Čaute baby. Som na MK veeeľmi dlho (pod iným menom) a tento účet mám len kvôli diskusiam a otázkam. Mám 24r., v 4tom mesiaci. Po nejakom vnútornom-hormonálnom boji s náladami sa na bábetko teším. Vždy ma ale niečo ešte vyľaká. Tak teraz je to o ľudoch v mojom okolí. Ja svadbu neplánujem. Možno tak o 1,5-2roka, skrátka najskôr bábetko, potom dokončím VŠ a ak to s priateľom pôjde ako doteraz berieme sa.Obaja sme veriaci. Sme na tom dohodnutí , že to chceme tak. Prečo nie teraz? Chcem si svoju svadbu užiť, zabaviť seba aj rodinu a to hlavné..chodíme spolu 7 rokov a svadbu sme stále neplánovali tak prečo práve teraz? Maličké bude mať predsa milujúcich rodičov tak či tak. Moja aj jeho rodina nás akceptuje a do svadby nás nenútia. A TERAZ TO: stretnete známu a tá vám na odpoved,,zatial svadbu neplanujeme" povie : ja by som sa vydala, nemusí ti to vyjsť tak nadivoko a ja na to,, a po svadbe to 100% vyjde?" a ona: ,,no tí chlapi to majú potom ťažšie s útekom" a ja,, ked chce ujsť , ujde tak či onak" . Ďalej cítite v dedine také napätie. Mojej mami sa pytajú kedý budú pytačky, jeden sused ak sa ma 8 krát už nespýtal kedy bude svadba tak....ja len že až ked bude bábätko a škola! Bojím sa prejsť okolo farára lebo ten jeho pohľad... a to keď sa vydávala kamarátka tak sa tak do vzchudu spýtal našej partie či sa iná svadba neplánuje a stál vedla mna :D. Dedina, 3000 ludí a ja asi nenájdem miesto u Boha (podľa nich).Začínam sa cítiť ako dáka hriešnica už, naozaj....pritom dieťa je práve dar z hora a to naše je z lásky a nie z jednej noci. Čo sa starajú? Akými vetami ich mám odbíjať? My vieme čo chceme ale už nedokážem odpovedať na otázku: kedy bude svadba??? ... ošediviem .... Minule som chytila nervy a povedala som že ,, tak nesvadbovanie je asi horšie ako potrat podla teba" ...potom ma to zamrzelo. Nechcem si nikoho prihoršiť, ľudia ma vždy mali radi, aj moju rodinu a nechcem byť drzá. POradíte?
@olla odpovedz ze v sobotu a hotovo a este ze budu prvy ktorym to povies
Defakto... Hriesnica si :D... Ci z ducha svateho si pocala? A k veci... Bud vyhovies ludom, alebo ich maj na haku.. Kombinacia tychto dvoch veci vedie casom na psychiatriu... 🙄
@olla tak musis sa na to pozriet z ich pohladu .. sama pises ze ste obaja veriaci, ale tym ze ste mali sex pred svadbou a cakate dieta ste proste porusili pravidla cirkvi a pre nich ste objektivne hriesnici ... si cakala ze ta farar pochvali?
neda sa hovorit ze si veriaca a zijes podla viery a pritom to tak nie ... a ak nezijes tak treba to prijat ze proste je to tvoja vec s kym zijes a ze s nim zijes na hromadke ... a takto aj ludi odbijat a treba ratat s tym ze pri krste sa vyplna to ci je dieta manzelske alebo nemanzelske a toto bude mat dieta v krstnom liste dozivotne .... ci si ho bude pytat k 1. sv. prijimaniu, birmovke atd.. viem sama to tak mam aj ked si potom mama vzala môjho otca ale teda ked som mala rok...
proste je to tvoje rozhodnutie ale teda sama si ho musis obhajit ... a byt s nim vyrovnana ze to tak chces ... 😉
@olla Chápem, máš 24 rokov a toto prežívaš ako problém číslo jedna. Na tvojom mieste sa v prvom rade sústredím na seba a dieťa.... čo sa týka svadby.... osobne by som sa v tejto dobe nevydávala, chlap ti zahne tak či tak, či s papierom alebo bez.... keď chce, tak to urobí. A toto by nemal byť dôvod na to, či sa beriete alebo nie. Jednoducho to musíš cítiť TY!!!!!!
@olla teba vôbec nemusí trápiť, čo si tvoje okolie myslí, ty žiješ pre seba a svoju rodinu a ostatní ťa môžu akurát tak bozať...a ja by som na tvojom mieste na otázku o svadbe odpovedala: Ked JA uznám za vhodné, potom bude svadba!...samozrejme so zdôraznením slovíčka JA - ved možno to niektorým aj dôjde,že sa starajú do toho, do čoho ich veľké guľové 😀
@maznacik007 a o tom hovorím že ja som rozhodnutá ale niekedy cítim zvonka taký tlak...akože som potom zlý človek. Vieš je to o tom že sebe sa do dvora nepozerajú tí ludia..napr. ten sused čo sa ma to XY krat spýtal ma za nevestu slečnu čo má dve deti a všetci vieme že ani jedno z jeho synom..ja ju neodsudzujem, práve naopak...snažím sa pochopiť jej konania...ale tak každý sme iní...a to s krstným listom som nevedela ale asi s tým budem vedieť fungovať ...dakujem
@nikawero12 pekne 🙂 skusím zdorazniť JA pri najbližsej prilezitosti...o chvílku určite príde 🙂
Toto dôverne poznám ako mile som zostala tehotná ( mala som 21rokov ) úplná katastrofa pre okolie tak začali padať večné otázky kedy bude svadba. Ako parádne mi to liezlo na nervy a tiež od jedu som už prskala, že nebude! Vydávať sa len kvôli tomu, že si tehotná a tlačí na teba okolie je hlúposť.
Nevšímaj si to !!!
Veď ono ich to prejde tak ako aj u nás a to moja babka je riadna svätuškárka :D
Svadbu sme mali nakoniec keď mala moja malá 4 mesiace a aj to na úrade vieš si predstaviť tie klebety :D :D :D a o krste ani nekomentujem :D :D :D
Jednoducho sme sa s manželom tak dohodli a bolo to super aj keď nakoniec sme hovorili, že sme mohli aj neskôr a naša malá by nám bola družička 🙂
Takže pekne v kľude tehulkuj a neskôr budete mať čas riešiť svadbu a nervovať sa s prípravami 🙂
@mima4 ja práveže poznám veľa takých, známa, rovnako stará sa vydávala až ked čakali druhé bábo...ked som sa jej na to pýtala tak hovorila že kostolník za nou až do práce chodil prehovárať jej do duse..ale rozhodla sa sama...že zistila že otec aj jeho rodina stoja za to...a vydala sa..taký menši vzor 🙂
@olla čím skôr sa naučíš vykašľať sa na názor "dediny" tým lepšie 😉 Budeš matkou, tak sa tak zační správať. Preber zodpovednosť za svoje rozhodnutia. Ty si sa rozhodla nevydať sa, tak choď s hrdo vztýčenou hlavou...a kašli na to, kto si čo myslí 😉
Nauč sa, že sa môžeš aj rozkrájať a pre niektorých ľudí budeš zlá a naopak - niektorí ľudia ťa budú mať radi, aj keby si spravila niečo hrozné 😉
@olla tak neviem ked si za sedem rokov nezistila ze co je zac neviem ci ti ten rok ci dva pomozu .... a budete zit spolu samy dvaja....
lebo ak kazdy u rodicov tak to veru neni rodina .. a potom maju aj tvoji rodicia do toho co hovorit ... ak vas budu zivit ... teba a dieta ...
ako v dedine treba ratat ze budes prespanka a tvoje dieta bude dieta prespanky... tak to je .... najma teda ak som spravne pochopila chodi tvoja rodina do kostola a tak ...
@maznacik007 Nehnevaj sa ja som mala dcérku ako slobodná,ale môj vtedy snúbenec ju uznal a v krstnom liste nič také nemá... Farár síce aj u nás robil okolky ,ale žijeme v 21. storočí a chcela by som vedieť koľko percent partnerov má sex až po svadbe.....
@ladyzs ked pozerám fotku malej mali by ste asi najkrajšiu družicku v okoli 🙂 som rada že chápeš 🙂 Ďakujem 🙂 veľmi mi ide o to aby som bola v kľude. Ja sa chcem vydať ale pekne v kľude, malá svadba. Som rada že mi písu aj ludia čo mali podobný problém 🙂 naozaj sa necítim vinná za to že mi boh nadelil dar života
Na okolí ti nemusí záležať. Odpovedať im nemusíš a ak chceš, pousmej sa alebo ich uspokoj vetou. "V sobotu"!
@ladyzs ja sa nehnevam ... ani nevravim ze je to spravne ... ja som pomerne liberalna ale teda zijem na dedine a to proste sa tu rozobera ta prespala sa s tym a pod...
aj deti takto tetky okomentuju ... to mi ver...
ako ja len vravim ze sa neda v tomto pripade sediet na dvoch stolickach .... byt veriaca v ociach ludi na dedine kde zijem a odkial pochadzam a zaroven zit nadivoko
a s tymto sa musi ona vyrovnat a obhajit si to a nestresovat sa ci ide farar okolo nej po chodniku a uvidi jej brucho... alebo co jej povie sused...
@maznacik007 tak teraz par rokov može byť super človek ale čo potom? práca a non stop plačuce dieťa a podobne...čo ja viem ako sa bude chovať po tom? neviem ani ako sa budem chovať ja...nieto ešte on. Môj dedo je dokonc organista, do kostola sme chodievali každú nedelu ale posledné 3 roky tam naši pachnu raz za čas...na vine je p. vedúci kostola ale o tom sa nechcem baviť, vznikla by určite hádka 🙂 a na prespanku sa fakt necítim 🙂 to mi príde už uražlive ale dakujem za názor
@olla Ďakujem pekne 🙂 a to už bola na 4 svadbách plus naša 🙂
Jasne ja to mám zasebou a v ešte mladšom veku. Teraz mám 24 druhé dieťa po Dane a zase počúvam kedy bude tretie. Ja mám pocit, že poniektorí ľudia žijú len z klebiet a vyžívajú sa v podpichovaní.
Tehotenstvo si treba vychutnať, oddychovať a potom to na svadbe budete môcť roztočiť a to by sa ti s bruškom nedalo 🙂 Bola by si rada, že si sadneš 🙂 Držím palce nech ste zdravy a nech Vám všetko dobre dopadne 🙂
@maznacik007 Tak stým súhlasím netreba sa stresovať farár určite bude mať komentáre pri krste to by si oni neodpustili, ale okrstiť musí 🙂
Ale zase musím povedať, že u nás na dedine je farár veľmi prísny a doslova pozdraví aj ľudí len ktorí chodia do kostola ide z neho veľmi neprijemný pohľad a taká arogancia a naopak kaplan to je milý chápavý človek a ľudom nerobí vôbec problémy . Je to aj o ľudoch 🙂
@olla viem si predstavit ako ta to nervuje. Mozno odpovede na otazku kedy bude svadba:
- ked nase dieta bude dost velke na to, aby nam slo za svedka.
- ked sa najde sponzor, co nam prispeje aspon 20.000
- nikdy
- ked budeme planovat, dozviete sa to ako prvy!
- asi ste zabudli, ale uz viac krat som vam povedala, ze ked bude hotova vs tak zacneme planovat svadbu.
- 7.jula 2018, preco, pridete?
- kazdym opytanim svadbu posuvam o rok neskor, teraz sme pri roku 3578
Juj mne by napadlo milion odpovedi a asi najuprimnejsie by bolo "to je prilis osobna vec a vnimam to ako velku opovazlivost, ze sa mi takto montujete do mojho sukromia!" Reagovala by som tak preto, lebo je to naozaj drzost. Ked sa ma raz opyta mama alebo naj kamoska, dobre. Ale cudzi ludia? To nemaju ani trosku hamby? Opytaj sa ich ty na oplatku kolko zarabaju, alebo kedy mali naposledy sex. To by im asi vadilo a prislo prilis osobne, ale ze tebe sa montuju do tvojho sukromia, to je ok? Juuuuj ja by som im napapulovala! 😀
kasli na okolie....a na dotierave otazky na svadbu ignoruj alebo povedz v sobotu....a nemusis povedat ktoru a hotovo...a farara by som uz vobec neriesila...
@olla a budete zit samy vo vlastnom niecom ci kazdy zvlast s rodicmi alebo spolu u niektorých rodicov....
ako ja neviem ci sa da nejako detailne zistit aky je partner ... podla mna to neni ani tak o case chodenia aj tak sa moze stat vec ze sa clovek otoci o 180 stupnov ...
😀 Božinku, to je problém 😀