Obavy o budúcnosť

kapanek1
28. máj 2022

Ahojte,

s priateľom máme dve deti a bývame u jeho mami. Hľadali sme si bývanie ale pri dnešných cenách... 😵 Jeho sestra má rodinu vo vedľajšej dedine. Chcela spolu s ich mamou aby sme ju vyplatili a dom bude náš.Vyplatili sme ju s tým nech si tu zruší trvalý pobyt a prehlási sa tam kde býva s manželom. Dom by sme mali nadobudnúť darovacou listinou- podrobnosti ešte musíme zistiť ako sa to prepisuje a tak... Moje obavy vyplývajú z toho že priateľova mama chce dať dom do daru len priateľovi, pri čom sme sa dohodli že keď jeho sestru vyplatíme tak dom pôjde 50 na 50. Vyplácali sme ju zo spoločného účtu zo spoločných peňazí. Tak cítim krivdu. A ešte sa obávam že ten trvalý pobyt si ona nezmení, lebo sú to behačky a nechce sa jej. Ja tu trvalý pobyt s deťmi nemám, plánovala som ich prehlásiť keď to už bude naše a nie len priateľove. Nie sme ani manželia, deti sa volajú po ňom a ešte aj jeho trvalý pobyt budú mať?! Chápete moje obavy? Ako to riešiť? Priateľ to chce dať 50 na 50 ale to nezávisí od neho.

mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kapanek1
autor
28. máj 2022

@mb2021 Jeho mama tu s nami bude bývať. Asi prechodne ale bude. Neviem či by potom nebolo dusno.

juliasb
28. máj 2022

@kapanek1 myslím, že trvalý pobyt v skutočnosti nijakneovplyvnuje právo na ten dom

mina17
28. máj 2022

@kapanek1 ak by on nadobudol darovacou zmluvou celý dom môže ti darovacou zmluvou darovať polovicu bez toho aby to zistila jeho mama moji starí rodičia prepísali na mamu svoju polovicu domu bez toho aby to vedel mamin brat zistil to až na dedičskom konaní

kapanek1
autor
28. máj 2022

@juliasb To asi nie, ale bola to moja podmienka. A teraz keď možno nedostanem nič tak neviem či ju splní. Chcela by sme ju vyplatili, peniaze má. Už tu s tým nechce mať nič spoločné. Poštárka na mňa kričí cez pól ulice pre jej poštu. Otravuje ma to. Toto je skôr vec princípu. Ale trápi ma to.

chvostik1
28. máj 2022

Preco ste to riesili cez darovaciu zmluvu a nie normalne kupno-predajnu ked ste sestru vyplacali? Ste si vedomi toho, ze darovacia sa da napadnut a zrusit ak nebudete mat prave najideálnejšie vztahy?

kapanek1
autor
28. máj 2022

@mina17 poza chrbát to nechceme, priateľ by na toto nikdy nepristúpil

h2
28. máj 2022

@kapanek1 Vy ste vyplatili jeho sestru z vašich spoločných peňazí a reálne ešte nemáte nič?! A ty podľa všetkého ani mať nebudeš? Veľmi, veľmi hlúpy postup.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kapanek1
autor
28. máj 2022

@h2 dom bude, ale asi len na priateľa. To je to. Ale áno, hlúpa som ja sama že sme si vôbec dali spoločný účet.

kapanek1
autor
28. máj 2022

@zoro9836 vyplatili sme sumu celého domu. Suma bola o dohode. Vyplácalo sa to zo spoločného účtu, tak ja neviem koľko išlo reálne mojich peňazí.

dejna_
28. máj 2022

@kapanek1 v prvom rade tých 50 percent ti môže darovať aj potom a v druhom rade keď už bude calstnik muž alebo ty tak jej zrusite trvalý pobyt aj bez nej ...ako majitelia

kapanek1
autor
28. máj 2022

@dejna_ Ale ona ona o tom musí vedieť, a ísť si vybaviť nové doklady. To tiež nemôžme iba tak to dňa na deň spraviť a pohnevať si celú rodinu. Neviem, toto sú moje také blbé problémy. 😒

andreagartnerova
28. máj 2022

Prvé čo by som spravila nech matka predá kúpnou zmluvou dom synovi, aj za euro. Darovaciu môžu napadnut. Potom to on môže darovaciu zmluvou/kúpnou prepísať na teba teda 1/2. Čo ak sa v budúcnosti rozidete zostanes na ulici? Lebo dom bude len jeho. Keď si vlastník nehnuteľnosti môžeš zrušiť pobyt trvalý.

janka_266
28. máj 2022

@kapanek1 vyplácať dom bez akéhokoľvek papiera 🙈 a ešte k tomu to ani nebude Vaše 🤦‍♀️Nech to na Vás oboch pekne prepisu kúpnou zmluvou a uveďte tam sumu, čo ste poslali sestre. Keď tam šli aj Vaše peniaze, tak nech tam aj máte podiel.

kapanek1
autor
28. máj 2022

@andreagartnerova Ako môžu napadnúť darovaciu?

andreagartnerova
28. máj 2022

@kapanek1 darca môže požiadať o vrátenie daru, ak sa obdarovaný nesprava tak ako by mal

zmrzlinka2021
28. máj 2022

@kapanek1
Ked priatelovi daruje dom jeho mamina, on ti moze darovat polovicu a v pohode po darovani nech to oznami svojej mamine.
A rovno jej moze povedat aj dovody: peniaze na vyplatenie si dala aj ty a tiez si jeho buduca zena, tak hadam stoji za tebou, nie?

oli18
28. máj 2022

@kapanek1 Ty určite nemáš nárok na 1/2 domu. Ak si tak chcela, mala si mať ty svoje vlastné peniaze a vyplatiť tú 1/2 priateľovej sestre a tým by si si vlastne polovicu domu kúpila. Ale ak máte spoločný účet, ty si bola na dvoch materských a nezarábala si, takže väčšina peňazí na účte je aj tak priateľova. Ak by to malo byť spravodlivé, tak by si mohla mať nárok na 1/4. Pretože 1/2 domu dá mama synovi a druhú polovicu ste vyplatili jeho sestre. Takže ak ti prepíše polovicu zo zaplatenej časti, môžeš byť rada.

marca12
28. máj 2022

@kapanek1 skor to rieste kupnou zmluvou a napiste tam sumu,ktoru ste dali jeho sestre. Darovaciu zmluvu mozu v buducnosti napadnut. A nech ti potom priatel znova kupnou zmluvou prepise polovicu. V kupnej zmluve mozes napisat sumu 1€.,100€ to uz jedno,qka suma tam bude. A svokra sa uz nema co starat,ked to nebude jej vlastnictvo. A nemusi o tom ani vediet. Ked sa dozvie,kaslat sa na dusno,dolezitejsia je tvoja istota do buducnosti.

kapanek1
autor
28. máj 2022

@oli18 No to je dobrý argument 🙂 Aspoň niečo keby bolo moje budem rada.

dejna_
29. máj 2022

@kapanek1 aj ak má súrodencov môžu to napadnúť to nie je sranda ..naozaj tá zmluva je lepšie kúpno-predajnú...a jasné že to nemusíte robiť za jej chrbtom ale keď už budete majitelia tak sa to dá veľmi jednoducho vyriešiť

melanta
29. máj 2022

Čiže vy ste vyplatili sestru na základe akej zmluvy? Žiadnej? Keď ste jej zaplatili ale ešte nemáte vyriešený prepis domu na vás. To ste jej dali peniaze len tak a teraz uvidíte, či a kedy bude dom váš? Uznáš, že je to dosť hlúpe? Takéto veci sa riešia naraz. Dohodnú sa podmienky, podpíše sa zmluva a potom sa posielajú peniaze. Vy ste poslali peniaze a teraz idete riešiť podmienky, ktoré zrejme nebudú tak ako si si predstavovala. Nuž to je riziko nerozumných rozhodnutí.

kapanek1
autor
29. máj 2022

@melanta Dom bude ale len na priatela.

mogaa
29. máj 2022

@kapanek1 v prvom rade dom bol priateľovej mamy, čiže peniaze ste cez notára mali dať priateľovej mame a tá mala dať podpísať darovaciu zmluvu...či už zmluvu darom 50:50(vám a svojmu priateľovi alebo ako by uznala za vhodné.....sestru vyplatiť mala ona, nie vy.....nehnuteľnosť kým žije je len jej a ona si s ňou môže robiť čo len chce.....takto ste dali peniaze priateľovej sestre, dúfam že máte aspom doklad, ale ak tam vyslovene nie je písané prečo ste jej ich vyplatili, môže to byť brané ako dar.....pre priateľa je to rodina, ale pre teba cudzí ľudia - mala si si to ošetriť ak išlo aj o tvoje peniaze....

mogaa
29. máj 2022

@kapanek1 no ak to prepíše len na svojho priateľa, tak ste v keli.....peniaze ste darovali jeho sestre a dom bude na cudzieho človeka...

loginexistuje
29. máj 2022

nechapem preco sa ma jeho mama vzdavat svojho domu v prospech priatelky syna ktoru prichylila
nech pekne si mama necha dom a vy sa postarajte o svoje ak nemate na to ako budete mat na vyplatenie mamy a sestry ? hladajte si obecny byt a setrite

loginexistuje
29. máj 2022

na mieste tej mamy nic na nikoho neprepisujem pises ze bude tam s vami ze mozno docasne a to potom pojde ako kam ? na ulicu ? cele zle kazdy sa ma postarat o svoje a nenarokovat si na majetky rodicov ak este ziju

pieksamaki
29. máj 2022

@marca12 ako je mozne v buducnosti darovaciu zmluvu napadnut? Napr. Namietka vysky daru ? Alebo ?

loginexistuje
29. máj 2022

@pieksamaki napriklad to ze vyhodia jeho mamu z domu co im darovala ale sa k nej nebudu dobre spravat