Odmietanie svojich blízkych pri depresii

kajda2211
20. okt 2024

Ahojte užívam antidepresíva 7 deň escitalopram 1 tb 1x denne, nahromadený stres proste sa to všetko na mňa zosypalo, zrútila som sa psichycky .... Mám 10 ročnú a 2 ročnú dcéru (strašne mrchavu) manžel je málo doma z práce .... Na všetko som v podstate sama... Ale k pointe, vyhľadávam samotu a akoby "odmietam" deti manžela, je to normálne ? Prejde to ? 🙈🙈 S manželom sa ľúbime všetko medzi nami ok ja neviem prečo ma zalievaju také pocity aj mladšia dcéra tiež tak isto ... 😭 Bojím sa čo to znamená

any_soj
20. okt 2024

@kajda2211 áno, prejde to. To, ako sa teraz cítiš, je veľmi neobjektívne.

kajda2211
autor
20. okt 2024

@any_soj je to hrozné, fakt sa bojím či to prejde lebo si to vôbec neviem vysvetliť

slovakboy
20. okt 2024

@kajda2211 je to obranná reakcia mozgu odstrániť z okolia všetok stres. Stres je pre neho teraz aj inak bežná vec a!aktivita. Deti za to nemôžu a potrebujú ťa teraz veľmi. Hlavne tá dvojročná potrebuje cítiť tvoje dotyky objatia tvoju vôňu a nehu. Nedokážeš to teraz dávať. Možno len na chvílku počas dňa by si sa vedela premôcť. Nutne potrebuješ oddychovať a venovať sa sebe, tym pádom potrebuješ pomoc rodiny. Pomoc aby bol niekto pri deťoch. Manžel nemôže, lebo je v práci, nemáš ešte niekoho? Nerozumiem tomu že píšeš že malá je mrchavá. To ako myslíš? U nas je to hnusné slovo a na východe sa vôbec nepoužíva. Aký význam má u teba? Nevyčítaj si nič, ani to slovo.

janickacrazy
20. okt 2024

@kajda2211 mama alebo svokra ti nemôžu zobrať deti, aspoň na nejaký čas, kým sa dáš dokopy?

kajda2211
autor
20. okt 2024

@slovakboy zlá , veľmi nervna a keď nemá čo chce robí neskutočné rodeo a ja v takomto stave to nedávam. 🥺 Vtedy príde na mňa ten pocit že chcem ujsť a byť sama lebo nevládzem psychicky nič. Je u mňa mamina tak mi ako tak pomôže ale prejde to ? 🙄

kajda2211
autor
20. okt 2024

@janickacrazy mamina býva v CZ teraz pricestovala na pár dní aby mi pomohla , tak dúfam to pomôže ale toto malé šidlo je neskutočné .... Veľmi veľmi živá, veľmi hyperaktivna, krik, len zle to najhoršie urobiť no keby som bola ok zvládnem to ale predchádzali tomu aj iné veci, šikana mojej dcéry v škole a všetko okolo toho, nazbieraný stres od pôrodu proste som sa zosypala ... Užívam 7den tie AD a + neurol bez neho by som tieto stavy nedala.

janickacrazy
20. okt 2024

@kajda2211 No je to taký náročný vek, potom jedine ak by si zohnala jasle alebo škôlku, to by ti mohlo pomôcť. Držím palce.

slovakboy
20. okt 2024

@kajda2211 zlá je aj preto lebo ty nie si v pohode. Cíti to a bojí sa, že ju neochrániš preto je zlá. Babka paradoxne môže zastúpiť rolu otca a zaviesť mantinely keď tam otec nie je. Trochu prísnosti. To ako ti je určiteprejde keď sa budeš liečiť, trvá to pár mesiacov ale potrebuješ kľud, pravidelný režim, aj stravovací a pitný a spánkový a nepozerať videá virálne, nechodiť ani na koníka nestretávať sa teraz s ľuďmi iba s tými ktorí ti robia dobre. Kamoška ktorú máš inak rada ale teraz ti nepomáha, naopak môže z teba vysávať energiu, slušne ju odmietni a bez výčitiek. Ty si prvoradá. Doobeda alebo v čase dňa kedy ti je najhoršie oddychuj a cvič uvoľňovanie mysle. Poobede choď na prechádzku.

kajda2211
autor
20. okt 2024

@slovakboy presne Vám som chcela napísať, čítala som Vaše komentáre aj v iných príspevkoch. Mamina ma volá k nej do CZ ale váham, vôbec sa neviem rozhodnúť, bojím sa , že keď prídem tam budem chcieť ísť zas domov. Vôbec neviem čo mám urobiť, či mi zmena prostredia urobí dobre alebo nie ... Dávaj si neurol 0,5 3x denne bez neho by som to nezvládla , také vlny na mňa prídu, väčšej úzkosti, stresu, strachu a nevysvetliteľných pocitov akoby som chcela ujsť od všetkých ... Aj keď ich milujem 😭 neviem vyjadrovať svoje pocity , veľmi ťažko ako z chlpatého deky

slovakboy
20. okt 2024

@kajda2211 nie nechoď k mamke. Ak bymohla nech ona u teba ostane na mesiac to bude stačiť. Neurol ber len keď ho potrebuješ keď sa to už nedá vydržať. Ak treba 3x denne tak aj 3x denne. Ale nie že ráno vstaneš a lebo lekár predpísal tak vezmem. Neboj sa Neurolu to nie. Len aj mne lekár vysvetlil, že najúčinnejšie sa využije jeho účinok vtedy keď je potrebný najviac. A po tabletke ľahnúť a nebehať okolo detí. Zvoľ si režim a ten dodržuj. Ráno začína nový rytmus jedla a pitia. Hygiena pomaličky a uvedomuj si každý úkon. Sústreď sa aj na úchop zubnej kefky a vnímaj chuť zubnej pasty. Ako kefka behá po zuboch. To isté s jedlom, dlho ho prežúvaj a vnímaj ho. Presuň svoju pozornosť na obyčajné veci. Po obede ti bude lepšie a vtedy sa venuj chvílku deťom, pohladkaj ich. Keď je malá nervná nehodnoť to. Vnímaj dotyky vôňu. Všímaj si detskosť ako takú. To prečo deti majú radi všetci. Roztomilosť. Ale ked to nejde a malá v tebe vyvoláva práve hnev, tak ju nechaj mamke svojej a manželovi. Keď nejako pochopí že trpíš možno bude iná v tom ale neviem poradiť. S ľútosťou sa neradno zahrávať. Skôr využi chvíľu keď ti je lepšie na dobrý kontakt s ňou. Hoci by to bolo len raz za deň a na 10 minút a večer znovu ródeo. Ale nech tam je počas dňa jeden obyčajný pekný moment. Hoci je na pozadí trápenia. Ja paradoxne počas smútku som bol schopný väčšieho uvedomenia si každej lepšej chvíle a efektívnejšie som z nej ťažil. A propo, smútok môžeš mať aj strach. Ale skús sa zo svojej situácie zasmiať. Neber sa tak vážne. Ja som raz v bolestiach po operácii sme sa začali pacienti na izbe zo seba smiať ako vzdycháme. Ako v lazarete. Bol z toho hurónsky smiech a velmi pomohol od strachu. Máš strach že to neprejde ale neboj sa. Keď budeš dodržiavať liečebný postup ktorý pozostáva hlavne z psychoterapie a práce s mysľou, tak sa z toho určite dostaneš a bez následkov. A aj keď nebudeš všetko perfektne dodržiavať. Len nesmieš ostávať v strese a nerozvíjaj zlé myšlienky. Naopak si ústami vkladaj do hlavy pekné myšlienky. Najlepšie nahlas. Ppzri si EKT metódu. Pozri si nejaké video s Jaroslavom Duškom. Prijímaj sa a maj sa rada. Aj keď ma práve zlostí dcérka aj tak sa prikímam a mam sa rada. Oprava formulacie: Aj keď sa prave zlostím nad sprävaním dcérky, aj tak sa prijímam a mám sa rada. Opakuj 10x. Všimni si rozdiel v tej formulácii pred a po oprave. Sústreď sa na svoj pocit nie na konanie a pocity iných.

slovakboy
20. okt 2024

@kajda2211 a ešte trénuj základný jógový dych. Veeeľmi pomáha. Aj keď sa ti najprv nebude zdať že pomáha aj tak pokračuj. Uzkosť prijmi nebojuj s ňou ale rob ukony aby nechodila. A pokúšaj sa minútu nemyslieť. Na nič. Ak to nejde tak aspoň tri sekundy. Pomáha aj pokúšanie sa nie len čas nemyslenia. Ale ak ťa neuspešné pokusy frustrujú, tak si davaj medzi nimi pauzu kolko chceš. Teraz nejde? Nevadí o chvílku to bude lepšie. Nie je to lepšie? Nevadí o chvílku už bude. A uvidíš že aj keď ti bude furt blbo, niečo sa zlepší. A to je prvý krok. A tieto maličké zlepšenia ťa budú motivovať. Netreba sa zľaknúť keď pridu naopak zhoršenia. Dnes mi je horšie ako včera. Nevzdávaj to. Je to normálne. Odchádza to vo vlnách. Po zhoršení príde aj vlna zlepšenia. Keď si to budeš zapisovať do kalendára, zistíš že týxh dobrých vĺn je postuone viac a tie zlé sú, ale sú menšie, slabšie.

katkazuz
23. okt 2024

@slovakboy
Ďakujem ti za tvoj čas, ktorý si autorke venoval a napísal si to veľmi krásne.
Tvoje príspevky vždy aspoň pre mňa, vyznievajú veľmi pozitívne a motivujúco, láskavo píšeš svoj pohľad na vec bez toho, aby si niekoho dehonestoval alebo sa z neho vysmieval.
Ďakujem ti 🫶
Milá autorka tebe prajem veľa sily a rýchle uzdravenie. Nie je nič horšie ako keď bolí duša.