Nezodpovedný partner

sanylie
30. aug 2015

ahojte zienky kedze sa ani velmi nemam komu zverit pisem sem a ziadam aj tak troska zaroven o radu s priatelom sme spolu 2 roky rozumieme si skvele citime sa spolu dobre stale si mame co povedat proste je to moja ako keby spriaznena dusa.na 30 ja25 ked sme sa spoznali bola som rada ze nieje ako muzi ktorych som mala dovtedy chce deti vie co ocakava od buducnosti co som s ex frajermi nezazila...ma ale jednu chybu na ktoru sa velmi hnevam ☹ a to su financie... nevie sporit nevie si nic odopriet a casto sa dostava do dlhov ktore v poslednem dobe dost casto splacam ja. a na konci mesiaca je bez penazi.. casto sa mu stane ze dostane pokutu aj to som mu sem tam zaplatila..neviem co mam ocakavat od buducnosti ked nezmeni svoj pristup k peniazom ja som uplne ina v zalezitostiach financii sporim do buducna viem si odopriet a som zodpovedna.. priatel ma dcerku s prveho manzelstva o ktoru sa stara a stretava sa s nou v com ho len podporujem ...mali ste niektora takehoto partnera ak ano pomohol otvoreny rozhovor? som z toho velmi nestastna chcem aby zmenil pristup k peniazom aby jazdil autom zodpovedne a nedostaval pokuty... lubim ho a bolo by mi velmi smutno keby som ho stratila pretoze si naozaj ako ludia rozumieme chce deti a vie co chce od zivota ako ja no ale co ak sa raz tak zadlzime ze budu este vascie problemy ako doteraz? poradte prosim som nestastna ☹

sense
30. aug 2015

v prvom rade neplatit jeho dlhy...ale uprimne ja by som s takym clovekom nemohla zit...resp planovat buducnost...nie som moc setrna ale urcita rezerva byt musi a uz vobec nie take ze zit na dlh...

sissy27
30. aug 2015

@sanylie nie že kontrolka... ale všetky sirény a majáky by mi hučali v hlave v tvojom prípade... či sa to niekomu páči alebo nie, financie sú veľmi dôležitou súčasťou života... hlavne nebuď sprostá a neplať teraz jeho pokuty, dlžoby, neťahaj ho z problémov... on nebude mať dôvod niečo na svojom správaní meniť keď vie, že ty to vyriešiš... prečo by si mal robiť starosti z toho, že mu chýbajú financie, keď má ešte tvoju peňaženku?
prečo stroskotal jeho predchádzajúci vzťah? nie náhodou presne kvôli takýmto problémom? a nepoučil sa, nezmenil prístup ani kvôli vlastnému dieťaťu? tak prečo by to robil kvôli tebe? inak výživné platí poctivo?
a čo môžeš očakávať do budúcnosti? no hlavne to, že si z teba spraví dojnú kravu...
či pomôže otvorený rozhovor? uvidíš, aspoň budeš vedieť, na čom si... ale tipujem, že ti nasľubuje hory doly, povie presne to, čo chceš počuť a o mesiac bude z teba ťahať peniaze...
a ak predsa len sa rozhodneš s ním zosobášiť, tak si drž svoj účet oddelene a rozdeľte si aj bsm... ak s tým nebude súhlasiť, tak je to jasný signál..

jeennyv
30. aug 2015

@sanylie v prvom rade nesplacaj jeho dlhy a nech ho akokolvek milujes nevysekavaj ho z problemov, lebo ked ho tak naucis, tak budes mat, nikdy sa uz svojpomocne nevyhrabe zo svojich problemov...po dalsie, ze planuje s tebou deti a buducnost je sice pekne, ale ako chce tymto sposobom zivota pokryt naklady na teba a deti, ked si narobi dlhy a zrazu penazi niet....vyjasnite si tieto veci a ak ma volu, tak ho nauc hospodarit, spiste na papier naklady, nejake vreckove atd...najlepsie je to vyskusat takto prakticky...ak to nepojde, inak to nebude ani ked budete mat rodinu...aj ked peniaze nie su vsetko, ale dnes si bez nich jednoducho ani neskrtnes a z lasky sa nenajes...

peneloppe
30. aug 2015

@sanylie
Uz spolu byvate? Ked ano tak prevezmi financie ty a bude pokoj. Sadnite si, vypocitajte si ake mate naklady na domacnost, ucty, ake mate kazdy z vas naklady na cestu do prace, stravu, a naplanujte si rozpocet.
Zober to do svojich ruk a jemu vydel kolko potrebuje na nevyhnutne veci + nieco navyse s cim moze hospodarit a nech sa uci. Ked sa to nenauci teraz tak uz nikdy a hlavne aby si to aj sam priznal ze nevie hospodarit a nevie narabat s peniazmi lebo inak ta caka jedna katastrofa za druhou v buducnosti.

mondolina
30. aug 2015

@sanylie
a to si sa s nim akoze o tom este otvorene nerozpravala? to s usmevom zanho zatiahnes a tesis sa ze ho mas?
ci ako?

mamutka
30. aug 2015

@sanylie chce deti? a uz si sa ho spytala, z coho by ich akoze uzivil, ked nevie ani sam pre seba dost zarobit, ked na konci mesiaca nie ze nema nic, ona ma este aj dlh??? Budes na materskej pol roka, potom pojdes robit, aby ste mali z coho zit, pripadne splacat dlhy a dieta bude vychovavat tvoja mama? Ja by som s takym nebola. My sme s muzom museli kazdy cent poctivo vydriet, nikto nam nedal nic, ale snazime sa makat, hospodarit, odkladat ... jednoducho nepochopym takych ludi ako ten tvoj.
Byvanie uz poriesil, ked je taky uvedomely, ze chce deti? Ked budete mat hypoteku, tak ti neodpustia splatky pre jeho blbost 😖

aliza
30. aug 2015

@sanylie co dalej? no utekat a ani sa neobzerat 😒 . Toto je vazny dovod na rozchod a neexistuje sposob, ako to/muza zmenit. Zly postoj chlapa k peniazom je cesta do pekla, vazne! utekaj dievca, utekaj...ste 'len' dva roky spolu, nemate deti, nemas o com....a hlavne nemas na co cakat, on sa nezmeni a aj ked ti bude slubovat hory doly...nedaj sa oblbnut. A ty hlavne do buducna nerob rovnaku chybu, ze platis za niekoho nezodpovednost a povrchnost. Tie peniaze si si mohla usetrit, ako zena, neskor matka, ich urcite 100x lepsie vyuzijes, ako takto do ciernej diery...sa ti cudujem, ze si jeho blbost takto financovala. Nenechaj po sebe sliapat, inak budes mat problemy v kazdom vztahu. Pomoct treba, to ano, ale toto nie je pomoc, toto je zneuzivanie tvojej dobroty.

ivanaa80
30. aug 2015

NIKDY sa nezmení, nikdy ho nenaučíš zodpovednosti, pretože to doma nevidel a môžeš sa snažiť koľko chceš, nenaučíš ho to. Jednoducho sa vždy bude spoliehať na to, že niekto za neho tie dlhy splatí, že niekto podá pomocnú ruku, bude plávať životom veselo ďalej, či už budete mať jedno dieťa alebo aj päť, stále sa bude správať rovnako a šetrenie, zodpovednosť za rodinu, proste všetko spojené s financiami bude na Tebe a on sa bude iba viezť a veselo ďalej robiť dlhy. ☹ ☹ ☹ Takže ak ste spolu len tak krátko a ešte k tomu nie ste manželia, rýchlo utekaaaj. Vlastná skúsenosť. ☹ ☹ ☹

sense
30. aug 2015

A este ak su to pojuty za rychlost este jeden dovod na rozchod...hlavne ak su to opakovene pokuty....l3bo raz dvakrat sa moze pritrafit ale je to nezodpovednost a velka...aby som sa musela niekde v kutiku duse obavat ci sa niekde neskantri alebo nedajboze nezrazi a neublizi nevinnemu....

mikema
30. aug 2015

Moj muz kedysi tiez rad rozhadzoval, ale NIKDY nerobil dlhy. A sam sa casom naucil, ze ked nieco chce mat,musi aj setrit, teraz minam viac ja 😀 No k tvojej situacii: NEPLAT nic zanho a aj mu povec, ze nic platit nebudes. Alebo si dajte 1 konto a financie maj pod palcom ty. Inu moznost nevidim. Ked prisne rozdelis vase vydavky na polovice, mozno sa spamäta, ak nie, a odmietne druhu moznost, tak kasli nanho.

sardinka333
30. aug 2015

ako nahle ti už robí dlžoby tak to je pruser!!! Nakoniec sa zadlži v nejakých ,,požičkarnach,, a nebankovkach, roznych kartách ...prestan za neho platiť jeho dlhy a preberať zodpovednost za jeho prusery! Proste on už vie že ty ho potiahneš z problemu a preto asi ani nema velku motivaciu niečo menit? A na čo to pomina preboha? Ak nevie hospodariť tak jednoducho nemože ,,spravovať,, peniaze...
Chce to sadnuť si a stanoviť jasne pravidlá. Na deti zatial velmi rýchlo zabudni lebo sa presunieš do sekcie ...,,kto daruje vecičky.. ako nechcem byť hnusná, ale to je realita a na nezodpovednost rodičov doplacaju hlavne tie deti čo za nič nemožu.

jana_eyre
30. aug 2015

moj muz, ked sme spolu zacali zit /boli sme dlhorocni priatelia a zit sme spolu zacali prakticky hned/ bol takyto rozsafny.. ja som zila sama, riesila som samostatne byvanie, zle platenu pracu a tak som bola nutena hospodarit dobre.. on byval u rodicov, mal vyborne platenu pracu a zivot slobodneho mladeho chalana /mal 23r/ takze to aj tak vyzeralo - same dlzoby, kvoli autu, kvoli blbostiam..

mal dokopy asi 6uverov a o dvoch som vobec netusila - zistila som to az ked som si zobrala uver ja, aby sme vyplatili tie stare uvery.. ked som to zistila, velmi som vybuchla, rozisla sa s nim, zbalila mu veci a vyhodila za dvere.. bol to narocny vecer alebo aj cela noc.. dlho sme sa po hadke rozpravali, ja som nakoniec privolila na to, aby dostal dalsiu sancu.. cele financie som potom prevzala pod ruky ja, kontrolovala som vsetky platby, on mi bez reptania ukazoval svoje vypisy.. a mozem povedat, ze za tych 10r co odvtedy ubehlo nepochybil ani raz, o vsetkych vydavkoch sa rozhodujeme spolocne, a odkedy mame deti, dokonca mu verim natolko, ze takmer vsetky platby riesi on /hoci si vzdy preverim, ci spravne - to uz bude asi navzdy vo mne nejaky cervik pochybnosti/

takze je mozne, ze clovek sa po rozhovore moze zmenit, vzdy treba najprv skusit viac uprmnych rozhovorov, vidiet, ci sa ten druhy snazi a az ked to potom nebude fungovat, tak az potom to ukoncit.. a to sa podla mna netyka len financii, ale cohokolvek..

jana_eyre
30. aug 2015

ale este musim podotknut jednu vec.. hoci sa muz odvtedy velmi snazi, zaraba stale pekne, vdaka jeho prvotnym uverom sme stale v minuse - pretoze neskor sme si zobrali hypoteku /zacali sme stavat dom/ a stare uvery vyplatili.. keby sme sa nezadlzil vtedy pred 10r. teraz sa nam urcite dycha lahsie /stacila by nam nizsia hypo/, ale s tym uz nic nenarobim a nic nam nechyba..

mlil77
30. aug 2015

sa rychlo zobud z tej lasky, daj nohy na plecia kym nie je neskoro a utekaj od neho co najdalej.......chce deti ? boze dievca fakt sa zobud, chciet deti je jedna vec a druha vec je sa vediet o nich postarat, ked budes na materskej z coho budete zit ? splacas mu dlhy ? samozrejme ze sa s tebou bude rozpravat ako so spiraznenou dusou, kto by sa nebavil ked ho financujes a este ma aj decko s druhou na krku, dozivotne musi platit, dievca byt tvoja mama tak ta hned z tej lasky "vyfackam" ..........a ci sa ti pacia tieto slova alebo nie, skoro ja som sa do niecoho podobneho dostala ale nastastie som sa spamatala skoro ....tiez mal dieta, tiez si so mnou super kecal a neviem co a mal same dlhy a ja som mu nieco zaplatila ale potom som sa hned rychlo spamatala, donutila som ho vratit mi peniaze a nic lepsie som nemohla urobit, dnes by som asi z mosta skakala kebyze s takym clovekom cakam dieta.....pozri je to tvoj zivot ale potom tu nepis o rok, dva ze mate decko a nemate z coho zit a exekuciu na krku.....fakt sa zobud skor nez sa dostanes do takych problemoch ze uz bude neskoro, prajem ti aby si si neznicila zivot. Dufam ze tvoja laska nie je taka slepa, ze spadnes do takeho bahna z ktoreho sa uz nedostanes von, drzim prsty

duun
31. aug 2015

Je (aj tu) veľa žien, čo prešli peklom s nezodpovedným partnerom. Daj na tie výstrahy vyššie - NEplať, rozdeľ účty, každý svoje, výdavky na bývanie a spoločné veci rovným dielom. A kým si toto nevyriešite (nehnevaj sa, ale pochybujem, že sa zmení :( ) tak si ho preboha neber! Zosobášený partner je automaticky - ak nie je rozdelené BSM - spoludlžník vo všetkých prúseroch a ani o nich nemusí vedieť, nemusí s nimi súhlasiť. Súdni exekútori idú podľa zákona, ale čo ak sa zadĺži niekde, odkiaľ pošlú "príjemného" pána s holou hlavou, spýtať sa (ak to preženiem) kam chodia vaše deti do školy a či vám práve nehorí auto?

tjaden
31. aug 2015

@sanylie tak rozhodne by som neplatila jeho dlhy, ty z toho nebudeš mať problém ak nebudú zaplatené ale on tak je to jeho problém, napr za taký mobil. No ak neplatí za bývanie to už je aj tvoj problém v tom máš smolu. Priateľ robí to iste, jeden mesiac nezaplatí šeky a na druhý chce zaplatiť všetko aj s pokutami ale nemá dosť tak pýta odo mňa ale ho zruším hneď. Vysvetľovanie nepomáha, ešte mi vynadá, že odkiaľ viem čo nezaplatil a čo si to dovoľujem čítať jeho poštu, takže už neriešim, kým platí za byt tak je dobre zvyšok je jeho problém, ja šetrím pre seba a pre malú (keby niečo). Aj ja som bola hlúpučká prve mesiace keď sme spolu začali bývať tak som mu pomáhala zo svojich a časom som zisťovala, že klame, kým som mu ja pomáhala on si kupoval čo chcel, dostala som sa k výpisom z účtu a zistila, som že v dni keď potreboval požičať lebo nemá ani cent si spokojne vyberal z účtu nemalé peniaze. No lenže už bolo neskoro všetky moje úspory boli preč, takže som musela začať šetriť od nuly a nikdy viac sa už odrbať nenechám.

sanylie
autor
31. aug 2015

Dakujem za rady zienky ide o to ze mi vadí ten jeho nezodpovedny pristup k peniazom že jednoducho minie nato co sa mu paci nepozera na cenu a potom neostane na dolezite veci clovek samozrejme chce partnerovi pomoct ale naozaj sa musí naucit riesit to on sam.. Dakujem ten systém že budem hospodarit s peniazmi ja zacnem praktizovat aj u nás.

timea7
31. aug 2015

@sanylie pochybujem, že sa niekedy zmení, hospodárenie môžeš prevziať do svojich rúk, vydeľovať mu vreckové ako pubertiakovi, ale keď si naberie úverov, popožičiava od kamarátov a to sa stane, ak nebude mať prístup ku všetkým svojim peniazom.....tak sa z toho nespamätáš. Toto nie je partner pre život, aj keď sa rozhodneš s ním zostať, nevydávaj sa za neho.

mlil77
31. aug 2015

@sanylie ako mozes byt taka naivna ? tu je len jedina moznost a to odist od neho, ten clovek sa nikdy v zivote nezmeni. Ze aky on je dobry lebo on chce deti a ty vies vobec co je to mat deti ? kolko stoji len taka vybava pre dieta ? Ja cakam teraz prve babo a uz sme investovali do vybavicky dokopy 1000 e a to este dost veci nemame a poviem ti ze kupovala som lacny kocik, oblecenie - nic drahe. Este sa ti to nenarodi a musis mat 1000 e ak chces mu zabezpecit zakladne veci....ze on chce deti a ked je taky superman, z coho ti kupi vybavu ? plienky, oblecenie....dieta je velmi draha vec a ty budes potom dostavat 200 e matersku. Ziadny novy system hospodarenia ti nepomoze, pomoze ti len jedina vec a to je zbalit sa a odist od neho. A ak s nim aj napriek vsetkemu chces ostat ale daj si dole okuliare ruzove a chod s tym vedomim do toho ze budete mat exekuciu, budes od rodiny zobrat na plienky a nebudete mat dat co do ust...mozno tvoja laska je taka silna ze si ochotna takto zit a nehnevaj sa aka laska z jeho strany ? keby ta mal uprimne rad tak si neberie od teba peniaze. Si mlada baba mas 25 rokov, mozes stretnut skveleho zodpovedneho cloveka a mat super zivot, kde sa ponahlas ? ja som toho praveho stretla ako 30 rocna a stalo to za to. Skoda ze ludia sa nevedia poucit z chyb druhych a vzdy musia padnut na vlastnu hubu aby pochopili. A zvlast v tomto tvojom pripade som taka emotivna pretoze ja som skoro si takto znicila zivot takze viem o com hovorim, nepise ti tu niekto kto nema sajnu o com hovoris lebo to nezazil. A ak ta ma tak uprimne rad tak mu povedz ze ked sa dostane z jeho sraciek a bude si vediet splacat veci a bude sa vediet postarat o novu rodinu nech vtedy sa ti ozve a ze porozmyslas ale ze dovtedy od neho odchadzas....dievca neznic si zivot, zivot je len jeden a nestoji to za to. Nech ti dokaze ze ta ma rad tak ze sa postavi na vlastne nohy a potom s nim zi. A prosim ta nech ta teraz ziadne dieta ani nenapadne s nim mat, aspon tolko rozumu maj.

timea7
31. aug 2015

@mlil77 veľmi rozumne si to napísala !!!!!!

natalym
31. aug 2015

@sanylie Ja by som to nebrala tak tragicky. Nič za neho neplať, skús s ním urobiť nejakú dohodu, že mu pomôžeš s financiami, spoločne zrátajte príjmy, výdaje, že mu budeš spravovať účet a tak.
Skús takto, až ak by nefungovalo ta by som to riešila radikálne, možno to s peniazmi nevie, možno bude vďačný.

mlil77
31. aug 2015

@natalym tato situacia je viac nez len tragicka.............ale uz sa mi tu nechce rozpisovat a vysvetlovat

natalym
31. aug 2015

@mlil77 Pozri sa nemajú spolu rodinu, tak sa dá pomôcť,ale ak nechce..............

jana_eyre
31. aug 2015

@mlil77
@timea7 ako mozete toto tvrdit o cloveku, ktoreho vobec nepoznate? nevravim, ze sa to, co pisete nemoze stat a urcite sa casto krat aj stava, ale zas tvrdit to tak s urcitostou o niekom koho vobec nepoznate a sudite len na zaklade par informacii z internetu, to je podla mna trocha prilis..

natalym
31. aug 2015

@jana_eyre Ak ju má rád a chce byť s ňou a mať rodinu, tak si dá povedať.

jana_eyre
31. aug 2015

@natalym suhlasim.. keby sa kazdy problem riesil len utekom neexistuju ziadne pary..

ako som uz pisala vyssie o vsetkom treba diskutovat, vidiet ci ma ten druhy nejaku snahu svoje konanie napravit a az potom sa podla toho zariadit.. samozrejme ak mam v niecom pochybnosti/v comkolvek/, nezakladam si rodinu, ale zakladatelka je svojpravna osoba a jej priatela pozna iba ona sama..

natalym
31. aug 2015

@jana_eyre Podľa mňa je fajn, že to chce riešiť pred vážnejším vzťahom, tak ak sa majú radi a budú to chcieť obaja, tak sa nejako dohodnú. 🙂

timea7
31. aug 2015

@jana_eyre reagujem na informácie, ktoré tu boli poskytnuté. Prečo by si mladá žena mala uviazať na krk bremeno večného strachu, či niekde nie sú dlhy, či nezaklope exekútor na dvere. Mladé baby si berú mužov, ktorí majú byt, auto, niečo našetrené, prečo by zrovna ona musela zostať s človekom, ktorý nie je schopný sa finančne postarať sám o seba a mať paniku z MD, že z čoho budú žiť? Vieš, ja mám už čo to odžité, takýto ľudia sa menia len výnimočne. Tvoj manžel sa zmenil, dokázal sa spamätať, určite aj vďaka tomu, že si zareagovala tak, ako si zareagovala, že si ho skrátka vyhodila. No priznávaš, že keby nemal dlhy, žilo by sa vám ľahšie. Máš hospodárenie vo vlastných rukách, ale sama dobre vieš, že tvoj muž je výnimka, ktorá potvrdzuje pravidlo, všade naokolo vidíš ľudí, ktorí si pobrali úvery na blbosti, prišli o byt, dom....Máš dve malé detičky, tie veľa nepotrebujú, no nie vždy sa život s nami mazná, mám známych, ktorí majú deti tri, žena je dvadsať rokov doma, lebo sa dieťatko narodilo postihnuté. Zvládnuť finančne to, že sú doma dvaja vysokoškoláci, žena musí byť s postihnutým dieťaťom doma, sú zvýšené náklady na všetko - bezbariérový vstup, druhé auto, pranie, energie....áno, na niečo sú príspevky, ale pokryjú len časť toho, čo je treba. Nedokážem si predstaviť mať v takejto situácii ešte nezodpovedného partnera, ktorý berie úvery a rozfláka peniaze kade tade. Prečo opisujem takýto extrém? Lebo si nerada nasadzujem ružové okuliare, vždy počítam s tou horou alternatívou, potom môžem byť jedine príjemne prekvapená. Muž, ktorý si požičiava od svojej frajerky peniaze - nedokáže hospodáriť s tým, čo má, pre mňa nie je partnerom do života, s ním by som sa bála založiť rodinu.

timea7
31. aug 2015

@jana_eyre Keby sa každý problém riešil útekom, neexistujú žiadne páry - možno, ale keby to každá žena, ktorá narazí na alkoholika, gamblera, finančne nezodpovedného muža, manipulátora.....riešila útekom, tak je tu na MK smutných tém desatina a nešťastných žien a detí oveľa menej. Nedá sa predvídať, čo s stane v živote dvoch ľudí o päť, desať, dvadsať rokov, ale že to je s mužmi takého typu, ako som uviedla ťažké, ba až nemožné, vieme popredu.

jana_eyre
31. aug 2015

@timea7 a kto tvrdi, ze by "ona musela ostat" s nejakym clovekom?

ja len pisem, ze si nedovolim niekomu radit radikalny rozchod preto, lebo si jeho partner nedokaze usetrit a ma dlhy /ako pise natalym je aj mozne, ze to proste s financiami nevie a treba ho viest, su proste aj taki ludia, to ale neznamena, ze su menejcenni/.. najprv sa treba pokusit to riesit a az potom konat.. nemozem o niekom tvrdit, ze sa nezmeni, pokial toho cloveka nepoznam..

ja uz mam tiez co to odzite a viem, ze clovek sa dokaze dostat do financnej tiesne aj suhrou osudu, nie len vlastnou vinou /cele detstvo som zila vo financnej tiesni, ale nie kvoli dlhom mojich rodicov, ale kvoli chorobe co postretla otca/, nebudem ale predsa sudit ludi bez toho aby som ich poznala, je mi to proti srsti..