Odcestovanie do zahraničia bez dcéry - ex sa mi vyhráža

leni1993
1. jan 2019

Dobrý deň prajem a zároveň chcem zaželať aj šťastný nový rok 🙂 Mám taký problém s priateľom sme sa rozišli a rozmýšľam nad životom v zahraničí mám tam bratov sestry a chcela by som sa tam usadiť.Mame dcérku a ex je tam napísaný ako otec ale problém je že tam chcem ísť na týždeň a porozmýšľať kde bude najlepšie pre dcérku a naši si ju za ten týždeň chcú nechať u ex by som nemala dobrý pocit po narodení dcérky sa zmenil začal sa poflakovat ostal gembler a prakticky výplaty išli na to a rozhodla som sa to ukončiť po dvoch sancach ale ex sa mi vyhráža že keď pôjdem do zahraničia uda ma za nechanie dcérky u našich a že mi ju zoberú neviem ako to chodí o malú by som v žiadnom prípade nechcela prísť prosim vás môžte mi poradiť môže ma za to udať ako by som mala postupovať ? Ďakujem

leni1993
autor
1. jan 2019

A zabudla som dodať že s ex priateľom som nebola zosobášena...

maciatkolulu
1. jan 2019

@leni1993 koľko budeš v zahraničí? Koľko má dcérka rokov? Ako ďaleko je to zahraničie? Keď tam máš rodinu nemôžeš dcéru zobrať so sebou,ak sa jedná o dlhší čas?

ovaaa
1. jan 2019

Ak chces zit v inom state potrebujes suhlas otca.

mogaa
1. jan 2019

Takto ak ideš s dieťaťom do zahraničia na dlhšiu dobu, tak otec s tým musí súhlasiť - má rovnaké práva ako matka, čiže sa to môže brať ako zamedzovanie styku otca s dieťaťom....Ak ho necháš u rodičov a pôjdeš robiť do zahraničia sama- tak záleží ako často budeš chodiť domov. Ak raz mesačne a o dieťa sa budú starať tvoji rodičia - tak teoreticky môže požiadať o zmenu starostlivosti. Potom sa zvažujú okolnosti u koho by bolo dieťaťu lepšie - či u matky ktorá sa oň stará hlavne finančne ale vída ho menej často ako otec alebo u otca....Na súde by si musela preukázať že je stále gambler a nemá prostriedky na výchovu dieťaťa - v tom prípade by ho zverili tebe. Záleží kam chceš odísť pracovať. Ak je to napr.Rakúsko a domov budeš chodiť na víkendy tak to nie je problém. Ak by si ale išla pracovať do Írska a domov chodila raz za 2-3mesiace - tak to je už veľký problém. O dieťa by síce bolo postarané ale ty by si s ním bola menej často ako otec a ak preukáže že je schopný sa oň postarať(stačí že má prácu) tak ho môže dostať do starostlivosti.

leni1993
autor
1. jan 2019

Maciatkolulu:Anglicko a chcem tam ísť na týždeň max dva týždne .Dcérka má 4 roky.

leni1993
autor
1. jan 2019

Mogaa: Aha dakujem..Ono ja len tam chcem ísť na týždeň max dva a aj keby som pracovala mala by išla somnou a skúsila vy som sa dohodnúť s ex ja som chcela len vedieť či teraz nebudú problémy ak malá ostane zatial u tých rodičov...

alenkabaj
1. jan 2019

@leni1993 to by sa bralo ako dovolenka, takže na dva tyzdne mozes ist

leni1993
autor
1. jan 2019

@alenkabaj Ďakujem pekne rozmýšľala som či by som nemohla zájsť aj k notárovi a napísať čestné prehlásenie že tie dve týždne bude u mamy čo myslíte?

mogaa
1. jan 2019

@leni1993 na týždeň-dva to nie je problém povedz že ideš pozrieť sestru na týždeň. Nemá ti ako dokázať že tam pacuješ.Na tvojom mieste by som si to poistila na sociálke - tam ti najlepšie poradia ako si to ošetriť....povedz im že potrebuješ ísť na týždeń k sestre do Anglicka ale expriateľ sa ti vyhráža že ti zoberie malú ke´d odídeš a necháš ju u rodičov....zisti si to - a potom nemáš problém ani v budúcnosti, kludne tam môžeš na týždeň dva chodiť aj častejšie.....a popýtaj sa aj na to že keby si chcela zobrať na ten týždeň aj malú a on nesúhlasí - a či sa tam dá niečo urobiť aj s tým....Zisti si to na sociálke ako si to máš ošetriť. To by si do jej 18-tky nemohla ju nikam zobrať ani ty nikam ísť zo Slovenska. takže určite sa to dá ošetriť - len sa informuj u nich ako.

leni1993
autor
1. jan 2019

@mogaa Máte pravdu dakujem pekne ..

erikavesela
1. jan 2019

@leni1993 poznam kocku, ktora ma tiez dieta a s ex je rozidena...v de ma otca a surodencov...otec dietata nesuhlasil, aby sa tam vystahovala aj s dietatom...odist nemohla...skus sa na toto popytat ako sa to da vyriesit...lebo nesuhlas otca je velkou prekazkou

mogaa
1. jan 2019

Ono ak by sa chcela presťahovať do zahraničia tak potrebuje súhlas otca. Ak nesúhlasí tak sa to rieši cez súd. Môže požiadať súdnou cestou že sa chce presťahovať do zahraničia a preto chce aby sa určiti termíny na stretávanie otca s dieťaťom(alebo zmenili). Súd jej to môže povoliť a potom sa môže vysťahovať aj bez súhlasu otca.

r_d
3. jan 2019

Z vlastnej skúsenosti Ti poviem asi tak, ak bez súhlasu rodiča, tak potom sa to rieši cez CIPC a súd. Trvá to cca rok a nič nedosiahne človek.

cacianka
7. jan 2019

Boze zeny citajte s porozumenim a prosim pouzivajte zakladne interpunkcne znamienka.niekedy sa ti neda citat a tak ani dobre poradit

sbear
31. jan 2019

Ak ides do 2 tyzdnov, skus sa opytat na socialke a tam to nahlasit ked tak. Ja chcem ist na 10 dni do CR na rehabilitaciu, bez dietata a zatial som sa koli ex nerozhodla. Syn ma 4r. Ak aj pojdem, podpise mi papier, aby nevyskakoval o pol roka. Neboli sme zobrati. Ak chces ist natrvalo aj s dcerou, tak jedine cez sud. A on musi suhlasit. Ja sa chcem len do ineho mesta 200km od neho odstahovat a je to u nas problem.