Nízke sebavedomie mi ničí život

nikki20
9. aug 2018

Ahojte, bola by som veľmi rada, keby ste sa so mnou podelili o skúsenosti v tomto... Zisťujem, že mám obrovské problémy so sebavedomím, ktoré totálne narúšajú moje vťahy. Pracovné až tak veľmi nie, ale osobné áno. Odkedy si pamätám, vždy som mala problém nájsť si priateľov, lebo odjakživa som si myslela, že všetci o mne rozprávajú a určite to nie je nič dobré. Nevedela som si vytvoriť vlastný kruh známych a riešila som to tak, že som si vždy našla frajera, ktorý bol mojím spojítkom so svetom, avšak dopadlo to tak, že som často zostávala v neperspektívnych vzťahoch len preto, aby som nebola sama.
Momentálne mám 30 rokov, som na prahu rozchodu a mám pocit, že celý môj život je jedna veľká katastrofa. Mám pocit, že nikto ma nemá rád, nie som dosť dobrá, nemám rada oslavy a prítomnosť veľkého počtu ľudí, hľadám útočisko len doma a často sa utiekam do online sveta... Bože, neviem ako z toho von...

17juraj17
9. aug 2018

@nikki20 Najdi si 2-3 veci v ktorych si dobra a ktore ta fakt bavia. Tych sa drz a rozvyjaj ich. Uspech sa dostavy a chvala ti zdvihne sebavedomie. Okruh znamich a kamaratov sa tak vykristalizuje sam. Podla mna moc premyslas a malo jednas. Chce to byt trosku impulzivnejsia. Ale to je strielanie na slepo kedze ta nepoznam. 😉 Neboj dobre este len bude 😉

zooeynka
9. aug 2018

@nikki20 No tak si taka a tak sa aj akceptuj. Nie kazdy musi mat rad spolocnost, oslavy atd. Je vela uzavretych ludi.Podla mna ide skor o to, ze nemas rada ludi. Zaujimas sa uprimne o druhych? Pomahas inym ked treba? Alebo su ti vsetci ukradnuti? Trosku ta chapem, ale treba sa akceptovat ze proste si taka. A to ze mas pocit ze ta nikto nema rad, ty mas inych ludi rada?

prevenar
9. aug 2018

@nikki20 ..ako z toho von ? ..jedine tvrdou pracou na vsetkych urovniach.

sebavedomie ziskas jedine po tom , ked budes vediet ,ze si nieco pre teba vyzname dokazala.

- zacni studovat tuto temy na youtube .
- nevies po anglicky ? - nauc sa .
- sprav si treningovy program , cvic , otuzuj ..saunuj ..
- zacni sa lepsie stravovat ..skumaj nove oblasti a zdravsie moznosti.
- rozmyslaj ako a v com by si mohla podnikat ..zaloz si zivnost a nieco rozbehni .

tie body ber obrazne , neviem o tebe nic co robis / nerobis, ako zijes .. ide o princip. stanov si ciel a pracuj na nom do kedy nie je splneny.

nestaraj sa o druhych ..ci ta ma niekto rad, alebo nie ..staraj sa o seba , maj sa sama rada ..zacni robit nieco zaujimave a tam najdes ludi kt. budu robit to iste a budu ta mat radi.

ak budes mat vysledky, nebudes mat ziadne problemy so sebavedomim ...a za kazdym dobrym vysledkom je vela sustredenej prace.

cize vies sa do niecoho pustit , alebo nie ?

zuzanka.zuzu
9. aug 2018

@nikki20 nijako, ja som si vekom uvedomila niekoľko vecí, napríklad
1) kedysi som si myslela, že nemám ľudí rada a lezú mi na nervy - teraz VIEM, že ich neznášam a lezú mi na nervy 😎
2) tie blbosti ako "niečo si želaj a celý vesmír sa spojí aby sa ti to stalo" - no tak to funguje tak, že celý vesmír na teba ser*e 😉

takže čo sa týka priateľov, jasne že o tebe rozprávajú a nie je to nič dobré - aj my rozoberáme, ktorá kamoška (samozrejme tá čo s nami nie je) s kým t*tká a nie školské úspechy jej detí 😀

dominika6
9. aug 2018

@nikki20 ľudia na teba reagujú tak ako sa ty správaš.ked si utiahnutá,nieje s tebou reč,nemajú s tebou o čom baviť,niesi spoločenská,nevyžaruje z teba spokojnosť, tak oni to vidia..a dajú ti pokoj..neverím že mladá, zdravá, vitálna baba čo nemá problém si nájsť partnera sa takto opúšťa..

zuzka38
9. aug 2018

@nikki20 nasla by som si dobreho terapeuta alebo kouca..

alicam
9. aug 2018

Vitaj do klubu asociálov :D
Keď ťa to trápi, niečo s tým rob. Malá zmena zvykov, možno najprv len myslenia, neupínať sa na to že musíš mať pojítko s "reálnym" svetom (ani v podobe frajera, ani nikoho iného).. možno psychológ alebo niekto/niečo komu by si sa mohla vyrozprávať/vypísať?
Keď ťa to vnútorne netrápi a chceš byť spoločenská "len" preto že sa to tak robí, tak sa na to vykašli ako ja. 🙂

lulica
9. aug 2018

Svetvje plny obrovskych idiotov, aj vdaka nim sa ludia citia ako ty a ti ktori to ako tka zvladaju prichadzaju o znamosti s ludmi ktori su fajn s ludmi ako si ty pretoze sa uzatvaraju.. vies co ti vsetci mozu prestan sa uzatvarat a uzivaj si zivot chod kade chces rob co ta bavi skus tie svoje virtualne znamosti premenit na realne alebo co☺ neviem ci som to teda napisala spravne ale tak chapes co myslim 😛

nikki20
autor
9. aug 2018

@dominika6 Ja viem, ja sa za to hrozne hanbím, že takto rozmýšľam, a že som sa takto opustila a to ma este viac deprimuje. Ono to navonok ani tak nevyzera, mam v celku slusnu pracu, aj ked ziadne terno to nie, na plat sa tiez nestazujem, mam vzdelanie, ovladam jazyky... Len ten moj osobny zivot je strasny, kazda nevinna kritika sa ma strasne dotkne, ja viem, ze by som mala take veci ignorovat, ale nedokazem to...

zooeynka
9. aug 2018

@nikki20 aka kritika sa ta dotkne? Ked ti niekto povie co, napriklad?

6mia6
9. aug 2018

U mňa naopak, vekom strácam záujem o veľký počet ludi. Doma je náš dosť.
🤔 Radšej budem sama niekde v lese a mat pokoj.
Si proste introvert.
Ale myslím ze by ti úplne stačilo svoj virtuálny život premeniť na reálny alebo ten virtuálny nezapinat. Radšej sa na niekoho usmej len tak alebo prehod pár slov. Ja keď sa chcem rozprávať s dospelými ľuďmi, idem von na ulicu a niekoho už len stretnem. Len ja teda nemám problém sa rozprávať s kýmkoľvek o čomkoľvek.
Nesúvisí ta tvoja depka aj s tými rozchodmi?

kiwi3
9. aug 2018

@prevenar podla mna toto su take kecy od ludi, ktori so sebavedomim problem nemaju. ja tie vsetky veci nejak prirodzene robim, ale zeby mi to nejak zvysovalo sebavedomie?... nechce sa mi z toho vystupovat pred davmi, ani si ist asertivne pytat vyssi plat atd

@nikki20 cloveka tak lahko neprerobis, to je 30 rokov, hlavne tie detske roky a vychova su klucove. a otazka aj je, ze preco by sa menit mala? ludia su rozni. hlavne nech ta tesi to, co robis.
ja som sa kedysi chcela velmi kamosit s vela ludmi, aby ma mali vsetci radi, teraz uz na take veci kaslem. s vacsinou ludi si skratka ani nerozumiem, nech si kludne myslia, ze som cudna. ja si to iste mozem mysliet o nich a sme si kvit.
no a partnera si hladaj podobne ako kamosov, najlepsie ak je to najprv kamos alebo aspon znamy. ku kazdemu sa najde niekto vhodny, aj ked velkohube zeny to maju lahsie. to ale neznamena, ze su potom v tom partnerstve aj stastnejsie.

dominika6
9. aug 2018

@nikki20 to nízke sebavedomie súvisí s detstvom kedy si nemala oporu v rodičoch,nerozprávala si sa s nimi otvorene,neprejavovali k tebe city,záujem alebo lásku?
lebo žiť 30 rokov s myšlienkami ako ma nikto nemá rád a strániť sa aj rodiny nieje ok..
rodina je jediná istota ktorá ti ostane v dobrom aj v zlom..nie kamoši na online stránkach ani susedia ani frajeri..
ak je chyba tu,tak pracuj na tom

saslavka73
9. aug 2018

@alicam Tvoj príspevok mi hovorí z duše. Robiť niečo lebo sa to tak má? Nikdy.

kikina84
9. aug 2018

@nikki20 hlavne to moze byt aj depresia..alebo nejaka porucha.z vlastnej skusenosti hovorim..takze v prvom rade ak chces zacat plnohodnotny zivot, vyluc vyesetrenim depresiu a podobne..a ak sa nic z toho nepotvrdi,potom by som skusila dobreho psychologa..Toto su veci za ktore sa netreba hanbit..aj depresia je choroba ktora velmi ovplyvnuje zivot a ja osobne som bola velmi skepticka na tuto temu, mne to pomohlo a konecne som v poho..Su veci a ludia ktore v nas zanechaju rozne pocity a kazdy sa s tym inak vyrovnava,preto bude podla mna najistejsie ak sa spytas odbornika..za to nic nedas..

nikki20
autor
9. aug 2018

@dominika6
Neviem, casto premyslam, odkial sa toto vsetko vzalo, ale ked obzriem spät, nikdy som nebola nejake sebavedome dieta. Aj ked ono to mozno navonok tak nevyzeralo a ani teraz nevyzera.

Moja matka bola skor submisivny typ, co sa tyka vztahov s okolitym svetom, vzdy ma ucila, aby som bola ku kazdemu mila a dobra. Ja napriklad neviem otvorene kritizovat, nikomu nikdy nepoviem nic zle a o tom viac sa ma dotkne, ked ja nejaku kritiku dostanem. Potom sa to zhorsilo na strednej - ja som bola z rodiny zo skromnych pomerov a chodila som na prestiznu skolu s detmi lekarov, pravnikov, podnikatelov, ktore nosili drahe oblecenie, chodili na dovolenky a robili veci, ktore som si ja nemohla dovolit a zacala som sa citit menejcenne.

Ale nebolo to az take strasne, lebo som sa dobre ucila, vystudovala, lahko si nasla pracu, bolo obdobie, kedy som bola na seba hrda.

Ale neskor, asi od mojich 25 rokov to slo cele dolu vodou, lebo som mala problemy vo vztahoch, moji rovesnici sa vydavali/zenili a ja nie. Mnoho ludi mi to vyhadzovalo na oci, pytali sa a pod. a mne sa to zakazdym dotklo a zacala som si namyslat, ze som cudna az som sa dostala tam, kde som teraz.

@dominika6 Ja viem, ze rodina je vela. Rada by som mala vlastnu rodinu, len som sa k tomu este nedporacovala...

zahrajzlato
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nikki20
autor
9. aug 2018

@zooeynka Zaujimavy postreh, ak mam pravdu povedat, nikdy som az tak nerozmyslala, ci sa dostatocne zaujimam o druhych... Resp. zaujimam sa, ale neviem, ci to davam dostatocne najavo. Pouvazujem o tom, dakujem za komentar.

bobovalenka
9. aug 2018

@nikki20 Ahoj. Mám takisto 30 rokov. V poslednej dobe sa veľmi často zamýšľam nad tým, že som asi nikdy nemala takú aspoň 1 normálnu najlepšiu kamarátku, s ktorou by som si prešla všetkým, dobrým, i zlým. Je to tak, že ako dieťa som mala, v puberte ju vystriedala iná, na strednej v podstate prázdno a na výške zas iná a teraz, keď mamičkujem, zas iná... Niekedy mi to naozaj chýba, no potom si poviem, že nemôžem mať skrátka všetko a že predsa ešte stále kopa času, aby som si takú našla, veď bohvie, kam ma vietor zaveje, možo v nejakej budúcej práci, či niekde náhodne cez niekoho tretieho, uvidíme 🙂 Moja situácia je síce trochu iná, ako tá tvoja, mám manžela, ktorému môžem naozaj všetko povedať a máme spolu tri deťúrence, ale začiatky boli veru kadejaké... kľudne mi napíš správu, čokoľvek, chápem ťa, je super, že si podľa mňa aspoň uvedomuješ, čo by si chcela a spravila si prvý krok, možno už teraz si niekomu otvorila dvere do tvojho sveta 😉

zarijo
9. aug 2018

ja mám tiež nízke sebavedomie a nemám rád ľudí, dá sa to liečiť aj bez psychológov a medikamentov.

dharmasanata
9. aug 2018

@zarijo tak si si to sebavedomie prišiel zvyšovať s tou polonahou fotkou na ženskú stránku? 😀

jana_eyre
9. aug 2018

celu diskusiu necitam.. len tak rychlo pridam, ze posledne vety o tom, ze utocisko hladas doma, nemas rada davy a oslavy - to je normalna povaha introverta.. problem je, ze byt introvertom sa v spolocnosti nenosi, ludia ich pokladaju za divnych a tak sa potom aj samotni introverti vidia..

ja sama som introvert (hoci vekom sa trocha menim a dokazem rozpravat viac ako kedysi, viac si verim, ale stale som casto ina ako ostatni) a nemam ani nejako prehnane sebavedomia, ale uz to nie je take "zle" ako kedysi.. vsetko sa u mna zlepsilo tym, ze som si nasla vhodneho partnera.. takeho, co ma bral taku aka som (tiez je introvert) takeho, s ktorym mozem byt ticho a nepyta sa ma preco nic nevravim..

mam momentalne vela znamych vdaka detom, ale aj tomu, ze ja sama sa citim dobre.. sice nie som rada stredobod pozornosti, ale uz dokazem sa citit dobre aj v spolocnosti ludi (ale nie hocijakych)..

na sebavedomie je podla mna dolezite najst si dobreho partnera, ale nie len to - treba byt spokojna s tym, co zivot prinasa.. nevidiet vsetko len z tmavej stranky, ale najst aj to dobre.. verit hlavne sebe a casto si opakovat, ze ty vies o sebe pravdu..

kapustovafliacka99
9. aug 2018

ja som tiez uzavreta.nemam rada ludi,davy ludi,priestory kde ich je vela.ucta uz vysla z mody,vrazia do teba atd.polovica nevie ani povedat pardon,prosim,dakujem. dobre prehanam mozno nie az polovica. vadi mi hlupost ludi(myslim taka hlupost a obmedzenost vyslovene hlupych ludi) neprajnost.je to velmi caste a velka vacsina ludi nedopraje druhemu.je jedno kde zijes.akonahle sa mas lepsie,zacinaju klebety,sproste reci,samozrejme vacsinou za chrbtom lebo nemaju na to gule,aby ti to povedali do tvare.aj na SK je toto podla mna velmi typicke.a aj tie socialne siete,cista falos.,totiz z toho okruhu znamych a 500fb priatelov,ktorych vela ludi ma,sa o nich v skutocnosti zaujimaju mozno piati vratane rodiny.ludia dnes potrebuju notifikaciu aj na to,aby si spomenuli ze ten druhy ma narodeniny.pripadne manzelia o sebe nevedia,ze maju vyrocie svadby bez fb.vela ludi si vyznava lasku cez statusy,ale v skutocnosti sa nevedia rozpravat ako normalni ludia a polovica sa rozvadza.nechcem toto,takato falos.niekde som citala,ze cim menej od ludi ocakavas,tym je mensia sanca ze sa sklames.a tiez cim viac o tebe vedia(siroke spektrum info o tebe),tym je vyssia sanca ze ti ublizia alebo to zneuziju.obe tieto myslienky sa mi uz potvrdili.ak chces viac,poradit alebo len celkovo popisat o tomto,napis mi ip.ubezpecujem ta,ze nie si cudna. jednoducho nemas rada ludi,ani ja nie.niekto nema rad zvierata,su ludia co nemaju radi kvety,niekto neznasa jest zeleninu,niekto nema rad svoju pracu,niektori ludia nemaju radi sport,niektori ludia neznasaju cestovanie.,potrebuju vsetci tito ludia psychologa?nemyslim si,je to otazka preferencii.

kapustovafliacka99
9. aug 2018

@prevenar mne sa paci to co prevenar pise ohladom sebavedomia.aj mne to pomohlo,tie body.skutocne je to tak.

dharmasanata
9. aug 2018

@nikki20 v prvom rade sa rozíď s chlapom ktorého máš len ako spojenca (nebuď sebecká 🙂 )
V druhom rade vyser sa na tieto pocity čím viacej sa budeš ľutovať tým to viacej pôjde s tebou dole kopcom.
Rob niečo pre seba..chodievaj von nebuď doma zatvorená. Ja som chodievala každý deň niekam úplne sama a nejako som sa zmierila sama so sebou a s tým že nemám priateľov.. potom prišla zmena teraz nestíham byť sama ♡

saslavka73
9. aug 2018

Človek by mal prioritne najprv vydržať sám so sebou.

dharmasanata
9. aug 2018

@saslavka73 áno nie nadarmo sa vraví - ako ťa môže mať niekto rád ak nemáš rád seba samého...

saslavka73
9. aug 2018

Tým som chcela povedať, že na čo nasilu spoločnosť? Lebo sa to tak robí? Je to tak vhodné? Áno, pre iných. Ja sa sama so sebou nenudím. Tiež mi to príde, ako povinnosť. Musíš mať toto a toto, toľkoto priateľov. Ísť a dovolenku tam a tam, lebo inak nie si zaujímavý. Vyser sa na všeobecné klišé.

bmuller
9. aug 2018

Hlavne neber ako standard uspesneho zivota z kazdej strany sa valiace masirovanie tejto doby v podobe reklam o tom, ze jediny uzasny zivot musi byt o super zabave s kopou priatelov, vsetci su stihli, rozosmiati a dobre vyzerajuci... alebo same skvele upravene zeny s krasnou rodinkou a dokonalou domacnostou, ktorych utuzuje jedenie tofifee 😀
Hned prvy prispevok v tejto diskusii je celkom trefny @17juraj17
Kazdy sme nejaky a kazdy moze okoliu a blizkym nieco ponuknut, od svojich schopnosti, usmevu, dobreho slova... alebo najst prijemnu formu na rozvoj zaujmov - jazykovy kurz, turistika, nejaka forma dobrovolnickych aktivit, vencenie psov z utulku... i tak mozes stretnut ludi na podobnej vlne 😉

kaja73
9. aug 2018

@nikki20 mozno mas aspergerov syndrom..skus si precitat zensky priznaky http://zrzi.cz/2014/03/charakteristika-zen-s-as...