ahojte, som v bludnom kruhu, chemo berie v injekciách / 3 mesačná dávka/. Prehánanie je na dennom poriadku- takmer. Strašne málo je a je to horšie a horšie- bojím sa najhoršieho. Ráno sardninky, bryndzu, čaj, z každého tak 3 lyžičky- obmieňa sa to, aloe vera, odšťavená červená repa, probiotiká, parcrelolan, c, b, ovosan. obed- polievka, večer už len napr.rezance škoricové- 3 lyžice. Vôbec chlieb, ryžu, zemiaky. Niektoré dni sa vedel najesť lepšie. Vodu sulinku fatru.... Na ožiarie nepôjde kvôli veku. Chemo má byť dlhodobé.Berie ho pol roka.
ď.
musi mat uz chemo? moj svokor ma len zaciatocne stadium a berie radioterapiu priamo vlozenu k nadoru, neviem ako teraz ale zistili mu to uz pred 3 r, a nema ziadne vedlajsie ucinky, len stravu trocha lepsie upravil. Nech mu upravia davk alebo zmenia za nieco ine.
Nutridrinky nech mu predpišu.. Tam ma všetko :( veľa síl pri opatrovaní.. Môj ocko bol ležiaci pacient, starala som sa takmer do konca, plienky...neviem v akom ste vzťahu ale rob to s láskou... Viac pre neho už urobiť asi nemôžeš...
nepises vek a stadium ale ja by som zvazila opodstatnenost chemo... nutridrinky su fajn, kupte si take tie pogumovane plachty zo spodu ... najma polohovanie ... dodrziavat ak len lezi lebo prelezaninu mas hned ... mozno skusit mrkvovy odvar, pripadne ryzovy osladeny glukozou, viem ze su take speci peny na omyvanie pacientov ... ked ho prehana aby sa nezaparoval ...
ja nechcem strašiť,to nie,mala som doma leukošku,ale teda je to fakt veľmi,veľmi individuálne a treba rátať aj s tým,že ti može kričať,plakať od bolesti,strýkovi-ten mal raka prostaty , ked nezaberala morfoška,mal uplne zodratu stenu za posteľou,nemal už nechty,krvavé ruky ,čo škriabal stenu od bolesti..teta sa zrutila z tej bolesti,boli psychicky veľmi zle na tom,pretože vieš,že ty viac nedokážeš pomocť ,vo dne ,v noci ked tvoj blízky má bolesti ,to nezvládne každý -myslím,posledné chvíľe ,kedy nezaberá nič...
další člen ten mal vyšší vek a tam to bolo rychlejšie,je to fakt individuálne a treba rátať so všetkym
baby spomínaju ,aký vek,v akom štadiu,prečo chemoška,no napríklad moj stryko už nemal inu možnosť,bolo bohužiaľ príliš neskoro,také štadium
zatial čo moj bratranec ,30tník mal to šťastie,že sa to podchytilo hned na začiatku ,tam bola možná aj iná liečba,aj alternatívna ,ale teda starý človek,v našej krajine,vo vyššom štádiu..to je už iné kafe
nutridrinky,tie dostaneš na predpis,stačí u jeho obvodáka ,rovnako aj plienky ,ono to kupovanie všetkeho je finančne dosť náročné ,na čistenie v každej lekárni kupiš penu ,tá je super
u nás proti prehánaniu nepomohlo nič,telo reagovalo,tak ako reagovalo,prísun jedla ,pitia stále slabší..všetko išlo von,nezaberali ani injekcie,lieky už sa nedali prehltať ,držím palce a veľa,veľa trpezlivosti prajem
ak ti leží ,je dobré aj masírovať telo krémom ,gélom,kvoli preležaninám,polohovať maznačik ti dobre radí,gum.plachty perfiš vec ,držím palce
Je to môj otec 85 r. aké štádium sme sa radšej nepýtali, ale metastázy nie sú, je to ohraničené aj výsledky z krvi mal vraj výborné / akurát jeho stav je úplne iný/ Tie nutridrinky sú vo vybavovaní len keby pomohli, plienky máme už predpísané, chvalabohu ešte je chodiaci. Tá radioterapia sa môže- neviem brať len v začiatku, poradím sa s lekárom nedávam tomu šancu. Ešte neviem čo by som v rýchlosti dopísala, aby som všetky náležitosti dopísala, asi už toho veľa nie je na pomoc v tomto veku, hovorí sa, že chemo zabíja, ale aj po vystúpení z chema môže pacient veľmi rýchlo odísť.
ďakujem ženy.
@barcelona94901 tak aj u Vás to bolo prehánanie a proti tomu nič- a taký paradox ked som sa opýtala urologa ako druhí pacienti v takomto veku- povedal " že nikoho nepreháňa, nikdo nemá také obťiaže"
@e640 no a nemohla by si mu zmeniť trochu tú stravu, ked ho prehána? sardinky, bryndza to je dosť ťažko stráviteľné, keby si skúsila tak na pár dní nejakú dietu, že suché rožky, suchare, varená ryža, varené zemiaky, varená mrkva, banány, teda neviem, či by to chcel zjesť, ale možeš to aspon skúsiť, držím palce
@janickacrazy strašne rada by som mu dala diétu,, ale on nič nezje aj suchare som skúšala. Varená ryža, zemiaky to už neje strašne dlho. To som písala, že bryndza a napr. sardinky to si káže kúpiť keď sa pýtam čo by si dal.
@e640 hmm tak to máš s ním teda dosť ťažké a neskúšala si čierne uhlie to je výborné ked prehána, dnes som ho vyskúšala na manželovi 😉 no ono mu asi nechutí ked berie tú chemo, ale to je normálne, ako dlho to ešte bude brať? moj švagor mal rakovinu hrubého čreva, tiež nemal chuť do jedla cez chemo, potom sa to upravilo, držím ti palce, viem, že to nie je sranda
@janickacrazy vidíš skúsim jasné aj čierne uhlie, ved ako deti sme to i my mali a to ešte bola taká nechemo-doba. Otec má brať chemo no ako hovoril lekár môže byť aj 3 roky. Ale ja to musím stopnúť teda prejsť na niečo povedzme menej agresívne len neviem či to vôbec existuje. A ten švagor čím sa to upravilo, že mu chutilo?Prežil?
@e640 Moja mama mu varila bylinkové čaje z nejakého receptára od nejakej bylinkárky, názov už neviem a robili sme mu šťavy z červenej repy, mrkvy a zeleru, bol na tom dosť zle, lekári mu nedávali veľké šance....dostal sa z toho, dieta, šťavy a bylinky mu pomohli, už 5 rokov behá ako srnka. A to už sestre vraveli lekári, nech sa pripraví na najhoršie. No len on mal vtedy 40 rokov, čiže aj ten organizmus bol mladší ako u tvojho otca. Ale nevzdávaj to a 3 roky chemo? Preboha ved to je nejako dlho, švagor ju bral asi 3-4 mesiace.
@janickacrazy ahoj, ešte ma napadlo, že tie bylinky už sa po ne nedá dostať?
@e640 Bol to receptár Marie Trebenovej, tam sú dáke recepty na rozne choroby. Skús si to niekde nájsť na internete alebo požičať. Drž sa.
moj dedko si to mal nechat operovat,ale on nie,nakoniec na to zomrel, proste ako u psov cim vyssi vek a bez kastracie tym vacsie riziko rakoviny prostaty, dedko si myslel, ze tou operaciou prestane byt chlap,clovek,pritom jeho kamosovi to zachranilo zivot. Zomrel na metastazy, zlyhanie obliciek a vykrvacanie. Zial nedalo sa uz nic robit. Pokial sa da,tak operovat a skusit zachranit zivot. Dedko mal 87 ked odisiel na toto ochorenie. Ale podla mna cez 80 rokov je to pre cloveka krasny vek. Len aby ti ludia netrpeli... 😒
@kiki68 áno aj otec nedávno hovoril, že radšej by išiel na operáciu ako takéto trápenie, lenže lekár bol tiež proti v tomto veku. Vlaste Tvoj dedo bol cca ako môj otec.,, je to postrach pre všetkých chlapov. Otec sa ma v nádeji pýta, že kedy mu skončia tie injekcie a ja mu to neviem povedať pravdu.
@e640 a nemohol byt otecko podpisat nejaky reverz,ze vie o rizikach,ale ze operaciu chce? sice neviem ci uz teraz by to bolo vhodne,ale chapem,ze by to radsej podstupil ako sa trapit...no ano su v podobnom veku,ale napriklad kamos mojho dedka si to nechal hned operovat, je tiez v ich veku a dobre to dopadlo, este mu sice pred rokom operovali aj srdiecko,ale aj to dobre dopadlo. No ta rakovina prostaty je pre chlapov vo vyssom veku velky nepriatel 😒
podľa toho čo píšeš som presvedčená, že nedostáva chemo ale hormonálne injekcie! .... chemo sa neberie raz za 3 mesiace..... a prakticky skoro vždy sa prvá okrem ožiarov nasadzuje hormonálna liečba a až ked neúčinkuje ide na chemo. Z hormonálnej liečby by tieto ťažkosti nemal, skôr zo samotného ochorenia alebo problémy s hrubým črevom..... hnačky nemusia súvisieť s Ca prostaty, skôr by som pátrala po inej príčine
súhlasím s @onep
moj otec je po radikalnej prostatektomii a uz funguje odvtedy 12 rokov a berie aj tabletkovu hormonalnu liecbu. Tieto problemy su ineho povodu, ak sa tvoj otec nejako dusevne opustil, vsetko to moze byt z toho. Treba ho nejako zapajaz do veci, hlavne ked je chodiaci, to strasne pomoze. Drzim palce.
@onep máš pravdu, až dnes som to zistila a doslova by som sa prepadla pod zem, je to hormonálna liečba, povedala mi to lekárka onko v Skalici. A mám ďalší problém musíme ísť vyšetriť hrubé črevo, lenže otec je už taký slabý.... neviem ako to dopadne a my sme prešvihli čas, ale predsa aké ochorenie to môže byť dobre si pamätám ako mu hnačky začali hneď po biopsii.
@e640 môže to byť všeličo.... aj prostata je blízko konečníka a jeden z prípadov by mohol byť aj, že mu to tam prerastá a podobne.... ale ako píšem tých príčin môže byť viac, ale ked sa zistí príčina aj to riešenie a liečba môže byť cielenejšia a mohlo by sa tomu pomôcť, aby tak netrpel...... ale to, že je taký zoslabnutý a aj jeho vek "hrá" v neprospech samozrejme aj tým vyšetreniam, je to pre neho potom veľmi náročné..... prajem aby sa mu polepšilo....
Bohužiaľ rovnaké trápenie sme si tiež prežili aj my so starým otcom. Skúste sa obrátiť na iných lekárov, onkologické centrá, nutričných poradcov, samozrejme bez pacienta, je mi jasné, že v takom stave už ďalšie vyšetrenia nezvláda. Skúste si nechať poradiť ako mu uľaviť od bolestí a všetkých problémov tohoto stavu
ohľadom ošetrovania s amôžeš poradiť s ADOSom a ohľadom stravy s dietnou sestrou v nemocnici vo vašom meste..a ešte mi napadli tie tekuté kalorické džúsy z lekárne