide na nervy ked mu vola a píše viackrát denne.. mame po 30obaja, tak mi to príde také odveci. Ani neviem co chcem počuť , načo to sem píšem,ale asi len vas názor a rady ze ako sa zbaviť tych pocitov. A ci je bežné ze vasi muzi volajú matky po mene ?

ckocka
3. máj 2021

Keby sa správal rovnako a namiesto Katka hovoril mama tak by nič nevadilo? V oslovení problém nevidím.

autor
3. máj 2021

Ja neviem, práveže ked som sa nad tým hlbšie zamýšľala vyšlo.mi z toho ze mi to vadí skrz to oslovenie kamarátske. Ked málokedy povedal mama,ale stále po mene, ten kto nevie by si myslel ze ma milenku. Ja viem trápne prirovnanie,no zbudzovalo to vo mne žiarlivosť a doteraz to neznášam

ckocka
3. máj 2021

Ak ti naozaj vadí iba to meno tak si nejako preber že je to hlúposť. Sú rodiny kde sa takto oslovujú - je to iba zvyk alebo v tvojom prípade nezvyk.
Myslím však že tvoja nespokojnosť má inú príčinu.

autor
3. máj 2021

@ckocka takže je to niekde bežné ? Tak samozrejme vždy mi vadilo ze je cicik a že ju všade montuje, lepšie povedané ona sa a on ju nechá. Chválabohu uz je to lepšie a vie ju poslať do kytek ked sa az moc angažuje. No akosi aa neviem zbaviť toho pocitu, aj ked sa snažím a viem ze predsa je to jeho mama, častokrát sa pristihnem ze mi vadí a hnevam sa na seba. Ona nam zle nechcela nikdy, no akoby nepochopíla ze sme dospeli a máme svoj život, syna.. teda kedysi, teraz je to uz lepšie. Ale stále som vnútri v sebe voči nej taká akási zaujatá asi. Chcela by som sa toho zbaviť

ckocka
3. máj 2021

No práve, vadí ti mama a jeho správanie, tak to presúvaš na hlúpe oslovenie aby si nemusela riešiť to podstatné (čo sa úplne riešiť nedá).

petamich
3. máj 2021

ja si tiez nemyslim, ze problem je oslovenie, problem a to co ti vadi je niekde inde, aj ak by ju zacal oslovovat mama ale nic by sa nezmenilo, vadilo by ti to (moj nazor) podobne ak nie rovnako - problem je, ze je premotivovana, angazuje sa, stara sa a nechape, ze mate svoj zivot a nemusi byt sucastou kazdeho dna a momentu - moja svokra je podobna a hoc to mysli v dobrom, obcas je to na papicu, u nas som si nastavila svoje hranice (ako casto a o com atd. s nou komunikujem) a manzel ma svoje, takze tym padom tu jej angazovanost tlmime

oli18
3. máj 2021

Moju kamošku syn tiež oslovuje krstným menom a má s rodičmi nadštandardný vzťah. Skoro taký, ako tvoj muž. Je to pekné, len si musíš na to zvyknúť. Nebudeš predsa rozbíjať ich vzťah. Ty si prišla do rodiny, kde to tak funguje, musíš sa prispôsobiť. V opačnom prípade na teba zanevrie nielen svokra, ale aj manžel.

roja01
3. máj 2021

Prepac, ovlada ta ego a ziarlivost, mozna i (nepripustena si) zavist. I ked musim uznat, ze mas dobre srdce aj slusnu vychovu, pretoze nad tym rozmyslas. Uvidis, ze aj ty budes chciet byt podobne nablizku so svojim synom az bude velky. Nepises co svokor. Ak nie je, mama ma len deti (dieta), inak by bola uplne sama. Vies si seba predstavit v situacii, ze si so synom ani nezavolas, aby si neirirovala nevestu?

ninusa221
3. máj 2021

Aj moja kamoška vola starku menom a naše starke sa poznaju a ona povie dačo že ta tvoja starka a keď ja na jej tak jej poviem Vierka aj druhu vola menom😅

cervenaruza123
3. máj 2021

Poznam jedneho, co rodicov z trucu zacal oslovovat krstnymi menami, aby im prejavil akoby neuctu, kedze v rodine sa normalne volali mama a otec. Snazili sa zmenit to, ale pubertiak si robil svoje, az to ostalo. Ok sa snazil byt vyslovene drzy.
Ale uprimne, aj mne by to prislo cudne na tvojom mieste. Ked sa nad tym clovek zamysli, vobec o nic nejde, ale ked si tu situaciu predstavim, ze je mama otravja a este ju vola Katka... Predsa len v osloveni mama a otec je trochu uctu. Aj pri vykani je trosicku vacsia ucta k cloveku, lahsie je povedat "ty blbec" ako "vy blbec" a podobne je to podla mna aj s oslovovanim rodicov. Ale vela s tym asi nespravis, primarne ti lezie na nervy to, ako sa maka sprava a nie oslovenie, oslovenie a vytaca vlastne len dodatocne. Budes si musiet asi lej zvyknut. A dufam, ze nebudete mat dceru, ktoru manzel bude chciet pomenovat Katka

andreatytler
4. máj 2021

Moj muz oslovuje svoju mamu menom - June (anglicke meno)
Aj moj muz ma nabeh na mamickara (ma brata, ktory tiez oslovuje menom a je velky mamickar).
Aj moj muz (aj aj jeho bratia) sa k nej sravaju casto nepekne a ona sa tvari ze jej to vobec nevadi.
Nastastie sa svokra vobec do nas nestara a tak mi to oslovenie vobec nevadi, ale bolo mi to cudne, lebo som to este pred tym nikde nevidela.
Podla mna mas pravdu v tom ze tym oslovenim sa snazi urobit z mami kamosku. Ale zaroven mama sa snazi byt kamoska. Moj muz castokrat ospevuje svoju mamu aka ona bola kamaratska k nim ked boli deti a ako pocuvala ich hudbu ked boli mladi a ako nosila kratasi a ako to vsetko naramne hnevalo jej muza (ich otca). Ja mam teoriu ze ich otec bol velmi prisny a dost despoticky otec a manzel. Mama (kedze mala 5 deti a nikdy nepracovala) nemala inu moznost ako trpiet zivot s tymto muzom. Kedze nedostala ziadnu podporu a porozumenie od muza, obratila sa k svojim detom. Nikdy ich nepokarhala, ochranovala ich pred otcovimi trestami a hnevom, pocuvala ich hudbu, obliekala sa ako oni a deti ju za to milovali a aj ju miluju. A niekedy tam chyba taka ta klasicka rodicovska ucta.

dankanka
4. máj 2021

Ode o to, ze s nou zdieľa niečo, co ma zdieľať s Tebou. Vadí Ti oslovenie menom, lebo podvedome tomu rozumies presne takto. Rieši s ňou veci intimneho charakteru, súkromného, rodinného - tykajuce sa Vašej malej rodiny, tak to myslím. Ak by ju nazval správne, a to mama, aj správanie by dostalo iny ráz, odtieň, to Ti hovorí podvedomie. Takže nue he to lrn oslovenie, he to prekročenie hranice, v jeho prípade. A nej je to príjemné, zrejme už nemá partnera alebo ten partner úlohu partnera nezohrava do takej miery, ktorú ona potrebuje.. Nech je to akokolvek zvláštne, cítiš, ze maju vzťah, aký máte mať vy. Preto cítiš, ze ste vo vzťahu traja. Mozno by ani pomenovanie mama v heho prípade nič nemenilo, ale oslovenie menom je krasnym signálom, ze niečo nie je v poriadku.

autor
4. máj 2021

Fu baby ďakujem za vaše pribehy a názory, tak nejak to bude... Ona je rozvedená ,muz ju opustil a velmi sa naviazala na muža. Teraz ke to uz lepšie ked mame syna a zijeme mimo ale aj tak denno denné vypisovanie ze ako sa ma a vgvovalavanie mu.. v pohode, uz som si zvykla a to uz sa len pousmejem nasilu, neriešim. Ale v sebe mám tu zlosť na ňu , bohužiaľ. Vela zapríčinil aj muž, v minulosti ked vedel ako mi vadí ze je stale snami ,ze ju montuje do nas a nič neurobil aby to zmenil, až časom,musela som od nich ujsť tehotná k rodičom lebo uz som to nevedela vydržať, aby pochopil..a pochopil a odstrihol ju od nášho diania... Ja snou nemám ako tak zly vzťah, len mi lezie na nervy a ked počujem ze Katka mi píše ,tak prevraciam v podvedomí ocami. A chcela by som byt stym ok, ved tu ma iba ju a este sestru a brata ale ti su mimo Slovenska.

A este jedno.. bavili sme sa raz o tom ako bude maly oslovovať babky dedkov a ona ze mne môže hovoriť Katka,mne to nevadí.. ja som zásadne proti tomuto,mojho syna chcem vychovať aby mal rešpekt a oslovovať babky babkami a nie menami ja to nerobím , presne ako jedna zena tu napísala ze niekto oslovil rodičov po mene ked ich chcel naštvať,presne toto som robila aj ja v puberte a pamätám si ako som.mamu stým vytočila. Mne to príde take neúctivé a bojim sa ze budú navádzať syna aby ju volal po.mene,zasadne som proti tomu a nastvalo ma to, muz o tom vie aky mám názor ale keďže on si ide svoje asi nebude na mojej strane,tak uvidím casom ako to zvládnem.

autor
4. máj 2021

Inak sranda ze jej ostatné dve deti ju tak nevolajú.. dovoli si to iba muž a ona je stym ok, málokedy sa urazi ked jej aj škaredo nieco povie, je taka ze si vela nechá.. ja som zase opak, keď skúšal byt taky aj na mňa neuspel a nechápal co mi vadí, no proste stačilo ukázať hranice,u nej hranice nepozná...

autor
4. máj 2021

@dankanka presne tak to je, vystihla si tie pocity..

lujza123
5. máj 2021

Volám rodičov po mene, som tak naucena od malička a vôbec to nieje žiadny prejav neucty alebo pohŕdania. Moja mama nieje onic menej mojou mamou a otec otcom len preto ze ich volám menom.
Dcéra ich vola menom tak isto.

Ja si zas neviem predstaviť ze by som mala takého sibnuteho partnera ktorému by vadilo ako volám rodičov a nebodaj by toto ešte aj prikazoval detom ako smú ci nesmú oslovovať starých rodičov.

autor
5. máj 2021

@lujza123 ok,v našom prípade moc rešpekt voči matke nieje... Takže si to neplet. A pre mňa je divné volat mamu a otca menom, nehnevaj sa..ale to vaša vec. Dieťa vychovávam podla môjho najlepšieho svedomia a toto je pre mna prirodzene, oslovovať starších s úctou...

lujza123
5. máj 2021

Je pre teba prirodzene oslovovať starších s úctou.... A potom ich ohovárať na fóre 😶
Supe prejav úcty, Katka musí byť nesmierne rada

autor
6. máj 2021

@lujza123 ohovaram? Na tomto fore je teda 95% tem kde sa ohovára... Ale len táto ti vadi lebo som sa ta dotkla?

dankanka
6. máj 2021

@lujza123 necgcem sa do Vás moc miešať ale celkom nerozumiem, co sa Ta dotklo. Ak s vašimi neriesis kazdu prkotinu, netravis s nimi cas, ktory by si mala travit s rodinou, tak je uplne jedno ako ich oslovujes. V autorkinom pripade je oslovovanie menom uz iba čerešničkou na torte. Podčiarkuje chorý vzťah jej muža s mamou, vo Vasom pripade to tak vôbec byť nemusí.. Ale ak to v Tebe aktivovalo hnev, tak to asi nebude celkom ok. Pisem v dobrom, nechcem rýpať..