Nový život - sťahovanie do zahraničia

9. jan 2023

Ahojte priatelia.
Ani neviem kde začať, na úvod asi to, že manžel chce aby sme odišli zo Slovenska. Argumentov má dosť, ok má vo veľa veciach pravdu. Hlavným jeho argumentom je možno strach, alebo zlý pocit z diania v našej krajine..ako povedal je presvedčeny, že v najbližších rokoch, možno desatrociach tu bude ťažký život, boji sa eskalácie konfliktu u našich susedov a dopady na nas, nikto by sme neverili že sa niečo také môže stať v 21 st...ide mu prvoradé o deti, máme ich 3. Viem, možno sa Vám to bude zdať smiešné, že čo riešime atď aj to chápem aj
mne to príde smiešne a potom zas nie,....a že máme menej pozerať Markízu? Pre info tv nemáme 4 roky, načo sa zahlcovat blbymi info, ale teraz je to iné, vyhnúť sa tomu nedá, rieši sa to vsade. A viem že keď sú tu témy ako napr.bojim sa co sa bude diať, tak
výsmech a vymazanie temy, preto radšej píšem anonymne.
Prečo vlastne píšem, ani neviem čo chcem počuť, asi sa len vyrozprávať že mám strach ako to zvládnuť. Už nemáme 30, prispôsobiť sa novým veciam, novej krajine, zvykom...my s manželom podnikáme, ale keďže neviem uplne dobre jazyk, podnikanie v zahraničí neprichádza do úvahy, čiže aj toto je vec, ktorej sa musíme vzdať, ale pravdou je že o financie sa nebojím našetrili sme dost, dom v novej krajine by bol v našom vlastníctve bez hypotéky. Ďalšia vec deti a nové institucie a všetko no..skrátka opustiť všetko a zvyknúť si inde...i keď teda možno s možnosťou návratu v buducnosti, chceme si tu nechať jeden byt, nechceme úplne spáliť mosty, máme tu rodinu. Pre info v tej krajine máme priateľov, ktorí nám budú pomahat s legislatívou a všetkým potrebným, je tam aj SK- CR komunita.

Odišiel už takto niekto kto chce lepšiu budúcnosť pre deti..aj keď nám je tu dobre, práca, rodina, priatelia...ale na druhej strane obavy a slabý pocit bezpečnosti.

Prepáčte za chyby a chaotické písanie.

Môj postoj je taký, že ak mám brať do úvahy deti a ich bezpečie príde mi to najlepšie čo môžem spraviť. Ale realita a celé to prijať, mi príde veľmi ťažké.

maciatkolulu
9. jan 2023

Ja som v zahraničí a základ je jazyk, či chceš, či nie. Môžete mať známych, nasetrene, peniaze sa rozkotulaju jedna radosť. Neviem kam chcete ísť. Ale teda domy v takom at, pokiaľ to nie sú rozoadnute chajdy sú riadne palky. Ďalej deti, aké sú veľké, chcú odísť? Si si istá, že v takom zahraničí sa všetko vyvíja ôk? Ze je všetko ružové? Vieš o tom, že väčšina krajín netoleruje slovenské zvyky, ako sú naším národným športom, odebavanie systému? Ze niektoré nariadenia zákony sa môžu zdať, alebo aj sú úplne od veci, ale sú kontrolované.. Nuž, ja by som sa zamerala na jazyk. A veľmi veľa prehodnocovať, samozrejme záleží od krajiny.

stannkal
9. jan 2023

Tak to rozhodnutie je len na vás. Ale strach mi príde skôr dosť zlý argument, to je len subjektívny pocit. Nepíšeš o akú krajinu ide ale si si istá ze to tam je bezpečnejšie? Slovensko je stále relatívne bezpečné miesto na život, nemyslím ze iné vyspelejsie krajiny sú na tom o moc lepšie, každá má svoje problémiky. Okrem toho aj deti, v závislosti od veku, majú do toho co povedať, budú s tým ok ze odídete ďaleko od starých rodičov, kamarátov? A tiež sa treba zamyslieť nad vlastnou povahou, su typy ľudí, ktorí sa citia dobre a doma hocikde, no iní potrebujú mať okolo seba to známe pre pocit domova a v zahraničí sú skôr nešťastní. Treba si to premyslieť. My sme žili v zahraničí dlho a bola to skvelá skúsenosť ale práve kvôli dieťaťu sme sa vrátili nazad na SK a nelutujeme. A to aj napriek tomu, ze v tej krajine sa nám páčilo, je tam kvalitnejšie školstvo a zdravotníctvo, ale proste ani to nevyvazilo ze sme sa tam necítili ako doma a boli ďaleko od rodiny.

autor
9. jan 2023

@maciatkolulu naše jazykové znalosti sú chabé, takže zo začiatku by sme si nemohli vyberať prácu, čo bude asi to najťažšie..deti vedia lepšie, priznám sa s manželom na jazyky nie sme, no museli by sme sa naučiť. Áno sme si vedomí cien nehnuteľností a taktiež poznáme daňové povinnosti, to bolo prvé čo nás spolu so zdravotným poistením zaujimalo. Deti sú vo veku 4-15 na ich názor som sa nepýtala..všetko sa to zatiaľ rieši za zavretými dverami v teoretickej rovine aj keď dá sa povedať dlhodobo. Myslím že staršie dieťa by malo asi najväčší problem, odluka od priatelov, nová skola. Na jarné prázdniny odlietame do novej krajiny ako turisti a ideme si aj s deťmi pozrieť lokality kde by sme kúpili dom,.takže tam by boli prvé zmienky o nápade a reakcie deti. Samozrejme chce to poriadne si to premyslieť, rozhodnúť sa a museli by sme si uzavrieť naše záväzky, zapísať sa do kurzov, deti by ukončili sk.rok..proste je toho strašne veľa a príde mi to veľmi tazke

monika_mt
9. jan 2023

Do akej krajiny sa chcete odstahovat?

autor
9. jan 2023

@stannkal áno rozumiem o čom hovoríš, ten pocit domova, no žiaľ toto si netrúfam odhadnúť či sa budeme schopní niekde inde úplne vedieť udomácniť, to je 50 na 50. Ale tak navštevovať rodiny budeme a povedzme si aj tu na SK sme s rodinami malo, každý rieši svoj život..stretavame sa pár krát do roka. Názor deti ešte nepoznám, čo očakávam najväčší problem u najstaršieho dieťaťa pochopiteľne vzhľadom k veku 15. Chápem že veľa mladých ľudí v zahraničí sa po narodení dieťaťa vracia,.aby dieťa malo rodinu, aby ho rodina videla vyrastať, trávili spolu čas, pomohli si atď..my by sme tam išli z dôvodu dať dieťaťu lepšie možnosti, aj keď to človek nikdy nevie čo je lepšie, nik nemá vestecku guľu.

nellye9
9. jan 2023

Vždy budú dva tábory na túto otázku. Niekto sa kvôli deťom vracia na Slovensko, my napríklad aj kvôli deťom ostávame v zahraničí.

beata_k
9. jan 2023

Chcete zahodit vsetko lebo sa bojite zit na Slovensku? Ved sme v NATO rovnako ako vsetky krajiny navokol. Ten muzov napad je somarina jak traky. Jazyk neviete. Budete radi ked budete hrnce umyvat.

bubibu
9. jan 2023

Ahoj, my sme toto rozhodnutie urobili minuly rok a v septembri sme sa odsťahovali do Kanady. Dôvod bol pre nás rovnaký, ako je pre tvojho manžela.

Mali sme dom, ktorý sme predali, ale kúpili sme pozemok aspon.

Nevravim, že je to tu jednoduchšie ale systém je oveľa lepši ako na Slovensku. Samozrejme, chyba rodina a priatelia. Deti mame ešte malé 5 rokov a 3 roky. Nie ne to jednoduché rozhodnutie. Ale v súčasnej situácii je správne. Takze držím palce pri rozhodovaní 🙂

mims
9. jan 2023

@bubibu ako vám dlho trvalo sa rozhodnúť a samotné plánovanie? My sme žili dlhé roky v zahraničí, ale Kanada bola a je môj plán B. Zvažujem, keď budu deti staršie, či ostať tu alebo ísť niekam. Jazyk nie je problém, akurát keď si predstavím, že začínať opäť od nuly...

marca12
9. jan 2023

V poslednej dobe sa aj ja zamyslam,ze casom by bolo dobre odist prec. Kvoli politickej situacii. Uz ma stve,ze sa nikam neposuvame a asi sa tak skoro ani neposunieme. No ja nedokazem opustit rodinu,tak tu budem asi zhasinat svetla,ked vy vsetci odidete 🤣

danielinaa
9. jan 2023

Ak by doslo k rozsireniu konfliktu mimo ukrajiny, problém budu mat vsetci, nielen my. Nemecko je prve na rane, tazko sa neznasaju od druhej svetovej, na ramstein a berlin su od cias studenej vojny nonstop zamerane rakety, ktore doletia do 10 minut. To sa nestihnes ani skryt, nieto este opatovat utok. Pre 3 svetovou ak by prisla sa nikam neschovas, bohuzial.

mpg
9. jan 2023

@beata_k Aj ja si myslím, že to nie je dobrý nápad, pri slabom ovládaní jazyka. Však deti, keď budú dospelé môžu ísť do zahraničia študovať, pracovať. Jeden bratranec už dlhšie pracuje v Rakúsku, blízko hraníc (S.Polten), má VŠ a stále rozmýšľa nad tým, či tam zostať alebo nie, aj keď ovláda jazyk už dobre.

gabrielkaa
9. jan 2023

my sme odisli do zahranicia ked som mala tesne pred 40. Takisto z manzelovej iniciativy. On ale nie je rodeny Slovak, takze nema ziadne puto na SK. Vyhoda je, ze mate nasetrene peniaze na vlastne byvanie. to vela veci ulahci. Hoci slusne byvanie tu vo Viedni pod pol miliona nevidim. Ked uvazujem o byte ak o dome tak niekolko milionov. A to som este optimisticka. Samozrejme zalezi od toho kam by ste chceli ist. Ci len tuto do AT,alebo dalej...V Nemecku su ceny nehnutelnosti takisto velmi vysoke. Vysoke percento nemcov ma dlhodoby prenajom. Samozrejme v AT aj v D funguju prenajmy inak ako napriklad na SK. Tu sa prenajim na "furt" pokial teda clovek plati, a ak to nema od sukromnej osoby, tak ho z bytu nemozu vyhodit. Niektori nasi susedia, ziju este za stare najmy. Neuveritelne nizke ceny, pri akych sa ani vlastnit nehnutelnost neoplati. Poriesili si to takto cez pravnika a majitel budovy im nemoze zdvihnut najom po dobu dozitia, kedze nehnutelnosti uz prenajimaju vyse 50 rokov. Ani indexacia sa ich netyka. Tym padom, nemaju vobec ziadne starosti...platia do fondu oprav a spravcovi a to je vsetko. O ostante sa musi starat majitel budovy.

kristinapetronela
9. jan 2023

Pohode išla by som .všetko lepšie ako toto nevyzrete Slovensko .tu nič nefunguje ako ma .

kofa77
9. jan 2023

3 svetova nebude, ale co by mohlo- vystupenie z nato a eu, odklon od zapadneho sveta, naopak "ruske dubisko", o par desiatok rokov hrozi pad dochodkoveho systemu, zdravotnictvo ide len na zotrvacnik, do nemocnice v okresnom meste s afakt dostat uz teraz nikto nechce.

osobne by som isla tahet len v pripade, ak sa na to priparvujem, t.j. mam vzdelanie, o ktrom viem, ze budem moct vykonataj aj vonku, po splneni papierovaciek a viem jazyk. pretoze ist niekde a robit pomocne rpace-ani nahodou, to doklepem tu, jedine zeby sme fakt museli utekat ako ukrajinci, to by som ale skoncila v utecenenckom tabore...

cize zakl.otazka- aku rpacu ste vonku schopni robit, ak neviete jazyk? upratovacka, pomocna sila v kuchyni, casnik..? zas az take obavy z buducnosti nemam, aby som na "stare kolena" toto robila v zahranici.

zuzinabila
9. jan 2023

Suhlasim s postojom tvojho manzela.a kam prosim idete?chcem sa inspirovat😀

laurar1
9. jan 2023

My tiez premyslame nad prestahovanim sa do zahranicia. Jazyk krajiny, kde by sme sli, nevieme, ale vieme velmi dobre anglicky, obidvaja sme it, na zaciatok by nam to stacilo. Nechceme sa stahovat z dovodu, ze by sme sa bali vojny, ale preto, ze sa nam nepaci politicke a hospodarske smerovanie krajiny. Sme druha najhorsia krajina v ramci EU, tahame sa nespravnym smerom ideologicky. Zatial sa nam do toho velmi nechce, ale predpokladam, ze najblizsie volby nas konecne nakopnu.

maciatkolulu
9. jan 2023

@kofa77 čašník, ktorý neovláda jazyk danej krajiny môže byť sranda🤪
Na sk mate evide tne rozbehnuté podnikanie, v zahraničí budete iba prisťahovalci bez znalosti jazyka, tzn nič. Reálne si vieš predstaviť, že budeš niekde upratovať? A muž co? Umývať fakt riady? Ak máte školy, tak ani to nie je také jednoduché, najmä keď by ste idilo mimo EÚ. Proste od absolútnej nuly. Deti zvládnu, aj keď teda 15 ročne je podľa mňa dosť nanič. Malé je jednoduchšie.

vroni
9. jan 2023

To vazne chcete odist do zahranicia, s nedostatocnou znalostou jazyka a spoliehat sa na sr a cr komunitu????? Nie nie, nie a este raz nie, to je uplne zly napad. Horsi ako zly. Domakajte jazyk, zistite si skutocne moznosti, ceny, zvyky, sposoby, aspon orientacne pracu a potom sa stahujte. A je viac nez otazne, ci bude 15 rocne dieta spolupracovat.

kofa77
9. jan 2023

@maciatkolulu pise, ze nevie uplne jazky, cize zaklady ma. ta nikdy neobsluhoval casnik, ktory velmi nerozumie? mna hej, dost casto. objednavku prijme a tanier nejak donesie.

luccija
9. jan 2023

Určite nie, keď tu podnikáte, neviete jazyk...vieš si predstaviť kde budete pracovať?

toskanka
9. jan 2023

Podľa mňa nerobíte dobrú vec. Bez dobrých jazykových znalostí by som do tej krajiny nešla, aj keď tam máte priateľov. Budete musieť pracovať ako pomocne sily, budete unavení na to, aby ste popri práci a starostlivosti o deti navstevovali jazykové kurzy a v práci budete budete ako pomocne sily prevažne v kontakte s cudzincami, tam sa moc nenaucite. Nie, nešla by som už takto niekam driet, keď mám na SK rozbehnuté podnikanie.

maciatkolulu
9. jan 2023

@kofa77 nie, ešte ma neobsluhival čašník, ktorý neovláda jazyk domovskej krajiny... A nepoznám zamestnávateľa, ktorý by zamestnal na post čašníka niekoho, kto neovláda jazyk danej krajiny. Chceš mi povedať, že ťa obsluhoval čašník, čo nerozumel kolegom? To, že nerozumel tebe je možné, ale, že sa nedohivoril s domácimi, tak to nepredpokladám.

blondtana
9. jan 2023

Tiež si myslím, že pre bezpečnosť a istotu rodiny je lepšie ostať na Slovensku. Máte tu dobré zázemie, prácu, rodinu, čo budete mať tam? Neistú budúcnosť a žiadnu istotu, len potenciálne lepšiu budúcnosť pre deti? Tú si môžu aj sami v dospelosti zabezpečiť odchodom za prácou do zahraničia, keď doštudujú.

sense
9. jan 2023

Ono zrejme záleží aj od krajiny do ktorej chcete začiatky sú ťažké. To ze mate úspory je fjan ale tiež ceny nehnuteľností vysoké aj keď teda zas záleží od krajiny. Podľa toho kam chcete ísť si treba zistiť podmienky. Pretože iné sú v Rakúsku, iné vo Švajčiarsku a úplne iné zas niekde v Kanade

kofa77
9. jan 2023

@maciatkolulu ja neviem, ci rozumel kolegom, boli sme napr. v Prahe a tam casto sme muslei zopakovat objednavku, najprv ja, potom pribuzna v ceskom jazyku, boli prislusnici byvalych sovietskych republik, vietnamci, v Nemecku -tam objednavala tiez moja pribuzna, ktora zije dlhodobo, tak tiez v jednoduchych vetach, chytali sa ale, zakaldy mali, v UK tiez to iste.
a ja mam znamych, ktori bezne v lete chodili ako studenti robit ako casnici a vedeli tak max. b1.

autor
9. jan 2023

Nie 3 svetovu vojnu neriešim, v prípade nej nie je kam ujsť to je jasné. Áno tie jazyky sú ako som povedala a je to oblasť na ktorú sa musíme zamerať a dovzdelavat, ale aj tak tu činnosť ktorú robíme tu, tam bohužiaľ nie, to by sme museli byť experti v jazyku. Čiže fakticky naše vzdelanie tam nemá význam, museli by sme sa tam začat venovať niečomu inému, poprípade môžeme si dovoliť ze ja by som ostala doma, vozila by som deti, starala sa o domácnosť varenie, aj keď ja som činorody človek čiže neviem či mi toto bude stačiť skôr len dočasný...pracoval by muž, možno by tam vedel otvoriť nejaké služby ak by boli okolností, správni ľudia v správny čas. Určite by sme sa v tomto nespoliehali na komunitu..čo sa týka financií problém s kúpou nehnuteľnosti nevidím, tak isto budeme mať slušnú rezervu na rok fungovania. Približne náklady na život na mesiac tam 2500 E.

kofa77
9. jan 2023

a aka je to krajina? neprezradis?

katka2602
9. jan 2023

To je také tajomstvo kde chcete ísť, že to nechceš napísať? Veď možno ty bude mamička čo tam žijú a napíšem ti čo a ako. Hmmm

lubina
9. jan 2023

Zijeme v zahranici. Rozhodnutie ci odidete z SK je len na vas. Ako aj sama pises, problemom to bue pre 15 r. dieta. Bude to taky "kulturny" sok pre pubertiaka. Decka v inych krajinach maju ine zvyky, inu modu, mozon zaujmy...proste v tej puberte, co je dost citlivy vek, to bude tazke. Ale ak ovlada jazyk na dobrej urovni, tak mu to ulahci. V skole ho to vsak moze aj tak spomalit, kedze urcite ta znalost jazyka nie je na urovni "native" a na dobru skolu je potrebna ozaj super znalost jazyka. Mozno by som aspon pre 15r. zvazovala medzinarodnu skolu. Aj ked sa za nu plati, asi by sa aj skor zaradil medzi deti, ktore su vzdy z roznych narodnosti v medzinarodnych skolach. Tiez sa viac aj prihliada na jazyk, aby sa dieta adaptovalo. Cize to je tiez moznost pre 15 r. Tie mensie sa naucia rychlo a aj sa zaradia rychlejsie medzi deti. Sumu 2500 euro na mesiac, ako priemerne naklady pocitas pre 5 clennu rodinu? Nepises v akej krajine to pocitas, ale to je ozaj minimum co potrebujete ako 5 clenna rodina.