Opis našej finančnej situácie a problémov

mataklinec
9. nov 2011

Až teraz som mala dost času aby som si prečítala celú diskusiu a nedá mi napísat pár vecí na ujasnenie. Vopred vravím nechcem od žiadnej z vás už žiadnu pomoc, len chcem aby sa veci dali na pravú mieru, nedovolím aby somna niekto robil klamárku, ktorá žije z dobra iných a využíva už niekolko rokov dobrých ludí. TO JE KLAMSTVO!!!!!
Na každú vašu otázku odpoviem a som rozhodnutá svoju pravdu obhájit.
Zatial na úvod tolko:
Za manžela som sa vydala v r. 1997, hned po mature a v tom istom roku sa nám narodila naša 1. dcéra Martinka. Bývali sme v sociálnom byte kde nám často vypínali kôli neplatičom elektrinu a vyše roka sme žili bez teplej vody.Tam sa v r. 1999 narodil aj náš syn Robko. Povedali sme si že s dvomi malými detmi sa nedá žit v takomto prostredí . Manželovi rodičia bývali v malom domčeku v Dúbravach a my sme sa rozhodli pristavit malý domček na ich dvore. Manľel sám postupne z ich garáže urobil obytnú miestnost a pristavil kuchynku a kupelnu s wc.žili sme velmi skromne. Ked v r. 2006 sa manžel aj ja konečne zamestnal, náš život sa zmenil. Mali sme dostatok všetkého. V r. 2007 sa nám narodil syn Dávidko. Kedľe nás už bolo 5 ludí v jednej izbe, zobrali sme si úver z VÚB na pristavenie daląej izby a v pohode sme ho splácali. BOLO nám treba aj auto, tak sme si zobrali daląí úver. Ani nás nenapadlo že sa ocitneme tam kde sme teraz. Snom naších starších detí bola spoločná detská izba a my sme potrebovali kotolnu na kúrenie, takľe sme si zobrali úver na bývanie v Poštovej banke v hod. 100.000 Sk, s tým ľe sme zaloľili dom. Doteraz detská izba nie je dokončená, sú to len holé múry z tehál.
Zlom nastal ked v r. 12/2008 manľel nie z vlastnej viny priąiel o prácu. Bolo to uľ horąie , nemali sme začo platit úvery, museli sme pod cenu predat auto aby sme si mohli kúpit pec a radiatory na kúrenie.
Začali rást úroky, banky predali naąe úvery vymáhacím spoločnostiam a vąetko to ąlo dolu vodou ako je to práve teraz. Platíme kaľdý mesiac pravidelne úvery, ale len pomenąích sumách, avąak Poątová banka sa nám vyhráľa, ľe ak splátky nezvýąime na min. 80 eur, prídeme o dom. V tom čase som opat otehotnela, kedľe sme s manľelom veriaci , potrat by nás nikdy nenapadol a tak sa nám v r. 12/2009 narodila naąa Emília.
Momentálne žijeme len z mojho rodičovského príspevku 190eur mesačne + prídavky na deti. Manľel nikde nepracuje a ked mu niečo vyčítam, je agresívny, ked si aj nájde prácu, pracuje max. 3-4 dni a príde spat že mu nevyhovuje ubytovna, práca, kolektív,, proste vždy si niečo nájde. Odmieta sa vąak zaevidovat na ÚP a ja a moje deti ho nijako nevieme k tomu donútit. Práve včera došlo z Dovery aj upomienka na 179 eur.
Ide zima nemáme ani drevo ani uhlie na kúrenie. Mám velký dlh aj u p. starostu tu v Dúbravach za vodu, a ked ho do konca roka nevyplatím, chcú nás od vody vypnút. Ale ja ho nemám naozaj z čoho vyplatit. Mesačne platím elektrinu, úvery a ked vyplatím ąeky ostáva mi nejakých 70 eur na celý mesiac. Z toho mám eąte náklady detom do ąkoly / dochádzajú do Detvy/, na stravu, hygienu a drogeriu.
Posielam vám aj číslo p. Cíbikovej na UP v Detve na sociálnom oddelení , a číslo mojej jasmamky Adinky, z OZ Mamimamam, ktoré mi pomohlo s oblečením pre deti, pani bola u mna osobne overit našu situaciu

anjelicek26
9. nov 2011

@mataklinec - co tym autom chce povedat? Dostali ste sa do riadnej kase. Ale nie az takej, ze by ste sa z nej nemohli dostat. Ako pises - manzel pracu zozenie, ale nevydrzi, furt si nieco "najde" Asi ta bieda nebude az taka zla 🙄 Pisali sme ti v teme - ty musis ist do prace, inak to nepojde. Ale opakujem sa. Mozete si za to sami. Bohuzial ste do toho stiahli aj deti. Treba zdvihnut hlavu hore a zacat to riesit nie len plakat na kazdom fore a otrcat ruku, my chudaci, pomozte nam 😠

emily_666
9. nov 2011

nuž neviem čo je horšie:
- byť hlboko veriacim a plodiť deti, ktoré nemám ako uživiť
- alebo byť síce tiež veriacim (ale nie až tak striktne) a používať antikoncepciu a mať toľko detí, koľko uživím.
Nechcem sa ťa dotknúť, každý sa môžme dostať do zlej situácie, lenže veľa vecí si spôsobujeme sami.

mataklinec
autor
9. nov 2011

anjelicek, áno možeme si za to sami, avšak hlavne moj manžel, a ručím ti , keby si bola jeho manželkou ty neovplyvnila by si ho ani ty. Do práce som sa chcela vrátit už cez leto a dat rodičák na muža, ale v práci kde som v r. 2006 pracovala mi povedali že teraz nemaju volné miesto, že sa mám ozvat po materskej. Tu na okolí až do okr. Zvolen som hladala prácu avšak nepodarilo sa mi. A dokonca Milku kojím a nedokážem ju odučit. Tie forá ano, je pravda že som príspevok poslala na 4 fora, ale len preto že som myslela ze aspon niekde sa najde niekto kto mi pomoze. Teraz to lutujem.

mataklinec
autor
9. nov 2011

@emily_666 Kedže som po Robkovi otehotnela až po 8. rokoch a nebrala som žiadnu antikoncepciu, nemala som dovod ani po Davidkovi si dat antikoncepciu netušila som že znovu otehotniem. Pre veriacich antikoncepcia nie je tabu avšak potrat nepripada do úvahy.

emily_666
9. nov 2011

@mataklinec poslala som ti IP

katka3012
9. nov 2011

nic v zlom ,ale plno suhlasim s emily_666

viera27
9. nov 2011

mata, ste teda evidovani ako hmotna nudza, alebo nie? Naposledy si mi neodpovedala. Tak stale neviem, ci mas prispevok v hmotnej nudzi, alebo nie.
Inak teraz ked si to rozpisala este viac tak duplom vravim - rozvod. To ries ako prve. Predtym si pisala, ze nemas kam ist. Ale pokial ste brali uver na byvanie a zalozeni nehnutelnostou, mas narok na nehnutelnost do urcitej casti a manzel by ta musel vyplatit aby ta odtial dostal. + po rozvode nahradne vyzivne atd. Bez rozvodu sa nepohnes, to si uvedom a zacni konat. Len tak mimochodom, o urcenie vyzivneho mozes poziadat aj bez rozvodu, to uz keby si sa extremne chcela rozvodu branit. A samozrejme mozes ziadat aj o vyzivne na seba, pokial si na materskej.
To s tou doverou je mi luto, ale to sme ti vraveli. A bude to narastat. Skus to takto logicky podat manzelovi.
Inak ak ste ako hmotna nudza, nieco sa mi mari o povoleni zbierat zbytkove drevo na kurenie. Aj toto si prezisti.

leeenka26
9. nov 2011

@mataklinec a aku pomoc ocakavas? Dnes ti nikto nepomoze, vela ludi ma uvery, aj my, ale nabrali sme si len tolko, kolko zvladneme a mysleli sme aj na to, ze raz pridu deti, budem na materskej, klesne nam prijem. S tymto vsetkym treba pocitat. Ano, je mi ta luto, si naozaj v nelahkej situacii, ale treba byt zodpovedny a mysliet aj dopredu. My tiez nemame ziadne blaho, nechodime po dovolenkach, nechodime do restauracii, zijeme priemerne az skromne, ale zijeme a nestazujem sa, prisposobila som sa a nakupujem tak, aby sme mali aj dva dni pred vyplatou co jest. Pri 4. detoch je tazko, ale da sa to a to jedine tak, ze ty do prace momentalne asi tazko nastupis, vyzen manzela a pokial nie a nie a bude nadalej agresivny, tak podaj o rozvod, co riesis?? Prvorade su ti deti predsa nie? Este sa aj vyhrabes z tejto situacie, len musis niekde zacat to riesit. Nemozes cakat, ze ti bude niekto pomahat, ak pre to sama neurobis maximum. Myslim to v dobrom vsetko co som ti napisala.

ilijanka
9. nov 2011

@mataklinec na vyjasnenie čoho? 😕

anjelicek26
9. nov 2011

@mataklinec - nedokazem ju oducit? Ved dvojrocne dieta je na prsniku uz nie non-stop, ale rano vecer. Ked musis ist do prace, tak musis, ak nie tam, kde predtym, tak inde, su maminy, co idu ked ma dietatko pol roka, rok do prace, lebo vedia, ze to financne nevyzera ruzovo, ale u vas to nie je len mirne zle, u vas je to katastrofalne! Hladat dovody preco nie tak a onak ti nepomoze. Ak je manzel idiot, sorry za vyraz - tak ma dve moznosti. Zmenit sa, alebo odijst. Lebo je ti na NIC taky chlap co ti nepomoze, deti nepostrazi, robotu nema a este aj ten rodicovsky, co pari vylucne vasej malej dcerke - prejeda.

Uz sme ti pisali, aku pracu si mas najst. Take su vsade. Nie dobre platene, nie v dobrych casoch, mozno podradne. Ale ty uz nemas na vyber dievca, v takomto stave - bez kurenia - vam tie deti vezmu uz tuto zimu! Staci, ak to niekto nahlasi. A mozno tym detom aj sluzbu spravi 🤐

mataklinec
autor
9. nov 2011

@viera27 NIE V HMOTNEJ núdzi nie sme, pretože ja som na rodičovskom, ale mali by sme nárok na hmot. núdzu keby bol muz zaevidovaný. Tá p. Cíbiková čo som vám dala kontakt, mi pomohla tak, že mám nárok na dotácie to su tie obedy, potravinová pomoc čo čakám každú chvilku a škols. pomocky. V juli som od muza odišla k rodičom, prijali ma ale len pod podmienkou že dám návrh na rozvod. Hned na druhý den som šla a podala návrh. Mám však oca alkoholika, ktorý nemá rad mojho muza ani moje deti, ked večer prišiel domou vyhodil nás, že on moje deti živit nebude. Hned v ten vecer som sa vrátila spat k muzovi a návrh som stiahla, pretože som sa bála kde budem byvat ak sa rozvediem. Je to dom na pozemku jeho rodičov a nároky si nerobím aj ked som jeho zena

traktor
9. nov 2011

...no najprv napisem, ze..ja som v tomto tak na vazkach..verit, neverit?comu?..pretoze si v predchadzajucej teme klamala..prisla si s inym nickom..hoc tu uz jeden nick mas..ako da sa to pochopit, u cloveka, ktory fakt potrebuje pomoc, ..nezije velmi ok, mozno sa za to aj hanbi..ale ty si tu uz bola, a kto s tebou pisal../ aj ja/, tak vie, ze v akej si bola situacii, takze som fakt nepochopila ten dalsi nick, dalsia vec je , ze si tvrdila , ze nemas pc..pises od susedky..co nepises..naco zbytocne klamat v takych malickostiach..nejdem ta sudit, sama mam 4 deti..ale , v teme ti bolo poradene, kde vsade sa môzes obratit, myslim, ze tam toho bolo dost..baby sa fakt snazili..ako môzes ziskat peniaze..a ja sa len chcem opytat..ci si s toho nieco skusila..

mataklinec
autor
9. nov 2011

@leeenka26 pomoc neočakám už žiasdnu to som predsa napísala už v úvode, chcem len aby ma nikto neobčiernoval

halienka
9. nov 2011

pekný príklad, ako je ľahkovážne branie si úverov nebezpečné 😖 už pre jeden by som nespávala, nie to ešte pre tri úvery...

viera27
9. nov 2011

@mataklinec naroky si nerobis? To si robis srandu? Vsak z coho sa platil ten uver (a aj teraz splaca, ked tvoj manzel nerobi)? Financne naroky si ani robit nemusis, podstatne je ze mas kde byvat, kym sa postavis na svoje nohy, lebo mas na to pravny narok!
Prepac, ale ked povies svojmu muzovi: "Moj zlaty, ty skocis na urad a mame hned +100 - 150E mesacne. Uz nech nejem, polku ti dam na pivo!" ze na to nezareaguje? A ty budes fur na tom lepsie ako si teraz. Pokial si neporiesis manzela, neporiesis si absolutne nic. Aj ked za cenu sprosteho podplacania.
Nemozes riesit dosledky, ze ti sema tam niekto na prosbu hodi 20E, alebo nausnicky pre dceru. Absolutne ta to nikam neposunie.
Je mi ta strasne luto, je mi do placu ked to citam. ale vlastne nie teba mi je luto, ale tvojich deticiek. Ty sa mozes branit, si dospela. Len nevies v sebe pozbierat dost sily. Ale co tie deti? Kto ochrani ich????

leeenka26
9. nov 2011

@mataklinec prepac, ale ak pomoc necakas, tak preco pises o tychto veciach? Resp. co si cakala? Ze ta tu budeme kazda lutovat?! Postav sa na nohy a zacni si riesit situaciu, preto si tu, nie? Hladas radu??? Alebo co vlastne chces? Naco vlastne stracat energiu s niekym, kto o to nestoji? Na co ti radim? Ty si zabudnuty pripad.

lenka0283
9. nov 2011

akoze mu stale nieco nevyhovuje...on si nemoze vyberat ma doma 5 deti ktore ho potrebuju...my mame jedno dieta a nerobime si hned druhe aj ked by sme mohli..treba si to uvazit lebo potom nato doplatia tie deticky 😒 nech sa manzel vschopi poriadne sa zamestna aj v nejakej fabrike tam zarobi nejake peniaze kazda koruna je dobra a domov vam nikto nepride aby vam peniaze dal..musite sa postarat sami..drzim vam palce nech sa z toho dostanete 🙂

geegee
9. nov 2011

@mataklinec mozno otazka mimo temy / ani diskusiu predtym som necitala, mozno to uz bolo spomenute/ ale ked nemas na zakladne potreby, ako je mozne, ze mas pristup na internet?

mataklinec
autor
9. nov 2011

@traktor nick som si vytvorila iný len preto, že tu si písavam aj s mojimi bývalimi spolužiačkami a nechcela som aby o mne vedeli že žiadam o pomoc takto.hanbila som sa ale teraz mi je to už jedno. áno internet mám, a zatajila som ho pretože chudobný človek ho predsa nemože mat. Platíme 11,53 eur mesačne a zobrali sme si ho z T- Comu a máme ho na 2 roky, viazanost nám končí až v júni 2012. čo sa týka rád až dnes som si prečítala všetkých 19 strán a ver že riešenie budem hladat inak, nie týmto sposobom.

mataklinec
autor
9. nov 2011

@viera27 Ked mu poviem o Up, hned volá za nejakú prácu a povie, vidíš už idem robit , načo tam pojdem, jednoducho s nim nehnem.....

gerdusha
9. nov 2011

@mataklinec ,

ty dostanes 190 €, mas 4-5 deti, splacas 3 uvery a ty si este zaobstaras aj internet za 11,53 € mesacne??? a si ty normalna???

mataklinec
autor
9. nov 2011

@geegee tu vyššie som už písala o internete

dada1212
9. nov 2011

čo sa týka toho kúrenia, veľa ľudí na dedinách je v urbároch a drevo ak si človek nachystá, tak ho dostane fakt za pár €-skoro zadarmo. uhlie je drahé, ale však dá sa kúriť aj drevom, ked ste obaja doma, hádam máte čas prerúbnuť si drevo...
môžem vedieť, prečo ste si drevo nenachystali takto od jari? však pomaly bude padať sneh, "hotové" drevo je veľmi drahé, aj ľudia čo nežijú zle si chodia nachystať drevo, preto by som rada vedela, prečo ste to tak neriešili aj vy?
a takisto robiť anketárku, roznášať letáky, niekde upratovať sa dá robiť brigádne všade, prečo sa aspoň takto nesnažíš aj ty zlepšiť svoju situáciu?
je mi ľúto že máš takého muža, dobre ti baby radia, že taký vzťah nemá budúcnosť, ale prepáč trochu nezodpovedná sa mi zdáš aj ty, namiesto toho aby si niečo riešila tak vypisuješ na internete tie žiadosti o pomoc.

osobne ti nemám ako pomôcť ani keby som chcela, práve dnes som mala zlú náladu tiež zo svojej finančnej situácie, lebo posledné roky nie sú najlepšie a nejako stále príde niečo, s čím nerátam a nechce sa to zlepšiť a tiež je to hlavne kvôli chlapovi, ktorý sa nespráva tak ako by sa mal,skoro nejako dlhodobo nepodporuje finančne rodinu. ale kvôli tomu nebudem vypisovať na internet a čakať či mi niekto pomôže, radšej rozmýšlam ako to zvládnuť, hoci je to veľmi zložité.
ešte aby bolo jasné, tým vypisovaním nemyslím túto tému, ale tie predtým, kde si žiadala o pomoc...

happy8051
9. nov 2011

@mataklinec ak by si nebola klamala a prekrucala fakty, tato tema nemusela vzniknut a mozno by sa naslo viac ludi co by ti pomohli ak by mohli.... teraz uz tazko vyvsetlis cokolvek....

anjelicek26
9. nov 2011

@mataklinec - nedaj mu jest. Ak bude hladny, myslis, ze sa nepohne? Nema narok ani na suchy rohlik doma 😠

anjelicek26
9. nov 2011

Ja akosi nemam pocit, ze hladas riesenie, ale potrebujes polutovat, pocut, ze "ono" sa to nejako da doporiadku aj same. Lenze ja nelutujem teba ani manzela, mozete si za to sami, lutujem vase deti. Neni to voci nim ani trosku fer. Ze ziju ako ziju. Zasluzia si viac.

timona
9. nov 2011

choď robit napr. sanitarku do nemocnice, v každej nemocnici je nedostatok sanitarok, alebo do potravin predavačku, pokladničku napr. Billa, Kaufland atď...

halienka
9. nov 2011

@gerdusha ani tebe tie počty nejako nevychádzajú? 😅 😀 😀
@mataklinec no mne to príde, že zas až tak ste s tým mužom neni odlišní, on sa furt vyhovára na kolektív a iné veci a ty zas na kojenie 2-ročnej dcéry, napokon, zrejme ste zistili, že oveľa ľahšie je žiadať dobrých ľudí o pomoc 😉 ešte stále sa ich dosť nájde, ktoré pri počutí "4 deti" - radi pomôžu 😉 Neviem @mataklinec píšeš vcelku súvisle, napriek tomu toľko chýb a ľahkovážnosti v živote...neviem čo si mám o tom myslieť...

poleva
9. nov 2011

@timona a kde dá 4 deti? na klinec??