Občas utekám z vopred prehraného boja, ... myslíte že je to zbabelé? Keď utečiete, keď sa schyľuje ku hádke a dobre viete že vy zostanete za najhoršieho... tak radšej odídete?
@reanda schylovalo sa zrovna k hádke a tak som radšej odišla... a keď sa hádam zle je, keď som odišla tiež zle je... vždy skončím ako najhoršia... tak ja už neviem ako...
Nie je to zbabelé, ale ani rozumné. Rozumné je vedieť spolu komunikovať bez hádania. Neviem si predstaviť žiť s tým, že sa čo len raz za čas hádam.
Hádky treba nahradiť konštruktívnu kritikou a hľadaním riešení
Mno.... Zalezi.... Chcela som povedat ze je rozumnejsie odist a vychladnut, ak vies ze mozes povedat veci, ktore olutujes. Ale potom som si spomenula na priatela znamej, ktory tiez tak riesi veci. Ked je konflikt - napr potajomky zozere tortu, ktora znama dostala od kolegin na sviatok - a znama sa ho opyta kde torta je, tak ju akoze hlada a zaleze do spalne a ide spat 🙂 A potom potichucky dufa ze to prefuka. Ja osobne by som mu asi rozbila hlavu, tak ale ja ho doma nemam, diky bohu...
Utiect mozes, ak sa potrebujes ukludnit a urovnat si myslienky, ale potom treba aj normalny rozhovor. Je uplne normalne priznat si chybu, alebo vyslovit svoje frustracie. Ludia su len ludia. Ak ostane nevyrieseny konflikt, druha strana na to nezabudne. Moze byt ticho, ludia neradi mutia vodu, ale frustracia sa len nabaluje. A akonahle je tam vela negativnych emocii, tak rozumna konverzacia z toho nebude.
Ale to zase rozpravam o idealnom scenari, na uspesny rozhovor treba dve ochotne a chapave strany. Neviem ako to mas ty....
Nie je to zbabelé, len je to nevhodné, možno ten druhý chce rozobrať problém a ten druhý schová hlavu do ulity a tým je to preňho vybavené. Je dobré sa naučiť komunikovať a nie hádať sa s druhým. Keď tam však vybuchujú emócie ako pri sopke je dobré odísť preč nech to vychladne a potom sa o probléme porozprávať. Je dobré sa naučiť hovoriť kludnym tónom, áno aj to sa dá naučiť ako sa deti učia abecedu v škole, tak aj to je možné, a nevybuchovat pri hádkach. Robí to zázraky. Druhého to odzbroji a ak je to rozumný človek tak sa zapojí do problému kludnym tónom. Chce to cvik.
najhorsia pre koho? pozeraj na to, ako 'skoncis' pre seba.. co je pre teba najlepsie? vyhovuj sebe, nie druhym..
ako som uz pisala, 'hadka' ma vyznam, ak je konstruktivna, ak sa nou nieco vyriesi.. nie ak je to iba nezmyselne kydanie na seba, aby sa vyburili emocie.. ak si teda svoje povedala a druha strana sa chce dalej nezmyselne hadat, tak to nema vyznam a odist je lepsie.. na druhej strane, ak je toto bezne jednanie toho druheho cloveka, tak ani nema zmysel byt s niekym takym vo vztahu alebo cokolvek spolu mat.. ak si nerozumiete, nekonecne hadky to nespravia.. vztahy maju byt o porozumeni a spolupraci a nie o vyhratych ci prehratych bojoch
Práveže mne takýto ľudia veľmi vadia, ktorý nedokážu povedať, vysloviť, respektíve postaviť sa zoči-voči k diskusii pri ktorej majú pocit, že to “zájde” do konfliktu tak zutekajú. Idú práve na WC, pustia nahlas kávovar, zabudli si práve niečo v aute. Proste ľudia,ktorí v tom danom momente nepovedia nič, lebo práve musia neviem čo robiť, kam ísť. Toto si ty autorka? Tak áno, si zbabelec.
Iné je, keď protistrane poviem svoj názor a potom odídem.
@autorka píšeš, že keď sa hádaš zle je. Ako sa hádaš? Napíš prosím ťa.
Mne to pripadá, že si urážajúca povaha. Keď sa “hádaš”, musíš si vypočuť protistranu. A asi tá nehovorí zrovna pekné veci. Teba to uráža a volíš si taktiku utekania. Preto píšeš, že zle je. Zle je pre teba počúvať? Lenže týmto spôsobom sa ani dopredu nedá posúvať. Ani vo vzťahu a ani na pracovisku. Nemáš spätnú väzbu. Áno, spätná väzba je aj kritika.
@eva112014 nie doteraz som sa hádali. Argumentovala som protirecila, no aj som si nakoniec vždy priznala svoju čas viny na danom probléme... vždy to skončilo tak ze som si priznala to za čo môžem ja osobne. No momentálne sme už v situácii kde nemám silu sa hádať ani protirecit ani argumentovať lebo keď niekto niečo zlé urobí a ja na to poukazom akosi som vždy najhoršia, nik iný si chybu neprizná, všetci všetko môžu len ja nie. Môžu nadávať v pohode, môžu urážať v pohode, môžu nenávidieť v pohode môžu vyskakovať a fyzicky útočiť v pohode.... urobím to ja, tak to je čistá katastrofa,... a oni nič neurobili to všetko ja. A nakoniec salto už tak zvrtlo že nieže nič neurobili, tu sa už tvrdí že ja klamem.... (lenže problém je v tom, že klamú oni, že nič neurobili a manipulativne sa spojili a všetko otočili proti mne.) Takže keď prišlo k ďalšej hadke-teda sa k nej schylovalo, ja som sa postavila a jednoducho som odišla. Už ma vážne nebaví vždy byť za zlú, nemocnici nič povedať lebo to niekto nechce prijať ani si vypočuť a navyše už nemám silu bojovať sama proti manipulátorom a intriganom....tak áno možno je zbabele že som ušla. Ale vzhľadom k tomu, že už nevládzem tak som to volila v tej chvíli za najlepšie rozhodnutie. A mienim v tom pokračovať... lebo zisťujem ze nemám chuť ani energiu sa hádať o ničom, vyvracat niekoho klamstvá ma už nebaví a celkovo som spokojnejší, že sa nemusím rozčuľovať aj tak to nikam nevedie...
Toto si ty namýšľaš, že nemôžeš. Môžeš, len na to nezabudni. Fyzicky útočiť? Ako myslíš? Teraz toto sa tebou deje na pracovisku, alebo vo vzťahu?
nikdy predtým som z výmeny názorov neutekala, skôr som radšej "súhlasila" s druhou stranou, len aby sme sa nehádali a aby bol "kľud". lenže po určitých problémoch sa to začalo namiesto debaty "zvŕtať" vo výčitky a urážky a ja som už po xy hádke vedela, aké slová budú nasledovať a ako to dopadne. preto som už v zúfalom rozpoložení proste odišla, prejsť sa, vyvetrať si hlavu a dať čas tomu, aby sme sa obaja upokojili. a potom sa pokúsili porozprávať, ale skôr či neskôr to dopadlo zas rovnako. toto bol ale ten zlomový moment, kedy som si uvedomila, že to nie je celkom dobré riešenie, len moja rezignácia a neschopnosť byť asertívna v debate s inými. ono sa to ľahko povie, ale dosť veľa vecí je v tvojej hlave - naučiť sa v takej situácii reagovať pokojne alebo ju úplne zastaviť, ak ti spôsobuje toto. ak to nevieš sama, pomôže odborník. ak nie je s druhou stranou spoločné riešenie, spoločná vôľa riešiť problémy bez urážok, úteky ti nepomôžu. len sa to bude nabaľovať a raz ti rupnú nervy. tam to treba len utnúť, ak to zašlo do takýchto rozmerov - nech už je dôvod hádok akýkoľvek.
nie je to zbabele, je to rozumne.. teda pokial si povies svoj nazor a je ti jasne, ze druha strana ho neakceptuje, tak nema vyznam to opakovat donekonecna zvysenym hlasom, to nikam nevedie