Osamostatnenie v mladom veku

noemia2
24. okt 2021

Ahojte,
Ako to robia ľudia, ktorí sa osamostatnia a majú deti v nízkom veku? Povedzme 20 alebo 25 rokov. Ja mám momentálne 23 a vôbec netuším, ako na to. Študovala som na gymnáziu, dorábala som si potom certifikát z jazyka a teraz po tom, čo som si vybrala nesprávny odbor ho mením, takže aj čo zarobím na brigáde, pôjde do štúdia, ktoré v šťastí skončím v 28,5 (alebo si zrobím len bakalára, ale ten je nanič). A ja nechápem, ako toľko ľudí môže v mojom veku naozaj mať dieťa, dve... chápem, že z odbornej školy je to asi iné, ale aj tak. Ako sa dá pohnúť a „dospieť“? Veď dnes ubytovanie stojí (aspoň v mojom meste) 150 000 vyššie aj za starý bytík, všetko je neskutočne drahé, nájmy neisté, lebo sú u súkromníkov, práca sa hľadá bez špecifických odborov náročne. Ako to robia ľudia, čo stíhajú všetko a ešte si môžu dovoliť byť teraz na materskej? Dnes je strašne riskantné predtým nemať nič poriadne v rukách, duplom so 60% rozvodovosťou, či nie?

Ja proste nechápem, cítim sa ako dieťa, bývam v podnájme, som finančne polovične závislá od rodičov a len idem na vysokú školu :/ Cítim sa úplne neschopne. Tí, čo to tak nemáte.. čo ste pre to spravili, aby to tak nebolo?

sejbipi
24. okt 2021

Mám 20 a 5 mesačného syna. A teda mám odbornú školu.
Dá sa to, ale musia byť dvaja. Nemať partnera, tak bývam u rodičov a mám nejakú brigádu max robotu. Momentálne plánujem ísť aj študovať na VŠ. Len teda ako píšeš, v dnešnej dobe je to náročné. Vždy je úžasné mať pri sebe blizkého človeka, s ktorým sa odrazíš a keď pomôže rodina, tak nie je o čom. Nájmy sú drahé, staré byty rovnako, nové sú v astronomických cenách ale myslím, že obyčajný priemerný slovák by si to v 20 ani v 23 rokoch nevedel dovoliť, musela by si sa narodiť do veľmi bohatej rodiny. Na Slovensku si rodiny kupujú byty/domy až v 35+ keď sa niekde dopracujú, aj to som možno napísala malé číslo. Celý život máme ešte stále pred sebou 🙂

tramtada31
24. okt 2021

@noemia2 ono sa hovorí, že po maturite sme všetci na rovnakej štartovacej čiare, ale nie je to pravda. Niekto ide hneď pracovať, niekto len študovať, niekto má bohatých rodicov, ktorí mu za maturitu daju rovno byt...
Ja som mala vyhodu, že som mala frajera s bytom, čiže sme nemuseli platiť drahy podnájom. Osobne si ani neviem predstavit, že by som sa napr. v takej Ba vedela osamostatnit sama v tvojom veku a keby som teraz zostala s detmi sama, zrejme by som musela ist na čas k rodičom, kým by som si poriesila prácu, jasle pre mladsie dieťa a hypotéku(našťastie teraz už by bol aspoň nejaký zaklad na kúpu).
Nie nadarmo sa vraví, že vo dvojici sa to lahsie tiahne..

kittykat22
24. okt 2021

@noemia2 je rozdiel medzi nami co uz mame par rokov deti a tebou. Ja ked som mala dieta bolo dostupne byvanie a ceny boli celkovo nizsie. Pravda je, ze som rada, ze to mam vsetko vyriesene. Za posledne 2-3 roky sa situacia s byvanim vyrazne zhorsila. Zacni byvat s spolubyvani a ked si najdes staleho partnera tak zacnes byvat s nim. Ale tie zaciatky su vzdy pakarna.

kkovacovak
24. okt 2021

@noemia2 nemusíš sa cítiť neschopne. Málokto v tvojom veku vie kde bude a čo bude do budúcna. Ja osobne som šla na vš a bakalára som robila denne. Potom som pokračovala externe práve kvôli tomu že som chcela mať peniaze a budovať si nejakú kariéru keďže som rodinne založená a chcela som do budúcnosti dieťa. Nie som ten nezodpovedný typ čo si spraví dieťa a nemá nič našetrené a potom plače aký je život strašný a ako mi štát neprispieva. Od 24 som bývala sama v prenajatom byte a sama si hospodárila. Dovtedy som na striedačku bývala u priateľa a u rodičov. Kupovať byt pre mňa v tom čase nemalo zmysel keďže nájom som mala istý a nemala som už priateľa s ktorým by som myslela na budúcnosť. Takže toto som neriešila. Minulý rok sme s manželom kúpili byt keďže sme chceli založiť rodinu a dieťa som do prenajatého bytu priniesť proste nechcela. Kupovať byt v dnešnej dobe je naozaj o hubu ale ide to ak sa stretnú dvaja zodpovední ľudia ktorí mysleli v mladom veku aspoň trošku na budúcnosť. Hovoríš že ťa teraz podporujú rodičia a to máš veľké šťastie. Ani ja som nemala predstavu čo so mnou bude a plán som nemala absolútne žiadny. Aj mňa to občas frustrovalo ale vidíš že to išlo nejako postupne a prirodzene. Niekedy netreba úplne plánovať a zaoberať sa tým až tak do hĺbky. Mysli na budúcnosť ale nenechaj sa tým teraz až tak deptať

slovakboy
24. okt 2021

@noemia2 Neporovnavaj sa a prestaň si púšťať hlavou myšlienky typu dieťa, neschopná atd. Si mladá buď tomu rada. Každý vek ma svoje výhody. Dobre je že sa chceš osamostatniť. Neprikrývaj sa perinou na ktorú nemáš. Začni postupne. Pracuj na sebe. Študuj a popri tom si hľadaj slušného chlapca. Nemusí byt bohatý ale nech je v ňom potenciál zarobiť viac ako minúť. Tento štát dovolil bankám prevziať kontrolu nad ľudmi a urobiť z nich otrokov hypoték. Systém je tak nastavený že sa človek musí zadĺžiť aj keď nechce. Ceny sú vysoko preto že hypotéky sú dostupnejšie ako byty. Ak si vezmete len hypotéku a žiadne iné pôžičky a vezmete si hypotéku len takú aby ste ju zvládli tak to sa dá. Inú možnosť nemáš. Vždy som sa čudoval prečo tak malo amerických turistov chodí po svete. Už viem že je to preto lebo su otrokmi bánk ktoré ich vlastnia skrze hypotéky. Ale to som odbočil. Ak to urobíš rozumne a budeš na začiatku skromná a uspokojite sa s malým bytom tak neskôr ho vymeníte za väčší. To iste s autom atd.

zuzanka.zuzu
24. okt 2021

TOTO BY SI MALA POVINNE PREČÍTAŤ POLOVICA KONÍKA / IHRISKA
na... kukajte čo nesamostatné si doma tiež piplete 🙄
nie si neschopná, ale chyba je vo výchove, ty si totálne nesamostatná, v 18 ťa mali rodičia "vyhodiť" na výšku, do roboty, alebo kam len chceš (ani v zahraničí si nerobila v lete?) a čau... ich láska by tým neskončila, zato tebe by to prospelo

thoughtfulweirdo
24. okt 2021

Ja mám deti skoro a mám aj pár kamarátiek/známych, čo to mali rovnako. Väčšinou je partner starší a teda už zabezpečený, alebo jeden z dvojice dostane/zdedí byt, alebo sú v podnájme. Ale mám jednu kamarátku, má 24, jej partner 26, akurát zobrali hypotéku a chcú dieťa. Ale ona robí za 10€/hod a on 15€/hod a obaja majú dve roboty, ona plus škola prezenčne. To sú od puberty takí makači, akých neverím že ešte niekedy stretnem. Podľa mňa ani nie je možné byť tak cieľavedomý a pracovitý, to už musí byť nejaká odchýlka 😂 ale teda vypláca sa im to a dokonca sú obaja v takomto životnom tempe spokojní.

kkovacovak
25. okt 2021

@zuzanka.zuzu to myslíš vážne? Píše že býva v podnájme a je polovične závislá od rodičov + brigáduje a študuje. Premýšľa nad budúcnosťou a nad tým ako byť zabezpečená. Tebe príde že je totálne nesamostatná? Málokto v jej veku to takto rieši a zaujíma sa. Ak by bola nesamostatná tak jej všetko platia rodičia a ona sedí na riti. Asi keby mala od rodičov všetko na zlatom podnose tak tu ten príspevok ani nepíše. Evidentne do budúcna ráta s tým že sa bude musieť postaviť na nohy. Mne rodičia financovali štúdium kompletne a predstav si bola som natoľko samostatná od nich odísť a nájsť si bývanie bez ich finančnej pomoci. Neviem teda ako ma ich výchova podľa teba poznačila. Dúfam že to bolo myslené ironicky.

21oktober
25. okt 2021

@kkovacovak ja v tomto s tebou súhlasím , jednej dcére som celé štúdium financovala, nechcela som aby počas semestra a skúškového obdobia brigádovala, brigádovala celé leto , peniaze z brigád si buď odložila alebo si kúpila oblečenie na seba .Po ukončení štúdia sa normálne osamostatnila, najprv si našla prácu , potom podnájom, teraz má partnera -snúbenca a vlastnú domácnosť v trojizbovom byte.
Syn - 3 ročník VŠ , taktiež brigáduje len cez leto , celé štúdium mu financujem a nemám pocit že by som vychovávala nesamostatného človeka. Vie ,že po skončení školy si musí nájsť prácu a z domu odísť hoc aj do podnájmu a začať žiť sám na svoje triko .

konikkon
25. okt 2021

@noemia2 tých ľudí vo veku okolo 20, ktorí študujú, majú dieťa aj vlastné bývanie zase nie je az tak veľa. Väčšinou také mladé matky su doma na materskej a všetko ťahá partner. Ak nezaraba dobre, pretlkaju sa po podnajmoch a zivoria, nie je to zrovna ružové. Ak partner dokáže zabezpečiť rodinu, žena zvládne aj študovať aj sa starať o malé dieťa. Väčšina ľudí, ktorí majú hypotéky na nehnuteľnosti za 150 000 € a viac chodia do práce a majú príjem. Zo študentskej brigády to ide ťažko. Ak nemáš bohatých rodičov. Slovenská realita je zväčša taka, ze ľudia vystuduju, zamestnaju sa, poriešia si bývanie a potom si zakladajú rodiny. Neviem, kde ty vidíš takých mladých ľudí žiť si nadštandard, ale ako píšem bud to ťahá partner, ktorý ma dobrý job, alebo je to len take pretlkanie sa životom s rodicakom a mizernym platom partnera, kde ledva vyjde na účty a základné potraviny. Žiadne dovolenky ani nič podobné.

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
buberova
25. okt 2021

Môj príbeh v skratke... Mám obchodnú, po maturite som hneď mala brigádu, potom absolventskú prax, potom som si hľadala prácu v inom meste, podarilo sa mi ju nájsť, našla som si garsónku podnájom a tam som si fungovala 2 roky.. potom som mala vzťah, po svadbe sme šli do iného podnájmu, o pár mesiacov si zobrali hypo a teraz sme vo svojom. Deti nemáme lebo nechceme. A myslím že mladým ľuďom sa darí osamostatniť hlavne takým ktorí až tak neriešia výšky ale hneď po maturite začnú pracovať. Lebo v našej krajine neviem či je výška až taká výhra a zmení život o 4720% k lepšiemu. Ale to už je na každého rozhodnutí

mable123
25. okt 2021

@noemia2 Závisí to aj na tom ako si s rodičmi rozumieš🙂 skús im pomôcť a tak ide to všetko neskutočne hore... To je jedno akú prácu budeš a môžeš mať ešte aj brigádu... hlavne vyštuduj čo Ťa baví a s jazykmi máš dobrú víziu do budúcnosti🙂 Poznám ľudí kt. sú v IT sektore majú 40 a bývajú s maminkou a ockom a pritom majú dobrý plat, ale v praxi 0 bodov použiteľný. Pre svoje dieťa by som urobila čokoľvek, len aby bolo šťastné pokiaľ by som videla, že sa v živote snaží. V tej dobe kedy vyrastali naši rodičia mali na byt ušetrené kľudne za tri roky... Teraz za tri ušetrené roky môžeš kúpiť tak parkovné miesto pred bytom :D Pokiaľ človek nevychádza s rodičmi, mal by bývať sám aj keby mal žglošiť, pretože v dlhodobom strese to nie je výhra 🙂

katka708
25. okt 2021

My sme mali možno kus šťastia. Mňa po mature z obchodnej hneď nevzali na VS tak som si našla prácu ako admin.pracovnik.muz zas odišiel z vs lebo ho nebavila v 1.r. Zamestnal sa ako SBS. Mne sa potom už moc na VS nechcelo ale skúsila som externé štúdium. Popri full time práci to bol des ale už som sa nevedela vzdať výplaty. Obaja sme trochu šetrili a bývali u rodičov. Počas bakalara som stihla svadbu a presťahovala sa k svokrovcom a hľadali sme byt ci pozemok. Nakoniec sme kúpili starý dom a svojpomocne prerobili. Hypo som vybavila ja lebo som pracovala v banke a s domom nám pomohla rodina (mame šikovných ujov a manžela) v čase diplomovky som mala 25-26r a pomahala s rekonštrukciou a zároveň chodila do prace. Bolo to peklo ale vydržali s me. Muž sa medzičasom tiež vypracoval a teraz je aj bez vš na pozícii o akej sa mne môže len snívať. Ja mam síce vš ale v obore nepracujem a ďaleko som sa neoposunula. Po materskej som nastúpila na pozíciu kde mi je vs na dve veci ale zas viem vybaviť lacné hypo a Leasing a pod. Uvidíme čo čas prinesie...

gina17
25. okt 2021

Nie si neschopná, naopak, si šikovná. S tým vlastným bývaním je to docela zložité, musíš mať 20% vlastných financií, lenže kde to má človek vziať? Do toho keď ešte málo zarábaš, tak hypo Ti nedajú. Ceny nehnuteľností sú astronomické a budú ešte drahšie, kopec ľudí hypo nedostane.

miadi
25. okt 2021

Neries druhych mas len 23 a si na dobrej ceste. Nebud na seba tak tvrda. A neporovnavaj sa s inymi. Co maju v tvojom veku., Jedna zena sa po maturite vydala chvilku robila no nebavilo ju to.’mala dve deti v 20ke odvtedy sedi doma. Deti maju 6-9r muz tiez nepracuje nic im nie je.. ziju v dome po starych rodicoch a svokor pracujuci v dochodkovom veku im nosi € na jedlo. Maju kopec dlhou a taku sebakritiku ako ty nepoznaju. Ina krajsia zbalila v 20ke dobre zarabajuceho 30nika vdaka ktoremu mà vsetko zladene od kocika po kvetinace. Na insta dava fotky dokonale duckface a zladene babo.. ina studuje popri babatku muz mà obyc plat maju uver a rodicia z oboch stran in davaju $ . Ludia su vselijaki a ziju ako sa da. Ty sa sustred na studium a netrap sa mas na vsetko cas. Raz stretnes muza s ktorym budes mat deti byvanie vsetko. Bud hrda na seba. Maj sa rada. Mas plan a pracujes na nom. Zatial si uzivaj studentsky zivot. Samostatne byvanie skolu kamaratky slobodu. Kazde obdobie zivota je krasne - zalezi len na tvojom uhle pohladu.

0silvia0
25. okt 2021

@zuzanka.zuzu a ved ty si mozes pokojne svoje deti vyplestit z domu uz v 15-tich, potom daj vediet ako sa im dari🤪

simsalabim
25. okt 2021

@zuzanka.zuzu v 18 vyhodit na vysku sa v dnesnej dobe lahko neda... oni totizto su vela krat este len v 3. rocniku SS. 9 rocna ZS a ak nedajboze zle vychadzaju roky, 18 maju v 2. rocniku.

katkaseiner
25. okt 2021

Veľmi podobné myšlienkové pochody som zažívala aj ja v tvojom veku. Pracovala som na súde a externé študovala. Bývalá som v ba na ubytovni a žila z ruky do úst....nechápala som ako sesternica môže byť v kľude na materskej, bývať v podnájme, auto na leasing a výdavky na dieťa obrovské. Po škole som sa chytila a išla do zahraničia. Makala som 7 dní v týždni, 15-16 hodín denne a vyplatilo sa. Dom sme postavili bez hypo, máme relatívne fajn prácu, muž si urobil bc.
Odporúčam nájsť si ubytko ktoré si vieš dovoliť a makať popri škole aby si aspoň v mínuse nebola. Všetko ostatné pride

kamlicek
25. okt 2021

Je to tazko, ale teda myslim, ze je super, ze mas snahu. My sme napriklad deti zacali planovat, az ked mal drahy viac menej istu robotu, ze sme vedeli ze prijem bude pravidelny. Sama by som to tiez nezvladla. Mame hypo, dve deti, nebolo to zakazdym idealne, ale teda jak som sa vratila do prace tak uz sa nam to taha ovela lepsie.

annamalaga
25. okt 2021

@konikkon presne ako vravíš. U nás poznám kopec mladých maminiek mladých , ktoré majú krásne domy dve tri detičky malé , ale zarába chlap. A zarobí za 2. Aj cez 1500-2500€. Takže to sa žije veľmi ľahko. Ale tam, kde peniaze niesu , musí žena najskôr študovať , sama sa vypracovať a potom mať rodinu. A keď nie je to take prežívanie. Napr. Chlap vo fabrike 650€ a mladá baba snim otehotnie, tak konečná. Musia bývať u rodičov alebo potrat. U nás sa len podnajmy dávajú po 400€ a vyššie , tak bez lepších platov , by to bol život o ničom. Žiaľ. Krutá realita. Ako vravíš.

zafir01
25. okt 2021

@noemia2 patrim medzi tych, co sa osamostatnili v mladom veku . mam obchodnu akademiu . u nas vo vacsej obci sa zacali stavat najomne byty . mala som cerstvych 18 ked som si podala ziadost ( bytovka sa estelen planovala ) nemala som ani priatela.
v 19tich som stretla mojho terajsieho manzela . v 21 som sa vydavala a vtedy sme sa aj stahovali do " mojho " 1,5 izboveho 55m2 velkeho bytu v novostavbe, zariadenie bytu slo z mojich uspor, ktore som si robila od 16tich rokoch na vkladnej knizke a stavebnej sporitelni , peniaze boli zo zahranicnych sezonnych brigad, kedy sa v holandsku na sampionoch dalo zarobit mesacne 3 tis eur , kym tu zarabali zeny v potravinach 6 tis sk . v 24 rodila prve dieta , s ktorym sme v nom prve 2 roky zili, pocas tych 2 rokov sme postavili dom na manzelovom pozemku . tvrda svojpomoc spolu s usporami a hypo . vtedy nam stacilo zobrat 70 tis eur . a mame podpivniceny 4 izbovy bungalov s garazou a podkrovim a velkou krytou terasou s pozemkom 2500m2 .
ALE .. vtedy boli ceny uplne inde . k startovaciemu najomnemu bytu s mesacnymy nakladmi na mladu rodinku 250 eur mesacne, sa clovek dostal lahsie ako dnes . hypoteky, boli sice drahsie , ale za to stavebny material a ceny prace boli nizsie . vtedy nam muroval dom, mzrarm co pytal 4 eura na hodinu na ruku .... dnes pod 12 eur nikto nejde v nasej lokalite .

takze mas inu situaciu ako ludia spred 10 rokov .
niekto dedi, niekto ma stastie a vyhra v loterii, iny si najde solventneho partnera , a niekto ma kvalifikaciu a uplatni sa na trhu prace uz pocas strednej a vie na seba zarobit .
nezda sa mi, ze by si bola nezodpovedna a neschopna, ked uz dnes uvazujes takto .
a samozrejme, vo dvojici sa to tiahne lepsie . je uz ine, ak mas staleho partnera so stabilnym prijimom a viete si financie spolu rozpocitat

lujza123
25. okt 2021

@noemia2 myslím ze vo veľa prípadoch je az to dieta/tehotenstvo impulzom k tomu aby si dal človek život do poriadku, usadil sa a zabezpečil sa. Ja som bývala po rôznych podnajmoch 14 rokov, žila v 4 rôznych krajinách a vôbec to nelutujem. Dokonca 1,5 roka z toho bol čisto nomadsky život v dodávke, sloboda, bezstarostnost....
Keby mam ten život prežiť znova určite by som to urobila rovnako, osobne nevidím nič "samostatného" na tom mat po 20 tke dieťa a hypotéku.

Všetko má svoj čas a priestor v živote, nemá zmysel chciet co najrýchlejšie dospieť, usadiť sa a založiť si rodinu za každú cenu.

amelie22
25. okt 2021

To v BA je klasika asi takáto... Dokým študenti študujú na VS bývajú na intráku, alebo v tom lepšom prípade bývajú v prenajatej izbe spolu s ďalšími študentmi. Po škole (cca 24-25 rokov) si nájdu prácu a zdielaný podnájom. Pár rokov bývajú takto, viacerí v jednom byte, robia, cestujú a šetria. A keď si nájdu partnera, najprv si zväčša spolu prenajmú niečo malé, nie až také drahé a potom si spolu zoberú hypotéku a kupia menší byt. Toto je taký bežný postup, čo okolo seba vídam...