Žienky povedzme mi že nie som jediná manželka a matka, ktorá proste nezvláda všetko na jednotku 🤦♀️😏 začína mi to už prerastať cez hlavu, som 5mesiacov po pôrode a stále sa cítim brutálne unevená. Dieťa už síce konečne spí trošku lepšie, no aj tak spím s prestávkami tak 6h dokopy, do toho staršie dieťa s ktorým treba do školy zo školy. Občas ide muž keď príde skôr z práce, no väčšinou je to na mne. Do toho kolebeh upratovania a verenia, okolo piatej poobede už doslova padám na hubu. Začínam si už niekedy domýšlať či nie som chorá alebo čo 🙈 keď sa stále cítim taká vyšťavená bez energie a nálady 🙄 užívam také tie dostupné vitamíny magnezko, C, D, B-Komplex, no efekt to nemá asi žiadny 🙈. Keď vidím okolo seba tie vysmiate mamičky, tak sa mi chce plakať, prečo som ja tak stále zničená . Rodinu tu v blízkosti nemám žiadnu, takže pomôcť nemá kto 😒 snažím sa myslieť pozitívne, ale nejak ma proste tá únava vždy dá dolu opäť 😐 tie čo ste tiež na všetko samé, čo vám pomáha aby ste mali viac energie a dobrú náladu?
Nie si jediná mať 2 deti poriadne nespat a mať jedného školáka je zahul.u mňa bol a je spánok alfa omega nálady a toho ako sa cítim.Skus večer zaľahnúť skor
Skús si zjednodušiť život čo to najviac dá
- variť na viac dni a keď neni čas tak raz za čas aj donaska
- spraviť si zoznam varenia na jeden týždeň a podľa toho zoznam na nákup
- roboticky vysávač, sušička, umývačka a iné výdobytky ktoré sú nevyhnutnosť
- vytriediť všetko v dome, vyhodiť co najviac sa dá, menej veci sa rovná menej neporiadku a menej chaosu
-ak vám to situácia dovoľuje tak kľudne aj upratovačku alebo opatrovateľku
- najmä mysliet v prvom rade na seba, pokial ty sa budeš zanedbávať tak to skôr či neskôr pocítia všetci, z prázdneho pohára nenalejes
A prečo chces zvládať všetko na jednotku? Lebo ja napríklad nechcem. Mám svoje limity, aj obmedzený čas a potrebujem aj čas pre seba
Užívaš vitamíny, ale čo napríklad také železo? Skús. Ak si unavená z anémie, toto ti môže pomôcť. Ak by to nebolo tým, tak zdôveriť sa manželovi a poprosiť o pomoc. Keď žena všetko zvláda sama, mnohí chlapi ani netušia, že má nejaký problém.
Ahoj, nemas náhodou problém so štítnou žľazou? Počas tehotenstva mi zistili miernu nerovnováhu, dali lieky a bolo ok. Ale po pôrode 5-6 mesiac som bola neskutočne unavená, náladová, no katastrofa.. pri kontrole so štítnou mi zistili, že sa mi to rapídne zhoršilo a preto som mala takéto stavy. Vraj sa to stáva, lebo telo ženy prešlo tehotenstvom, pôrodom a tie hormóny sa musia ustáliť, štítna prestáva správne fungovať.. Dostala som silnejšie lieky a po pár dňoch som sa cítila oveľa lepšie
5m pp porode este nie je vela. Ale tych 6h spanku je fajn . Frcala som aj na 4h minule leto este . To uz malo dieta c2 2.5r. Aj s usmevom lebo Ja som taky clovek . Nemam rada zlu naladu. Tak si ju drzim od tela. Bola zima to je take depresivne obdobie. No uz bude pekne jar budes vonku na slnku nasavat energiu. Bud ta nieco naozaj trapi. Alebo si len unavena z deficitu spanku. Kazdy mà ten limit inde pre mna 3.5h spanku je masaker, ale je tu aj kava a ide sa veselo dalej. 5m babo je este uplne jednoduche aj pri narocnejsom .. spi cez den ked spi aj drobec hoci len na pol hodku hodku. Mozno si este len zvykas ze mas deti dve. Ale nic si z toho nerob nie si jedina . Je kopec vycerpanych matiek nie si jedina co nevladze. Nebud na seba tak prisna. Snaz sa viac uzivat si kazdy den. Uber z narokou na seba. Tes sa z malickosti. Nemusi byt vsetko na jednotku. Hlavne aby si ty bola spokojna.
Trošku zvoľni čo sa týka upratovania a varenia, tak ako ti už radili vyššie, navar na viac dní, čo sa týka upratovania super je robotický vysávač. A nabehla by som za všeobecným lekárom a poprosila ho o odber krvi, či máš dosť železa, takisto odber na TSH (fungovanie štítnej žľazy) a vie ti odobrať aj krv na vitamíny a minerály. Ak budeš mať toto všetko v poriadku, tak ozaj len zvoľniť z tempa, uľahčovať si čo sa dá a spať kedy sa dá (aj cez deň s bábätkom). Držím palce 🍀
Nie si jediná, neboj 😊 Keď som mala staršie dcéry malé, tiež som šla od rána do večera nonstop a mala som pocity ako Ty. Niektoré dni som mala pocit, že proste len som to odžila nejako, splnila si povinnosti a celý deň som myslela len na večer, na ticho a spánok. Výdrž este pár mesiacov, ak sa dá, nech Ti manžel pomôže aspoň niekedy, nájdi si aspoň raz za týždeň čas pre seba a nerob nič, len si oddýchni. Mne pomohlo cvičenie, aj relaxačné, a keď deti už rozumeli, čo od nich chcem a nechcem, potom to už bolo ľahšie. Ale myslí na to, že aj toto tazsie obdobie prejde 🍀♥️
A ešte doplním, zvládaš to!
Chápem ťa ale že úplne....mám doma dosť aktívnu predškolacku potom malého 3 ročného synčeka ktorý je ale doma lebo do škôlky ho ešte nezobrali nemali miesto a práve ročného ďalšieho synčeka....takže fakt je to ťažké . Malého ešte kojim chcela som ho odstaviť ale nechce fľašu áni za svet. Neviem čo robiť takže v noci plač lebo chce cicu takže mu ju dám. Ráno musím deti obliecť nakŕmiť obuť a hodiť do auta všetky tri odviesť dcérku do škôlky a naspäť domov s dvoma a začať variť upratovať atď atď...fakt je to ťažké malý ešte nechodí takže stále po rukách je to únavné a niekedy mám pocit že to nedám...ale vždy príde nejaký deň kedy je všetko také super že som vďačná za to všetko čo mám....a určite príde deň keď deti budú väčšie a bude všetko ako má byť. Aj ja malo spím a nemám šancu cez deň si pospať keďže sa striedajú na spánok takže stále je jeden zo synčekov hore. Chodím späť o 10 tej večer s vstávame i pol 6 ráno lebo deti nespia dlho sú to ranné vtacata ale v noci ešte 2 krát dojcim a dosť dlho lebo keď som unavená nechce sa mi spustiť mlieko ale tak snáď to už dáme....určite to dáme a bude lepšie 🤣
No n pr mesiacov znizit nroky a njst pomoc, nic ine tu nepomoze,
Opisujes môj prípad, keď deti boli malé. Vtedy som aj veľmi schudla, to tiež odoberie energiu. Skús si ľahnúť, keď bábätko spinka, ja som práve vtedy chcela toho stihnúť najviac. Až neskôr som si uvedomila, že "oddýchnutá" zvládnem veci rýchlejšie, tak som si poobede ľahla aj s dieťaťom. Veeeelmi mi pomohlo, keď som nemusela ráno nosiť dieťa do školy. Nemôže ho odniesť manžel?
Raz som čítala, že mamičky domácnosť -nedomácnosť, treba si pospať s dieťaťom aj cez deň, ja to odvtedy praktizujem a môj muž to chápe, lebo dieťa nám veľmi zle a málo spáva, od jeho 9 mesiacov ponocujeme skoro každú noc, niekedy to je aj do 5 rána a keďže muž pracuje, ja ponocujem s malým, takže s ním cez deň spím a keď si konečne dobijem baterky tým spánkom, tak som schopná sa postarať aj o domácnosť, aj navariť a spravím to oveľa rýchlejšie, ako keď som unavená 😉
no ja nie som na vsetko sama, asi preto som v zasade vacsinou usmiata 🤷♀️ tiez vecer padam na hubu, lebo mame duracella ALE manzel prebera starostlivost o 18:00, varim rychlo a efektivne, prevadzkovy neporiadok ignorujem a upratujem 1x do dna, ked dieta zaspi - kazdopadne ten ne/spanok ma strasne ovplyvnoval, bola som nervozna a podrazdena, teraz uz som to vytlacila z pamate konecne
kazdopadne si myslim, ze to je normalne, ze kazda z nas ma toho obcas dost, len teda ja zapriahnem muza a raz za cas vie prist svokra (vtedy napr. pracujem)