Nikto mi nepomáha

1. aug 2024

Musím sa niekomu vypísať,už nevládzem ďalej fizycky. Doma mi nikto nepomáha, manžel každým rokom ostal lenivsi a má všetko na háku. Deti pubertacka celé dni buď vonku alebo zavretá v izbe a nezáujem. Stredný syn tiež s kamošmi vonku. Skolkarka ona ešte potrebuje nonstop starostlivosť. Plus variť upratovať záhrada keď chcem pestovať niečo svoje zeleninu a ovocie, sliepky máme na vajcia, máme aj psa a mačky. Všetko ostáva na mne. Pred chvíľou som došla zo záhrady, zbierala som úrodu. Manžel s najmenšou pozerali rozprávku. Staršie deti vonku. Išla som sa osprchovať, potom riad umyť lebo plný drez. Zaujímavé nikto to nevidí že treba umyť riad alebo nikto nevidí na stole omrvinky. Takisto nikto nevidí že treba smeti vyhodiť, že treba porobiť to a tamto. Len ja mám také zázračné oči asi. Všetky deti sú odmalička vedené k upratovaniu, ale ja neviem ako došli starší do puberty úplne nezáujem. Idem okúpať najmenšiu potom ju dať spať, lebo ona chce len maminku. A takto si my žijeme a mňa môže aj šľak trafiť keď nikto nič neprilozi si ruku k dielu. Všetko len ja sama robím. Darmo im poviem nech spravia to a hento úplný nezáujem. S manželom sa potom len hádame. Ja som unavená vynervovana na pokraji svojich síl. A to nemám ešte ani 35 rokov. Už nevládzem.

martinmmartin
1. aug 2024

Keby boli vedene k upratovaniu tak upracu. Tvoje decka boli cele zivoty vedene k nenavideniu upratovaniu a ty o tom ani nevies. Stres ze nieje upratane bola ich najvacsia a najsilnejsia emocia aku videli od teba vacsinu dni v roku a teraz sa cudujes.

viestta
1. aug 2024

A co ti brani rozdelit ulohy? Ty umyjes riad, ty vynesies smeti, ty povysavas...Postavim sa do kuchyne a bude pri dreze stat, kym tie riady neumyje. Moze sa medzi tym 3x hodit o zem, moze si dudrat popod nos, ale kym nebudu riady umyte, tak z kuchyne neodide.
Co si dovolila, to mas. Mas byt raznejsia.

h2
1. aug 2024

A aj im niečo povieš? Či len mlčky čakáš, kto si všimne a keď nikto, urobíš ty? Veď im rozdeľ robotu. Ja chápem, že je o nervy byť ten šéf, ale horšie je byť domáci otrok.

lenkakravcova
1. aug 2024

Okrem toho čo robíš doma chodíš ešte aj na plný úväzok do práce?

autor
1. aug 2024

@viestta a
@h2 Ja im poviem čo majú robiť veď majú na úlohy celý deň. Lenže ja dôjdem o 16tej z práce a staršie deti už sú preč vonku, manzel s najmenšou pred telkou a vidím všade bordel. Nikto nič nespravil celý deň. Len špinavé riady pribúdali.

h2
1. aug 2024

A pocítia nejako dôsledky svojho ničnerobenia?

prasiatko30
1. aug 2024

- umyvat riad? - kup mycku. Vysavat - roboticky vysavac - niektore veci si treba ulahcit - na to su tie masiny a ako ich donutit pomahat - muzovi povedz, ze ak nezacnu vsetci prikladat ruku k dielu, tak zacnes platit pani aby prisla 1-2x za den na vypomoc a budes to platit z jeho platu

brrunetkaa
1. aug 2024

A deti dostávajú peniaze od vás alebo brigády? Lebo hneď prvé by som im zatrhla financie z vašej strany pokial nepohnu ani prstom a pana manžela si tiež treba upratať a nech sa podieľa na domácnosti….ked stále nebudú pomáhať zbaľ sa a odíď na pár týždňov preč nech sa zariadia alebo budú žiť v hnoji

martinmmartin
1. aug 2024

@prasiatko30 Tutok ta trosku opravim a odbocim od temy. Uz dvesto rokov sa pravidelne opakuje idea ze ako stroje ulahcia ludom pracu a ako to bude super jednoduchsie. A ako vidis chudoba je chudoba, ludia makaju furt za pasom jak fretky, zenske v domacnostiach furt zapriahnute non stop a to mame 200 rokov od vynalezu elektriny.....

viestta
1. aug 2024

Jaj, toto ja poznam z tej druhej strany. Nasi sa s nami neondeli. Neumyli sme riady cez den, umyvali sme ich o pol desiatej vecer, ked sme sa vratili domov. Rano o piatej nas otec zobudil, vyduril pekne krasne so smetnikom, ktory sme mali vyniest vcera. Naucili sme sa velmi rychlo. Naucili sme sa aj pradlo nosit do spinaveho, ked nam par tyzdnov nikto nepozbieral to co sa po izbach povalovalo a zrazu neboli ciste veci na oblecenie. Joj ako som ja vtedy nadavala a aka som teraz vdacna za to, ze nas naucili. A presne to iste robim aj ja. U mna je povolene dudrat, plakat, dokonca aj kricat ale mlady pan nakoniec aj tak spravi to co ma.

prasiatko30
1. aug 2024

@martinmmartin co to ma spolocne s myckou riadu v domacnosti?

martinmmartin
1. aug 2024

@prasiatko30 ze zene nepomoze ani nahodou mycka a vysavac si viac oddychnut. Je to iba prostriedok ako iej na uvolnene miesto nalozit nieco ine ale makat bude sudruzka furt

viestta
1. aug 2024

@martinmmartin nuz ale to, ze zeny makaju doma ako fretky je iba a len ich chyba. Ako si zariadia, tak maju. Ale potom nech neplacu, ked si to blbo zariadili

prasiatko30
1. aug 2024

@martinmmartin ty asi doma nemas mycku riadu a hnilich pubertakov, pripadne mas doma zienku co ti chodi za prdelou a funguje ako ziva mycka

katica06
1. aug 2024

@h2 moja reč, keby bol u nás bordel ako v tanku tak určite by sa deti netúlali pôvodnou v momente mením aj heslo na wifine.
Pokým som došla domov moja 16r navarila krémovú polievku a upiekla cukety, malá naložila vyložila myčku, pozbierali uhorky natlačili do pohárov. Teraz strašia je s priateľom a mladšia pozerá seriál.
Proste niečo za niečo

h2
1. aug 2024

@prasiatko30 Myčka ti je na nič, ak lenivé decká a muž majú na háku ju naložiť, zapnúť a potom vyložiť.

prasiatko30
1. aug 2024

@h2 myslim si, ze je omnoho lahsie naucit ich naladovat mycku a mat to za 5 min hotove ako vyzadovat aby umyvali po kazdom jedle - sorry, ale myslim si ze aj hnily pubertak dokaze rozoznat taky maly detail, ktory musi byt samozrejme odobreny doslednym sledovanim zo strany rodicov (a pripadne negstivne odmeny). Dalsia vec je, ze jej ako matke je tiez lahsie naladovat to vsetko do mycky -dajme tomu ti to zaberie 5-10min - ako sa tam babrat s riadmi pol hodinu. Ale kazdy si je vo vlastnej domacnosti takou sluzkou/otrokom akym chce byt

sense
1. aug 2024

Zajtra ideš do roboty? Ak áno, tak nechaj riady tak oni sú všetcia doma tak maju čas umývať. U nás má dcéra povinnosti ak nie sú spravené, nie je vreckové a rovnako nie je internet. A takisto u nás doma neexistuje že chlap je doma celý deň a ja keď prídem domov ma čaká druhá sichta. U vás si zvykli že keď nespravia , spravíš ty ..

viestta
1. aug 2024

@h2 vies si predstavit dvojdnovu horu riadu v dreze, ktore nie a nie naskakat do umyvacky? U nasich aj take bolo. Dodnes sa cudujem, ze mama na toto mala nervy, ale mala, nechala, naspravila. Ona nie je leniva, je dosledna. Jej hlasky "ten tanierik nema nozicky, do kuchyne nedoskacka" pocujeme aj dnes, ked sa pozabudneme...

glorikarebeka
1. aug 2024

Veru by som ani jesť nedala.....ja som v tomto sviňa
Nepomáhaju?nemajú!
U nás si baby striedajú vysávanie a izby sú len a len ich záležitosť ja tam akurát okná umyjem a prezlečiem periny...ak nemajú upratané,beriem mobil, nejdú von
Zvykli si
Staršia 13r. už aj do sušicky dá, ak chce mať suché obľúbené rifle

svetlonos
1. aug 2024

Ako pubertacky a teda už od mala sme mali svoje povinnosti. Puberta fakt mamu nezaujímala ale ze vôbec. Pomáhali sme s riadom, praním, zehlenim, varením atd. V 14tich sme každý týždeň so segrou upratovali celý byt, idealne keď nikto nebol doma ale v praci.
No raz by som povedala že sedem na to, taky cirkus si ešte nevidela a to bola mama tiez tak v tvojom veku, no boli sme 2 baby krátko po sebe. Na záhrade robila len vo volne akebo vykendy, nenavidela som záhradu.
Zaberak je mala dcérka a zvery. Keby máš veľké deti, zavelil a fičím. Keby boli vedené k povinnostiam tak na to neveru.
Maťa v sobotu vysavas byt a zehlis, Fero ty zmyjes podlahy a utries prach, pri riede jeden umývadlo druhy utiera. Telefóny a prístup k netu asi majú, ci? Neurobia vypnem net, nedobyjem kredit, zruším paušál a môžu si dobíjať. Ak majú niečo od teba co nemusia, zrus aj to.
Mačky sú vám na kieho ďasa keď nevieš kam prv skočiť a chcel ich kto?
Dopestovať? To je super ale za takúto daň? Sorry nasad v kauflande a lidli.
A muz ti inak je na čo? S nim sa pobav tiez a zrus mu ziez nejaké veci. A na riad kúp umycacku- zaslúžiš si!

svetlonos
1. aug 2024

A odmakali by si to keď prídu z vonku! Ale keď chlap hniloch, to smola.

ivik4
1. aug 2024

Kks , by mali odo mna peklo na zemi keby na vsetko srali 😤. Aj detiska, aj stary

cimage
1. aug 2024

Dostanu ulohy kto co urobi a kym neurobia, ziadny kamarati. Doma budu pokial nespravia. Kludne aj cele prazdniny. Pubertaci by uz aj navarit mohli nieco jednoduche.
Ja si pamatam ked bola mama v kupeloch, ja som mala 16r, este som aj uhorky zavarala. Otec doniesol zo zahrady a ja som zavarala. Urobila som a mohla som ist na kupalisko a s kamosmi von.

katica06
1. aug 2024

@svetlonos pre mňa je záhrada, pestovanie relax, ale zas nemám deti a muža lenivých jak voš

monicazbb
1. aug 2024

Pomaha odpojenie z wifi a Boh ochraňuj ak ho zapnu... Hneď ta najdu 😀, nezapni kym nebude upratane a všetko čo potrebuješ, najlepšie ak aj telku mate na net,- občas to zafungovalo, ale ano mam syna , pomože , poupratuje, len niekedy to trva a treba non stop pripominať.

marca12
1. aug 2024

Zakaz ist von,pokial nebudu ulohy spravene.

viera321
1. aug 2024

Asi všetko podstatné už bolo napísané. V prvom rade sa ale musíš porozprávať s manželom. Len vy dvaja. Ale nie hádať. Jednoducho povedz, že s ním potrebuješ prebrať ako ďalej s tým, čo s domácnosťou a pomocou detí, ale aj jeho pomocou. Ale v kľude. Keď deti vidia príklad otca, načo by sa snažili? Musí im aj on rozkázať, čo treba urobiť a bez toho sa jednoducho nepohnú z domu. O tej umývačke a vysávači to nie je, tu ide o výchovu detí a nie uľahčenie si práce, aj keď samozrejme, je to pomoc, ale nie téma do tejto diskusie. Je to o tom, že deti, keďže sa o nich staráš, platíš všetky poplatky, výdavky v škole, oblečenie, strava, atď, atď. jednoducho musia si svoje odmakať. Inak z nich vyrastú lenivé "potvory", ktoré budeš mať na starosti ktovie dokedy. Po porade s manželom ich potom posaď k stolu a vysvetli im, ako to bude ďalej s pomocou v domácnosti. Jednoducho nastav pravidlá a hotovo. Každý sa musí pričiniť, tak funguje rodina. Neexistuje, že sa vyparia a ty drieš. Každému prípadne ráno napíš na chladničku, čo musí urobiť, ak to nebude spravené, tak vymyslíš nejaký trest - či už vreckové, domáce "väzenie", mobil a podobne. A zasa naopak, keď niečo urobia navyše, zasa odmena. Ale to už ty musíš vedieť, čo by na nich platilo. Nezoder sa, stanov pravidlá a keď aj manžel bude prípadne proti alebo to odignoruje, resp. sa nezapojí, tak ho aspoň požiadaj, nech dozrie, aby deti porobili to, čo im je určené. Ťažko nám je totiž radiť, keď nepoznáme detaily, tie vieš však ty. Prajem ti veľa zdaru.

jana_eyre_2
1. aug 2024

Ja som dnes roztrhla papier na tri časti, napísala meno a pod každé som dala zoznam úloh pre kazde dieťa.. povedala som že budú zbierať body za každý takýto papier splnených úloh budú mať bod.. keď ich nazbierajú 10, majú čas navyše na mobile.. všetko splnili a dokonca aj celkom dobre.. asi nemám až takych pubertakov ako ty, (majú len 12,11 a 8r) ale tiež sa im nechce.. tak takto sa im zrazu chcelo..

30katrusa40
1. aug 2024

Však keď ideš von na záhradu povedz manželovi nech umyje riad staršiu pošli nech dá na poriadok psa a mačku. Syn nech ide pomôcť poliať vyniesť smeti. Nespraví zajtra nepôjde nikam s kamarátmi a ani mobil nebude. Psa chcel kto ? Ak deti nech sa starajú inak ide na darovanie. Manžel riad neumyje fajn. Zajtra envarum nemám umytý riad. A budem sa s ním hádať. Inak keď dieťa na záhradu čo nezoberieš aj najmladšiu von nech behá po záhrade. A manžel môže zatiaľ spraviť riad. U nás je toho dosť na mne ale ja do práce nechodím ale manz aj tak riad umyje. Poprace keď treba. Keď ide. S malým von alebo idem nakúpiť prídem a je upratané. Nie úplne super ale snažia sa . Nikdy ich kritizujem .