Dobry vecer, vcera poobede pocas prechadzky s detmi som stretla cudny par( nie cigani), chlap aj zena vyzerali, ze bud su opiti al. nafetovani. Mali pri sebe dve malicke deticky, jedno mohlo mat pol roka a druhe rok a pol. Deticky totalne spinave(aj ich rodicia-podla mna prespali niekde vonku), unavene, mensi mal na sebe len body, nemali ani len tasku kde by boli nejake veci pre tie deti. Zavolala som mestsku policiu, nech sa pridu na nich pozriet ale uz v telefone mi oznamili, ze oni nemozu dokopy nic robit.
Viete mi prosim poradit, co a ci vobec nieco sa da robit v takomto pripade ? Dakujem
@daskamila ak ich stretnes este raz, treba volat statnej policii, ze mas podozrenie zo spachania precinu zanedbania povinnej vyzivy. Nie je to najlepsi sposob, ale lepsi asi neni. Alebo podat trestne oznamenie na neznameho pachatela priamo na policii.
Mestska policia prisla(stala som obdalec, lebo som cakala ci vobec pridu), len sa ich spytali odkial su a nejake povinne frazy, potom odisli. Ja som o cca 2 hod.opat volala policajtom, pretoze som ich videla sediet v krcme nedaleko stanice. Ja som sla s detmi domov a uz bola takmer tma. Policajtom povedali, ze nie su z nasho mesta, ale ze byvaju na nejakom salasi v dedine nedaleko. Ja som pozrela aj spoje ktore ku nim este mohli vecer ist, ale uz im tam nic neslo, neviem si predstavit ako orisli domov, ak vobec. Ked som zavolala policajtom, tak mi povedali, ze by s detmi museli byt v tej krcme aj po desiatej, potom by to hlasili statnej p. a oni vraj spolupracuju s nejakymi ludmi so socialky. Muz sa akurat pred pol desiatou vracal domov z roboty,este som povedala, kam vsade ma ist, ale nihoko takeho nevidel. Ja len dufam ze ich este stretnem,tak mi bolo luto deti.
@kindervajicko a tiez ma napadlo to zanedbanie povinnej vyzivy. Len policajt sa ohanal stale tym,ze nie je jednoduche odobrat deti biolog.rodicom, robi sa dlhodobe sledovanie, ak je podozrenie na tyranie, vtedy zacnu nieco riesit, lenze pre mna je uz aj toto tyranie. Ved ta zena stale kricalacpo tom vacsom dietatku a zahanala sa po nom a maly si len kryl hlavu ruckami, cize to nebolo prvykrat. Bolo vidno strach ked sa kryl, bolo to malicke dieta, to clovek vidi.
ako oni nemaju s tym nic? ked povies ze je podla teba ohrozeny zivot- bud tvoj alebo iny musia prist. Mne napr. radili nasi poslanci u nas v mese volat na jednu linku kde sa hovory nahravaju.. predstav si by sa nieco stalo tym detickam.. kto by bol na vine? inak aj u nas maju asociali pri tescu male deticky a mi je do placu ked ich vidim ..
@daskamila a ty nemáš čo na práci, keď sa staras do coho ta prd????? Sledovať spoje do dediny cudzích ľudí????? Si kompletná????? Staraj sa o seba a . Svoje dedi a nehraj sa na spasitela.
Je to smutne,ak je to tak ako pises....ale zas osobne si myslim,ze nie vzdy je to tak ako to vyzera .....to teraz ak pojdem s dcerou vecer na terasu som matka tyran?kolko krat sa dcera vonku zaspini,nie vzdy mam so sebou nahradne oblecenie....dufam,ze to bola iba nahoda a ty ich uz nestretnes a nebudes sa pokusat brat detom rodicov .....myslim,ze v dnesnej dobe ak by naozaj neboli schopny sa starat o deti uz by ich nemali,naozaj to mohla byt iba nejaka nahoda,teda dufam a sama vidis poslala si manzela a nikde neboli....
@daskamila ja viem, ze je ubijajuce sa na nieco take pozerat, aj my mame v dedine takych, maju 10 mesacne dievcatko ☹ krasne, sikovne v 9-tich mesiacoch uz chodila, vlacia ju cele dni po vonku a nalievaju sa, doslova preziva na jednom jogurte denne (aj to asi len, ked nezabudnu) riesenie zatial ziadne, lebo to by pani v kostymceku z upsvar navstivit miesta, ktore sa na ten kostym nehodia.. casom ju urcite odoberu, ako odobrali aj ich tri predchadzajuce deti, len potrebuju cas, kym sa bud nestane nieco zivotohrozujuce alebo nejaky terenny pracovnik rozhodne, ze toto uz je naozaj zanedbavanie ☹
Zatial jej pomahame, aby to prezila, oblecenim, jedlom..
@katarinapekna ano presne tak, všetci sa vyserme na to ak niekto zanedbava a ohrozuje deti a potom o pár mesiacov môžeme lamentovat pri krimi novinach nad nejakou dalsou luckou ukrytou v perinaku.. 😒
@jana_eyre a ostatne prispievatelky, katarinupeknu si nevsimajte, aj v inych temach sa vyjadruje podobne, asi ona nema nic ine na praci, ak takto drzo prispieva pomaly do kazdej druhej temy. @daskamila, je mi to uprimne luto, aj mne ide srdce roztrhnut ak vidim taketo rodiny. Je pravda, ze tč zanedbania povinnej vyzivy sa velmi tazko dokazuje. Myslim, ze by sa mohol podat podnet na upsvar a oni by to nasledne postupili sudu, ktory v takomto pripade moze zacat konanie aj ex offo, alebo skusit tel. cislo od @loginexistuje.
Co mala podľa teba polícia spraviť? Odobrať deti kvôli tomu že boli špinavé? Ohrozenie života lebo boli špinavé?
@jana_eyre keďže reagujes na mňa...nezaujímajú ma cudzie problémy,nepozerám krimi noviny, je to hnus doby a na obraz niečo také nepatrí! Nezaujima má nejaká neboha lucka v perinaku ani fetacka z ústavu,žiaľ vďaka médiam tejto hnusnej doby to na mňa svieti už pomaly aj v mojej chladničke,táto nepodstatna informácia aj keď nechcem. Starám sa o seba a svoje prípadné problémy si riešim sama. Nehrám sa na boha a zásadne nehasim nič,čo má nepali!
@daskamila pozri najlepsie bude tuto rodinu nahlásiť na socialku, aby prešetrili pomery a podmienky
Link tu uz dala @loginexistuje
Daj tam vsetko co i nich vies, čoho si svedkom a ake mas vedomosti o nich a deťoch
Policia im mozno nedala fúkať, lebo asi na nich nepôsobili dojmom opitosti a deti to, ze su špinavé este nie je dovod na riesenie - niekedy
nehovorim, ze to je v poriadku, ale socialka tiez nie je liek na vsetko. a uz vobec nie na prevenciu. asi len na 100% iste vazne pripady, kde ina moznost nie je. https://dennikn.sk/blog/sefka-uradu-prace-verzu...
Stav pod vplyvom alkoholu nie je priestupok ani trestný čin( ak nesoferujes alebo nie si v práci) čo evidentne neboli
@daskamila policajt postupoval spravne. Mame take zakony, keby odoberali deti kazdemu maju plne decaky. Pracujem v podobnom obore viem ako to chodi aj ked je to na zaplakanie. MOzno ak nahlasis socialke tak budu rodinu sledovat, zalezi na ake tetky natrafis, ci akcne ci take co to vyhodnotia ako neopodstatnene nahlasenie a pridu sa pozriet len raz. Keby sme mali zakony ako v anglicku ludia by sa viac starali o svoje deti.
A vy ste o tom presvedcene, ze ked su vase deti ciste a obklopene vsetkym moznym, ze su stastnejsie..? katarinapekna ma pravdu, kto sme, ze smieme sudit dryhych, ze neziju tak ako my...a to, ze mate predsudky a zauzivane modely fungovania, neznamena, ze ak niekto zije inak mate pravo sa do ich zivota pliest...mne osobne sa zasa nepacia uzkostlive mamicky, ktore nedaju dietatu dychat, mam volat socialku?...
@katarinapekna prosim ta neprispievaj do fora, ked ta to nezaujima. Vsade robis len zlu krv. Nikto nie je zvedavy na tvoje komenty. Zi si svoj zivot. Dakujem
@malabiba tiez mi pride prehnane ze sledovala spoje ako im idu. Kludne mohli ist taxikom, pesi alebo so znamym v aute. Ja tiež stretavam pravidelne zanedbanych ludi co sedia pripiti s detmi na ihrisku a vecer o deviatej ked je uz tma idu domov. Je to ich zivotny styl. Pokial deti nie su tyrane, maju kde byvat( elektrika uz nie je podmienka)a jest tak ich neoodoberu. Mozu ich sledovat a konntrolovat, poskytnut poradenstvo. aj ked nevravim ze je to spravne.
No na mna by teda mohli volat socialku vzdy ked vyberiem malu zo skolky. Rano tam ide ako cukrik a vecer je strapata, spinava akoby vypadla zo smetiska. Ja som niekedy taka unavena ze sa uz tackam ako opita, pritom nepijem. NO a ked sa mi vtedy zacne mala hadzat o zem ze nieco chce, tak sa tiez neposkladam, ale ju usmernim. Ona ked je unavena dokaze tak vyvadzat ze vonku to moze vyzerat tak ze ju niekto tyra ked zacne jacat. To len aby si si uvedomila ze nemusi byt vsetko tak ako to vyzera na prvy pohlad. Ak si ich videla raz, nevies nic o ich zivote. Ak ich vidis valat sa ozratych kazdy den, ze deti nemaju co jest, ze ich tyzdne neumyvaju, vtedy mozes dat podnet na socialku 😉
@katarinapekna ked ta nezaujimaju cudzie problémy, postradam logiku v tom, ze prispievas do fora s cudzími problemami.. Ked ta irituju aj správy - ľahká pomoc, vypni net a hneď mozes tvrdiť ako riesis iba vlastný život a svoje problémy..
Ja sice odveci ale pohlad na cloveka, bola som na svadbe minuly tyzden a jedna holka sa mi tam zdAla total opita.,, a na dalsi den to iste este aj na mna rozoravala cudne a ja som si az potom vsimla ze ma v obidvoch usiach pristroj.,, no hanba mi
Och to je strasne 😢😢😢 podla policia mala prist...a aj na zaklade nej to dat na socialku...ale stretla si ich 1x,nie? Je sanca,ze ak by si to aj chcela riesit, tak je sanca, ze ich niekde stretnes este?