Od lásky k nenávisti

tuppe
24. jan 2015

Ahojte, rozmýšľala som, či tu mám napísať alebo nie ... ale neviem si už rady a neviem, kde sa stala chyba :( S manželom sme sa poznali 6r, kým sme sa zobrali. Rozumeli sme si dobre, teraz sme manželmi 4r, bývame u svokrovcov s tým, že máme vlastný vchod, samostatné bývanie. Môj muž je hrozne naivný, rýchlo sa pre niečo nadchne.. jeho sen je len podnikať, podnikať, podnikať .. samozrejme, je aj dobrák, tak ho každý rýchlo odrbe a my sme sa dostali do dlhov (čo mi tajil asi pol roka). Teraz sa rozhodol podnikať - mať predajňu, zobral zase veľa tovaru na sklad - ďalšie dlhy.... keď mu pooviem, že nech radšej ide do normálnej roboty na TPP, dobre, že ho nehodí o zem a že on poskoka za 400 € nikomu robiť nebude ....
Ďalšie problémy s ním sa týkajú hlavne našej 16m dcéry, pre ktorú sa hádame denno-denne. Proste máme úplne rozdielne názory na výchovu... ja som za to, že dieťa má mať režim, chodiť pravidelne spať - on hneď na mňa vyskočí, že režim bude mať v škole a v škôlke, že pri mne nebude mať detstvo atď .. Ja mu poviem, nech jej nedáva jesť sladké pred obedom, on jej dá.... Teraz sme navyše malú boli očkovať a je hrozne nervozna, vkuse len kričí, ak sa na nu nepozrieme, nemôžem pri nej urobiť fakt nič, lebo inak plač a krik a on hneď na mňa vyskočí, že preto je malá taká, že s ňou nechodím von. Je pravda, že teraz, ked je zima, tak som s ňou von nechodila, lebo pokašliavala a soplila...a keď tak, idem ss ňou len po našej ulici alebo sme na dvore, lebo bežne sa tu túlajú psy a ja mám jednoducho strach ..... a dnes, vonku fúka, zima je,navrieskal na mňa, že má íst malá von za každého počasia a teraz pozerám, že už ju dal dole ku svokre - ale keď som mu povedala, že je vonku zima a fúka, tak ja pravdu nemám...(pýtala som sa, že prečo mne neveril, že je vonku zima a on,lebo že ja nemám ani snahu ísť von...)
Čo ma ďalej trápi a povedala som mu, nech si na nás nájde viac času. Viem, že podnikanie je náročné, ale on cez deň robí okolo domu na dvore (pri tom ten dvor je SPOLOČNÝ) a potom robí do noci papierovačky, atd. .. a ja, keď mám na seba za celý deň 30 minút tak to je ozaj veľa...a večer, ak je náhodou s nami, tak mu bežne kamoši volajú v rozmedzí od 20 - 22 hod a dohadujú sa, čo sa robí na druhý deň (má dvoch "pomocníkov" na podnikanie - mňa do toho nechce)... Neviem, prečo to nechce pochopiť :( Veď dcérka ho potrebuje. Iné by bolo, ak by bol v zahraničí.. tak OK, pochopím, vydržím... ale prečo, ked je doma, tak robí na dvore, pritom svokor si chodí spokojne do práce a my nemám z čoho žiť, požičiavajú mi naši, robia nákupy, lebo ozaj nám to nevychádza.... a ak mužovi poviem, že nech sa naplno venuje podnikaniu a nie cez deň robí jedno a v noci podniká, tak zase je hriech peklo... ja už mám na neho normálne averziu,už sa ani neviem a nemám chuť s ním pekne rozprávať, lebo asi ma má za hlupaňu :(

lubkavargova1
24. jan 2015

No, bohuzial neostava nic ine len sa porozpravat lebo inak toto skonci skaredym rozvodom. Neostava nic ine, len si zahryznut do jazyka a nenechat sa vyviezt z miery a jednoducho zabojovat za seba a za svoj nazor. A nech sa nehneva, ale za 400 eur robit poskoka by robilo vela ludi velmi rado. Bohuzial je taka doba, ze nemame si z coho vyberat. Je sice pravda, ze praca sa da najst, ale nie je to bohvieco a clovek musi zatat zuby a makat. ved ono sa da, ze pocas prace si clovek hlada dalej, ale aspon ma nejaky prijem. Lebo ucty budu chodit a to nezaplati nik. Ja mam 2 maturity, 1 diplmom z VS a robim chyznu v totalnom zapadakove za 460 Eur. Ale musim lebo domacnost taham. Ked najdem nieco ine tak to vezmem, ale zatialsa musim ako sa vravi "prykrivat takou plachtou aku mam". Drzim Vam palceky aby ste to zvladli v pohode 🙂

tuppe
autor
24. jan 2015

@lubkavargova1 ja som tiež po VŠ, nemohla som si nájsť prácu 2r, tak som len doučovala za "babku", dokonca som aj upratovala a čo...neviem, prečo on má k tomu taký vzťah, že poskok ... on vie manuálne zarobiť dosť, ak sa mu nájde fuška a asi to ho odradzuje od bežného TPP... ale veď začať sa nejako musí :(( veľakrát som skúšala sa s ním porozprávať, ale to už u nás automaticky tón hlasu ide hore, ja nemám pravdu ....

nicemary
24. jan 2015

Myslím, že Tvoj muž má nejasno ohľadom peňazí, režimu, práce, povinností ... Skús si sním pohovoriť, koľko do podnikania investoval a čo z toho vlastne má... Dať si nejaký časový limit, napr. ak do 6 mesiacov nezačne mať príjmy aspoň 500 eur, tak pôjde do zamestnania, alebo niečo také. Nech o tom podnikaní nesníva celý život. jeho úloha je doniesť domov peniaze a Tvoja starať sa o dcéru, ale on sa namiesto svojej práce pletie do Tvojej - veď vieš, prečo si s malou nechodila von.

loxa
24. jan 2015

@nicemary tak ale to je aka logika...ona sa mu ma starat do toho ako bude zarabat a on sa jej do toho preco nechodi von s dietatom nemoze?? bude nech sa obaja staraju do vsetkeho , alebo len kazdy do svojeho..

nicemary
24. jan 2015

ide o to, že ona sa o dieťa stará, ale on nechápe, že malá kričí kvôli očkovaniu a nie pre zanedbávanie matky. Ale on nezarába. Mám pocit, že on kritizuje všeličo iné, len nie o svoju robotu...

0silvia0
24. jan 2015

@tuppe nepožičiavaj si od vašich, to by som stopla ako prvé. Keď manžel vidí, že peniaze máš tak či tak, či on zarobí alebo nezarobí, nemá žiadnu motiváciu meniť niečo na svojom vzťahu k práci.
S tým chodením von- v tom mu dávam za pravdu, ja som tiež s deťmi chodila von za každého počasia, inak by som sa aj ja sama doma zbláznila.

tuppe
autor
24. jan 2015

@0silvia0 ja s nou idem, ak je pekne,ale len okolo domu a na nasej ulici sa točíme, lebo tu nie je problém stretnút vlčiaka voľne ppusteného...

0silvia0
24. jan 2015

@tuppe a hlavne by ste mali spolu komunikovať nie kritizovaním jeden druhého, ale zjemniť komunikáciu. Nikto nepočúva rád kritiku na svoju osobu, negatívne to ovplyvňuje vzťahy. Komunikáciu treba začínať spôsobom: porozmýšľam o tom, čo si mi povedal alebo: máš v niečom síce pravdu, ale ja si myslím... atď. kritizovaním typu to robíš zle a prečo to nerobíš takto a mal/mala by si to robiť takto komunikáciu len zhoršujete a zbytočne sa vnútorne dráždite. Uvidíš, že keď zmeníš spôsob komunikácie, zmení ju časom aj manžel. A to požičiavanie peňazí fakt zruš, len mu uľahčuješ situáciu, ktorú má riešiť tvoj manžel. A voľne pustení vlčiaci sa dajú tiež riešiť- oslov majiteľa psa, že by si rada išla s dieťaťom na prechádzku, ale bojíš sa psov, poprípade to nahlás mestskej polícii, oni už budú vedieť čo robiť.

bluka2
24. jan 2015

1. Prepac, ale ak by mi niekto hovoril do toho ako mam pracovat, kto sam nepracuje....by sa mi to zdala drzost.

Ak to chces predsa skusit, zacni tym, ze si vazis jeho huzevnatost pracovat vo dne v noci, .... , a nejak tam vsun to ze nech je viac s malou (je to spolocne dieta predsa), ... a zas nieco, co ocenujes.

2. S tymi vychadzkami ma pravdu, mozes ist za kazdeho pocasia, len jej to prospeje. Omnoho viac nez trcat doma. Urob si sluzbu a prekonaj svoj strach co sa tyka pocasia a tulavych psov

25daniela
24. jan 2015

@tuppe len tak ma napadlo, ze ved ked doma na teba ziape, preco nejdes s malou von, tak je asi doma... A TO PRECO NEJDE S MALOU VON, ALE JU SUPNE KU SVOKRE, ked ma nazor, ze ma ist von, tak nech ide...
Kazdy nech robi to svoje poriadne, tiez by sme nemali tolko deti, keby moj manzel robil to, co tvoj... Ked ja vyslovene nieco zakazem, to by videl ten cirkus, ak by urobil pravy opak... ale plati to samozrejme aj naopak, NEROBIME SI NAPRIEKY VO VYCHOVE... Kazdemu sa zije lahsie.

lenkadenisa
24. jan 2015

@tuppe a keď je on vonku na dvore, nemôže byť malá s ním? Že by si mu povedala, že by ti to pomohlo, keby bola pri ňom vonku, že by si si upratala a tak? Na chlapov treba ísť niekedy ako na debilov fakt.

danieli
24. jan 2015

ja by som to zhodnotila tak, ze tvojmu muzovi nic nie je a nebude dobre, keby si sa pokrajala, robit by chcel to, tamto nie, s malou tak potom tak, argumenty nepocuva, pomoc od teba neprijme, cas na vas nema, takeho muza len polenom ovalit 😀

marta742
24. jan 2015

Ahoj, tak ja ti presne rozumiem - mala som doma to iste a to doslova....
po dvanasich rokoch manzelovho podnikania sme dosli o vsetko , museli sme predat dom ,aby sme zaplatili jeho dlhy+prehraty sud a exekutorov - dlhy boli nase spolocne aj ked nas dostal do problemov on vdaka naivite a nakoniec dokazal povedat ,ze som mala ist do prace ja kedze som ta najmudrejsia a on by bol doma na materskej a rad by nic nerobil ako ja 😠
na zaciatok by som ti poradila rozdelit majetok - pokial budú dlhy na firmu ,aby sa ta to netykalo a nebudes to musiet splacat spolu s nim. Dalsia vec by bola urcite taka , ze peniazky od rodicov by som sipozicala len pre dieta ale urcite nic naviac - inac sa ozaj ani snazit nebude....
a co sa tyka vas ako rodiny , to ukaze cas, ale rozhodne tak aby si nemusela par mesiacov prezivat v strachu ako zaplatit JEHO DLHY , za ktore ty ani nemozes a mozno ani nevies a dozvies sa ich az ked bude neskoro.

ivivaiveta
24. jan 2015

presne, prve by som dala zrusit bsm, o to moze poziadat iba ten manzel,ktory nepodnika, cize ona..lenze ked je on taky, aky je, zase to zoberie po svojom podla mna a ona bude ta zla, lebo on evidentne nevidi, ze nerobi dobre..
@tuppe no, mas to tazke, ale ja by som zachranovala co sa da cim skor, kym vas neutopi celkom..niektori ludia to aj myslia dobre, ale nemaju podnikatelskeho ducha..ale to si oni nikdy nepriznaju...

tuppe
autor
24. jan 2015

áno, on je naivný v tomto ..... veril a odrbali ho riadne.... a poviem vám,aj peniaze zo svadby čo sa vyzbierali sme dali na jeho začínajúce dlhy, o ktorých som sa dozvedela 3 dni pred svadbou /bral materiál na podkrovie pre nás a drevo na strechu, ktorá je spoločná a svokrovci nedali anii fuka/... no a asi pred 2 rokmi sme predali pozemok, aby sme mohli splatiť úver a on poza môj chrbát vykrýval dlhy z tých peňazí a povedal mi to asi 2 týždne pred splatením úveru .... proste ... dnes musí byť podnikateľ dravý a sviňa, aby sa uživil, ale on toto v biznise nedokáže, len na mňa vrčať vie....
@0silvia0 no ak stretnem vlčiaka na ulici asi nebudem mať toľko času hľadať majiteľa psa a nieto ešte volať mestskú políciu . bývame v mestskej časti - ale je to dedina a tu nie je problém nájsť otvorené brány z ktorých vybehujú nevychované psiská a obrechujú vás ešte dobré 3 ulice .... a ani von malú spávať do kočíka nemôžem dávať, lebo stačí prejssť okolo nejakej brány so psom a už je hore :/

tuppe
autor
24. jan 2015

@bluka2 to, že nepracujem neznamená, že on pracuje dobre, keďže dlhy sú stále a väčšie .... ja som chcela hľadať prácu ďalej, ale on naliehal, aby sme mali dieťa ... ja mu kecať do toho nechcem, len poradiť a pomocť.

bluka2
24. jan 2015

@tuppe Ved ja si nemyslim, ze pracuje super. Ale vzdy je moznost, ze on ostane s malou (zas taka mini uz nie je...) a ty budes pracovat.
(Predstav si, ze je to tak, snazis sa ako vies -lebo on si ocividne nevala sunky-, nedari sa a on ta bude dirigovat....)

0silvia0
24. jan 2015

@tuppe ok, tak ti nezostáva nič iné len do veku 18 rokov držať tvoje dieťa na dvore a na vašej ulici. Pretože raz tvoje dieťa pôjde do škôlky, do školy a raz sa bude musieť pohybovať ďalej ako na vašom dvore - to potom budeš ako riešiť? Či o školáčku sa už báť pred psami nebudeš? Aj ja bývam v mestskej časti, ktorá je ako dedina, aj nám pár krát zdrhol pes a ľudia sa okamžite ozvali a zazvonili nám a oznámili, že nám zdrhol pes a samozrejme sme to vyriešili a na psa dávame pozor (a pritom to nie je žiadny agresívny pes) a nenecháme ho behať po ulici. Ak nebudeš komunikovať a riešiť, samo sa to nevyrieši a tvoja dcéra sa možno do dospelosti nedostane z vášho dvora, pretože po vonku behajú vlčiaky. To, že psy brechajú na okoloidúcich je normálne, robia to všetky psy. Aj mne to vadilo, keď mi deti spali v kočíku, ale sú to zvieratá a nevedia uvažovať ako ľudia. Ľudia uvažovať vedia a majú v moci vyriešiť niektoré problémy vyplývajúce zo spolužitia susedov. Ale ak ľudia riešiť nechcú, tak potom im to asi tak vyhovuje. A so 16-mesačnou dcérou môžeš ísť v kočíku keď nespí, tak nebudeš mať problém s jej zobudením.

adeala
24. jan 2015

@tuppe čo sa týka toho chodenia von, tak má muž určite pravdu. Ak žijete v tak nebezpečnom prostredí, že sa bojíš o zdravie malej, keď vyjde na ulicu, tak by som zvážila presťahovanie sa, ale úrpimne si nemyslím, že to bude až také žhavé, ako popisuješ. Žila som na dedine a áno, psy tam behajú všade možne, štekajú na teba, ale neútočia.
Prípadne možeš dať malú do kočára, prejsť niekam, kde to nie je taký masaker a byť s ňou vonku tam. Také dieťa by malo byť vonku aspoň 4 hodiny denne (2 doobeda, 2 poobede). Ak je chorá, nemá horúčky, tak aspoň na hoďku von okolo obeda. Ja som niekedy s deťmi v práci vonku aj 6-7 hodín, ak je dobré počasie. Ak je zlé, tak vždy minimálne tie 4.

miriell
24. jan 2015

@tuppe Mate nevyriesenych viacej problemov, ktore by bolo vhodne zacat riesit:
1. mate na seba malo casu - treba si stanovit, ze denne budete spolu travit urcity cas (presne od - do, napr. od 17-19 sa budete venovat len rodine a ked mala zaspi tak zase sebe aspon hodinu) a dodrziavat to: je fajn si stanovit cas vycleneny na rodinu a specialne vycleneny len pre vas ako partnerov navzajom
2. mate malo penazi: treba si scitat vsetky naklady (prevadzkove), naklady v sklade, scitat zisky za mesiac a predstavit si potencial v danom regione a oblasti podnikania - a vyhodnotit, ci ma podnikanie v tom smere vyznam....ako partnerka by ste ho mali podrzat, ale na druhej strane by bolo fajn, aby sa pozrel na svoje podnikanie a potencial v nom aj realne a z toho aj vyvodili nasledky, samozrejme, suhlasim s Vasim nazirom: ked sa podnika, tak sa tomu ma aj venovat, cas po veceroch nestaci....bud to bude robit naplno a ma sancu uspiet, alebo sa budete potacat stale na hranici s nedostatkom penazi, robit menej moze neskor, ked ma podnikanie rozbehnute po rokoch a nie na zaciatku
3. byvate u jeho rodicov, nemoze byt aj toto dalsi zdroj nervozity?
4. rozdielne nazory na vychovu - nuz, tiez pomoze len komunikacia: povedat priamo na rovinu, ale v klude, preco si myslis, ze tvoja cesta vychovy je dobra a ze ta zranuje, ked to on porusuje

Treba si dat pozor, aby flustraciu z neuspechu v podnikani neprenasal aj na vas vztah, lebo vtedy zacina koniec kazdeho vztahu. Ked manzela lubite, treba ho podporit a podrzat ho (aj v podnikani), ale zaroven mu ukazat, ze mu viete aj poradit (napr. nove sposoby v podnikani, nove oslovenie klientov, nove formy reklamy), aby sa mu podnikanie skor rozbehlo a napatie z nedostatku penazi sa uvolnilo. 🙂

tuppe
autor
24. jan 2015

@adeala v lete mala bola vonku bezne, ale teraz v zimę sme tak Max.hodinku. ona uz ani do kociara nechce ist, vreskot, napne sa a dnu ju nedostanem, len pesochod:-\

adeala
24. jan 2015

@tuppe to je strašne, strašne málo.. tak choďte na dvor, veď to stačí, aby bola na dvore, hlavne, nech je vonku. Hovorím ti to ako človek čo pracuje s tak malými detičkami. Mne je jasné, že teba to vonku nebaví, to nikoho, ale tvoje dieťa potrebuje čerstvý vzduch, potrebuje si vybudovať imunitu...
Ak vám behajú všade po dedine psy, tak sa choď sťažovať na MÚ, ale určite choďte minimálne na 4 hodiny von!

maria1989
24. jan 2015

@tuppe inak to s voľne pustenými psami musí riešiť i starosta... pr. u nás bola situácia v istej mestskej časti už neúnosná, starosta dal pred pár rokmi túlavých psov vystrieľať.

tuppe
autor
24. jan 2015

@adeala to ťa obdivujem, keď si von 4 hod denne. Ja za ten čas ...tak doma neurobím nič. Malá mi spí do 9 hod, akurát kým vstaneme, napapáme sa, hygiena .. to je už cca 9,30, tak väčšinou varím obed, poumývam riady, popostieľam a ani neviem ako a už je 12 hod. Muž niekedy príde domov až o 19 - 20 hod - to je už čas, kedy pomaly malú kúpeme, robíme kašu a dávame spať .. a to aj tak ešte upratujem min. do 22 - 23 hod - hračky, riady, po mužovi, periem, žehlím .. a som KO. keby muž chodil načas domov ako to býva v normálnej rodine tak OK, stíham, ale takto je to časovo náročné a dosť :( Veľakrát som mu hovorila, nech príde domov a sa môžeme ísť spolu prejsť aj s malou ako rodina ale on mi vždy povie, že podnikanie nie je od - do ako pri TPP :( a čo mu mám na to povedať ? tak som ticho, žeby sme sa nehádali ... no a s tým dvorom - teraz sa tam nemáme ani kde prechádzať, len pred domom, lebo zatepľujeme, všade bordel, blato, žiadna tráva ... v lete verím, že bude lepšie aj s dvorom a budeme môcť byť vonku od rána do večera 🙂

natalym
24. jan 2015

@tuppe Neupratuj toľko. Fakt, hovorím z vlastnej skúsenosti. Kašli na to, čo fakt nehorí, nerob. Navar si na viac dní. Ja som tiež bola takáto sprostá, prepáč a unikli mi krásne chvíle s deckami. Nerob si zle.

tuppe
autor
24. jan 2015

@natalym ja neupratujem tak, že každý deň vysávač a umývanie podláh a utieranie prachu - to nestíham, ani keby som chcela... ale tak popostieľať, poumývať a poodkladať riady, nanosiť drevo do kozuba - to je základ. 🙂

natalym
24. jan 2015

No tak to máš max. na hodinu.

adeala
24. jan 2015

@tuppe tvoja priorita číslo jedna, tvoja "práca" na RODIČOVSKEJ dovolenke je postarať sa o dieťa. Zabezpečiť mu zdravý a štastný vývoj. A dieťa jednoducho musí chodiť von.
Staranie sa o domácnosť je starosťou osob, ktoré v nej žijú - všetkých! Nie len ženy! Takže si rozdeľ prácu na polovicu, ktorú robíš ty a polovicu, ktorú robí tvoj muž. A žiadne také, že ti muž povie "ty si doma, ty sa staraj" - nie! ty nie si doma, ty si vonku a staráš sa o dcérku - ostatne presne to, čo on chce.

tuppe
autor
24. jan 2015

@natalym a ešte varenie som zabudla 😀 ale to nič nemení na tom, žeby mm mohol byť s nami častejšie a mohli by sme všetci spolu chodiť aj von ako rodina....

tuppe
autor
24. jan 2015

@adeala on ani polovicu z polovice by neurobil z časových dôvodov.... ver mi. Sľúbil mi, že si aspoň v sobotu bude po sebe drhnúť pracovnú kúpeľňu ... a čo myslíš, koľkokrát ju za tie 2r čo bývame tu umýval ? max. 3x .... proste u nich doma to fungovalo tak, že svokra za nich urobila všetko, pomaly aj zadky vytrela, takže si myslí, žee to mám robiť asi aj ja tak