Dobrý večer. Chcem sa popitat skúsenejších osôb od kedy môže byť dieťatko samé s otcom bez dohľadu matky. Mala ma v sobotu 4 týždne a bývali priateľ ju chce bez mňa. Ma na to právo prosím vás či nie. A som nekojaca matka
Hej aj mne zo socialky povedali, že kým nepôjde do škôlky alebo jaslí, kde bude zvyknutá byť bezo mňa tak stretávanie sa jedine v mojej prítomnosti.. Aj keď napísala, že som povinná mu ju odovzdať riadne pripravenú no.
Ďakujem veľmi pekne. Takže ak tomu dobre rozumiem tak do 3 rokoch musi byť za prítomnosti mňa??
Nie je určené od kedy môže ísť samé. Ak sa rodičia rozídu a majú dobré vzťahy a otec sa vie postarať aj o ročné dieťa a matka muvdôveruje nie je dôvod aby chodila na návštevy aj matka. Záleží od prípadu. Záleží od sudcu, ktorý o tom rozhoduje. Ale ty si asi nie za dobre s otcom dieťaťa. Tak väčšinou také malé deti chodia za doprovodu matky. Ale nie je presne určené že napr. Do 4 rokov
Ako nehovorím ze sa nepostara za dobré nijako niesme ale je mi to také proti srsti dat mesačne bábätko otcovy ktorý ju ešte nevie okúpať
Tak to mesačné určite musí byť s tebou to je bez debaty
Takto my sme sa rozišli len dnes kvôli nehodám dlho trvajúcim. A nárokuje si na to aby mal malú každý druhy víkend bezomna a to nechcem dopustiť
@sisi1989 ak budete mat dobre vzťahy a on sa bude chcieť o dveru starať, tak kľudne mu dcéru môžeš zbaliť a o nejaký čas si ju vyzdvihnúť. Súd upravuje styk len vtedy, sk sa rodičia nedokážu normálne sami dohodnúť
Čiže nie je žiadna hranica, tá od 3 rokov sa len odporúča. Napr ak dieťa chodí od 2 rokov do jaslí, je zrejme, že zvláda byt samé bez matky, cite tam styk môže byt bez prítomnosti matky
Tak mu povedz že buď sa s tebou dohodne normálne alebo nech si podá na súd návrh na úpravu styku , žiadny sudca mu nedá mesačné dieťa na celý víkend bez matky.
@daganov lenže ten ex je rovnako plnohodnotný rodič ako ona, má úplne rovnaké práva ako matka. Kľudne si môže dieťa zobrať a byť s ním, neporuší žiadny zákon.
@sisi1989 Hlavne neriešte tieto veci s horúcou hlavou. Je v záujme dieťaťa aby ste sa oň nenaťahovali ako deti o hračku na pieskovisku. Podaj si na súd žiadosť o zverenie do tvojej starostlivosti, výživné a úpravu styku s otcom. Dovtedy sa snažte vychádzať a komunikovať ako dvaja dospelí ľudia milujúci to isté dieťa a netrhajte sa o to kto je viac, lebo viac nie je ani jeden z vás. Nedupkaj, že veď on nevie dieťa ani okúpať - ani ty si nevedela a naučila si sa, tak sa naučí aj on, ale musí mať príležitosť.
@sisi1989 Je kojena?Poznam strasne vela mamiciek co toto riesili...Rozne pribehy,rozne rozchody,rozne velke deti...Ze muz si narokoval,ked sa rozisli...Ze chce dieta do svojej opatery(celkovo),alebo cez vikend....Moja znama mala presne identicky problem ako ty,rozisli sa v zlom..Ako prva podala na sud. Ziadala vyzivne a ziadala,ze dieta koji.Bude s otcom cez vikendy,lenze je male,kojene a ak tak len v pritomnosti jej.A to na par hodiniek u nich doma...U neho nie...Ze ked ho nebude kojit a bude uz samostatne sa to zas pomeni na to,ze casom si ho moze bravat on na par hodin k sebe a neskor uz aj cez sobotu,nedelu kazdy druhy vikend....Bolo to schvalene na jej strane.On strasne zuril a snazil sa dokazat,ze nie je schopna vychovavat dieta a ona potom branila styku dietata s nim,ze ked si mal prist pre neho tak bol vzdy chory....a pod.Tam potom dieta ostava tusim u mami....Jednoznacne ale plati,ze pokial nemas nic na papieri...Tak si moze blabotat kolko chce...Vsetko sa odvija od toho co je na papieri ale viem ze aj tam sa daju niektore veci prejst.Osobne by som tak male dieta nenechavala same u ocka...A uz vobec nie cely den..Len v pritomnosti mna(to ma vacsina maminiek)Dieta nie je hracka,takze by som pozerala nato,co je preto dieta najlepsie a pri takomto malom uz vonkoncom.....
Keby ste sa nerozchadzali a potrebovala by si niekam na pol dna surne odist, nepostaral by sa o dieta s tvojimi instrukciami a vzdialenou podporou? Ste rodicia, najdite nejaky model. Citlivo mu vysvetli, ze respektujes jeho zaujem sa starat, podporujes to, ale bude lepsie, ked zacnete na kratsich casoch a budete ich predlzovat ako bude rast a ako on bude ziskavat prax. Ak je to tvoje prve dieta, sama mas prax v starostivosti 4 tyzdne.
Hlavne nerieste, “kto ma zo zakona na co pravo”. Rieste to, ze ono ma pravo lubit oboch a ako to co najlepsie zariadit.
Prepacte, ale od mesacneho dietata som sa nepohla. A to mam muza doma dodnes a neverila som mu az tak, dokonca ani on sam si netrufol, max ho zobrat na hodinu kocikovat.
Mesačne bobúľko musí byť ešte pri mame....a je to jedno či je kojene, alebo nie....veď môžete ísť spolu kočíkovať....nemusíte ani rozprávať...keď nemáte dobré vzťahy...ale mesačne bábo dať ex na celý vikend....ja by som nedala....
@limetka69 Pohla, je to uplne normalne. Su to bezne veci ako "potrebujem si odskocit k lekarovi", "potrebujem si odskocit na univerzitu na kozultaciu" (mlade mamicky, co este studuju).
Treba normalne vyjasnit, ze cely vikend bez maminy je pre tak male dieta stres a nebudu ho stresovat. Ale ked si v sobotu rano zavolaju, ze dieta je ready a po pol dni, ze je zas ready, nic sa nestane. Ziadne presne case od-do tej a tej hodiny a minuty, prisposobit sa jeho rezimu. Treba sa na to pozriet z nadhladu. Zo zaciatku budu aj oni trochu vystresovani a po par mesiacoch si aj ona uvedomi, ake je to strasne super mat pol dna len pre seba (neskor den alebo cely vikend).
@limetka69 To je normálny materinský pud.
My sme museli (nie chceli) fungovať v takomto režime. Dieťa (kojené) dostalo nakrabičkované mlieko od maminy a bolo. Pokiaľ si dá pozor na ohrev, nič strašné sa za pol dňa nestane. Maximálne bude mať zle zapnutú plienku. Trochu si pospí, trochu si povreští, tak ako s maminou. Za pol dňa sa ani zdravotný stav dramaticky nezmení a kúpať ho nemusí, atď.
@limetka69 nežartuj a keby si musela ísť do nemocnice? No tak by si sa pohla, je otec, tak ako ty mama, samozrejme, že novorodenec je najradšej pri matke - pri zdroji mlieka a je s ňou najčastejšie, to ale neznamená, že sa muž nedokáže postarať. Preto píšem o nemocnici, lebo poznám muža, ktorý sa staral od narodenia, lebo jeho manželku a maminu maličkého museli náhle operovať a v nemocnici si nejaký čas pobudla. Zvládol to bravúrne.
@daganov keď je medzi rodičmi všetko korektné aj napriek tomu, že sa rozišli....dokážu spolu komunikovať bez negatívnych emócií tak "pár-hodinové" odlúčenie mesačného bábätka od mamy je ok....ale na celý víkend...no autorka najlepšie vie aký je jej ex...či je zodpovedný, či by sa dokázal postarať o drobca....alebo či sa dožaduje svojho práva len z dôvodu, aby mamine ublížil....
@joysi o celom víkende by som vôbec neuvažovala, inak, ja som to pochopila tak, že sa rozišli ešte pred narodením dieťaťa, až po tom som bola upozornená, že sú od seba chvíľu, ale to v podstate na veci nič nemení. Myslím si, že je to tak, že sa dožaduje svojho práva len, aby jej nahnal strach a kto vie, či ho niekedy vôbec prebalil. Ja som len reagovala preto, lebo sa to tu zvrtlo na to, že muž nie je schopný sa o maličké dieťa postarať, čo nemusí byť pravdou. Maminy si zvyknú namýšľať, že sú nenahraditeľné, no v tom kojení áno, ale dobrý a starostlivý otec sa dokáže postarať rovnako dobre.
@daganov ona nekoji, čiže pre dieťa je rovnaký zdroj mlieka otec aj matka v tomto prípade. A teda v princípe sa postará rovnako matka aj otec
V mojom prípade som kojila a mojej dcéry otec si ju mal na pár hodín sám odkedy ešte ani rok nemala, tuším od 10 m alebo tak nejak. Nebolo to vsak na Slovensku. Takže do 3r. iba v prítomnosti matky mi príde dosť sci-fi
@sisi1989 súd vo takýchto prípadoch cca do 3 rokov veku dieťaťa rozhodne tak, že pokial sa rodičia nedohodnú inak, tak na stretnutí otca a dieťaťa, je aj matka dieťaťa.