Nový sused dáva plot a vraj si máme urobiť nový vchod

25. máj 2022

Manžel zdedil po svojej tete domček v tichej dedine. Mali sme pláne zrekonštruovať využívať ako chalupu. V tom dvore je ďalší domček (zanedbaný,bez inž. sieti, ) čo patril nejakým vzdialeným príbuzným nebohého mužovho uja, patrí im aj dvor a záhrada. Muž sa s nimi slovne dohodol, že odkúpi zvyšok, keďže to nevyužívajú, nežijú v SR. Malo k tomu dôjsť v lete keď prídu domov.
Dnes ich stretol v meste a zostal ako obarený, keď sa dozvedel že oni predali všetko niekomu cudziemu. Tento mesiac sme nebol pri tom dome, tak po práci utekal na dedinu. Nový sused už dáva plot okolo aj zámky v bráne vymenil. Snažil sa s ním porozprávať ale ten povedal že si máme spraviť nový vchod v ulice,nasledoval krik a nadávky.
Mal niekto podobný problém? Ako ste to riešili? Dúfam že to nebude čítať nový sused 🙏🙏

marsmykkok
25. máj 2022

pozemok spoločný či susedov? máte tam bremeno prechodu ak susedov? Prečo nechcete si urobiť nový vstup ak je to možné? Lebo ak je taký "príjemný" najlepšie je sa od neho čo najviac oddeliť či opticky či vlastným vstupom.

viestta
25. máj 2022

Kým nemáte zapísané vecne bremeno na jeho pozemku vás nový sused je v práve a vy s tým nespravíte nič. Musíte akceptovať jeho vlastnícke práva.

sasa1310
25. máj 2022

a čo chceš riešiť s cudzím pozemkom?

vivincek
25. máj 2022

bola pristupova cesta- dvor spolocny?

tukanec
25. máj 2022

Ja si myslim, ze tvoj muz mal predkupne pravo, kedze k jeho nehnutelnosti viedla cesta. Myslim si, ze to nie je pravda, ze si moze robit co chce. Ak sa neda k chalupe inak dostat, musi to umoznit. Ale riesila by som to s pravnikom, ktory s tym ma skusenost

saxana000
25. máj 2022

Treba zistit na katastri ktora cast pozemnku patri ku ktorej nehnutelnosti.ak patri dvor k staremu domu mate smolu.slubit neni dat a co sused kupil je jeho a moze tam postavit aj cinsky mur

autor
25. máj 2022

@marsmykkok pozemok nie je spoločný, ale tá manželova teta to celé roky užívala, chodila cez dvor sadila, platila chlapov aby kosili, nosili jej tam palivové drevo auto na ten dvor. Muž ako dieťa tak chodieval na prázdniny, a nikdy nebol problém.
Domček je síce tesne pri ceste ale dispozične nie je riešený tak aby sa len tak dalo spraviť. Keby bola aspoň predzáhradna, ale nie je.

saxana000
25. máj 2022

Tak potom ale ten sused naozaj len oplotil co mu patri..tebe by sa pacilo keby ti cudzi clovek behal po dvore?ledysi neboli ploty medzi zahradami a ludia zili inak bohuzial doba sa zmenila kazdy chce mat od vsetkeho a vserkych pokoj..

marsmykkok
25. máj 2022

ak nemáte vecné bremeno nezmôžete momentálne nič. Ak sa inak neviete dostať k nehnuteľnosti treba žiadať zriadenie vecného bremena prechodu súdne a argumentovať aj tým, že dlhé roky bol prechod cez ten dvor bezproblémový a fungovalo to tak. Ale ak je možnosť urobiť iný vlastný vchod, hoci aj nie ľahko a bolo by to finančne náročnejšie, pre pokoj by som to riešila radšej tak, lebo ak je sused od začiatku taký drzý, aj ked budete mať bremeno budú problémy stále a nebude príjemné prechádzať cez jeho dvor.

ibajaanikiny
25. máj 2022

@tukanec presne tak,podla mna mal predkupne pravo,ale chce to este viac informacii,no iste by s tym sikovny pravnik vedel nieco urobit…

sasa1310
25. máj 2022

@ibajaanikiny predkupné právo má len spolumajiteľ danej nehnuteľnosti alebo pozemku. A nie susediaci majiteľ

autor
25. máj 2022

@sasa1310 muž sa chcel dostať do vlastného domu, tak ako to robil hocktorý deň v minulom roku. Nie som geodet, neviem či dom je menší či presne taký ako pozemok pod ním. Už sme pozerali mapu z prava z ľava a je možné že rodina predala aj pozemok pod naším domom.

0silvia0
25. máj 2022

A aj muzovi vysvetlili pribuzni, preco to predali cudziemu cloveku?

autor
25. máj 2022

@marsmykkok nebola som tam, manžel je dosť prhkej povahy hlavne ak si myslí že ma pravdu,

autor
25. máj 2022

@0silvia0 ten pán ponúkol o päť litrov viac, ale tak mohli povedať že sa im zdá naša ponuka nízka.

sasa1310
25. máj 2022

za prvé pozemok pod domom je tvojho muža. Nie tvojho. A za druhé na katastrálnej mape si vieš krásne pozrieť, ktorý pozemok patrí tvojmu mužovi a ktorý nie.

marca12
25. máj 2022

Toto vyzera na ustne riesenie a nic nemali pravne podchytene. Teta zrejme vlastni iba dom,pozemok okolo nebol jej,ale slovne sa dohodli,ze ho moze uzivat. Vlastnici predali pozemku cudziemu cloveku a ten je bohuzial v prave a oplitil si svoje. Naozaj si budete musiet urobit vstup tak,aby ste nezasahovali do jeho pozemku. Mozte si dat vytycit svoj pozemok a uvidite,ake mate moznosti.

autor
25. máj 2022

@sasa1310 aj keby mi to bol muž daroval na našom probléme to nič nemení

sasa1310
25. máj 2022

tak ono, keď už sa tam velice tvoj muž rozčuloval, tak hádam vie, čoho je majiteľom a čo zdedil. Či ani to neviete?

ibajaanikiny
25. máj 2022

@sasa1310 to,co spominas,je zakonne predkupne pravo. Existuje aj zmluvne…no ak to nemali na papieri,asi s tym vela nenarobia…

loginexistuje
25. máj 2022

skoda ze je muz prchkej povahy asi preto sa s nim nechceli ti vzdialeni pribuzny natahovat
teraz uz len ak tak platit pravnika a dat prerobit vchod

autor
25. máj 2022

@sasa1310 ty by si sa nerozčúlila, keby ťa do vlastného domu nepustili.
Nuž za dobrotu na žobrotu. Muž to tam pravidelne kosil,udržival. Aj keby som ho nahovorila aby predal, kto by kúpil. Veď ani len opekať či posedieť sa tam nedá.

adaale
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
janetinka27
26. máj 2022

nedalo by sa vyuzit vydrzanie vlastnictva?

loginexistuje
26. máj 2022

@janetinka27 ak vedeli ze je tam ony vlastnik tak nie

vreckovka2
26. máj 2022

Dostat do domu sa musite vediet. To vam novy sused bud umozni po dobrom, alebo cez sud. Zriadi sa vecne bremeno prechodu a prejazdu. Ci vam to k niecomu bude, ked nemate absolutne ziadny dvor...radsej po dobrom s novym susedom a nejako sa dohodnut.

asfodelka
26. máj 2022

Predajte susedovi ten dom a kupte si podobny niekde inde 😉

marsmykkok
26. máj 2022

@loginexistuje no tu je problém ten že v takýchto dvoroch nik nechce cudzieho suseda, ale zároveň ani kúpiť za trhovú cenu druhý pozemok a dom. Veď autorka sama píše dom zanedbaný, bez sietí, teda podľa nich žiadnej hodnoty. Ale vzdialený príbuzný našiel kupca čo zaplatil vyššiu pre neho akceptovatelnu cenu tak predal. Mali to riešiť skôr a dohodnúť sa na takej cene aby to druhá strana neodkladala. Alebo sa dohodnúť a predať spolu celé. Nie čakať že tam budú navždy sami hoci druhý dom ani pozemok im nepatrí...

luccija
26. máj 2022

Teda k vášmu domu nie je žiadna záhrada, dvor?
Neviem...chápem, že nový majiteľ si robí plot, zámky vymenil, ale k vášmu domu patrí len pozemok pod domom?
Z mojich skúseností nie je dobré hneď všetko riešiť, krikom veď to je Váš sused...tak rodina Vás obabrala na plnej čiare potichu potajomky...mohli povedať cena je nízka chceme viac.Vam teraz zostane dom bez pozemku a ešte s ďalším susedom na dvore.Moja mama chcela kúpiť chalupu a všetko čo sa jej páčilo malo väčšinou tento problém spoločny dvor a to nechcela...
Neviem si to celkom predstaviť, veď keď si máte spraviť nový vchod z ulice aký je problém?
Ale teraz vás musí pustiť do vašej nehnuteľnosti
Treba si to celé overiť podľa mapy, LV vymeriat...

sidicek
26. máj 2022

Tak tam bol asi nejaký dôvod prečo to predali cudziemu, aj keď im muselo byt jasne, čo vam tým spôsobia. Nebude tou príčinou tvoj prchky muž? Teraz je už neskoro plakať, pozemok je predaný a suseda nemá čo zaujímať, že vy chcete opekať.