Odchod do zahraničia

31. máj 2024

Ahoj, kazdy den je tu nova tema o odchode rodiny s detmi alebo aj jednotlivca do zahranicia. Chcela by som sa spytat, lebo naozaj ma to zaujima, podla coho ste si vybrali krajinu? Podla jazyka danej krajiny alebo inych vyhod, ktore ponuka? Ovladate perfetne ich jazyk alebo tam idete s tym, ze sa o pol roka - rok naucite? Aku pracu sa tam chystate robit, mate sancu uplatnit sa vo svojom odbore? Mate ju dopredu zabezpecenu? A byvanie si kupujete alebo hladate prenajom s tym, ze casom si kupite svoje?
Pytam sa, lebo sme sa poslednych par dni doma rozpravali, aj ked len velmi zhruba aj o tejto moznosti.

katkaseiner
31. máj 2024

poviem trochu z mojej minulosti, po skole som isla do Danska za priatelom, po roku sme sa vratili a isli sme do Anglicka.
V Anglicku sme boli v kontakte s jednym chalanom ktory nam mal vybavit ubytko, anglicky sme vedeli (aspon sem si to mysleli, ono ten proces ucenia bol dlhsi), pracu sme si hladali sami. To bolo ale este kym sme nemali deti. Clovek nie je narocny na priestor, na jedlo, ubytko... domov sme sa vratili po 5 rokoch.
Obcas uvazujeme ze by sme zas isli von... ci uz UK, moj muz sniva o Spanielsku ale to je komplikovane kedze spanielsky nehovorime...cize za mna nie...
Jaj a este som zabudla podotknut ze uz mame 2 deti (8 a 11), hoci anglicky obaja vedia, ono je to s detmi ovela ovela komplikovanejsie. Ale poznam aj takych co isli aj s detmi a zvladli to.

melanta
31. máj 2024

My sme momentálne v Stockholme, muž tu dostal pracovnú ponuku, vyššiu ako mal doma. Zabezpečili nám aj bývanie v centre mesta vrátane toho, že ho platia. Ja robím prácu, ktorú môžem robiť odkiaľkoľvek. Inak bežne dohadzujem ľuďom prácu, že sa kvôli nej sťahujú do iných krajín. Vždy sa sťahujú na lepšiu pozíciu, za viac peňazí. Ja osobne nemám príliš pochopenie pre to, ak niekto ide do zahraničia pokiaľ nemôže robiť to, čo robí aj doma alebo niečo lepšie. A nemám pochopenie pre odchod do zahraničia, ak človek robí prácu, ktorá mu nezarobí na to, aby mohol dôstojne bývať a žiť. Ja odporúčam pozrieť sa na jazyky, ktoré ovládate na úrovni B2 a následne na krajiny, kde sa hovorí týmto jazykom. Potom sa pozeraj na to, či v danej krajine vieš/môžeš robiť svoju prácu, aké sú tam možnosti a finančné možnosti na bývanie, školstvo, zdravotníctvo. Ale v konečnom dôsledku je to vždy individuálne - niekomu vyhovuje, že bude umývať riady, hlavne že bude v Rakúsku. A niekto pracuje na tom, aby mohol svoje vzdelanie a prax využiť v zahraničí na lepší život.

doriiis
31. máj 2024

Možno pôjdem,keď budú deti veľké a samostatné.🤷🏻‍♀️

autor
31. máj 2024

@melanta My zatial nic neriesime, ani nejak neplanujeme, iba sme sa bavili o tom, ze mozno by aj toto bola moznost.
Bolo by fajn, keby sa vyjadrili ludia, co si tym presli alebo to aktualne riesia.

autor
31. máj 2024

@doriiis A kam, ktora krajina? Nebudes sa bat vo vyssom veku, aku pracu najdes a pod?

doriiis
31. máj 2024

Autorka.Tak ja budem mať 40 rokov keď budú mať moje deti 20 a 15 rokov.Takze neviem,či vyšší vek.😅
Rozprávam plynule maďarsky a anglicky takže možnosti bude.Malokedy sa bojím hocicoho

autor
31. máj 2024

@doriiis Ahaaa, tak to nie je vyssi vek, to sa ospravedlnujem 🙊

melanta
31. máj 2024

Bolo by fajn, keby sa vyjadrili ludia, co si tym presli alebo to aktualne riesia - veď som sa vyjadrila. Riešili sme sťahovanie pred 2 rokmi. Aktuálne čakám, kedy sa vrátime späť na Slovensko.

autor
31. máj 2024

@melanta Ja viem, ze si sa vyjadrila, to som myslela tak vseobecne 🙂
Nie si spokojna, ze sa chces vratit?

katica06
31. máj 2024

On aj a tým vyšším vekom to môže byť rôzne. Jedna kamarátka sa rozhodla pre zahraničie ale chodila pravidelne domov ale teraz keď má v zahraničí už aj vnúča tak došlo k trvalému sťahovaniu, druhá kamoška sa rozhodla pre zahraničie po rozvode ale rodinu má doma na SVK a teraz keď má vnúča už počíta týždne , kedy jej končí zmluva aby sa mohla natrvalo vrátiť domov

egonsk
31. máj 2024

To mas tak .. ak niekto ma majetok ktory sa zbali do 2 vacsich tasiek, tak sa moze vystahovat aj zo dna na den kdekolvek a taky vetroplach zije zo dna na den, bezstarostne. Ak vsak niekto ma uz nejake to zazemie a skor toho majetku hnutelneho je na 2 nakladiaky, tak ten sa len tak nezbali a neodide, lebo si spocita vydavky vs problemy a ide uz len vtedy, ked ma absolutnu istotu v rozhodnuti.

autor
31. máj 2024

@katica06 Toto uplne chapem, vnucatka su velky magnet 😍

autor
31. máj 2024

@egonsk No prave, my mame deti na 2.stupni ZS, mame na Slovensku byvanie..

svetlonos
31. máj 2024

Z blízkych skusenosti - trhať deti zo školy a znameho domova, od kamarátov a rodiny - nie je ideálne.
Pokial by ste mali financne uzasnu ponuku, ôk. Ale čo vás k tomu vedie?
Ja som sa rozhodovala keď som mala 27 rokov. Keďže som mala fajn nemčinu, zvazovala som Rakúsko, Švajčiarsko a Nemecko. Rozhodla som sa pre Rakúsko z viacerých dôvodov.
Bola som vtedy sama, mala hypo na dom.
Pokial by nebola ina možnosť, isli by sme aj teraz s mm aj detmi do usa. Ale s tým, že by mal muz istú prácu. Ja sa anglicky dorozumieť ale keďže ju nepoužívam na dennej báze, nie je to super. Viem, ze by som do nej znova rychlo vbehla. Ale predsa len ist s detmi do inej krajiny (Čechy nerátam vobec) to už je uplne ina organizácia.
Musela by som mat istotu, že by sme boli zabezpečení, nechýbali by nám financie. Musíš si uvedomiť, že choroby si musíte vykryť samy aj všetko ostatné. Žiadna nápomocná rodina. Nie vždy si nájdeš rychlo a ľahko nejakých priateľov. Mne to dosť chýba.
Zijeme stále v Rakusku, je mi tu dobre, vratit a na SK sa neplánujem. Muz slovensky ani nehovorí. Svoje rozhodnutie neľutujem a urobila by som tak znova.
Neodchadzala som však koli politike krajiny a podobne. Mala som dobrú pracu v kancelarii, priateľov, rodinu. Ja som už dlhé roky vedela, ze na SK zit nebudem. A tak aj je.
Pre mňa každý, kto ide na slepo koli SK politike do zahranicia, je riadne naivný. Ani pre tie deti to nie je med lízať. Musia sa naučiť nový jazyk a veľmi rýchlo fungovať v škole + naladiť sa na inú mentalitu.

autor
31. máj 2024

@svetlonos Tak nie kazdy sa moze rozhodovat a menit krajinu kym je slobodny a nema deti. Uznavam, ze je to asi idealne, ale tak to v zivote proste nefunguje. My sme sa doma zacali rozpravat o moznosti odchodu a ano, ma to aj politicky podton, ale je to len jedna cast dovodu. Zatial nic neriesime, sme len v stadiu rozpravania sa a ci to niekedy zrealizujeme alebo nie, ukaze az cas. Ak by ano, deti na stahovanie pripravime, budeme sa o tom doma vela rozpravat a myslim si, ze nakoniec budu aj radi.

tundra
31. máj 2024

Zaklad je dobra praca a slusne prachy.V nasom pripade som odisiel, ja po roku manzelka s detmi.

tenerifka
31. máj 2024

Ja to napisem zlahcene, ale ono sa to naozaj stalo. Ja som si krajinu (a ostrov) vybrala z katalogu CK Neckermann, ktory mi priniesol moj otec z lietadla, mala som vtedy mozno 12 rokov. Ano, tam som mala vysnivane raz vycestovat, aj ked len na dovolenku. Prisla nezna revolucia, prachy na to stale neboli, tak som sa zatala, robila v CK, makala aj po vikendoch ako sprievodkyña, a setrila. A podarilo sa mi tam dostat, nasla som si tam muza, po riadnom spoznani sa som spalila mosty na Sk a odisla aj so 6-rocnou dcerou do neznama. Nemala som tam pracu, nevedela som jazyk krajiny. Ale kedze som vedela slusne nemecky, hned na prvykrat ma zamestnali, a po 2 mesiacoch som uz "estaba hablando español" (mam talent na jazyky). Odvtedy preslo 25 rokov....

autor
31. máj 2024

@tenerifka Toto je krasny pribeh ❤

tenerifka
31. máj 2024

No krasny neviem, ale ja som si isla tvrdo za svojim snom, skratka ako som videla ako decko tie plaze, tak som si zaumienila, ze to dam....

namornicka
31. máj 2024

@tenerifka a otec dcérky ju pustil žiť do zahraničia?

vilma7
31. máj 2024

Keďže som zdravotná sestra, vedela by som sa uplatniť v celom svete. Najskôr som bola v Rakúsku, nemecký som mala základy zo školy. Potom som prešla do UK, keďže som sa.chcel naučíte anglicky ale.krajina mi vôbec nesadla. Nakoniec som skončila vo Švajčiarsku, kde pracujem v oboru už 17 rokov, v UK a Wien som pracovala tiež ako sestra alebo asistentka.
Nakoniec som ostala tam, kde sa mi najviac páčilo. Ťažko podľa mňa trafiť na prvý pokus.
Zatiaľ sme v prenájme, či raz budeme vlastniť nehnuteľnosť neriešim, žijeme tu a teraz. Tu sa bežne žije v prenájme aj celý život.

tenerifka
1. jún 2024

@namornicka bola zverena do mojej starostlivosti, ak by bolo rozhodnutie na ñom, tak by mi hadzal polena este teraz, nastastie sa ho nikto nepytal, ci pusti alebo nepusti.

moni73
1. jún 2024

@tenerifka podobne ako moja sestra. Ona si vybrala krajinu z ucebnice zemepisu, zacala sa ucit jazyk, odisla, nasla muza atd. V cudzine je uz tiez viac ako 20 rokov.

kiki68
1. jún 2024

Zijem 15 rokov v Rakusku ( nie v Kittsee), na druhom konci republiky. Takze daleko. A za mna je dolezite mysliet na mentalitu. Ostatne sa naucis, ale musis vediet s tymi ludmi zit. Lebo ich neprerobis

kiki68
1. jún 2024

@tenerifka vidis a ja som mala takto Londyn a skoncila som v Rakusku, kde som nikdy neplanovala nejak byt. Bola to pre mna len krajina na letne prazdniny u tety a gothic parties 😂 a ako to dopadlo 😂

autor
1. jún 2024

@kiki68 V Londyne sa ti nepacilo?

kiki68
1. jún 2024

Pacilo, osud chcel inak. Nasla som si Rakusana a bolo vymalovane

autor
1. jún 2024

@kiki68 Osud niekedy rozhodne najlepsie ❤