Vyrastala som v rodine kde dedo aj otec boli alkoholici. Obidvaja stavbári , to je také všeobecné že na stavbe sa pije, aj oni dosť pili. U otca nepomohlo ani zmena zamestnania, nepil cez deň ale hneď ako skončil v práci prvá cesta Viedla do krčmy. Už v mladosti som bola rozhodnutá že sa budem vyhýbať alkoholu. Prešla som v živote niekoľkými ťažšími obdobiami alkohol pre mňa východiskom nebol.
Mám dve deti 16a17r. Menšie dieťa odmietla alkohol asi bude po mne, obe deti mali možnosť vidieť dedka alkoholika.V čom vidím problém je moja staršia. Zatiaľ sa po žúrkach či koncertoch samé priznalo ku konzumácii menšieho množstva alkoholu ale čo má desí, že jej to chutí.
Len dúfam že máme natoľko dôverný vzťah že sa priznala ku všetkému. Bojím sa čo bude v budúcnosti.
Mám pravú ruku v sádre, nehojí sa to ako má, varí dcéra. Veľa mi pomáha .Väčšinou kým prídem z práce už navarila. Ale vždy si k tomu naleje trochu vína.(dáva aj do jedla) . Viem že už nie je dieťa. Možno napíšete že preháňam, ale mám z toho nočné mori.
Rada by som si prečítala vaše skúsenosti
17 ročná si doma sama naleje víno?!!! Toto by som rozhodne neakceptovala!
Ja by som všetky fľaše vyhodila s alkoholom!! Aj keby prišla návšteva hold smola max malinovky alebo minerálka. Keď bude mať 18 rokov tak nic nebudeš počuť iba to že už som dospela môžem si robiť čo chcem.
Vacsina chlapov ti povie, ze asi neexistuje horsi pohlad, ako pohlad na opitu zensku. Tak jej povedz, ze ked bude s tym alkoholom pokracovat, moze skoncit ako bezdomovkyna nukajuca sluzby za gastrace.
No v sedemnástich je veľmi zavčasu aby si už sama nalievala a ešte za bieleho dňa.
Ze si teenageri na zurkach vypiju je verejne tajomstvo. Nalievat si ale doma sama, aj ked je to pocas varenia nie. Mam cez 30 a mama sa na mna skaredo pozera, ked si ako rodina prilezitostne pripijame a ja navrhnem dalsi. Nieto si este naliat sama.
Prečo máš alkohol doma?
Podla mna je super, ze mate s dcerou takyto vztah. Zveruje sa ti, na tom by som stavala. Urcite by som jej nezakazovala zurky, koncerty, atd. Normalne by som sa s nou otovorene porozpravala, ze sa o nu bojis a aj preco (alkoholizmus v rodine). To vino cez den pri vareni by som sa jej snazila vyhovorit. Hlavne nic nezakazuj, ani netlac. Normalne s nou jednaj citlivo ako s mladym (skoro) dospelym clovekom.
Mam 40 a nenalievam si pravidelne vino k vareniu. V jej veku si len tak sama naliat vino je uz podla mna dost cez ciaru. A cez tyzden, ked sa ma ucit a chodi do skoly, uz vonkoncom nie. Chce to vazny rozhovor, ale samozrejme citlivo sa o tom pozhovarat
Mám brata bývalého alkoholika, ktorý vyrástol v rodine, kde sa nepilo. Jednoducho sme namali taký zvyk, ani prípitok nebol alkoholický ale džús napríklad. A čuduj sa svete môj brat bol silný alkoholik.
Odporúčam, aby v domácnosti nebol alkohol. V nijakej forme, ani len pralinky. Ani pivo (na trávenie) ani víno (do varenia).
Dcéra je mladá, je to ešte dieťa. Má 17 rokov, ešte máš dosah. Povedz jej o svojích obavách. Lebo otvoriť si víno a popíjať len tak, nie je bežné ani bezpečné. Tak skoro si vytvoriť návyk, že veď k vareniu, nie je správna cesta.
Ak už teraz nezasiahneš za pár rokov si budeš trieskať hlavu o stenu. Na párty ešte dajme tomu, kto z nás pred 18 na oslave nepil. Ale naliať si doma cez deň len tak a ešte sa aj priznať? A ty si s tým akože v pohode a nezbavíš sa fliaš z domu?
@diablikovci bežne nemáme doma alkohol. Syn mal pred 2týždňami 15narodeniny , tú fľašu bielho vína doniesla kmotra viac ako polku vypili oni vtedy, takže iný zvyšok ...za dva týždne minula po kúsku na varenie a ,,ochutnávku ,,
Ja sa čudujem že si s ňou nenarobila poriadky. Mne príde úplne nemysliteľné aby si 17 ročné dievča nalialo cez deň alkohol. Veď to je úplne šialené. Mne by ani nenapadlo niečo také urobiť ako 17 ročnej...ani väčšina iných pubertiakov by si doma nenaliala, ale urobili to potajomky keď už ...u vás je zjavne veľmi priateľská výchova že si takto uleje doma bez obáv. 🤦🏻♀️ Už som asi fakt čítala všetko.
Takze vypila pol litra bieleho vina za dva tyzdne vratane toho,co dala do jedla.. zasa treba napisat fakty a nie dramu storocia...chapem,ze panikaris a preco panikaris,ale toto🫣🫣
@anjelicek26 No len tu ide o princip. Urcite nie je ok, ked si dovoli sama doma nalievat.
No mne to príde ze ved je dospelá, zákazes a bude s kamošmi piť aj tak, za chvíľu 18nast a si aj kúpi sama. Aj keď lepšie by to bolo ako v USA ze až do 21,lebo vtedy sa mozog vyvíja. Skôr by som si s nou pohovorila, že máš obavy, nejaký článok alebo podcast pustila nech vie, a aj ako dopadnú ľudia alkoholici, napr cirhoza pečene a portálov a hypertenzia v pažeráku kedy môže prasknúť cieva a vyleje sa jej aj tri litre krvi. A ona ako žena má akoby ľahšiu cestu k alkoholizmu, menej jej stačí na to aby sa stala zavislou a tiež menej na cirhozu.
Alebo jej povedať o tvojom ocovi a dedovi, nech ma taky príbeh, ako si ty ako decko trpela, lebo to si musela.,moj otec nebol alkoholik ako popisuje, ale teda raz za čas šiel do krčmy a prišiel opitý, alebo na guláš, kapustnicu a prišiel nadránom a keď napr som sa zobudila na to ako zvracia do záchoda. Ni príjemné pre mňa. Ale inak nepije mimo, boli aj pekne chvíle, ale toto ma poznačilo ze žiaden alkohol ja do úst nedám, aj tak je to hnus. A teraz mu našli rakovinu čreva, a môže to byť aj z alkoholu, keďže metabolizmus alkoholu je ze sa vytvára látka ktorá má silné rakovinové účinky.
Ako nebolo to na pravé poludnie , má školu krúžky chodí domov o piatej. Učí sa dobre, chystá za farmaceutičku. Aj dôverný rozhovor sme mali, tvrdila mi že iba ochutnala či nie je pokazené. A jedlá do ktorých víno použila tam podľa receptu patrí víno. Keby že pije tvrdí alkohol tak to vidím cítim.
Určite sa s dcérou porozprávaj, sklon k závislostiam je dedičný a čím v mladšom veku začne tým skôr sa môže stať závislá. Aby sama pila cez deň v 17 to je dosť nebezpečne a ešte jej aj chuti . Súhlasím s @hortenziaj ja som dokonca niekde počula že mozog sa vyvíja do 25 rokov. A to varite toľko receptov s vínom?
Bože nepreháňajte. Zase sa tu stretli zaryté abstinentky, ktoré netolerujú alkohol doma, ani u partnera, ani nikdy nič nevyviedli ako mladé. Môj dedo bol alkoholik a ani ja, ani moja mama nie sme alkoholičky. Dokonca teraz alkohol nepijem vôbec, ale za mladých čias, som tiež vyvádzala. Pokiaľ to bolo ako píšeš, vedu by som z toho nerobila. Píšeš, že sa dobre učí, musíš jej dať najavo, že jej veríš. Aby to nezačala robiť poza tvoj chrbát.
Čiže ostala necelá polovica flase vina. Varila z nej viac jedal v priebehu dlhšieho času. Čiže "vypila" za cca dva týždne možno deci vína. Dcéra je úplne v poriadku, zato o jej matke pochybujem. 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
@sima234 do špenátového rizota dával muž vždy cca 2dl na 4os. aj do niekoľkých omáčok na špagety. Ja používam iba vývar.
@vroni ďakujem, nejde tu o to malé množstvo .... Hlavne že riešim moje obavy že jej alkohol chuti , o kopu alkoholikov v našej rodine atď
Ak máš obavy, tak to jednoducho ZAKÁŽ! Je neplnoletá a býva v tvojom dome,kde platia tvoje pravidlá. Tiež som s rodiny murárov a genetické predispozície by rozhodne boli a nepijem vôbec. Nechutí mi to.
No, lenže Alkohol chuti drvivej väčšine ľudstva. Ide o to, konzumovať ho len príležitostne a v malých množstvách. Tak to treba vysvetliť aj dcére, už je dosť veľká, pochopí. Základ je, aby vedela povedať nie. 🤷♀️
Ma doststok spolocnosti,kreativne aj sportove vyzitie,je dostatocne inteligentná,travite spolu cas.... atd.. ak ano,dobra cesta k tomu,ze to zvladne aj bez zavislosti. 🙂 Nikdy vsak nevies. Je to na nej,aby nezalievala problemy alkoholom..
Prosím ta, čo som ja v 17 tke navyvadzala ( a áno , aj som si doma naliala - ťažká puberta ) - rodicov som mala celkom konzervatívnych . Teraz si dám maximálne pohár vina raz za mesiac , aj to ho pijem 4 hodiny .
A teraz sa ukáže dvojity meter. Tu netolerovat, vedla v teme pohoda, pime ved zijeme len raz 😃
@dusankomoj zakázať niečo aby to robila za mojím chrbtom, niečo čo si v máji môže sama legálne kúpiť?
Pokiaľ nevieš, do 18 rokov je zakázané piť alkohol. Nato je aj zákon... 17 ročná je dieťa. Nie dospelá. Neviem si predstaviť, že by moja dcéra v 17 pila, už vôbec nie doma, len tak lebo jej to chuti..!!!! Treba to riešiť a to hned
Urcite to nie je v poriadku. Ma 17 rokov.