Nový priateľ v živote slobodnej matky

luci_00
9. dec 2019

Ahojte, chcela by som sa spýtať, ktoré ste slobodné mamičky s malymi detmi ( cca 5 - 6 ročné) ako prijali nového partnera, resp by som chcela vedieť, či ste si niektoré prešli tým, že nový partner bol pri Vás s dietatkom od jeho 5 ročkov až do puberty. Ako ste zvládali toto obdobie, ustáli ste to ?
Môj nový priateľ (sme spolu 10 mesiacov) sa bojí toho, že ho bude malý neznášať, pritom teraz majú úžasný vsťah. Ale tým, že bude strarší, že mu napr priatel niečo zakáže a maly ho nepočúvne a povie mu, že ty nie si môj otec atd...pritom teraz sa majú radi. Veľmi sa toho bojí, že bude s nami a po 10 rokoch ho maly začne nenávidieť, resp budú vznikať konflikti medzi nimi. Veľa jeho známych, žiaľ majú so vťahmi so slobodnou matkou a detmi zlé skúsenosti, a teraz nad tým stále rozmýšla...

acrobaleno
9. dec 2019

A čísla do lotérie nechceš? 😂 Deti sú rôzne, každé si prechádza pubertou po svojom. Nikto ti nezaručí, že práve on mu to nevykričí alebo naopak, že s ním bude úplne v pohode. Ja mám tiež "otčima". Ale u nás to bolo iné, lebo sa s mamou dali do kopy, keď som mala po 20tke. A niekedy mám pocit, že je lepší ako môj vlastný otec.

kammik
9. dec 2019

každé dieťa je iné, inak zvláda tieto veci, záleží aj ty aký máš vzťah s bývalým a podobné veci, na toto vplýva kopa toho 🙂

sonnenshein
9. dec 2019

@luci_00 Zalezat bude na to, ako sa k tomu budes staviat Ty, respektive jeho matka. Ak to chcete ustat, musite vzdy a za kazdych okolnosti tahat za jeden povraz.

sissy27
9. dec 2019

@luci_00 to záleží na vás, aké rodinné vzťahy si budete pestovať. Ak ho budeš stavať do pozície, že je to "len" priateľ a nemá právo do ničoho zasahovať, tak to aj tak bude vyzerať. Ak sa obaja postavíte do role rodičov, budete ťahať za jeden povraz a dohodnete a dodržíte nejaké pravidlá výchovy, tak sa naučí rešpektovať ho ako plnohodnotného rodiča. Takisto ak za ním malý príde s niečím, tak by ho nikdy nemal odbiť s tým, že toto si rieš s mamou (alebo otcom ak sa stretávajú), to nie je moja starosť.
Ja mám "nevlastného" otca, naši sa dali dokopy keď som mala cca 5 rokov, takže som si situáciu plne uvedomovala, ale vždy to bol a bude pre mňa otec, ktorý ma vychoval, staral sa o mňa. A samozrejme puberta nebola najľahšia, asi mi občas vykĺzlo aj niečo čo nemalo, ale ustáli sme to. Aj k tomuto sa naši postavili tak, že "je to len obdobie". Ale nikdy sa mi "nevlastný otec" neotočil chrbtom. Proste "nevlastný" je len na papieri.

beatinka
9. dec 2019

V puberte to bude komplikované, či už je vlastný, alebo nie. Možno to bude používať protí vám, ako formu, ako ublížiť... Ale veľa závisí od toho, aký vzťah si vybudujú teraz. Moja dcéra má 14, nevlastnú mamu aj nevlastného otca berie úplne ok, do momentu, kým nemajú opačný názor ako ona. Ale tak isto sa správa aj ku mne aj k otcovi... takže v puberte je v podstate jedno, či vlastný, alebo nie. 😉 Držím palce

luci_00
autor
9. dec 2019

všetkým Vám ďakujem za Vaše odpovede. s ex máme veľmi zlý vsťah, boli tam z jeho strany vyhrážky a bol aj vo väzbe. Momentálne neplatí výživné, aj keď máme všetko stanovené súdom. Malému sa nikdy jeho vlastný otec nevenoval a keď áno, tak veľmi máličko. Sme so synom veľmi na seba naviazaný, pretože sme boli stále len my dvaja spolu. Otec mu nechýba, aj celé týždne ho nespomenie, ale zasa vychovávam ho tak, že je to jeho otec nech je aký koľvek, nekýdám na neho. Myslím, že malý to pochopí aky je jeho otec ked bude väčší. Malého si berie tak raz za mesiac, alebo raz za dva mesiace. Na sociálke sa vyjadril, že mu o malého vôbec nejde, na to má matku aby sa starala, že jemu ide len o to robiť mi zle a zničiť mi život.
Môj terajší priateľ má so synom dobrý vsťah, sme spolu denne, obímajú sa a pusinkujú pred spaním. Malý ho má rád, sám mi to aj povedal, len žiarli na mna, pretože sme boli doteraz len my dvaja a mal ma len pre seba.

blondtana
9. dec 2019

O 10 rokov bude syn neznášať celý svet, puberta. V prvom rade musí syn pocítiť, že aj ty názorovo stojíš za svojím novým partnerom, keď budeš ty v ich konfliktoch poukazovať na to, že on nie je jeho otec a nemá mu čo rozkazovať, tak to tak bude vnímať aj syn a využívať to. Ja osobnú skúsenosť nemám, ale brat vyženil chlapca, tiež cca od 5 rokov a chlapec ho zbožňoval, teraz je v puberte a švagrinej sa nepáči, keď môj brat vychováva "jej" syna a je konflikt na svete, lebo tým sa cíti chlapec ukrivdený, namiesto poučenia sa.

melbak001
9. dec 2019

@luci_00 ked sa boji, mal si najst frajerku bez zavazkov

simsalabim
9. dec 2019

@luci_00 my sme v podobnom veku vzali k sebe synovca, ktory prisiel o rodicov. Mojho manzela - teda svojho uja - mal velmi rad uz pred tym. V puberte sa zacal burit hlavne proti jedinej otcovskej autorite, co mal - teda mojmu manzelovi, ale nebolo absolutne nic dramaticke, nevystrajal, nenadaval, nerobil blbosti. Keby sa obcas nepohadali s manzelom, ani neviem, ze je v puberte. So mnou konflikty nemaval, asi sa chlapec predsa len musi burit voci chlapovi... teraz uz ma 19, je to uzasny chalan, sice sa s manzelom sem tam pochytia, ale inak mu pri mensich hadkach drzi stranu ( nie mne). Ak budes priatela stavat do pozicie rodica a autority, a teraz sa maju radi a syn ho respektuje, myslim, ze puberta vobec nemusi prebehnut dramaticky.

evalin88
9. dec 2019

Napisem sprostredkovanu skusenost:
Ked mal moj brat cca 5-6 rokov nasla si mama ako slobodna matka partnera, ten sa bratovi venoval, robil mu program, vylety, ucil ho korculovat atd. Biologivky otec brata velmi huckal proti nemu aj mame, ake program vylety aktivity nerobil. Ked mal brat tych 10-11 rokov par krat mu vykrical ze nie je jeho otec, ak ho napr za nieco napomenul. O neaky cas sa mama s tymto priatelom rozisla a nasla si ineho. Brat jej to mal velmi za zle, noveho vobec neprijal a stale sa pytal na toho predchadzajuceho, lebo ho mal rad - hoci mu to otvirene nepovedal. To ze syn nieco tvojmu partnerovi vykrici v puberte atd.. neznamena ze ho nebude mat rad. Proste stat sa to moze, ale neznanena to ze by k nemu nemal vztah...

anita6666
9. dec 2019

@luci_00 nemyslim si,ze by mal dieťaťu čokoľvek prikazovať alebo zakazovať nejaký cudzí chlap....to,ze je tvoj partner nic nemeni na situácii,ze je cudzí človek pre dieťa a to by som ja sama ani nezniesla,ak by mal také sklony....proste nie!

renab
12. dec 2019

@anita6666 zvlastny nazor... starat sa, satit a zivit, hrat sa s nim ano, vychovavat nie?

anita6666
13. dec 2019

@renab a ty o čom tocis??? Starať sa,živiť,satit,vychovávať je úlohou rodiča,nie cudzieho chlapa...ten môže akurát tak iba povedať svoj názor partnerke - matke dietata,ale to je tak asi vsetko...

renab
13. dec 2019

@anita6666 tak takyto vztah si neviem predstavit. To mam zit s druhym muzom, mat oddelene peniaze na dieta, lebo on nic neda, lebo nie je biologicky rodic???? Tak asi som divna, ale v takomto vztahu by som nechcela mat ulohu ani muza ani zeny.
Ak by som mala mat druheho muza, tak len s tym, ze sa bude starat ako aj o mna, tak aj o dieta a dieta ho bude respektovat ako rodica.