Ahojte všetci, ospravedlňujem sa že pisem ako anonym, ale nechcem aby má tu spoznali, je to dosť citlive pre mňa.
S mm sme spolu 20+ rokov. Máme jedného už dospelaka a jedného ešte studenta doma. Vychádzali sme donedavna úplne v pohode, mm je veľký pohodak, ja sa nemozem na nič sťažovať. Ale.... Čo začala korona, máme nezhody. Mm začal citat rôzne stránky konšpiračné a ja neviem ešte aké, nezaujima má to. Ja vždy idem strednou cestou, nikdy sa nepriklanam ani na jednu ani na druhú stranu, rada si vypocujem názory všetkých a nikoho neodsudzujem za odlisny názor. Mm zase ide si svoje. Je proti ockovaniu, proti testovaniu. Ok, beriem, ale sú medzi nami rozbroje koli tomu. Dnešny spor: syn len tak medzi recou povedal, že ide s partiou niekde, ale potrebuje urobiť test, že mu kamos donesie domáci kovid test. Mm začal reči typu, no dufam, že si ho neurobis, a začal svoje konšpiračné teórie. Ja som povedala, nech to necha na syna, on sa rozhodne čo urobi. Samozrejme som ovca atď. Syn si nachystal test na stôl v kuchyni a odišiel do sprchy, ja som varila a mm rozbalil test, na palicku pluvol, ponoril do tekutiny a aplikoval tam kde mal. Pytam sa ho čo robí, jasne, odpoveď, že nechce aby jeho syn si robil test. Proste hadka. Nezijeme na sk, nikdy sme sa tak netestovali ako na sk, nikto to od nas nevyžaduje, mm bol testovaný raz, aj to sa sám testoval podobne ako to urobil dnes.stve ma, že za nás rozhoduje, akoby sme boli nesvojoravni, čo s tým? Ja nie som žiadna putka, s ktorou môže zametat, berie má ako rovnocennu partnerku, ale čo sa toho týka, snaží má presviedcat o svojej pravde a ja teda mam iný nazor. Na tomto sa stále pochytime. A potom sa nebavime spolu niekoľko dní. V mojich očiach klesol, boli má to, lebo inak sa zhodneme vo všetkom, stále. Diki za precitanie, rádu neviem aku chcem, skôr názor iných, a hlavne to bol taký vylev po dnešku, no nič moc nedela. ☹️
Nebaviť sa o tej téme vôbec. Jednoducho keď začne zober sa a chod do vedľajšej izby alebo na chvíľu sa prejsť niekde a daj mu najavo, že tá téma je pre teba už ukončená. Obaja máte iný názor a ste sa zhodli na tom, že sa na tom nezhodnete. Celé toto mi príde najlepší spôsob na umelé konflikty a predpokladám, že nechcete aby váš vzťah skončil po toľkých rokoch kvôli takej blbosti.
Koľko máte rokov? Nemôže to byť uz proste vekom? Môj oco taký zostal okolo 50tky.
@hipuska nemyslim si že je to vekom. Čo začala korona, nielen on číta" iné správy", ale aj pár príslušníkov jeho rodiny a komunikuju len o tom. Ja sa nezúčastňujem týchto diskusii. On má 46r.inak je to fakt pohodak a slusny chlap, sme spolu dlho, prežili sme krízy, normálne, doplname sa, ale ten kovid... Som sklamaná, že tato téma u nás doma vnasa hádky. Lebo keď on začne svoje točiť, tak ja si poviem svoje
@mamina0078 moc sa nebavime, vlastné vie, že u mňa nepochodi ale, dnešná situácia má dorazila. Ako mohol za dospeleho syna takto rozhodnut🤦♀️. Bola podobná situácia, keď ja som bola chorá, kasel, bolesť na hrudi, teplota. Volala som Dr. A ten má požiadal o test, tak som šla a poprosila muža, nech má odvezie. A ten celú cestu mi daval inštrukcie, ako to odrbat, ako sa nedotknut paličkou hrdla... Tiež som citila sklamanie vtedy. Ja správy nasledujem,tu na MK mi staci čo si precitam. Myslím si že sa prehana okolo toho kovid, že to nie je len o chorobe, že aj o biznise, ako som pisala, neprezivam to tak. Ale rozhodne sa chránim, aby som sa čímkolvek nenakazila, či kovid, chripkou.... Nechcem byť chorá a vadi mi keď niekto okolo kycha a kasle. Nosim rusko,aj keď u nás to už nie je povinné, len u Dr. Mm samozrejme gula očami, nech si to dam dole, zas mu vysvetlujem, že nechcem ochoriet čímkolvek, že som dospela a rozhodujem sa ja či si dam, či nie rusko.
aj ja to mám tak, ale podarilo sa mi ho nahlodat, bol taky rusofil, tie konšpiračne weby, a že ja nič neviem (mame velky vekovy rozdiel) dlho som bola ticho, robila si svoje, jeho ignorovala, ale raz to vo mne buchlo a slušne teda ale nahlas som mu to vysvetlila, čo si myslim o tychto a podobnych weboch, rusko amerika všetko dokopy, jeho naivny pohlad na svet čo je a čo nie je spravodlive, jeho info o medicine, jeho rady ako vychovavať dieťa (mame spolu male dieťa, on je večne preč ale rozumy ťahaz z googlu - ja mam mamu sestričku takže čo to chapem i z tejto stranky), a trochu som ho usadila, dokonca sa dal aj očkovať, chce to trpezlivosť a argumenty, nevzdavaj to, ak si inak rozumiete tak to s nim skus, i prisne sa s nim pobaviť, i argumenty si pripraviť, bud teda proti konšpiraciam alebo o tom že doma sa o tom nebude diskutovať, že i on ale i TY maš pravo na nazor, skusiť najsť zdroj tych jeho nápadov (často to býva partia či niekto z rodiny...)........... prajem pevne nervy a držim palce...
Pre niekoho je ťažké naozaj akceptovať opačný názor...ja niesom očkovaná a ani sa nedám, ale dodržiavam všetky nariadenia...moj muž je očkovaný aj celá jeho rodina...keď príde na túto tému sme tolerantný voči sebe...
na túto tému sa s ním nebav vôbec, keď začne odíď z miestnosti, synovia to isté. Keď si chcel syn urobiť test, tak si ho mal urobiť a nie ho niekde nechať. Ty keď potrebuješ zaviesť napr. na očkovanie, alebo testovanie, tak si zober taxík, alebo popros kamarátku. Mužovi povedz, že mu jeho názory neberieš, rešpektuješ, že má názor iný, ale neželáš si, aby ste sa na túto tému bavili, ty svoj názor meniť nemieniš
@dievcacitajucelist toto by som chcela, aby rešpektoval moj názor na to. Zaujímavé, že väčšinou s mojimi nazormi suhlasil, dokonca mi povedal ako som ho naučila rôznym veciam, že som mudra žena. O to horsie teraz znasam toto. Povie mi že som ovca, a ako mozem tomu verit. To ani nie je pravda dokonca, neverim tomu čím nás krmia, vklada mi do ust, či som nikdy nevyslovila. Som niekde v strede, zaickovat som sa nedala, test si chcel urobiť, jed by bol potrebný a rusko nosim, hlavné na nakupoch, kde je milión ľudí. Mrzi má, ze nas korona takto rozdelila. Aj keď on tvrdí, že náš chce vlastne chrániť. Viem, že je viac takych párov, kde má každý iný názor. Preto som chcela podiskutovat o tom ako to riešiť, zvládať. Kto vie dokedy sa zas nebudeme bavit. Lebo z toho sklamania sa mi ani nechce k nemu ozyvat.
Mna takto roznymi konspiraciami spamovala kamoska. To si pozri, to si pozri, videi, clankov mi naposielala. Vzdy som jej povedala: Pozri si zdroj, preco pozeras takuto stranku...? Na stranke konspiratori.sk sa da pozriet, ktore stranky su oznacene ako konspiratorske, vzdy som ju tam odkazala. Je tam vysvetlene kto je za hodnotenim stranok, aj preco ta iniciativa vznikla....
Nepodarilo sa mi ju presvedcit ani len k precitaniu tej stranky, tak ako ja som nebola ochotna si pozerat tie jej 🙂 Vzdy znova a znova mi posielala info z inych zdrojov, zase konspirativnych. Povedala som jej ze mozeme mat opacne nazory, ze mozeme s tym zit, tolerovat sa, ale ona mala vzdy snahu presvedcit ma, v akom strasnom omyle zijem. Ked sa ad hominem pustila do vedcov, proste vytahovala vseliake vymyslene veci, ze ten je alkoholik, ten je taky, onaky, aby znizila ich hodnotu a tym akoby aj hodnotu ich prace, tak som sa s nou prestala bavit. Posledna moja otazka bola, ze ci ked to o nich tvrdi, ci si aspon niekedy vypocula nejaky rozhovor s nimi, nie o covide, ale o comkolvek.... samozrejme ze nie, to jej posudzovanie a zast pochadzali z internetovych diskusii, boli zastitene nazormi bubliny, v ktorej zije. Kazdy mame slobodu si ju vybrat.
Ludia su velmi naivni, proste neveria, ze by niekto do sveta pustil loz len preto, aby ich mohol manipulovat. Trebars preto, aby v buducnosti dopadli volby nejako...
Starsi ludia, ako moji svokrovci, ti zas bezmedzne veria velliakym strankam o zdravi, pocinajuc tym ako je kava s mliekom otrava, alebo ze ak budes vzdy vo stvrtok jest dve susene slivky a dve susene marhule prestanes mat problemy s krizami... Proste neveria, ze si niekto dovoli len tak nieco uverejnit, co si vycuca z prsta, nie su nauceni overovat si zdroje. Ono zjest tie dve susene slivky, ci pit kavu bez mlieka, to im aspon neublizi, da sa na tom uzmiat 🙂 Ale su ovela zavaznejsie veci, ku ktorym pristupuju rovnako naivne, veriac v pravdivost toho, co si precitali.
Minule som citala rozhovor s jednou pani, ktora patrila roky medzi antivaxerov a bolo tam uprime porozpravane, ako presla k protinazoru. Pomahala s covid pacientami a zazila si covid nazivo, aj to ju primelo k tomu, aby dala zaockovat svoje deti. No celkovo to bolo dobre popisane, ako v nej prerod nazoru nastal - ale trvalo jej to roky. ten covid bola uz len posledna kvapka. Pochopila, ze ak nesuhlasi s nazorom skupiny, je trestana, nutena obhajovat nazor skupiny vzdy a vsade, nic sa nepytat, nedavat ziadne dodatocne otazky, ak vaha, ci je nieco ozaj tak ako jej predostieraju....zakial co ta druha skupina ludi jej tolerantne davala moznost vybrat si, overit si informacie, porozmyslat nad nimi. A to ju napokon presvedcilo. Ze ta druha protipolna nazorova skupina netrvala na nazore, nepresviedcala ju autokraticky. Ak chcete, ten rozhovor je tu: https://dennikn.sk/2579378/spoluzakladala-antiv... Pre niekoho mozno nazorovo ako cervene sukno, pre niekoho mozno ten spravny cervicek...
no my sme tiez uplne v pohode vychadzali a odkedy prisla korona je to katastrofa.. ja som zaockovana a manzel nie..je proti tomu, furt nadava na toto cele proste.. ja som sa dala ockovat kvoli dcere hlavne a teraz vidim, ze mozem ist v pohode s nou ku detom do materskeho centra pohrat sa a on musi sediet doma a ani do restiky ho nepustia... testovat sa nema problem, asi si uz zvykol z prace.... dokonca kopu ludi pozna co zomreli s koronou ale on si ide furt svoje :/ ... uz som mala aj zbalene veci kvoli tym hadkam :( ach no cele zle.. uz by to mohlo cele skoncit lebo nam vsetkym sibne z toho
Najlepšie mu len stručne povedať, že máte rozdielny názor, ale to nevadí aj keď ste dlho manželia neznamená to, že ste stratili vlastný názor...povedz mu že ho máš rada, ale viac sa o tejto téme s nim nebudeš rozprávať...či to prijme, alebo nie to už nechaj na ňom...držím prsty nech ste v pohode 🍀
Ťažká situácia. Síce mi to nehrozí, ale len tá predstava, že sa v čomkoľvek tak dramaticky nezhodneme nie je príjemná. Obdivujem, že hľadáš riešenie bez toho, aby si muža presviedčala o tom, že sa podľa teba mýli, ja by som to nedala. Asi jediná cesta je sadnúť si s mužom a predostrieť mu jasné pravidlo, že vo vašej domácnosti sa covid nikdy za žiadnych okolností nebude riešiť.
Čistí sa to všetko, vzťahy, kamarátsva a je to smutné, čo sa stalo s ľudmi. Boli vždy takí, to len sme mali klapky na očiach. Ja s mužom máme teoreticky rovnaký názor, ale nelúbim sa baviť na tú tému, inak celkovo v rodine sa moc nebavíme na túto tému, lebo dôchodcovia sú očkovaní a som môjmu zakázala hovoriť negatíva, ak sa tak rozhodli, je to ich vec. Čo sa týka tvojich detí, deti nech robia ako uznajú za vhodné a aspon synátor vie, čo má za otca v takýchto veciach. A tvoj chlap? Na nete je všeličo, áno vymýva to mozgy, ale toto už hrozí s fanatizmom a myslím, že on má skôr strach z toho všetkého, ako zdravý rozum. Držím Ti palce, aby ste prižili toto obdobie bez ujmy.
Mne sa akosi nechce veriť, že z pohodaka a teba rešpektujúceho muža ,ako si ho opísala ,sa zrazu stal takýto "despota".Možno ti to len teraz otvorilo oči, aký naozaj je .Lebo nerozpravat sa niekoľko dní kôli tomuto je ozaj cez.A ak sa date zaočkovať tak vas vyhodí z domu?
no tak ty nie si ani ockovana a pre neho si ovca? len pret, lebo si ochotna dat sa 3x do roka otestovat? ja sa do diskusie s ludmi nahlodanymi konspiraciami uz nepustam. naozaj len tam, kde vidim moznost konstruktivne doskutovat a zvazit ponuknute argumenty. ale tvoj muz zjavne ide svoje ... v com je problem s testom? cipy? ci rozsirovania nakazy? ci co???
neviem, co by som robila. asi by som si sadla raz oproti sebe a jasne povedala, ze ma to zranuje, ako sa ku mne chova, ze ma uraza, co si o mne mysli a ako to prezentuje. ze bud sa budete bavit konstruktivne, lebo ty jeho nazory tolerujes, alebo skratka tuto temu nebudes otvarat a nezelas si ziadnu komunikaciu na tuto temu v domacnosti. bez pardonu.
@sidicek jasné, ty nemusia tomu verit, že z pohodaka sa stal despota. 1.nieje despota, to som nenapisala, skôr by chcel, aby dom zdielala jeho názory, citala jeho stránky, lebo len tám je pravda. 2.je fakt pohodak, ty tomu verit nemusis, ja by som s despotom nezila 22r.tak ako tu poniektore . Nebudem odchadzat od muža, ktorý je inak super, takeho by chcela každá, nebudem vyzdvihovat jeho plusy. Toto nie je predmet toho prispevku. Chcela som si pokecat so ženami v podobnej situácii.
@ukulela ani ockovat sa nedam,lebo si riesim svoje zdrav.problémy, chodim po doktoroch teraz, a kým si to nedam do poriadku, o ockovani neuvazujem. Fakt sa bojom, aby mi moje problémy očkovanie nezhorsilo, keďže ani Dr. Tu u nás, sami nevedia na 100% odporucit, či nie. Aj preto sa mm citi na koni, že vidis??ani Dr. sami nevedia .
Mna fascinuje ako tychto antivaxerov to rusko tajomna a odhalenia konspiracie uplne opanta. Akoby ten pocit, ze nieco odhalili a vedia natolko presvedcil, ze si vobec neuvedomuju, ako nimi in manipuluju a podsuvaju im busy. Kolkokrat nelogicke, chytene za vlasy.
Mame takych v rodine aj my, jeden cez vikend v nemocnici svoj boj prehral. Cloveku je to luto, no kazdy dospely a svojpravny clovek berie na seba aj nasledky svojich rozhodnuti.
Ja sa bojim jedineho, ze bezohladni ludia, ktori nerespektuju opatrenia, mozu hocicim nakazit aj tych, ktori sa ockovat pre nieco nemozu a snazia sa chranit.
Toto je tragedia tejto doby a zacalo sa to este pred koronou, fake news zblbli nejdeneho inteligentneho cloveka. Ja poznam niekolko velmi vzdelanych ludi, ktori maju dobre joby, maju vzdelanie v ekonomickom alebo technickom smere a veria uplnym bullshitom z internetu, co sa tyka zdravotnych tem.
Naposledy si medzi sebou tito ludia (su partia kamaratov z vysokej) rozosielali video, kde jeden pseudodoktor tvrdil, ze kazda choroba sa da vyliecit stravou. Neskôr o nom natocila Ceska televizia reportaz, kde pouzili skrytu kameru a on jednemu otcovi autistickeho dietata ponukal "injekciu na autizmus" za stovkytisic ceskych korun.
Mojho otca fake news tiez zomlelo. Jedneho casu zacal cosi splietat o Sorosovi a dovidenia. Korona to len ukazala v plnej sile. Bohuzial je to aj tym, ze strasne vela ludi tu neveri štátnym instituciam a maj aj dôvod a potom vidia podvody a klamstva ja tam, kde nie su.
Mrzi ma to s tvojim muzom. Asi odo mna ziadnu konkretnu radu nedostanes, ale ignorovat ho, je asi nemozne, lebo s nim zijes a korona vsetkym teraz zasahuje velmi intenzivne do zivota.
@deti95060810 Presne, v 90 rokoch som síce bola decko ale pamätám si keď sme došli v nedeľu k babke všetci Cela family na kávu tak sa začala ťažká debata o politike...moja mamka vždy ušla niekde.
Mne osobne už ozaj ide na nervy ak niekoho známeho stretnem že sa ma pýta no čo už ste to mali? A ste zaocko? Ja sa radšej ľudí pýtam na deti, ako sa im dari....a nie stále len ten Covid všade
muz,ktory ta nazyva ovcou, nebavi sa s tebou niekolko dni zakazdym, ked sa nezhodnete,ktory dospelemu synovi znehodnoti test ,je podla teba pohodak? Nuz ,kazdy mame asi inak nastavene,co je v pohode muz... A co na to inak syn s tym testom? (odo mna by si teda otec vypocul inak "teple" slova)
@scorpionflower1 Slovo tragédia je výstižné. S mužom sa pracovne pohybujeme vo sfére priemyselného vývoja - sme denne obklopení matematikmi, inžiniermi, fyzikmi a konšpirátorov je tam len málo, ale rozhodne nie nula. Keď v kancelárii riešite prúdové motory a o 10 minút pri obedňajšom stole ktosi z nich nadhodí tému úmyselne depopulácie ľudstva, je to riadne surreálna scéna.
@ayanamirei aj keď to vyznie akokoľvek, je pohodak. Téma covid, testy očkovanie, u nás nie je častá téma, on si cita svoje, volá so svojimi blízkymi, z inej izby, mňa to moc neobtazuje. Ale potom pride taká situácia a už sú nezhody. Inak má nikdy neurazal, nevadilo mu na mne nič, nie je taký typicky ako tu poniektore majú, že im muž vycita veľa vecí. Môj nie, je to inteligent a džentlmen. Aj keď sa tí to ťažko veri. Som pod anonymom a nemusim ho obhajovat. Ale ver tomu. To že som ovca mi nepovie ako urazku - ty ovca. Ale v súvislosti, že verim tomu co hovoria v médiách. Aj keď vie že nesledujem media. A toto mi práve nevadi, tá ovca. Vadi mi, že celé roky sme sa doplnali, vedeli na vsetkom dohodnúť a teraz toho. Chcel by aby to u nás vyzeralo ako u jeho sestry, ktorá spolu s mužom aj dospelými detmi sú za jedno, a to podotykam všetci spomenuti, aj mm sú vzdelaní, vysokoškoláci, na dobrých postoch. Takže keď niekto tu napise, že sú to ľudia nevzdelaní, len sa pousmejem. Nemôže ich nikto prirovnat k soc. slabsej menšine. Syn ako na to reagoval? Krutil hlavou a povedal, že ide ku kamosovi robiť test, že ich má doma viac. Ale že na tu akciu chce ísť. Takže mm je jeden a my dvaja, proti nemu. Neviem berie to ako prehru? Mladsieho nepocitam ten je stredoskolak.
Naozaj dakujem každej za koment,za názor, za precitanie. Nakoniec z mm tu urobili despotu, a zlého chlapa, ktorý má ponizuje a nadava mi. No v tomto sa ho musim zastat.Skoda že som tu nič také nenašla, čo by mi pomohlo, lebo to že ignorujem, alebo sa snažim mu vysvetlit, že by mal akceptovat môj iný názor, to už tu bolo a nezabralo. Ani neviem čo som ocakavala od tohto, aspoň som sa " Vyrozpravala", a bojujem ďalej. Rozhodne to nie je dôvod na nejaké uteky, rozvod... Čas ukaze, dúfam.
Ako ešte čítam ďalej, prestaň s nim bojovať, lebo toto je boj, kt. nikam nevedie. Ale "ovca" nie je pochvala😉, tiež sme s mužom 19r.
neber si moc k srdcu, že ho niektoré označili za despotu. Na koníku treba rozlišovať a nepodliehať emóciám, ktoré vzbudí diskusia. Máš to o to ťažšie, že to je manžel. Veľmi veľa ľudí podlieha teraz rôznym konšpiráciám a keď už sú v tom, to sa akoby ani nedá zastaviť. Vždy si nájdu nové, čo im to potvrdí a nie sú schopní ani diskutovať o opačnom názore. Ale to je to isté ak človek podľahne akejkoľvek ideológii, alebo urputne nejakému názoru a presvedčeniu. Nemôžeš tu čakať návod, že ako to medzi vami zlepšiť alebo ako na neho. To neexistuje. Ja sa s ľuďmi, ktorí pre mňa sú v niečom extrémni, keď zistím, že nie sú ochotní sa vôbec zamyslieť nad tým, čo im hovorím, na tie témy viac nerozprávam. A neviem, ako by som sa zachovala keby sa jednalo o blízku osobu. Ale určite by som sa nenechala zaťahovať do tých debát, lebo to nemá zmysel, nevysvetľovala mu a len stručne a jasne s ním ohľadom tohto komunikovala.
@karolinakr napisala si to dobre, výstižne. Ja presne nikomu nepretrcam svoj názor, budem počúvať aj konspiratora, aj neveriaceho, aj vsetko. Vypocujem, zhodnotim, niečo si zo všetkého vezmem, urobim si podľa svojho zdraveho rozumu usudok. Nesledujem čísla kolko chorych, mŕtvych.... Nesuhlasim s takými ako je napr. alba, zienka ktorá tu denne pridava všetko ohľadom toho. Mm pozna len biele, a čierne. Nič medzitým, ale fakt len v téme kovid.
v 90 tych rokoch sa takto ľudia hádali ohľadom politiky... dnes je to corona ...
skrátka ľuďom už je*e...🙄