Odchod zo Slovenska do Čiech

3. okt 2023

Ahojte. Zaujima ma, ci niekto uz zistoval, ako odist do zahranicia. Pred volbami som si hovorila, ze ak vyhra smer, zacnem nad tym rozmyslat. Nechcem zit dalej v krajine, ktora zaspala v socializme a posuva sa dozadu namiesto dopredu. Mam pocit, ze ludom na slovensku po korone nejak "preplo". Ani predtym sa tu ludia neprechadzali s usmevom na tvari. Ale teraz mam pocit, ze je vsade v ludoch len negativna energia, zloba a zavist. Vsetci len prskaju okolo a obvinuju vsetkych za vsetko. Zdravy rozum sa vytraca, lebo asi vsetci normalni uz postupne odchadzaju. Nemam chut, aby deti vyrastali v takej krajine.
Rozmyslam o cechach, aby deti nemali problem s recou a mame tam sestru. Ako je to s odchodom aj s detmi? Prijmu mi ich tam do skoly, len ak budu mat trvaly pobyt? Ak by sme zili najprv v podnajme, budu tam obmedzenia?

hoffmanka
3. okt 2023

Čo sa týka detí, neviem ako to tam je, podľa mňa by stačil prechodný pobyt na to, aby ich tam vzali do školy. Čo sa týka ale života tam, tiež to nie je med lízať. Ako veľké rozdiely medzi životom tam a tu nevidím. Sestra tam totižto žije už nejaký ten rok

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
esmey
3. okt 2023

odporúčam odchod do nejakej moslimskej krajiny.
Tam sa nebudeš môcť sťažovať.

h2
3. okt 2023

Keď som sa ráno po voľbách zobudila, hovorím mužovi "Poďme do Čiech." A on mi na to, že v budúcich voľbách tam vyhrá Babiš, tak to môžeme rovno zostať doma. 🤷🏻‍♀️

lejllamt
3. okt 2023

Deti zoberú v pohode....moja rodina sa tiež sťahovala a nebol žiadny problém.

laurita285
3. okt 2023

@jj298 česko je tisíííííc rokov pred slovenskom 😀

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hortenziaj
3. okt 2023

@jj298 na Slovensku je veľa katolíkov co proste všetko odmietajú, bojujú proti pseudo hrozbám. V Česku nemáš tak silné zastúpenie cirkvi, v tom je to lepšie.

alenamihal
3. okt 2023

Daj Fickovi druhu sancu haha...uz to nebude mat take lahke ako v minulosti..vela ludi mu bude dychat na chrbat hahaha... a mozno aj Pelle ak ma trosku ludskosti ,tak je sice mensie zlo ,ale nepovoli vela veci Fickovi...

zafir01
3. okt 2023

Ja teraz len všeobecne . Som antifico, a som volič sas a PS, to len na začiatok ,aby ste ma hneď nezaskatulkovali .

Teraz ,keď je (resp.bude ) , vo vláde straka ,s ktorou ideologicky nesúhlasíte , strana ,pri ktorej cítite žlč v sebe , je teda čas poslednej dieťa preč z sk ? Strana farizejov ,mafiánov ,klamárov , udavacov ,podplacacov , vrahov , populistov , prezliekacov kabátov , tunelovačov ....
Tak treba sa zobrať a odísť ,áno ?
V prvom rade ju volilo pol milióna sk . Demokraticky . Tento ich úspech prikladám vysokému poctu voličov vo vyššom veku ,a nízkej vzdelanosti a informovanosti národa všeobecne .
Ako spoločnosť sa skladáme z jednotlivcov , a práve záleží ,čo každý urobí ako jednotlivec .
Všímam si to aj tu na koni na príspevkoch:
" ako obabrat štát " alebo teda " čo nie je zakázané ,je dovolené " alebo aj inak " hľadáme dieru v zákone ,aby sme podporili štát"

V čom je Fico a spol iný ? Aká by asi bola Lujza123 alebo Mamininka58437 alebo iny nick , ktorý tu vypisuje , ohľadne získania maximálnej podpory z úradu práce , maximálnej materskej ,pandemickej ocr ,
Alebo z modrej strechy.sk Jozo874 a Milanskrutkovač666 , živnostníci , ktorí pracujú bez fakturacie svojej práce ...
Či pani S. Z mojich dreho koňa Ktorá zamestnáva so svojím manželom som xy ľudí ,ktorým vyplácajú minimálku a ostatné do ruky .

Akí by asi boli všetci títo ľudia ,keby majú možnosti ,ako má mnoho ľudí vo vláde ,s prístupom ku korytu .
Boli by zrazu čestní ? Odpovedzte si úprimne .

Teraz sa teda všetci zbalme a poďme si žiť mimo hranice nášho Slovenska ,za ktoré sme tak chceli bojovať pred pár dňami . Teraz je už október ,tak sa zbalme a posledný nech zhasne . Lebo tu je to všetko zle .nič tu nie je . Trpíme ,sme hladní , biju nás tu ,nemáme tu žiadnu sociálnu výhodu ,nemáme tu dní zdravotnú starostlivosť ..
Všetko je lepšie vonku . Poďme sledovať rebríčky ekonomických rastov. Ideálne niekde z MC donaldu vo Švajčiarsku , a poďme sa biť do hrude ,akymi sme hrdinami ,že šli šli preč kôli Ficovi .že sme mu nechali všetko .

Všetko sa začína od nás samých ,od nášho myslenia , sa d toho ako založíme regionálnu politiku . Naše deti učíme stavať sa k problémom a hľadať riešenia .

To len moja Krátka úvaha .
My s mužom a našimi troma deťmi nejdeme nikde . Vieme ako sa žije vonku .máme niečo skúsené ,máme vonku rodinu .nie v CZ ani v Kittsee,ale po svete . Odchod momentálne pre nás riešenie nie je .

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
melanta
3. okt 2023

Ak by som chcela odísť zo Slovenska kvôli politickej situácii a nastaveniu národa, nad ČR by som nepremýšľala vôbec. Fico bol pri moci 13 rokov, teraz zrazu sa chcú všetci sťahovať. V ČR možno veľa vecí funguje lepšie, ale rozhodne to nie je krajina, kam by som sa išla sťahovať, ak by som sa chcela presťahovať aby moje deti žili lepšie. Ale na to, aby ste urobili poriadnu zmenu k lepšiemu zrejme nemáte dostatočné jazykové znalosti a profesie. V každom prípade, deti ti do škôl zoberú, to problém nie je. Rieš ako prvé prácu, počítam že rovnako kvalifikovanú ako na Slovensku, potom si už vieš zariadiť aj všetko ostatné.

melanta
3. okt 2023

@zafir01 tiež nie som volič Fica, pre istotu píšem. Ako píšeš. Že sociálne dávky a sociálny systém je taký štedrý aj vďaka Ficovi, ktorý to roky podporoval sociálny štát, to vyhovovalo všetkým doteraz. Aj tým, ktorí by sa zrazu sťahovali. A najviac ma dojímajú tí, ktorí nevedia jazyky, robia prácu po ktorej v zahraničí nie je žiadny významný dopyt, ale chcelo by sa sťahovať. A zabúdajú, že takýto ľudia budú v tej inej krajine obyčajní ekonomickí prisťahovalci, voči ktorým títo ľudia na Slovensku majú výhrady.

zafir01
3. okt 2023

@melanta a osobne si myslím ,že 90% ľudí ,čo sa bude sťahovať ,si nechá občianstvo aj trvá.pobyt u nás .. ako veľa mojich známych . Na otázku prečo ? Povedia ,že je to výhodnejšie

autor
3. okt 2023

@melanta ak by som nemala deti, rozmyslam nad inou krajinou. Ked bol este Fico pri moci, tak som si hovorila pozitivne, ze raz sa to zmeni a ti ludia sa umudria. Ale bohuzial. Toto mi dali obraz o nasom narode
Bola som v zahranici. Aj som pracovala. Nemam problem s jazykmi. Anglictina uplne v pohode, spanielcinu aj nemcinu by som musela trosku zlepsit uznavam. Pracujem v it sektore. Pracujeme aj pre zahranicne velke spolocnosti. Myslim ze tam sa najde uplatnenie.
Ale stale zostavaju u mna prvorade deti. Najma starsi nema rad zmeny. Cesko by este akceptoval preto.
Ked som v cecach citim tie rozdiely. Uz len dediny na morave a u nas. Vybavenie a cyklotrasy. To sa neda porovnat. Aj skolstvo je na inej urovni. Vela doktorov je tam zo slovenska

valeria_h
3. okt 2023

No ja len dúfam, že ďalšie voľby bude zase Babiš, takže si moc nepomôžeš 😂
Trvalý pobyt dostaneš po 5 rokoch prechodného alebo zdokladovaného pobytu. Prechodný pobyt dostaneš po 3 mesiacoch.
Do škôlky je potrebný trvalý pobyt, keď ho nemáš, platíš súkromnú.

alickapusinka
3. okt 2023

V CR je čo takmer to iste možno o niečo lepšie ale v čom. Nehnuteľnosti drahé podnájmy tiež zárobky nič moc. Zdravotníctvo na rovnakej úrovni. Vlastne nechápem čo TI Fico robí však ON ťa ani tvoju rodinu nepozná tak čo. ON je tu pre všetkých. A čo si myslíš že v CR bude pomalý to iste. Ak si chcela pomýšľať na lepšie tak čo CR by som sa nesťahovala skôr Rakúsko, Nemecko a tak. Ale nie do CR načo .Nikdy by som nedala na deti ja som rodič ja rozhodnem kam pôjdeme. A nie deti budú rozhodovať o tom kam pôjdem bývať. Keby syn povedal že podme bývať do Afriky tam je horúco tak TY by si išla.

vanilkovazmrzka
3. okt 2023

Cesko a Slovensko teda ziaden dramaticky rozdiel nie je 😄

valeria_h
3. okt 2023

Nájmy v Prahe sú momentálne astronomické, kvôli nedostupnosti hypoték a Ukrajincom, je obrovský záujem, na jeden byt kľudne 50, 60 , 100 záujemcov. Garzónka za 18-20 tisíc nič výnimočné.
Ak si chceš registrovať auto v ČR, bez prechodného pobytu sa nepohneš. Ďalšia samostatná kapitola sú parkovacie zóny.

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
martinkatinka
3. okt 2023

Realne to vidim tak, ze sa nebude stahovat takmer nikto. Ti, co sa mali zle, sa budu mat stale zle. A ti, co robia nieco pre to, aby sa mali dobre, sa budu mat stale rovnako.
PS: nevolila som ziadnu velku stranu 😉

falbala132
3. okt 2023

uz ste vazne trapni s tym stahovanim sa kvoli Ficovi. ozaj, neviete, Stanke uz je prec?

babulkomale
3. okt 2023

Vcelku si ma pobavila. Precitaj si na soc.sietach, ako ludia vnimaju politiku v Cechach, zivot tam, zivotnu uroven. Ako sa citia v Cechach...
Nakoniec sa nam potvrdi, ze vzdy ide o uhol pohladu.

viestta
3. okt 2023

Ked mas vela vela penazi na zaciatok, tak Praha a Brno by boli OK. Ked ich nemas skoncis niekde v Koline, Kladne, Beroune a za robotou budes hodiny dochadzat. Ak mas teda v Prahe co zamestnavatelom ponuknut. Ale mozes skoncit aj niekde v Zatci, mozno v Moste...

sasa1310
3. okt 2023

Top cyklotrasy máš teraz v BA 😂😅

veto
3. okt 2023

Mila anonymna autorka.
V Cechach budete papierovo cudzinci, presne taki isti ako keby ste boli v Rakusku ci Nemecku, len ten jazyk je velmi blizky. Ziadne ine vyhody tam velmi nie su, aj z tej Viedne je na Slovensko blizsie nez z Prahy po ceskej D1. Najblizsie roky ani ty ani tvoje deti trvaly pobyt mat nebudete, na to nie je narok, budete dlho cudzinci len s povolenim k prechodnemu pobytu. Najskor musite mat ekonomicke zaujmy aby ste tam mohli oficialne zit, takze pracu a dolozitelne byvanie. Rodiny s detmi maju co sa tyka prispevkov viac na SR nez v CR, v Cechach neexistuje nic ako dlhsia rodicovska nez tri roky, ziadne pridavky na deti do dospelosti, len pre tych najchudobnejsich, podpora je nizsia, najmy a byty v mestach su extremne a byty ani nie su. Zohnat pediatra a zubara pre deti je nemozne, nie je neobvykle dochadzat dve hodiny za lekarom. Pokual byvas mimo mesto, je z teba taxikar. A vela dalsieho.
A ked toto vsetko absolvujes, mozes sa balit, lebo za dva roky v Cechach vyhra Babis a ty sa poberies na zapad alebo na vychod. 😉

melanta
3. okt 2023

Ja milujem Grécko, vždy keď tam som, tak toľko vecí vnímam pozitívne. Ale. Ale nechcela by som tam žiť. Ty vidíš množstvo pozitívneho keď vždy prídeš do ČR. Ale ako si môžeš prečítať od niektorých žien, realita je iná. Jedna vec je žiť tam, druhá tam ísť ako turista čo k rodine na návštevu. Vtedy vždy vidíme primárne pozitíva. Ak chceš urobiť zmenu kvôli deťom, tak ju urob. Ale ČR nie je zmena. Chápem, ak syn nemá rád zmeny. Ale zvládol by aj inú krajinu, ak by ste mu dali s mužom pozitívny pohľad a motiváciu.

domkakvet
3. okt 2023

Politicky prieskum podla mna, ze kto tu chce zostat a kto ma aky nazor.

anita1978
Odpoveď bola odstránená
Zobraz