icon

Odobratie dieťaťa do detského domova

26. jún 2023

Ahojte, akoto funguje s odobratím dieťaťa do DD?
či čo to tam v Nr majú?
mesiac bez kontaktu a návštev to viem ale ďalej postup?
máte skúsenosti? je šanca navrátenia dieťaťa k rodičom?

prosim blbé poznámky si nechajte, nemám na to náladu, ja snimi nežijem s mamou, takže viem len to že mesiac bez kontaktu, a viem že mama sa zrútila, tak potrebujem nejake info ešte pred tým, než k nej pôjdem najlepšie, ak by bolo niečo pozitívne 🤦‍♀️😔

ďakujem za každú skúsenosť 🙂 a radu čo spraviť ako postupovať, čo ďalej.. koľko budú bez nej?

Strana
z3
martul
26. jún 2023

Úplne chaoticky si to napísala. Dieťa odohrali tvojej mame? Ty si sestra?

anjelicek26
26. jún 2023

Tu budes musiet napisat trosku viac info a nie je to blba poznamka, ale skutocne musis napisat, ako to zdovodnili, lebo odobrat dieta matke nie je len tak, tam su zavazne a opakovane dovody - alkohol, nasilie, drogy, kriminalne spravanie dietata a rodica, absolutne nevhodne byvanie... kazdopadne musi mama odstranit dovody doma, preco jej tvoju sestru vzali... vyhodit agresivneho ci nasilneho partnera, dat sa na protialkoholicke liecenie, zavisi, co sa deje... preto ako pisem - musis dat viac info...

autor
26. jún 2023

@martul tak nadpis to asi dost konkretne popisuje a aj druhy odstavec kde popisujem v hlavnej ulohr mamu ako sa zrutila 🙂

domkakvet
26. jún 2023

Ano mozu ju navratit spat v pripade ze budu odstranene veci kvoly ktorym bola odobrata, ked to da do poriadku moze kontaktovat UPSVaR oni preveria ci sa situacia napravila tak sud rozhodne na zaklade UPSVaR.

autor
26. jún 2023

@anjelicek26 tak akurat viem len to ze prisli do skoly po nu a odviedli ju kvôli tomu lebo jej v škole robili zle a ona tým pádom nechcela chodiť do školy .. co sa potom aj riešilo a asi to dopadlo ok som si myslela keď chodila do školy neskôr 🤷‍♀️ tak neviem ako by to mohla mama zmeniť, odsťahovanie? predaj domu a hľadať inde školu? od septembra? 🤷‍♀️ ja už fakt neviem ale viem ako bude mama KO že musím mať niečo v rukáve čim ju ukludním 😔

autor
26. jún 2023

@domkakvet to som čítala ale mne nič o súde ani nevraveli že či bol predtým nejaké upozornenie alebo ako 🤷‍♀️ a čo som čitala tak max pol roka može tam byť? min.3mesiace? 🤦‍♀️ šak moja mama skolabuje za ten čas

anjelicek26
26. jún 2023

Takze sestra nechodila do skoly a to dlhodobo a mama to neriesila (?) alebo nevedela vyriesit (?) ... Urcite mame dali nejake pisomne zdovodnenie tohoto rozhodnutia (skutocne to nejde len tak), ked nic nedostala, musi obvolat urady... Podla mna ti mama nehovori vsetko, co bolo medzi tym :( Minimalne skola urcite komunikuje s uradmi dlhodobejsie, nech zacne tam, triedna bude vediet...

januska12323
26. jún 2023

Deti sa do detského domova neberú len tak. Mama ti nehovorí všetko alebo klame. Poznám dievča, ktoré je viac doma ako v škole a zatiaľ ju nikto nikam nebral.

abbey1
26. jún 2023

Ono v tom bude niečo viac. Odobrať dieťa rodičom je zložitý proces a má presné postupy. Popravde je to posledná možnosť, ku ktorej úrady pristupujú.
V prvom rade bolo a je potrebné aktívne komunikovať a spolupracovať s úradníkmi.

3009
26. jún 2023

Tak je chyba mamy, že ak ju v škole šikanovali, tak to mala riešiť so školou resp. s políciou a nie nechať tak, že sa to same vyrieši. Určite by bolo najlepšie ju dať od septembra do inej školy. Teraz už len komunikovať s úradmi. Určite ti mama nehovorí pravdu.

melanta
26. jún 2023

Kvôli tomuto je dieťa určite neodobrali. Ak už dieťa odoberú, tak vo vážnych prípadoch, ako je alkohol, drogy, násilie, nevhodné podmienky na bývanie. Ak jej odobrali dieťa kvôli absencii v škole, tak to bola absencia dlhodobá a matkou neriešená. Nie že nebola týždeň v škole a oni len tak prišli a dieťa zobrali bez toho, že by sa vopred s matkou nesnažili situáciu riešiť a upozorňovať ju. Určite tak robili a ak dieťa odobrali, tak preto, že matka nespolupracovala.

abbey1
26. jún 2023

A zobrali sestru kam? Určite do detského domova? Nie do reedukačného centra?

autor
26. jún 2023

ja sa obávam toho že mama bude mimo a bude to davať za chybu mne 🙄 že som si ju nevzala k sebee 😕 ale tak ja mam dieťa a ďalšie na ceste 🤔a tak neviem ci som tomu mohla zabrániť alebo nie 😞 kedže s kuratelov by problém nebol, na súde mám dobrú starostlivosť o sestru preto pred rokmi mi aj volali pracovničky či si ju nevezmem 😞 ale ja som bola tiež mladá mala som asi 19r 🙄 .... podotýkam sestra je adoptovaná tedá vzatá do opateri alebo ako sa to píše 😕 už som sama v tom strese

maca1984
26. jún 2023

Nemyslíš diagnostické centrum ? v takom zariadení má kamarátka teraz dcéru, ale ona je tam na dobrovoľnom pobyte /3 mesiace/ .
Dieťa len tak neodoberú, muselo tomu niečo predchádzať. Tak si zisti čo tomu všetko predchádzalo. Zbytočne ti tu budeme písať čo môže byť, ak to tak nebude, lebo nevieme celé pozadie.

autor
26. jún 2023

@anjelicek26 tak to mi je jasne ze nevravia mi vsetko kedze mam aj ja svoje ale neviem teda 🤦‍♀️ som zufala

autor
26. jún 2023

@januska12323 ach jhaj no neviem tedaa

autor
26. jún 2023

@abbey1 vsak toto mi nejde do hlavy ze kde je nejake upozornenie na napravu alebo daco 🤦‍♀️

anjelicek26
26. jún 2023

Tak problem bude niekde v mame, ked ju ponukaju tebe ako "lepsie riesenie"... musis si s nou sadnut a nech ti povie od piky vsetko, s cim ta doteraz "nechcela zatazovat", co sa zo sestrou deje a potom - ale fakt az potom - mozete hladat riesenie, ako ju dostat nazad. Mobil ona nema?

domkakvet
26. jún 2023

Tak na to mala mysliet skor a nie teraz ked dieta odobrali teraz je uz neskoro, teraz je dolezite aby si dala veci do poriadku a ano prebehol sud a mohlo sa rozhodnut v super rychlom konani do 24 hodin a moze tam byt do dospelosti nie ze najviac pol roka kludne tam moze byt do 18 tak nech sa tvoja mama snazi.

autor
26. jún 2023

@3009 riesila to ale s kuratelov a oni zacali pracovat natom a dnes ju prisli vziať 🤷‍♀️tak mi vravel mamin priatel

abbey1
26. jún 2023

Choď za mamou, zatlačiť na ňu a ďalší krok určite sociálka. Tam sa snáď dozvieš pravdu.

autor
26. jún 2023

@melanta tak taketo veci nic nemame to zas nie 🤦‍♀️ja neviem akoze co tam bolo viem ze nerada chodila do skoly ale ze kolko tam nebola to neviem ja tam idem raz za pol roka mozno

autor
26. jún 2023

@abbey1 no to neviem presne mne bolo povedane do deckého domova 🙄ale zas nechápem preco by ju brali az do nr

januska12323
26. jún 2023

Rieš s mamou alebo ju preskoč a choď sa spýtať na úrad.

autor
26. jún 2023

@maca1984 neviem presne pisem len to co mi bolo povedané a chcela som niečo mať vo vačku ako ukludniť mamu ako sa segru dá ziskať späť kedže mamina má 50r čiže tu už nieje sranda a zd.stav nemá dobrý

autor
26. jún 2023

@anjelicek26 segra? ci mamina? mama má volal mi jej partner kedze usudzujem ze mama sa zrutila

autor
26. jún 2023

@domkakvet to mi je jasne no to zas sud musi dať dalsie konanie co som si čítala na rychlo az po presentreni ci sa stav zlepsil a ak nie tak zase daldie mesiace

maca1984
26. jún 2023

Rozumiem ako to myslíš, ale naozaj ťažko radiť keď ani nevieš v akom zariadení vlastne je a prečo vlastne, čo tomu odobratiu predchádzalo.
Možno to už riešila sociálka a tvoja mama sa na to s prepáčením vyserkala až to dospelo až sem.
To ale potom rieši súd čo ďalej.

autor
26. jún 2023

@abbey1 no obavam sa toho ze ak by som to riesila s mamou a zatlacim nanu tak sa zlozi uplne 🤦‍♀️ a zas z druhej strany sa bojim ze jedine riesenie budem ja aby sla ku mne 😲🤦‍♀️ tak to rovno priatel odide 😀🤦‍♀️hej smejem sa snazim sa samu seba ukludniť ked pozeram hlavne na svoje babo

maca1984
26. jún 2023

Na 3-6 mes. dávajú do diagnostického centra, pokiaľ dobre viem. Tam sa potom rozhoduje čo s dieťaťom ďalej /nazad domov, detský domov, reedukačné centrum/

Strana
z3