Odobratie deti

andy1803
10. mar 2018

dobry den som zamestnana v zahranici aj s manzelom mam 3 deti z prveho vztahu a jedno dieta mam s manzelom o deti sa stara moja sestra a moja mama,na pravidelne kontroly chodi k nim socialka a setra mi povedala ze jej socialka povedala ze jej socilana pracovnicka povedala ze ak nepridem domov k detom tak ich daju do nahradnej starostlivosti tak by som chcela vediet ci ma socialka na to pravo kedze som v zahranici a o deti sa stara moja sestra dakujem.

pribinak
10. mar 2018

Vsak náhradnu starostlivosť ponuknu sestre. Niekto musi byt za tie deti zodpovedne.

beky1813
10. mar 2018

Myslim si, ze maju na to pravo, tie deti potrebuju zakonneho zastupcu, ktory bude k dispozicii a nie v zahranici

pribinak
10. mar 2018

Vies, je to take dost hlupe, pytat sa ci ma sociálka na to právo, ty by si mala riesit ci je v poriadku ak si dlhodobo mimo deti

leeenka26
10. mar 2018

Mozno ma na to mamicka vazne dovody. Nrpozname, tak nesudme. A ano deti musia mat zakonneho zastupcu, cize dohodni sa so sestrou..pripadne zvaz, ci by nebolo lepsie sa vratit. Kvoli detom

cicimotinka
10. mar 2018

Deti musia byť oficiálne niekomu zverené... ak sú verené Teba a Ty si v zahraničí a nestaráš sa, má sociálka právo riešiť to aj odobratím... nech si Tvoja sestra alebo mama požiadajú o zverenie detí do náhradnej osobnej starostlivosti a bude všetko v poriadku... ak ich už zverené majú a sociálka takto koná, tak tam nemusí byť všetko v poriadku...

yanni
10. mar 2018

Tak neviem ako to mate poriesene s otcom deti, ale keby nieco, tak v prvom rade by ich dali jemu.
Neviem ake pohnutky si mala, ale museli to byt sakra vazne dovody, aby si nechala 3 (slovom TRI) deti same. Ake stare su tie deti?

pribinak
10. mar 2018

@yanni ak sa o deti dlhodobo stara ich teta, tak ich do NOS najskor ponuknu jej. Moj nazor.

misinka0611
10. mar 2018

Samozrejme ze má, asi niesi preč týžden.

montemotherone
10. mar 2018

@yanni
@pribinak niekedy ľudia nemajú z čoho žiť, tak idú za prácou. Napríklad do zahraničia. Cca tretina slovákov takto žije. Vitajte v realite dievčatá a modlite sa aby ste to nemuseli reálne zažiť

yanni
10. mar 2018

@montemotherone Neboj, my tiez zijeme v zahranici. Dokonca v dvoch statoch na striedacku. Ale bez deti by som nikde nesla. Preco si nezobrala aj tie tri so sebou? Jedno ano a ostatne nie? Ked otec deti nedovolil odchod deti do zahranicia, tak si ich mal zobrat on a ma sa postarat o ne on.
Ono pokym nema poriesenu a doriesenu nahradnu starostlivost, popripade sa nepostara otec, tak socialka moze vsetko. Ona je predpokladam zakonny zastupca. V tom pripade ich ma na zodpovednosti. Ak samozrejme deti nie su dospele, co asi nie, ked sa tu riesi socialka.

yanni
10. mar 2018

@montemotherone A este, ano mas pravdu. Vela Slovakov opust KRAJINU A IDE ZArabat do zahranicia. A nie len Slovaci. Ale bud idu cele rodiny alebo otec/matka a druhy rodic sa stara o deti. Ak su rozvedeni, stale su obaja rodicia (ak samozrejme bio otec zije). Takze, ked sa nemoze psotarat jeden, mal by sa druhy. A ked ani ten, tak si poriesim nahradnu staroslivost vopred a nie az ked su opletacky. Hlavna vec, ze si poriesim druhu rodinku.
Nevidime do problemu. Toto je na dlhsie.

zuzanka.zuzu
10. mar 2018

zase moralistky 🙄 nie je prvá ani posledná a o deti je očividne postarané rodinou (na rozdiel od "super mamičiek" ktoré dieťa dajú ráno do jaslí, po jasliach opatrovateľke a v noci spí)

ako už bolo písané, najskôr otec a medzitým by som začala papierovo pripravovať zverenie sestre ak im vie a chce poskytnúť starostlivosť a navyše môžete argumentovať, že deti sú už na ňu a toto prostredie naučené...

pribinak
10. mar 2018

Tu nikto nikoho nesúdi ani nemoralizuje. Ide o to, ze je rozdiel robit v zahranici a chodit pravidelne spat, alebo robit vonku, neprísť spat aj pol roka a mat tu školopovinné deti.
Neviem preco niektore tak emocionálne reagujete, tym zakladatelke temy nijako neporadite.
Vela zien chodi pracovat von do zahraničia, ale maju papierovo osetrenu situáciu okolo deti, ale ak do tejto rodiny chodi docialka asi tu nie je csetko v poriadku

montemotherone
10. mar 2018

@pribinak lebo ty poradíš svojim posudzovaním..... 😒 Hovorí sa že najlepšie vieme riešiť problémy cudzích... Na teba to v tomto prípade sedí 😉

dhlinkova
10. mar 2018

@andy1803 V prvom rade mi nie je jasné, prečo chodí sociálka na pravidelné kontroly?
O deti sa Vám môže starať sestra, aj stará mama, ale je potrebné súdne rozhodnutie, podajte si návrh na prísluşnom súde.

marusia12
10. mar 2018

@andy1803 Odobratie detí nie je taká jednoduchá vec, tak nech pani zo sociálny nerobí bu bu bu. Ak je o ne postarané, tak sa nemáš čoho obávať. Tam nech sa pozrú ako žijú cigánčatá v polorozpadnutých chatrčiaš a tie nikomu brať nechcú. Na sociálke asi majú málo práce, že si vymýšľajú tieto bludy.

marusia12
10. mar 2018

@dhlinkova to si kde zobrala, ze treba sudne rozhodnutie, aby sa mi o dieta niekto staral? Písete to uplne bludy.... AK niekto pracuje v zahraničí a o deti je postarané, štát do toho nič, s kým tie deti vyrastajú... v X prípadoch to sú kamošky, sestry, rodičia... X dievčat chodí pracovať aj na pár mesiacov vonku a nikto nežiada súdy o zmenu. To je zas rada za tri groše.

pribinak
10. mar 2018
zenaajmama
10. mar 2018

Ja neviem ako u vas, ale u mňa ešte nikdy nezazvonila socialka či sa nestarám náhodou o bratove, kamoškyne deti...Tá sociálka tam asi nechodí náhodou.
Keby matka mala v zahraničí riadne bydlisko a prac.zmluvu, tak by sňou socialka komunikovala listom,nenechavali by jej odkazy u sestry.
Čo keby sa tým deťom niečo stalo? Dostali by sa nedaj bože do nemocnice? Kto by v ich mene konal? Ak nemaju na SK zakonneho zastupcu? Keby mali nejaky problem kto by ich zastupoval?
Samozrejme že to rieši socialka.Tak to má byť.

dhlinkova
10. mar 2018

@marusia12 Asi odtiaľ, že pred MD som pracovala na odbore sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately.
Sociálka nechodí ako na klavír k rodinám, kde je všetko o.k..

lili235111
10. mar 2018

Z mojej skúsenosti keď som mala 16 rokov mama odišla do zahraničia pracovať brat mal 15,sestra 13 obaja chodili na ZŠ ja som mala prerušené štúdium a brigádovala som u známeho.Nikto ani nevedel že sme v podstate sami.Surodenci riadne chodili do školy,čistý,najedený, s desiatov aj na tréningy a všetko mali riadne zaplatené.Cely čas som s nimi bola len ja.Mama spravila len u notárky take vyhlásenie na kamaráta že nás má “na starosti” aj to len pre to aby sme boli kryty ak by sa niekto začal obhanat sociálkou a aby nám mamina mohla poslat peniaze cez Western union lebo to musel prebrať niekto dospelý.

pribinak
10. mar 2018

@lili235111 lenže tvoja mama ošetrila celu situáciu papierom u notárky a to je sakra rozdiel. Do tejto rodiny chodi sociálka, cize nie je tam vsetko OK. Autorka dala malo info, chyba aj podstatne info: vek deti a frekvencia návštev
Teraz bez urážky ;))) Ty si asi casto chýbala na hodinách SJ

lili235111
10. mar 2018

@pribinak ak myslíš slova čo som napísala najedený atd s ypsilonom v množnom čísle tak to bolo preto lebo som pisala rychlo aj slovo s desiatou je zle napísané napríklad je tam dosť chýb 😉 išlo o obsah

namornicka
10. mar 2018

@lili235111 to ti mama dovolila prerušiť štúdium v 16-tich rokoch a nechala ti na krku súrodencov? Toto je silné kafe, veď pubiši sú nevyspytateľní a ak by sa niečo stalo tvojim mladším súrodencom tak by si si to vyčítala do konca života.

namornicka
10. mar 2018

@andy1803 zober deti so sebou, naučia sa jazyk, budú s vami, bude to lepšie. Keď máte aj s manželom prácu tak by nemal byť problém.

lili235111
10. mar 2018

@namornicka žiaľ,bola taká situácia iná možnosť bohužiaľ nebola.Nastastie som patrila k zodpovedným “pubertiakom” a o všetko bolo postarané takze nikto ani nič nevedel,keďže mama aj keď bola doma von nechodila

mogaa
10. mar 2018

Ty si matka, pokiaľ nie sú oficiálne zverené tvojej matke alebo sestre a si dlhodobo - musí byť niekto za ne zodpovený- ty to nemôžeš byť keďže si dlhodobo v zahraničí...treba to papierovo zoficiálniť že pokiaľ budeš v zahraničí bude ich mať v náhradnej starostlivosti sestra...otázka je, z akého dôvodu chodí k sestre a tvojej mame pravidelne sociálka....Ak je to dôvodu že našli dôvod že to nie je vhodné prostredie pre deti alebo sú zanedbávané a nezlepšia sa podmienky tak ich odoberú.

charlie1980
10. mar 2018

Ja si tiez myslim, ze na to pravo maju, pretoze Ty Ako zakonny zastupca si v cudu. A musi to byt jasne v skolke/u lekara/v skole/v nemocnici, proste vsade, kde tvoje deti chodia v doprovode sestry.
Zvlast, ak je Este k tomu podnet napr.zo strany sestry (moznost nepostacujuceho vyzivneho na deti Napr.), Ale Toto je len moja uvaha, Neviem Ako to Mate dohodnute medzi sebou.
Staci, Ze dieta sa pochvali v skolke/v skole a uz to niekomu moze vrtat hlavou.
Napr.ak by niektore z tvojich deti trebalo akutne operovat, kto o Tom rozhodne ? Vylucili zo skoly ? Kto to cita ?

namornicka
10. mar 2018

Už len známky v žiackej knižke podpisuje sestra, potom býva informatívny súhlas k školským akciám, prihlášky, žiadosti, podpisy u lekára keď sa očkuje, každú chvíľu niečo, tak neviem či tam hodí akože tvoj podpis segra alebo čo.

f333
10. mar 2018

@andy1803uvadzas podstatne fakty k tomu,aby bolo mozne ti odpovedat fundovane pravne. ale vo vseobecnosti s aurad detskeho kuratora zacne zaujimat o nejaku rodinu ci teda deti v nej na zaklade nejakeho podnetu ana to ma niewenlenze pravo,ale je to jeho povinnost
ak boli malolete ci mladistve deti zverene tebe do starostlivosti ,si povinna sa o nenalezite starat.a to aj svojou pritomnostou v jednej domacnosti. tvoje konanie moze byt aj pripadne kvalifikovane ako opiustenie deti.co je trestny cin
takze by si mal azvazissvoje konaie, ak s anemmozes o ne celodenne starat na dlhsiu dobupobytu v zahranici, tak si mala ziadat sud o zverenie deti do nahradnej starostlivosti
atam by potom mali ziadat bud tvoja sestra alebo tovji rodicia o zverenie deti
ak nepoziadaju,moze sud zverit do nahradnej starostlivosti statu v st.zariaci nahradnej rodiny.
ale ak by aj poziadali,to neznamena,ze sud navrhu musi vyhoviet..
zalezi to od roznych okolnosti..
inak, tvoje konanie je nanajvys nezodpovedne. narobis si deti s roznymi muzmi a potom odidesdo zahranicia a neusporiadas si pomery v ich starostlivosti.aj ked by dovody na otvoj odchod by boli ako vazne, tak treba ba boli uvazenea o deti postarane aj po pravnej stranke. ty ako ich pr.zastupca davas sluhlas na iste ukobny ,ak by bolo treba.operacie aine ukony beznych aj menej beznych zivotnych okolnosti. nehovoriac o riadnej starostlivosti laske a pocitu bezpecia.
ako to mozes zabezpecit z dialky zahranicia na dlhsiu dobu ?
to,ze sa urad dets.kurator azacal zaujimat o pomery deti nie je len tak.,tam musli byt na to vazne dovody...tota ani nenapadlo sa s uradom skontaktovat?
a co otec deti?