Už dlho moju rodinu trápi jedna vec a to , že brat môjho otca, ktorý zostal bývať po smrti starých rodičov v ich spoločnom dome ničí a zapratáva dom.Nevieme si s ním dať rady , voči všetkému sa stavia ignorantsky, ignoruje naše napomenutia, že by mohol to a to vyriadiť, vyhodiť, poupratovať niektoré časti domu. Otec veľmi nechce predať dom , ale obávam sa , že to budeme musieť nakoniec spraviť, pretože on si neváži nič, ani dom a ani to že sme voči nemu zhovievavý. Stretli ste sa niekto s takouto neprispôsobivou osobou ? Sme už zúfalí 😢
@janinah majitelmi sú moj otec a jeho brat ten neprisposobivy
@lucaluca78 ak je spolumajiteľom, tak navrhnúť mu odkúpenie jeho podielu a nech ide preč. Ak nesúhlasí, tak predať nehnuteľnosť. Ak nebude súhlasiť ani s tým, tak riešiť súdnou cestou. Ak nepomáha dohovor, že dotyčný to v hlave nemá celkom okej, tak iná cesta zrejme nie je.
@janinah on si len žije svoj staromládenecky život, chodí do práce a všetko má u prdele a my sa môžme aj potrhať, ja ho mám síce rada , ale toto sa nedá už znášať a okrem toho dom takýmto štýlom časom spadne , bude absolútne zničený a nepoužitelný. Je mi z toho hrozne, ako sa niektorí ludia snažia a tí druhí len devastujú bez nejakých výčitiek svedomia.
Ďakujem Vám za rýchle odpovede ani neviete ako ste ma potešili , som z toho smutná , trva to už hrozne dlho a sme z toho psychicky vyčerpaní. Ujko má všetko na háku .
@nikolka1986 to, že je starý mládenec nie je dôvodom k tomu, aby znehodnocoval nehnuteľnosť.
@nikolka1986 no ono je to aj o peniazoch ,moji rodicia tam dosť investovali , iba oni tam robia,, tak preto sa hneváme alebo tebe by to bolo snád jedno , keby do niečoho vrazíš svoje tazko zarobené peniaze a niekto druhý ti ten majetok ničí? Ano starý mladenec ale preboha celý dom zahádzaný odpadkami , je podla teba v poriadku ?
@nikolka1986 nie ,nie je to tak , vsak keby sme dom chceli predať tak to dávno urobíme a nepísala by som o radu tu
@lucaluca78 chorobne zhromazdovanie veci je diagnoza https://fobie-strach.blogspot.com/2013/12/dispo...
@devin123 áno ja si myslím , že má aj diagnozu
@nikolka1986 tak autorka otázky napísala "ničenie domu". Z toho mi vychádza znehodnotenie. Áno, súhlasím s tým, neinvestovať do niečoho, čo nie je výlučne moje. Na druhej strane, ak je to pre jej otca trvalé bydlisko, tak je logické, že si to chce zveladiť.
@lucaluca78 žiaľ, iné riešenie ako ponúknuť mu, aby odkúpil otcov podiel alebo otec jeho nie je. A ak nemá záujem, tak jedine riešiť predaj súdnou cestou. Ak by aj bolo zrejmé, že dotyčný má poruchu, nič to na fakte a možnostiach nemení.
@nikolka1986 áno súhlasim , asi to budeme musieť urobiť , takto to dalej nejde ,lebo zahádze uplne celý dom, ja som chcela hlavne vedieť , ci majú aj iní ludia takého problemy s rodinnými príslusnikmi , prípadne ako to riešili. on je hrozne tvrdohlavy, neprisposobivý , robi si čo chce.
@ivkazba áno znehodnocuje ten dom, býva tam síce po smrti starých rodicov sam, ale mi tam občas prídeme, a len sa za hlavu chytáme. Budeme to musieť teda predať už to inak nevidím.
Treba sa s ním dohodnúť , ako ďalej . Buď mu navrhnite odkúpenie jeho podielu , alebo mu nechajte určitý priestor na bývanie a zvyšok si uzamknite pre seba a vysvetlite mu , že spoločný majetok- dvor musí byť uprataný a v tom mu pomôžete , alebo on nech vyplatí brata a bude mať pokoj .
@lucaluca78 no s takými ľuďmi sa dohodnúť je veľmi ťažko, myslím, že s predajom súhlasiť nebude a ak nemá peniaze na odkúpenie, tak sa nijako nedohodnete. My sme mali v rodine podobný prípad, ujo zostal žiť v rodičovskom dome a začal veľmi piť. Dom zanedbany, neporiadok všade. Ešte aj psa si kúpil, vodil si tam pochybných kamošov. Peniaze nemal, bol na invalidke. Dohoda nemožná, no bolo nám ho aj ľúto, lebo bol veľmi dobrý predtým, než začal piť. Na súd sme ho dať nechceli. Nakoniec zomrel a tým sa to vlastne vyriešilo.
@lucaluca78 ja pôsobím roky vo finančnom sektore a realitách, žiaľ, toto je pomerne častý problém po dedení. Nemyslím priamo znehodnocovanie nehnuteľnosti jedným s vlastníkov. Ale nemožnosť dohody medzi dedičmi. A žiaľ, nie je neobvyklé, že to nakoniec skončí na súde, čo je škoda, pretože to zbytočne celý proces predraží a teda dohodnúť sa nakoniec bez súdu je lacnejšie ako jednoduchšie a rýchlejšie.
@janickacrazy ach bože aké smutné , mne to trhá srdce , ja viem pochopiť aj jeho , ale on nechce pochopiť druhých ☹
@lucaluca78 myslim, ze to dopadne ako pise @janickacrazy. Vyskusat mozete vsetky dostupne riesenia, ale pochybujem ze tvoj otec bude vlastneho brata vlacit po sudoch.
Asi sa budete musiet od nehnutelnosti odstrihnut, viac neinvestovat a nechat to na ujovi. Mozno sa spamata, mozno mu padne dom na hlavu. Ak nema inych zijucich potomkov, dom raz aj tak zdedite vy. Nie teraz, bude to neskor, ale raz aj tak bude vas...
No uz vidim tu cifru na odkup domu z jeho strany 😅😅 pri dnesnom trhu nehnutelnosti to bude aj 100-150k a on junak ponukne tak 50, lebo bude brat do uvahy stare ceny z dedenia
Pripravte sa na najhorsie
@devin123 ďakujem za článok, úplne ako o ňom
no ono aj je to na nejaku diagnozu tak jedine odbornika k nemu, lebo takto ho asi nepresvedcite aby nenicil majetok a tiez si nemyslim ze by pristupil na odkup z jeho podielu.
@lucaluca78 Ahoj. Prežívaš trápenie, smútok, že nedokážeš pomôcť svojim rodičom. Tvoji rodičia ( otec) investovali do domu, teda do rekonštrukcie domu, do nového zariadenia? Investovali, pretože to považujú za svoje. Tvoj ujo má rovnaký podiel na majetku (?) ale neinvestuje do nového, ale zbiera staré pokazené veci, ktoré mu pripomínajú jeho mladosť. Nemá svoje deti, má Teba ako neter ( ďalších Tvojich súrodencov).
V čase, keď ešte túžil mať svoju rodinu, investoval svoj čas do vás. To píšeš v tom, že ho chápeš, ale on nechápe vás. Keď sa zmieril s tým, že jeho emocionálne hodnoty už nemá kto prevziať, vložil ich do materiálu, ktorý mu niečo hovorí. Teda zbieranie, hromadenie pre neho dôležitých vecí, ktorým rozumie ( u vás ) asi len on. On má v nich svoj majetok. Ničenie teda znamená ničenie priestorov, do ktorých Tvoji rodičia investovali? Ktoré chceli využiť a zveľadiť úplne inak, ako to robí on.
Keď sa mu snažíte dohovoriť, aby to povyhadzoval, dostávate sa do konfliktu s tým, čo on považuje za svoje ,,bohatstvo". Tie veci ku nemu hovoria jeho rečou, tou, ktorú poznal v detstve, v mladosti. V novej generácii sa nevidí.
Tvoj otec ho nevyhodí, nedovolí mi to jeho etika. A Tebe nedovolí prizerať sa, ako sa navzájom trápia.
Riešenie z písania tejto eseje nemám napísané. V predaji ani odkúpení riešenie nevidím. Nemôžete predať bez jeho súhlasu a on nebude mať na vyplatenie vám.
Viem si predstaviť, čo by účinkovalo, ale to by bolo na dlho.
@katkamatka7 dakujem ti za plnohodnotnú odpoved, aj takéto zamyslenie sa je pre mna prínosom, pretože samozrejme nielen peniaze a majetok sú na tomto svete ..., skor ma to všetko trápi z dôvodu vzťahového , že on nepripustí , že by niekto iný mohol mať pravdu , neviem či mu to jeho intelekt nedovoli, možné to je .... ťazko povedať nie som psycholog. a áno určite investoval aj svoj čas do mna ,tkže aj pre to mi to nie je lahostajné , mám k nemu citovú väzbu, nie som chladná a vypočítava ako mnoho ludí v tomto svete. Ale kazdy máme svoje limity a hranice...
@katkamatka7 áno presne takto nejako to vo svojom vnutri cítim , pretože keby mi na nom nezáležalo , tak asi vieš čo by nasledovalo.... dakujem ešte raz , si super...a aj ostatné baby samozrejme.
@lucaluca78 Prvý krok ( z tisíc) je nájsť si vhodný čas pre neho. Keď vás nebude nik rušiť. Nachystať mu obľúbený koláč, nápoj, jedlo. Opýtať sa ho, jednoduchou otázkou, čo by si mi chcel povedať? Na čo si rád spomínaš? Čo o Tebe neviem? Prečo je pre Teba dôležitý tento stôl, gauč, koberec, toto rádio, predmety, ktoré tam má. Čo si prežíval, keď si mal 15, 20, 30 rokov? Nechať ho otvoriť sa. Nekritizovať ho, nesúdiť.
Môže spomenúť ľudí, veci, zvieratá, susedov, staré lásky, výlety, zážitky. Čím menej budeš zasahovať do jeho reči, tým viac jeho tajomstiev odkryje. Môže sa začať smiať, tešiť, aj vyliať slzy.
Ak sa toto podarí, je to dôležitý krok ku tomu, že tie veci dokáže opustiť, pretože ich premení na dôveru. Dôveru, že Ti na ňom záleží, nie na veciach.
Pokračovanie závisí na spolupráci ostatných členov rodiny.
S trpezlivosťou sa to dá, ale je to na dlho.
Kto sú majitelia domu?