Ahojte, mam nerv, idem sa len ukludnit. Moj uzasny sused ma uz 3 roky buzeruje, lebo sa mi narodilo dieta. Len sa zacal plazit a uz bol hore, ze co mi dieta dupoce :D Ked sa mi narodilo druhe tak nastalo peklo, je tu kazdy den. Podotykam nemaju v byte odrazadla, choditko, v detskej a v obyvacke mame penove koberce. Ked placu rychlo sa snazim utisit. Ano stane sa, ze place aj v noci, ale to nie je dovod aby mi sused trepal na radiator o 2 v noci. Hlavna vec, ze on si cely den na plne pecky pusta hudbu ale, ze naozaj cely den aj ked je v praci. Od pol 7 do 8. To je v poriadku. Moje deti su podla neho nevychovane lebo placu a ked nahodou, ze 3 rocny prebehne cez chodbu, alebo, ze mladsej pol rocnej spadne na zem hracka. Mame vyliate podlahy s vynilom a on ma sadrokarton, neverim, ze to tak pocut. Naposledy tu bol aby som synovi, ktory musi mat papuce lebo spickuje,dala dole. Dala som mu spravy od ortopeda a povedla, ze ho to nezaujima a bude volat policiu. Sused pod nim s nim tiez je na noze. Vecer ked sa snazime byt vsetci co najtichsie tak si pod nami vymienaju buchoty a hadky. Ja sa snazim uspat o 7 deti a on tu blace cez cely blok. Suseda pod nim bola za nou a chcela sa snou spinknut aby sme urobili peklo nasmu susedovi. Napr. naliat vodu cez vchodove dvere. Ja som nesuhlasila samozrejme lebo podozrenie padne na mna a na nu. Nesnasaju ho uz 10 rokov. Tiez u nas nepomaha dohovor, ani neotvaranie dveri lebo mi jaci cez dvere naj sa spakujem s detmi. Presne vie kedy stavame :( (deti zaplacu), proste mam pocit, ze len sedi a caka na hluk a potom si vypeckuje hudbu a basy na max. Je pol 10 a susedia sa tu hadaju na chodbe, ja trpim aby mi deti nezobudili aj ked je to o poschodie nizsie, Ako toto mam riesit, vsak to je sikana.
Vsak nech zavola policiu. Sa bojis ze porusujes nejaky zakon? Nie. Neporusujes. A este by som poprosila polucajtov ked to budu riesit aby popocuvali ci to naozaj je tak pocut. Ved musi sused preukazat ze dupocete. A budes mat objektivny nazor.
@zuzinka888 ja starsieho kricim co i len troska pobehne :( mladsia to nechape samozrejme, Starsi chudak vybral jednu penovu kocku a na to si naskladal kocky Lega aby ma nehveval:( a mohol sa hrat aj mimo penoveho koberca. Chudak chkapec :(
Manžel s nim nevie narobiť poriadky?
Traumatizujes vlastne deti. Na nas zavolal sused policajtov lebo sme stavali altanok mali sme povolenie jemu sa to nepacilo lebo sme vyrubali dva stromi ktore zasadil jeho otec( na nasom pozemku- uz ani poriadne nerodili). Vadilo mu ze tyzden buchame kladivo.- iba cez den, par hodin. Policajti prisli, vypoculi, uznali ze ma pravdu ale aj to, ze ziaden zakon sa neporusuje. Odvtedy sused ani nepipol- uz sa nemal cim vyhrazat. Aj policajti spomynali, ze vacsinou riesia zabo- mysie vojny susedov . Ze oni nie su FBI. Tak si to totiz predstavoval sused. Asi ze vyskocia z vrtulnikov......🤣🤣 Nedaj sa terorizovat.
My ked sme boli s muzom bezdetni, nad nami v panelaku byvali 2 deti. Bola to katastrofa. Dupot, place, presne som pocula, odkial kam tie deti idu, kedy vstavaju, vsetko. Ale tak za to nemozete. Pri detoch je to proste normalne, bezne.
Tipujem, ze on pusta hudbu, aby vas nastval.
Tiez by som asi casom riesila jejake stahovanie, lebo toto ta bude dlhodobo psychicky nicit.
@lesana25 ver tomu, ze uz po 20 krat nevie ... a ake hadky to boli, ze so susedmi ake hadky boli a 10 rokov si nevedia dat pokoj.
@queen_mary lenze ja uz aj starsieho na rukach nosim :( a do minuty su deti pohode s placom a vacsinou su to len take mrcania. Ja uz ani netusim ako to pocuje :( mne sa zda, ze uz odpocuva za dverami alebo co. Ked daco buchne uz je hore :(
Spodny susedia, uz im trepu metlou, trepu ma dvere, pisu na bytovy dom a nic nepomaha :( problem maju 10 rokov . Panko miluje hlasnu hudbu a pri tom ho nikto nezaujima ...
Na novy nie je :( bohuzial :( a casom je perspektiva az 5 rokov a to je velaa sil :(
@dada13288 ignoruj ho a to doslova, nechaj deti normálne žiť a hrať sa. Ak príde búchať, povedz nech kľudne volá policajtov ty nič neporusujes a s pokojom mu tresku dverami pred nosom. Ak bude trieskať volaj policajtov ty, ak sa hádajú po 22 hodine volaj tiež. Musíš mu dať najavo, že sa ho nebojiš lebo inak ťa psychicky zničí
@dada13288 ja hlavne nerozumiem, čo od vás počuje, keď celý deň púšťa hlasnú hudbu? Políciou nech sa pokojne vyhráža a nech ich pokojne volá. Aj na radiátor nech si trieska. Akonáhle by on začal vyvádzať v noci, aby vás "vytrestal", potichu by som volala políciu ako anonym, nech sa s ním milo porozprávajú. Cez deň by som deti nechala normálne behať, kričať a hrať sa, nech ho aj picne od jedu. Príde povedať skľudnite si deti, odpoviem - ok, dovi. A decká nechám tak. Povie volám políciu, poviem - volajte, dovi. A neriešim. Alternatíva 2 - nové bývanie...
To uz robim rok, ze ignorujem ale on doslova trieska na dvere a nadava na mna a deti, Policiu som volala raz aj to ma vysmiala pani cez telefon, ze co chces riesit. Pan je zamerne po 22 hod ticho uz lebo sa susedia aj my vyhrazali, ze budeme volat policiu. Moje deti nebehaju chapete len v jednej podotykam zatvorenej izbe zijeme cez den :( a neni dna kedy mi tu nebuchoce :( vsak to je paranoja .. plus nam neuznali zalobu proti nemu ktoru sme mali znesenu :( teraz si tu chodi ako kral.
Mňa by zaujímalo ohľadne čoho ste volali políciu? On môže počúvať hudbu cez deň tak hlasno ako chce. Tie bytovky dnes sú úplne o ničom a ano, počuť aj úplne zamrncanie a deti sú všeobecne dosť hlasné, pre kopu ľudí, ktori si vyberú nemať deti, je to teror :D
Ale áno, je to divný človek ten sused. Len dvaja z celej bytovky s ním ale máte problém? Keby vás bolo viac viete to riešiť na schôdze až do stavu, že sa pán bude musieť odsťahovať.
Neexistuje, aby som.sa prispôsobovala nejakému psychopatovi. To, že.malé deti občas zaplačú, či prebehnú po byte, je normálne, tak nech sa s tým pán sused zmieri. Keď chce volať políciu, nech sa páči, povedala by som mu, nech pokojne volá, vyjdem polícii v ústrety a budem s nimi maximálne spolupracovať pri riešení tohoto problému.
@janagem policiu som volala lebo mi tu trieskal na dvere a nadaval cez dvere. Tak hudbu pocut cez nasu celu stupacku od prizemia ale najviac to pocut u nas a u susedou pod nim. Max dvaja susedia
@elizabet173 no ja neotvaram, tak zacne zvonit a trieskat na dvere, vybera si presne cas ked som sama doma co je povacsine. Manzel mu velakrat siel zvonit ale neotvara hrdina. Velakrat ked ho sused alebo moj manzel stretne a chcu konfrontovat, tak vytahuje mobil s kamerou, no podte povedzte mi, ze som ,,idiot,, podte si do mna skocit.
Na novy byt ci dom nie je ...
Je úplne jedno ako budete ticho... Moje deti vrieskajú, hrajú sa a nikto sa nesťažuje. Bývam často aj sama a takého psychopata by som sa bála. Volala by som určite políciu
Nebudem konkretizovať , ale neviem, ako prispievateľ do tejto diskusie prišiel na to, že sused si môže púšťať cez deň hudbu tak hlasno, ako chce. No ani náhodou nesmie, je to uvedené priamo v občianskom zákonníku a taktiež vo Všeobecno-záväzných nariadeniach obcí/miest.
Je to konkrétne paragraf 127 Občianskeho zákonníka.
Je tam presne toto, týka sa to aj domov, preto vyberám len časť, ktorá sa týka všetkých:
"Vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. ....nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami"...
Takže volala by som policajtov vždy, keď tak urobí, kto kde sme? Jeden si pustí rock, druhý dychovku, tretí operu a ten, kto je po nočnej, alebo je chorý, alebo mu spia deti, alebo... - dosaďte si xy vecí, to musí strpieť? No to teda nie. Ak natrafíte na normálnu policajnú hliadku, dá mu zakaždým pokutu a on si rozmyslí, či bude naďalej ukrajovať zo svojej peňaženky.
A ako píšu aj ostatné baby, treba sa spojiť viacerí a zabojovať, nedať sa, veď jeden neprispôsobivý jedinec snáď nebude diktovať celej bytovke, ako má žiť.
Este skopírujem jeden text zo stránky www.insia.sk, ktorý sa týka aj vášho problému v bytovke, aj keď ide o to, že prvotný problém je, že on za hlučných považuje vás, ale ty si v práve, pretože ako píšeš, pomaly ani nedýchate, aby šialený sused nedošiel vyvádzať.
Čo s hlučným susedom? Ako postupovať, ak sa problém opakuje?
Občiansky zákonník, v paragrafe 127 okrem iného uvádza, že vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Patrí sem aj zákaz obťažovať susedov hlukom.
Problém s hlučným susedom, je možné v podstate riešiť v troch rovinách.
V prvom rade je potrebné užívateľa bytu resp. rušiteľa upozorniť na zasahovanie do výkonu vašich práv a vyzvať ho, aby s predmetným konaním prestal. Dôležité je tiež zistiť, či porušovateľ je vlastníkom bytu, z ktorého hluk vychádza a obťažuje vás alebo je jeho nájomcom. Pokiaľ by bol nájomcom, je potrebné obrátiť sa na majiteľa bytu, opísať mu situáciu, podľa možnosti uviesť nejaké dôkazy ( výpovede svedkov..... ) a vyzvať ho, aby daný stav s nájomcom riešil, na čo ho oprávňuje nájomná zmluva.
Podľa paragrafu 47, ods.1, písm b)., zákona o priestupkoch, priestupku sa dopustí ten, kto poruší nočný kľud. Za tento priestupok možno udeliť pokutu do výšky 33 €. Pokiaľ teda dochádza k rušeniu nočného kľudu (22.00 až 06.00 hod.) a sused na vaše výzvy nereaguje, máte možnosť zavolať policajnú hliadku a nahlásiť priestupok. Rovnako tak je potrebné obrátiť sa na obec, aby daný problém prešetrila a podľa možnosti vyriešila.
Poslednou možnosťou je právo na súdnu ochranu v občianskoprávnom konaní.
Držím palce, nedajte sa.😉
@dada13288 prestahovat. vzdy su moznosti. ked nie su dostatocne financie na novy po predaji tohto, tak ist radsej do mensieho alebo tento prenajat a ist inde do prenajmu. zial, takato situacia sa neda inak vyriesit, lebo s debilom sa rozumne nedohodnes.
Skús si "pozháňať" nejakého svalnatého, nebezpečne pôsobiaceho chlapa. Pozvi ho domov a keď príde trieskať sused, nech mu otvorí a vybaví to s ním. Sused by sa hneď pokakal podľa mňa. Treba ho poriadne zastrašiť a ukázať že sa ho nebojíš a nebudeš sa mu podriaďovať. Ži normálne bez obmedzovania seba a detí. Alebo sa odsťahujte, lebo takto sa dlhodobo nedá fungovať. 🤔
@dada13288 a to sa ho manžel zľakne, keď vytiahne mobil? Veď konfrontácia môže byť aj slušná, bez urážok a idiotov, ale napriek tomu dôrazná. Takú nahrávku nebude mať kde predvádzať
@zuzinka888 spomynali? 🙈 ani telefon neopravil? 🙏
@zuzanka.zuzu nie, neopravil. Velmi sa ti ospravedlnujem, ale slovensky jazyk nie je moj materinsky. S prizvukom som sa naucila bojovat ale s pravopisom nie. Ale dufam, ze ti to nepokazilo chut k ranajkam.
@danica2711 to je take zamotane :( boji sa, ze ho pri dacom nahraje lebo je prislusnik a hocijaky podnet na policii, tak automaticky bude manzela vysetrovat inspekcia :(. Po dalsej od susedou sme sa dopoculi, ze pan je velke zviera ale nevedia ci je sudca alebo vysokopostaveny prislusnik aj on.
A do mensieho neprichadza do uvahy .. uz teraz sme v 3 izbovom a je nam malicky. Plus je tu dan z predaja, sice byvam tu uz 6 rokov ale prva dva sme boli v podnajme a nasledne sme odkupili byt. Kym som nemala dieta ani som nevedela o nom.
@zuzinka888 o pol desiatej ranajkujes? a aky je teda ten tvoj materinsky? lebo slovencinu mas excelentnu, skoda akurat ze to nevyda prave pri i/y 😉
@dada13288 zavolaj políciu, nahraj si na mobil to trieskanie, nadávky a volaj. Nedaj sa odbiť, toto už je obťažovanie, vyhrazanie sa, ved aj psychické problémy z toho všetci môžete mať...
@dada13288 a naco buzerujes deti a snazis sa byt ticho, ked ho tam aj tak mas nalozeneho kazdy den? sa na to vykasli, normalne si zite, bude to to iste, akurat nemusis stresovat seba ani deti 🙂
Odsťahovať sa, alebo si ničiť nervy.