Odišli by ste s dvomi deťmi do zahraničia?

rumkolka
17. apr 2016

Ahojte,mam taku otazku na vas. Mam dve deti,skolak a predskolak a aj manzela. Premyslame odist do zahranicia,mame tam aj rodinu ale mam neskutocne obavy. S manzelom mame iba zaklady cudzieho jazyka,skolacka tak isto a krpec vobec. Navyse deti su introvertne,uzkostne a krpec ma viacere zdrav.problemy ktore nam ovplyvnuju zivot. Takze neda sa len zbalit a ist,musim velmi zvazovat rozne veci. Tak budem rada ak je tu niekto kto riesil podobnu situaciu a mozno poskytne nazor alebo svoj pribeh. Pre upresnenie viem ako sa zije v krajine kde by sme chceli ist,poznam skolstvo,zdravotnictvo,moznosti zamestnania...len sa hlavne o deti obavam.

mirkava
17. apr 2016

@rumkolka musís si to poriadne zvážiť či to stojí za to vystavovať deti takému riziku. Je to nesmierne stresujúce pre celu rodinu. Nevieme prečo tam chcete ísť, či je to tá rodina, alebo nejaka skvelá pracovná ponuka....

rumkolka
autor
17. apr 2016

@mirkava tak deti tuzia zit tam. Ano,samozrejme je to z ich detskeho hladiska a oni si neuvedomuju ze by to potom uz nebola iba dovolenka. Chceli by sme sa zdokonalit v jazyku hlavne,a nemame sice ziadnu super pracovnu ponuku ale v tomto by rodina pomohla. Ja to beriem ako prilezitost posunut sa v zivote a asi by som tam neostala natrvalo,aj ked mozne to je. A prave deti maju s rodinou v zahranici intenzivnejsi vztah ako s tou ktoru mam vo vedlajsom meste.

mirkava
17. apr 2016

@rumkolka tak potom treba vyskúšať, asi by ťa to mrzelo ak by ste ostali a neskúsili niečo nové a hlavne keď tam máte podporu. Nech zasadne rodinná rada 🙂 Zvážte všetky pre a proti. Určite sa rozhodnete správne. Držím palce 😉

bosoriak
17. apr 2016

@rumkolka Ak je to zahranicie smerom na zapad, odporucam. Isli sme takto pred rokom, dve deti, jedna predskolacka, jedna skolkarka. Po roku vidim, ze obidve uplne bez problemov zvladli jazyk, zaradit sa do kolektivu, dokonca maju kamosov od susedov. Este aj tretie dieta sme zvladli vyrobit a dodat. 🙂

Ja osobne uz na Slovensku nevidim svoju buducnost, ani buducnost nasej rodiny. Isli sme do krajiny, kde sa zije podla nasich moralnych noriem, kde sa dodrziavaju zakony a veci funguju (zijeme vo Svajciarsku). Ak je jedinou prekazkou vasho odchodu to, ze sa bojis ako to zvladnu deti, tak chodte. Deti to zvladnu ovela lepsie, nez vy dospeli. Duplom ak tam mate rodinu. My sme isli sami a sme tu velmi stastni. Velmi nam tento krok pomohol k tomu, aby sme si uvedomili, ze nie okolie, ale my tvorime rodinu. Ake si to urobis, take to mas a plati to kdekolvek na svete.

Dolezite je ale povedat, ze sme sem isli za pracou manzela, ktory tu dostal ponuku, aka sa neodmieta. Takze najprv by som riesila pracu, aby ste mali istotu, ze tam aj chvilu ostanete. To by mohol byt pre decka trochu stres, ak by ste isli, par mesiacov ostali a potom sa vracali naspat. Kazdopadne, budem sa opakovat, ale deti su ovela ovela flexibilnejsie co sa zivotnych zmien tyka. To len my dospeli mavame problemy sa prisposobit. 🙂

Drzim palce pre spravne rozhodnutie.

sisaka
17. apr 2016

@rumkolka odišli sme s jedným dieťaťom a urobila by som to znova. Neolutovala som a bolo to naše najlepšie rozhodnutie. Aj dcéra je nám vďačná, ze sme neostali žiť na Slovensku.
@mirkava nechápem akému riziku vystavuje deti. Predpokladám, ze ide o vyspelejsiu krajinu ako Slovensko, takze deti by mali dostať minimálne takú zdravot. Starostlivosť ako na Sk ak nie lepšiu, pravdepodobne ich čaká lepšie školstvo a naučenie sa svetového jazyka. Deti si zvyknú rýchlo a netreba to odkladať, čím menšie deti tým rýchlejšia aklimatizácia a udomácnenie sa.

mirkava
17. apr 2016

@sisaka každá zmena je do určitej miery stresujúca... je to môj názor...

bosoriak
17. apr 2016

@sisaka
@mirkava
Ja si myslim, ze deti sa vystavuju riziku, ak ostanu na Slovensku 🙂

mirkava
17. apr 2016

@bosoriak tak to som sa pobavila 😀 ano ano aj tak sa to dá chápať 😀 😀 😀

slnecnica174
17. apr 2016

@rumkolka Menej by som si robila starosti o deti ako o to, ci to tam financne utiahnete, kedze neviete dobre jazyk, neviem aku pracu budete vykonavat. Ak budete mat pracu, byvanie ostatne pride casom. Kazde zaciatky su tazke, jazyk sa deti naucia velmi rychlo, taketo zmeny su pre ne dobrou skolou do zivota.

yogi123
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
rumkolka
autor
17. apr 2016

@sisaka
@bosoriak tak ano,je to na zapad samozrejme. Ja som tak trochu "pokrokovo" zmyslajuci clovek a tu v tomto state trpim,a velmi. Navyse rodinu ktorej tu mam vela nemam ako oporu,prezila som si velmi tazke casy s malym a viac opory som mala v sestre v zahranici. Ide ale o to ze deti su naozaj velmi introvertne a maju problem v cudzom prostredi preto velmi zvazujem. Syn je autisticky takze komplikacia navyse. Ale ja tu nevidim buducnost,som tu ako v klietke ale odist sa aj tak dost bojim. Aspon keby som jazyk lepsie vedela,bola by som istejsia.

rumkolka
autor
17. apr 2016

@bosoriak zial tiez sa mi zda

rumkolka
autor
17. apr 2016

@yogi123 ved aj o to mi ide. Chcem aby deti vedeli zit aj inde ako tu na slovensku a ked budu dospele sa vedeli rozhodnut a nemuseli byt uviazane v jednej krajine.
@slnecnica174
Samozrejme zvazujeme aj financie. Tu sa nam zije zle,stale sme na hrane,kvoli synovi nemozem pracovat a tak zijeme z 1slovenskeho platu. Je to hroza. Bojujem o mizerne prispevky od statu,bojujem o vzdelanie svojho syna a citim sa ako zobrak. Perspektiva do buducnosti mizerna. Chceli sme podnikat(nie vo velkom,len mini firma) ale ved polku toho co mozno zarobim dam statu ktory ani nieje schopny vzdelavat moje dieta. Takze je tam aj ten faktor "hnevu". O pracu sa az tak nebojim,skor najst byvanie a skolu mi nahana hrozu a zabezpecit aby sme zili ako ludia a nie ako zobraci ako teraz.

bosoriak
17. apr 2016

@rumkolka Nikde inde sa lepsie nenaucis jazyk, nez v krajine, kde sa nim hovori. Ak je syn naozaj autista, tym duplom by som utekala zo Slovenska.

rumkolka
autor
17. apr 2016

@bosoriak ved prave syn ma zenie vpred lebo tato krajina nema zaujem o nadanych autistov ktori mozu dokazat velke veci. Uvazovat odist som zacala rozmyslat kvoli detom.

katarinapekna
17. apr 2016

Nešla by som ani sama,nieto s deťmi.

rumkolka
autor
17. apr 2016

@katarinapekna a mozem sa spytat ze preco?

katarinapekna
17. apr 2016

@rumkolka načo si komplikovať život keď nemusím? Doma je doma,ja som pohodlný tvor.

snubenci08
17. apr 2016

My sme odišli s dvoma deťmi. Tretie sme mali hned ako sme sa presťahovali. Deti sú veľmi šikovné rýchlo sa učia. Preto ak chcete odísť, tak čo najskôr. Ak máte zdravotné problémy, tým skôr. Na sk nemáte s vážnymi zdravotnými problémami žiadnu budúcnosť. A vlastne s ničím. Tvrdiť že by niekto určite nešiel, je hlúposť. Už len ak chceš lepšiu budúcnosť pre deti a vlastne pre tvoju rodinu, tak by som zo sk brala rýchlo nohy na plecia. Vlastná skúsenosť. Podľa mňa môže posudzovať len človek, ktorý už žije mimo sk. Veľa šťastia 😊

yogi123
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lynn333
17. apr 2016

@rumkolka my sme odisli s dvoma detmi.Zaciatok bol tazky,ale nie taky tazky ako depriesie na Slovensku z celeho systemu....Bol tazky,ale zaroven uzasny.Detom sa v skole dari.Dceru davame na vyberovu strednu skolu.Jazyk deti neovladali a dnes su v triede hviezdy.Vyhravaju na roznych sutaziach a citia sa tu prijate.Maju ciele a idu za nimi.Ja chodim do skoly na collage a tiez sa mi velmi dari.Nasa vyhoda bola ta,ze manzel jazyk ovlada super.Najdolezitejsie je mat cash na zaciatok.Inak sa nicoho neobavaj.Velmi ti drzim prsty.Ak chces pokecat napis ip😊

stardust
17. apr 2016

v zahranici tiez nie je vsetko ruzove. Navyse, ak tam nebudete mat dobru pracu, budete mozno na tom istom ako na Slovensku 😉

rumkolka
autor
17. apr 2016

Dakujem dievcata,ste zlate. Priznam sa ze som v koncoch a velmi lutujem ze som neodisla este kym deti neboli. Ja som hrozne zodpovedny clovek co sa deti tyka tak preto ten strach a potom vela sme si prezili a nemam uplne "standatne" deti. Ale hodim rec so segrou a zistim ci by odchod bol pre nas realne riesenie. Uz ma tu ani rodina nedrzi,ani nic vlastne. Mozno je ten spravny cas skusit to.

bluka2
17. apr 2016

Cauko, ja by som isla aj s piatimi detmi 🙂 sice zalezi ze kam? Ale ja som vo Viedni a ked porovnam s BA, zda sa mi vsetko lepsie. Tazko viac povedat, ked nepises nad akou krajinou uvazujete. Vela veci ohladom deti je v roznych krajinach roznych

sue
17. apr 2016

@rumkolka o deti sa neobávaj. Deti sú prispôsobiví gumkáči. To skôr my dospeláci máme problém kvôli väzbám a koreňom...
Ak máte vybratú destináciu, nebudete tam úplne hodení do vody, ste aspoň mierne zorientovaní, tak choďte ! Iste, nebude to ľahké, ale je to to najlepšie, čo pre budúcnosť detí môžete urobiť !

Moc moc držím päste !!!

moni244
17. apr 2016

@rumkolka vsetci ti tu radia odist, ale zvaz si to dobre, kedze mas syna autistu, potrebujes chodit s nim k lekarovi, tak je dost na zvazenie, ci to stoji za risk, kedze neviete jazyk, nemate zajednanu pracu. Ano, ono t znie super, hura zbalme sa a podme prec z tohto hnusneho Slovenska, ale ak clovek nevie jazyk, nema perspektivu prace, tak to s dvoma detmi bude tazke, kedze ty nebudes moct pracovat, aspon nie hned, tak ani tam to nemusi byt az take super vyzit z jedneho platu, kedze na zapade je aj zdravotnictvo inac riesene financne, aj byvanie, skoly, skolky, cize si to velmi dobre zvaz, ja osobne by som s detmi odisla jedine v pripade, ze viem super jazyk a mam istotu prace.

rumkolka
autor
17. apr 2016

@moni244 praca nieje problem,pokial viem zdravotnictvo je v ramci poistenia a skolstvo zdarma ak teda nejde o sukromnu skolu. Samozrejme zvazujem vsetko ale sestra s detmi tiez ziju z manzelovho platu takze rozdiel tam je markantny lebo ja si nemozem ani v blbych potravinach kupit co potrebujem ☹

zlatarybka29
17. apr 2016

Napisem ti moj pohlad...ja som v Londyne 5 rok uz...mam 23 ked som prisla do anglicka nevedela som jazyk a drhla som hajzle zazobancom za minimalku...po chvilke som zacala kecat,skola kurzy a tak...ted robim manazerku pre department v holiday inn...neviem kam sa chystas...po 5 rokoch moj plat neni zly ale utiahnut barak a baby by nam dalo zabrat a to sme dvaja s plynulov anglinou... Spocitaj si naklady na najom cestovanie ucty a vyzitie....ak by si bola v pluse chod do toho...ak nemas istu robotu ani nerisku...neni to tu med lizat vidim ze mi dvaja mame co robit aby sme vsetko utiahli a mali zivot celkom fajn a nemuseli prezivat od vyplaty k vyplate...mesacny prijem mame spolu cca 2300-2400 libier...1300 najom za jednobedroom v trojke zone plus council tax, tyzdene cestovanie zona 1-3 je 38 libier naplnit chladnicku cca 60libier pre 2 osoby, kuoit kozmetiku oblecenie ist raz to tyzdna medzi ludi inak by nas kleplo su dalsie peniazky....neni to med lizat......bez jazyka tazko teraz vsakde plno rumunov ktori pracuju aj pod menej ako minimalku...najst robotu neni tazke ale su to odrobene peniaze...ak ides do uk kludne mi napis spravu mozeme pokecat

sense
17. apr 2016

Suhlasim s @moni244...pre deti problwm nebude jazyk sa naucia rychlo.... Urcite by som zvazila pre a proti sice mate ku komu ist ale pracu zajednanu nemate jazykovo zdatni nie ste....jazyku danej krajiny by som sa venovala uz teraz a asi by som na nejaky cas vyslala muza predsa len moze pripravit podu pre ridinu,deti este nue su take velke takze stastne budu tam kde budu aj rodicia....spus ei na papier plusy aj minusy,zvaz ci mate dostatok financii na novy zivot plys rezervu keby daco.... Ja som. Sice vonku uz davno,navrat neplanujem ale zqciatjy neboli lahke a to som bola bezdetna ale ker clivek chce tak sa dopracuje daleko len sa nesmue spoliehat len na inych

rumkolka
autor
17. apr 2016

@bluka2 ide o anglicko 😉 system tam poznam,sestra a brat tam ziju 14rokov.