Odstrihnutie sa od alkoholika

26. jún 2024

Ahojte, moj otec je alkoholik odkedy si pamatam. Cele moje detstvo sa doma hadali s mamou, on nam vykrikol, ze podpali dom a podobne veci. Navonok vystupoval ako super chlap, kazdemu pomahal. Do prace chodil, ale mama zatajovala vzdy, ked aj nam nieco kupila. Spraval sa k nej otrasne vzdy. Mne vzdy vycital peniaze tiez. Frajer mi vtedy kupil pc, co mi bolo treba na vyske a ja som mala vzdy aspon 3 brigady, nech pytam minimum od otca. Aj tak mi to teraz prednedavnom vyhodil na oci, ze konecne mohol zateplit dom, lebo mi nemusi platit vysku. Pricom bratovi zaplatil polovicu auta teraz, co ho stalo ovela viac ako moja vyska za tych 5 rokov. Den pred nasou svadbou sa tak opil, ze kazdeho posielal niekam. Na svadbe sa zase opil, hoci sme ho prosili, nech nepije s muzom. Na bratovej ani nevravim. Alkohol sa stupnoval az jedneho dna spravil dost velky pruser. Uhrali to tak, nech nema oficialne problemy. Dostal ultimatum, aj tak po mesiaci zacal pit znova. Mame a bratovi to nevadi , ze pije menej, nie je taky agresivny. Mne to vadi. Ja som mu povedala, ze som ochotna mu pomoct, ale bud nech nepije vobec, alebo liecenie. Mojmu bratovi povedal, ze on si odo mna rozkazovat neda. Chodime k nim raz za rok a este aj to pije. Ja som alergicka uz len ked si da pivo. Uz vidim a pocujem, ze si vypil. Ma debilne reci, presadzuje svoj nazor, vycita nam vsetko. Chodila by som k nim castejsie, ale mne sa neda, ja mam taky vnutorny stres, ze az. Vzdy sme od nich odchadzali skor ako bolo v plane, lebo som to nedala. Ja to neviem ignorovat. K nam mal podmienku, ze u nas sa nepije. Aj tak si natajnasa dal vonku. A potom aj druhykrat ked u nas spali, ze pri praci to inak neide. A ze v dome predsa nepil ani nebol agresivny. Mali prist pomahat, ale zakazala som to. A mama mi pisala ci sa neda odpustit mu. Ale dokedy? Ja som mu tolko sanci dala. Sama mam od 3 rokov problem s prejedanim sa. A myslim, ze to bolo prave tym, v akom prostredi som vyrastala. Ktore 3 rocne dieta sa prezieta tak, ze grcia vzdy ked ma pristup k viac jedlu? Premyslam, ze ich odstrihnem uplne. Naozaj som taka zla? Ja uz nevladzem. Nikdy som nemala oporu v rodicoch, lebo vzdy som robila oporu ja mame, ktora sa stazovala na otca. Oni maju pocit, ze ked pije menej, hoci denne, tak to staci a je to v poriadku. Uz toho mam dost.

januska12323
26. jún 2024

Nepotrebuješ od nikoho povolenie keď sa s ním nechceš stretávať je to len tvoja vec.

rozculena
26. jún 2024

nie si povinná sa s nimi stretávať ani pomáhať ožranovi

katkaseiner
26. jún 2024

nechodit k nim a nepozyvat ich... telefon si blokni a si odstrihnuta...
Ja viem ze to tak jednoducho nejde, ale ak toto riesis uz odkedy si bola dieta, tak dakujem pekne...

luciaruz
26. jún 2024

Ja som sa odstrihla totalne od mojej materi a lutujem jedinú vec, ze som to neurobila skorej! Konečne ziaden stres, nervozita, prebdene noci, búšenie srdca... mam svaty pokoooj 🙏🏼

astrid31
26. jún 2024

Buď sa zmieriš s tým, že iný nebude alebo sa od neho odstrihni. Nie si povinná niesť zodpovednosť za iných ľudí, ani sa hanbiť za nich a pod. U alkoholikov je to tak, že zmení sa len vtedy, ak on sám chce. Liečenie neznamená, že prestane piť. Viem o čom hovorím, sama som s jedným takým vyrastala. Ja som zmierená, že iný nebude... brat odstrihol kontakt. Každého osobná voľba.

autor
26. jún 2024

@astrid31 dakujem. Len mne mama vycita, ze mu neviem odpustit, lebo podla nej a brata je super, ze pije menej, hoci denne. A vycita mi, ze tym, ze odstrihnem jeho, tak odstrihnem aj ju. Lebo tam nechodime,lebo oni nemozu k nam. Ked pride sama k nam, otec jej to vycita. Obdivujem aj teba aj tvojho brata. Ze to mate v sebe poriesene. Ja sa neviem zmierit a neviem odstrihnut skrz mamu.

domkakvet
26. jún 2024

Pije menej s cim je tvoja mama stotoznena, nemusi to byt nejaky velky vztah, ale sancu tomu daj.

luccija
26. jún 2024

Nezmení sa a mama bude mať s ním peklo.
Čo narobí jeden alkoholik v rodine koľko zla.Jemu uz bude stačiť menej a bude opitý.
Veď mama môže prísť, tak jej to bude vyčítať a čo?keby sa liečil boli by vzťahy iné....Preco tebe dávajú ultimáta?

autor
26. jún 2024

@domkakvet uz som dala a nie jednu. a stale je to rovnake. mozem mu volat len rano, lebo vecer uz je opity a ja uz mam taku averziu, ze ho neviem ani cez telefon pocuvat opiteho.
@luccija vies si predstavit take vycitanie od alkoholika? To je psychicke tyranie, co moja mama zaziva roky rokuce. Parkrat jej aj svacol. Ale to priznala len 2krat. A preco mne davaju ultimata, to neviem. vzdy ma mali za ciernu ovcu, lebo mi vadilo, ze pil a ako jedina z rodiny som na to upozornovala. Nehrala som hru vzornej rodiny. Lebo moj otec vsetko okolo domu vzdy porobil, pomohol vsetkym susedom. Chodil do prace. Tak je predsa dobry clovek a vo mne je nenavist len tak asi. Neviem, uz sa citim vadna. Normalne neviem vyhodnotit, ci som naozaj neni vadna ja.

luccija
26. jún 2024

Nie si, aspoň nehras divadlo.Pre nich je úľava aspoň to, že pije menej klamú samých seba.Ved pre pokoj duse, keď to zvládneš tak vyskúšaj každý by mal dostať šancu, ale on je dlhoročný alkoholik to bude len horšie.A nikto nevie dokedy tu bude...áno, mama je psychicky týraná utrpenie taký život.Ale po tom čo by mi vytkol tu školu nevedela by som sa s ním stretávať.Vies koľko za celý život prepil?oni už majú iné myslenie prepočtu hlavu s prepáčením ešte sa budete o neho starať.

luccija
26. jún 2024

Prepitu hlavu ..veď môže ísť na liečenie, ambulantne, akékoľvek...koľko má rokov?

autor
26. jún 2024

@luccija on si domacu a vino robi cely zivot sam. teraz mu pomaha uz aj brat. Do krcmy nikdy nechodil. Co si kupuje je akurat to pivo. Zgrlil cely zivot na ucte, mame som davala vsetky peniaze, co sme podostavali od babiek ako deti, aby nam mohla kupit topanky a oblecenie. Ma uz cez 60, uz to lepsie u neho nebude. Uz mal take stavy, ze si na druhy den nic nepamatal z dna predtym. a takto permanetne cele vikendy a dovolenky v alkohole. po praci len tak, aby na druhy den rano nenafukal. Ja sa starat o neho nebudem. Brat dostane cely dom a zahradu (mne zaplatil bagatel vzhladom na cenu domu, kedze uz je na neho cast napisana), za starostlivost o rodicov.

domkakvet
26. jún 2024

Ja som napisala svoj nazor, uz ako sa ty rozhodnes je na tebe.

markusrasford
26. jún 2024

@ velmi smutne. Ukončí tvoj kontakt začni žiť svoj život. Alkoholik sa nikdy nezmení a keď im budeš chýbať budú ta hľadať. Si mladá začni žiť

autor
26. jún 2024

Dakujem vsetkym za nazory. Skusala som to dnes riesit. A nepresla som. Otec vobec nevnima alkohol ako nieco zle. Skor mna ako tvrdohlave decko, ktore ho nepocuva. Uz mu ani memam silu vysvetlovat, ze on si to kolko nam naublizoval ani nepamata. Podla neho neublizoval, chcel vzdy len pomahat. A on ma pravdu a ta sa teraz ukazuje. A mama ma tiez sklamala. S otcom sa kontaktovat odmietam. Mama zase so mnou zjavne.

hopsas
26. jún 2024

Tak čo ti poviem. Je to choroba. Tvoj otec je chorý človek. Skús na to pozerať takto. Mimochodom môj strýko píl prvú ligu 38 rokov. A prestal pred dvoma rokmi. Odvtedy ani nealko pivo. Nič. Lekár ho vystrašil, že mu odumiera pečeň a viac sa pohárika nedotkol. Dá sa to.

cacianka
27. jún 2024

Nie, nie si vadná. vidíš veľmi zreteľne a názorne , ako devastujúco pôsobí alkohol nielen na alkoholika, ale aj na rodinu a okolie. Poznám komunitu závislákov, polovica mojej rodiny a okolia mali veľké problémy s alkoholom, čiže od detstva/mladosti som to mala na očiach . po rozvode sme sa našli s mojim partnerom, vtedy nepil už cca 15 rokov, teraz je to takmer 35. Cez neho som sa spoznala s komunitou liečených alkoholikov, stretávame sa , poznám ich príbehy, príbehy ich rodín, tvoria partiu ktorá sa o tom sústavne rozprava, preberá všetko okolo závislosti a potom o živote aký vedú teraz , celé roky po liečbe. Majú to ako laickú terapiu po liečbe s odborníkmi. Na stretnutia chodia aj členovia rodín, pomáha to aj im zvládať traumy z obdobia alkoholizmu, pomáha vydržať a zvládať život bez alkoholu.
Vypočula som si veľa rozhovorov s odborníkmi, prečítala nejaké články. Takže ak ti môžem poradiť, rieš svoj problém s odborníkom ty, lebo si v stave "deti závislých alkoholikov", tvoja mama je tak zdeptaná životom s otcom, že je spoluzávislá.
Vyhľadaj si o tom články, aby si pochopila pointy. Tvoja psychika je veľmi poznačená, tak sa netráp a vyhľadaj pomoc, určite sa ti uľaví.
To že oni žijú život aký žijú a vyhovuje im, OK, je to ich rozhodnutie. Teba však do toho nútiť nemôžu, lebo to nie je o tom že ti vadí že otec nosí zelené tričko a nie modré, že raňajkuje tlačenku a nie musli, ale vadí ti jeho nielen že alkohol, ale hlavne tie blbé, sprosté a urážlivé slová a vyjadrenia.
V takomto prípade ide o toxického človeka, dosť vysoko toxického, a to nikto nie je povinný s takým človekom žiť, stretávať sa, navštevovať sa. Aj ked je to otec, mama, brat...
Ty sa nad nimi nepovyšuješ, tebe vadí niečo čo bytostne neuznášaš, tebe vadí ako ti otcov alkohol a jeho počínanie ubližuje dlhé roky, a to je úplne absolútne pochopiteľné , že takto a v takomto žiť nechceš.
Odstrihni sa.
Máš na to úplne právo, lebo ti to ubližuje, trápi, ničí tvoje duševné zdravie.
Nie si povinná tam chodiť, aj ked mama vydiera. Keby toto robila moja rodina, tak tam nevkročí moja noha, mamu by som pozvala k nám, alebo niekde na neutrálnu pôdu, aj by som jej vysvetlila v akom stave je ona, v akom ja, buď to prijme a rešpektuje, alebo... Jasne by som jej povedala, že sa s ňou rada často stretnem, zavolám, je u nás doma vítaná, ale otca strihám. Pomoc si mu ponúkla veľa krát, šancí si mu dala desiatky krát, stačilo. Aj keby o majetku vykrikovali, ľahko im povieš o akom hovoria, ked ho prepísali na brata a ten zvyšok ti nestojí za nič.
Áno, alkoholizmus je choroba, ale liečiť sa dá, snažiť sa dá, avšqk ty nie si povinná ked nechce, nastupovať na Titanic.
Veľmi ti držím palce, aby si to ustála a zvládla čo najlepšie.

autor
28. jún 2024

@cacianka dakujem. No debila spravil otec zo mna. Ja som vinna, lebo ja vsetky jeho rady znegujem. Pricom tie rady boli vzdy typu, ze svadba nemoze byt v tomto meste, ale tu som nasiel xy kilometrov ine miesto a bude svadba tu. Silou mocou nas nutil, aby sme sa nastahovali k nemu do dediny, mali sme kupeny pozemok uz uplne inde. Vystihol si, ked muz nebol doma a hodinu mi to hudol, az som sa rozplakala a az potom mi dal pokoj. A aj tak si tvrdi, ze piju alkohol aj ini ludia v rodine a mne to vadi len u neho. A ukazuje sa jeho pravda. Odmietam s nim viac hovorit uz. Uplne ma zdeptal, ze je to moja vina, ze sa s nim nechcem stretavat. Lebo ja som ta vadna, vzdy to tak bolo.

cacianka
28. jún 2024

uvedom si - nie si vadná. otec je prepitý, už nemá zdravý rozum.
odstrihnite sa, zablokuj ho v mobile, dvere zamkýňaj nepúšťaj ho.
ja viem že sa mi ľahko píše, ale nič iné ti nezostáva, možno odsťahovať sa a nedať adresu.
prosím ťa, vyhľadaj odborníka, potrebuješ to ako soľ a vobec sa za to nehanbi , nie je to tvoja vina

ysseba
28. jún 2024

Nie si zla, normalne sa od neho odstrihni. A mama to berie tak, ze sa odstrihavas aj od nej? No nech nedramatizuje, povedz jej, ze ona ku vam kedykolvek moze prist na navstevu. Ak nema auto, tak predpokladam, ze vlaky alebo autobusy ku vam jazdia, tak nech ti nehra na city, ze odstrihavas aj ju.

cacianka
28. jún 2024

@ysseba no asi potrebuje sa poriadne nas.rať, všetko im vykričať, ale to jej nepôjde