Odchod do zahraničia s dieťaťom za terajším priateľom

soovicka
31. aug 2015

Ahojte mamičky,

chcela by som sa spýtať a podiskutovať o mojom probléme. Som slobodná budúca mama, s otcom dieťaťa neudržiavame silný kontakt, skôr sa nezaujíma ako zaujíma o malého. On žije v UK a ja som prišla na SR. Neviem, či sa plánuje vrátiť na Slovensko, to nevie ani on sám. Ked bude mať malý pol roka (v novembri mám termín), chcem odísť aj s krpčekom za terajším priatelom do Rakúska.
Lenže sa bojím, že by ma udal alebo obvinil, že som mu dieťa zobrala do inej krajiny, ale najviac sa bojím, že by mi malého zobral. On s tým mojím odchodom musí súhlasiť alebo ako to je?
Prosím Vás, mali ste niekto podobný problém a ako ste ho riešili ?

Ďakujem za Vaše odpovede

timea7
31. aug 2015

@soovicka Čo tak poriešiť svoj život s dieťaťom a neupínať sa prvý rok jeho života na žiadneho muža? Čo si sľubuješ od života s novým partnerom? Si si istá, že to zvládne s tebou a maličkým dieťaťom, ktoré nie je jeho? Ja by som sa najprv naučila s dieťatkom fungovať a potom riešila spolužitie s niekým, s kým nežijem ani teraz a poznám ho pár mesiacov -podľa toho, že tehotná si s iným. Vieš skákať zo vzťahu do vzťahu niekedy nemusí byť zrovna výhrou.

natalym
31. aug 2015

To znamená, že len pred pár mesiacmi ste sa rozišli a ako tehotná si si našla druhého. Palec hore, život ako z rozprávky.

nikawero12
31. aug 2015

@soovicka pokial si nedáš zapísať do rodného listu svojho dieťaťa meno otca, tak tvoj priateľ ti nemôže robiť žiadne prieky a problémy a nemusíš sa obávať ani o to, že ti ho zoberie. Len ty sama budeš rozhodovať o tom, kde chceš žiť so svojím synom a nemusíš si od nikoho pýtať súhlas ked budeš chcieť cestovať do inej krajiny.

soovicka
autor
31. aug 2015

@nikawero12 v rodnom liste bude napísaný ako otec. Preto asi potrebujem jeho súhlas nie ?

timea7
31. aug 2015

@soovicka prečo ho tam chceš mať napísaného, kvôli výživnému? Potom bude mať aj práva, nielen povinnosti.

nikawero12
31. aug 2015

@soovicka áno, vtedy budeš potrebovať jeho súhlas, lebo bez jeho súhlasu sa to môže kvalifikovať ako únos dieťaťa.

soovicka
autor
31. aug 2015

@timea7 ja viem a je to len kvôli výživnému. Chcem to riešiť všetko súdnou cestou, pretože sa bojím, že nebude platiť. Samozrejme on je z toho zhrozený.

timea7
31. aug 2015

@soovicka z čoho je zhrozený? Že bude mať dieťa alebo že bude musieť cvakať? Dieťa asi neplánoval....no mať dieťa je nesmierne vážne rozhodnutie, oveľa vážnejšie ako rozhodnutie žiť s nejakým chlapom, ten sa kedykoľvek môže spakovať a odísť, no dieťa ti zmení život navždy.

soovicka
autor
31. aug 2015

zhrozený z toho, že ho chcem dať na súd. On dieťa plánoval (bezomňa), lebo si myslel, že si ma tým udrží. Zachoval sa ako totálny hlupák a ja som na potrat nemohla ísť, nedokázala som to. Na krpčeka sa velmi teším a terajší tiež, bral by ho ako vlastné. Problém je v tom, že on nechce prísť na Slovensko a ja nechcem hned odísť kvôli malému do Rakúska.

vroni
31. aug 2015

Ked das zapisat otca do rodneho listu (asi otec celkom dobrovolne nechce, ked hovoris o sude), moze ti zabranit odniest dieta z akejkolvek krajiny, takze ked by si sa odstahovala napriklad do Rakuska, moze ti byvaly zakazat vratit sa naspat na Slovensko, zvaz si, ci ti ten zapis do rodneho listu za to stoji.

timea7
31. aug 2015

@soovicka no dosť komplikované.....sorry, keď si dieťa nechcela, prečo si to neriešila antikoncepciou? Keď si ťa chcel udržať a ty si s ním nechcela byť, prečo si s ním spávala? Prepáč, pre mňa sú toto nepochopiteľné veci, som stará škola, dieťa s partnerom, ktorého dobre poznám a chceme byť spolu obaja a obaja mať spolu deti. Aj tak sa môže niečo vyvŕbiť. Právne ti poradiť neviem, ani či by malo byť výživné cez súd, asi áno, aj keby sa in rozhodol ti niečo platiť, môže sa po čase rozhodnúť, že sa na to vykašle, alebo ti bude dávať menej, preto je to lepšie súdne. A že je zhrozený zo súdu? Prežije. Keď sa nebál použiť dieťa ako prostriedok na udržanie si ženy, aj súd zvládne.

guinevre
31. aug 2015

@timea7 Ja ani neverim, co tu zeny pisu. Urcite si ju chcel zadrzat tym, ze jej urobi dieta, prosim ta, veris tomu? 😀

timea7
31. aug 2015

@guinevre no ja v prvom rade plánujem dieťa v pevnom zväzku a dovtedy antikoncepcia. A ešte tu býva často druhá storry - antikoncepcia zlyhala....vydrží to tak po druhú stranu, tam sa dozvieme, že žiadna nebola a na piatej vyklopí, že on dieťa nechcel, ale ona dúfala, že sa zmení, ak budú mať spolu dieťa 😖 😖 😖 😖 😖

soovicka
autor
31. aug 2015

@guinevre sám mi to povedal, ešte k tomu dodal, že keby vedel, že sa budem takto správať tak by to neurobil ;)

puklica13
31. aug 2015

Lenze ak otec dietata zije v inej krajine ako dieta neviem ci sa to bude dat povazovat za unos?
Na druhej strane stale mozes poziadat sud o povolenie vycestovat z krajiny, a ak tam budes mat dobre zazemie a pracu sud ti moze vyhoviet
A ak tam odides este pred porodom a dieta sa narodi tam?

sovica
31. aug 2015

Ak nie ste manželia, myslím, že jeho súhlas s odchodom do zahraničia nepotrebujete. Skúste sa obrátiť s takými otázkami priamo na právnika. Tak budete mať istotu. Tu na MK vám asi nikto adekvátne neporadí.
Prajem veľa šťastia a zdravé bábätko 🙂.

peneloppe
31. aug 2015

@soovicka

Priklanam sa k nazorom ze najprv sa usad sama, priprav sa na dieta, nauc sa fungovat s dietatom. S priatelom mozes nadalej udrziavat kontakt, a neskor uvidis ako sa citis co sa tyka vasho vztahu ci to chces posunut dalej. Tiez by bolo dobre aby dieta uz bolo na svete, nech ma on sancu sa zblizit aj s dietatom ktore nie je jeho a potom sa uvidi ci o vas obidvoch naozaj stoji, ak ano tak mozete skusit aj spolocny zivot ale inak by som to neunahlila.
Nakoniec skoncis sama s dvoma detmi od dvoch odlisnych muzov. Pozor na to.

A ako slobodnej matke, nebola si vydata, chlap nemoze len tak zobrat dieta ani mat ziadne namety kedze v case narodenia dietata ste uz neboli spolu.

stanik382
31. aug 2015

Vela info naraz, nedá sa to ani celkovo pochopiť ale co sa týka pravnych veci urcite by som to riesila pravne roozne moznosti aby ta to nezaskocilo - žiadna situácia.
Baby ti tu rádia aby si fungovala najpr sama ale to je pre prvorodicku dosť narocne. Neviem či bývas s rodicmi alebo sama , či ti ma kto pomôcť a pod. To že si si nasla tak rýchlo vzťah neznamena že nevydrzi ani že nie je silný. Ja som sa po pol roku zasnubila a všetko je v poriadku s manzelom. Na druhej strane však je dieťa ktoré ma právo na otca pokiaľ sa ten chce stretávať a zaujímať sa. To by som neodopierala. A tiež je dieťaťu lepšie keď vyrasta v komplenom rodinnom prostredí od narodenia aj keď nie úplne biologickom v tvojej situácii. To ppeeeco si otehotnela by som pustila z hlavy lebo sa čas nedá vratit ale sa sa pozerať dopredu a vyriešiť každú situáciu tak aby to bolo dobre pre dieťa.😊

drobecbobo
31. aug 2015

@soovicka Koľko má otec dieťaťa rokov? Má nejaké iné deti okrem toho, ktoré čakáš s ním ty? Možno podľa toho by sa dalo posúdiť, či sa o to dieťa bude naozaj zaujímať, alebo má taký pocit len teraz. A o tom odchode domov na Sk ste sa nebavili? Prečo sa nechce vrátiť? Či tam má až takú skvelú perspektívu? Prípadne si tam už zvykol a Slovensko už nepovažuje za domov?

lubkavargova1
31. aug 2015

ak terajsi priatel nechce za tebou tak sa na teba vykasle pri prvom probleme...muz co to mysli vazne s mamickou co ma dieta nepozera len na zenu ale aj na dietatko. Ked pozera len na zenu tak si chce len suchnut...ze zhrozeny otec dietata, ta bodaj by nebol. Na jeho mieste sa tiez nejako poistim voci taketo matke. Nie len pekne stiahnut peniaze z uctu na "zivu kreditku", ale aj prava mat. Sorry, ale v poslednej dobe sa strasne rozmaha, ze zeny sa poistuju dietatkom, a chlapy su v totalnom haji. Oni nie su len darcovia genofondu! Uz by to mohlo aj niektorym zenam docvaknut skor ako roztiahnu nohy 😠

regina22
31. aug 2015

@soovicka TAK SI DAJ DO RODNéHO LISTU OTEC NEZNAMY ALE POTOM ZABUDNI NA PRIPADNE ALIMENTY

mala_hobitka
31. aug 2015

@soovicka Ked ho das do rodneho listu, ziskas alimenty. Musis ale pocitat s tym, ze je mozne (bez ohladu na to ako je to teraz pravdepodobne) ze sa v nom casom nieco zlomi a bude pozadovat stretavanie sa s dietatom ..a pravdepodobne uspeje aj keby dieta roky nevidel....lebo sud bude zaujimat ci platil a ci je schopny sa o dieta postarat.
Ked ho nedas do rodneho listu, nebude mat na neho narok, hoci alimenty neziskas. Keby casom nieco chcel ziskat - tak mu pohrozis sudom a tym ze budes ziadat vyzivne aj spatne (to by sa ti sice zrejme nepodarilo ale on by nemal istotu). A nemusis sa nikoho nic pytat.