Neznášam svoje kolegyne

27. dec 2020

Mam starsie kolegyne ktore ma davaju dole. Neznasam ich. Som pohodovy clovek a ludia ma maju radi. Mam veselu povahu a stale dobru naladu no oni si mysia,ze ked si vyspevujem alebo sa rozpravam s klientmi som podla nich leniva a divna pricom ja svoju pracu mam spravenu. Za to ze oni behaju po oddeleni a hladaju si robotu je ich vec ale potom stonaju ze su narobene. Dalsia vec co mi vadi,ze sa staraju do veci ktorym nerozumeju. Som sestra viem co mam ako sestra robit aby som pomohla danemu cloveku alebo ako to mam robit no oni povedia,ze to tak nemam robit,ze to staci aby som spravila tak ako to robia oni. Uvediem priklad:
Mame par klientov co maju problemy zo spankom a chodia po oddeleni alebo chodia fajcit alebo rozpravaju. Klientom sa davaju lieky o 19 a oni aby mali klud im hadzu lieky na spanie hala bala. A mna drbu za to,ze im odmietam davat lieky na spanie ale nenechaju si vysvetlit,ze ked ten clovrk ma vo vecernej liekovke liek na spanie a oni mi daju o 8 dalsi liek na spanie tak ten klient je uplne mimo.
Som ja ta divna??? Aby mi kolegyna co ma opatrovatelsky kurz hovorila ci mam podat to alebo to? A takychto problemov je vkuse normalnr som uz z tej prace znechutena.

gladys_07
27. dec 2020

Tak ze “behaju po oddeleni a hladaju si robotu” mi nepride odsudeniahodne, skor naopak. K ostatnemu sa vyjadrit neviem

ninusa221
27. dec 2020

A ked je ta druha opatrovateľka ona by nemala davat lieky nie?

autor
27. dec 2020

@gladys_07 vsak je to ich vec ked si hladaju robotu ale neni to o tom len upratovat atd. Ani jedna nejde za klientmi a nerozpravaju sa s nimi. Iba vypravaju o nich aky su to darmozraci ako seru a smrdia ako si prepili majetky a ze ich vlastna rodina nechce. A toto je ich profesionalita? Ked vletia do izby a povedia pan xy zase ste sa zosral vas len uj....at. alebo ked ich biju po rukach to je ok? Podla mna nie

autor
27. dec 2020

@ninusa221 u nas davaju lieky aj opatrovatelky sice ja s tym nesuhlasim ale vedenie si to presadilo

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
alana1
27. dec 2020

na tvojom mieste by som to nahlasila, ze sa takto spravaju ku klientom...ziadna pokora, ziadna ucta...smutne velmi. prave stary clovek, ktory je niekde sam umiestneny potrebuje citit, ze tam je niekto s nim, ze ho niekto vypocuje, ze sa niekto na neho hoci len usmeje a pekne pozdravi...

autor
27. dec 2020

@bambulienka25 o 19 sa davaju vecerne lieky aj s lirkmi na spanie. A ked trebars ten klient zacne buchat alebo vykrikovat alebo chodit tak idu a slahnu mu dalsi liek na spanie. Necakaju kim mu zaberie ten prvy

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
27. dec 2020

@alana1 vrchna aj stanicna to vedia ale neriesia to lebo su take iste

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
oslo1
27. dec 2020

Tiez som sestra, ale uz nepracujem na Slovensku.
Takze: zacni zbierat evidenciu. Presne datum, cas, personal a dotknuty pacient/client.
Ked toho budes mat dost, tak to prisoner das vrchnej a budes cakat presetrenie. Ak vrchna nic, tiez ma niekoho nad sebou. To robis v domov dochodcov? Ci v nemocnici?

bluka2
27. dec 2020

Uh toto je silná káva. Fakt smutné, že k tým ľuďom sa tak správajú... Možno im to bude ľúto, keď to samé zažijú 🙁 všade kam sa dá dať podnet by som dala a podľa možnosti tieto veci dokumentovala

bluka2
27. dec 2020

@oslo1 napadlo mi to iste 👍

petulda333
27. dec 2020

No, ty niesi o nic lepsia. Vidis ake nekale praktiky sa tam deju a max co urobis je, ze sa stazujes na mk.

oslo1
27. dec 2020

Este na Margo podavania liekov pomocnym personalom, toto si legislative zisti, ak to maju dovolene od vrchnej, tak by som to chcela pisomne, lebo si jednou nohou v base.

Co sa tyka toho, ze behaju po oddeleni a hladaju si robotu, tomu sa hovori iniciativa , to chce pochvalu.
Ja sefujem na velmi fyzicky a AJ psychicky narocnom oddeleni a poviem ti, kecat mas s pacientom, ked s nim nieco robis, na bohapuste vykecavanie fakt nemame cas. Viem, ze to pacienti potrebuju, ale bohuzial je vzdy dolezitejsie nieco ine.
Co sa tyka toho, ze biju pacientov, to by som hned nahlasila. Ked tam pri nich stojis a vidis, ako sikanuju pacientov a nic neurobis, tak s tym suhlasis.

oslo1
27. dec 2020

A este, lieky na spanie sa podavaju po 22,00, aby bolo ticho a pacienti zaspali. Bola by som velmi opatrna a davkovanim u starych ludi, lebo u nich to sposobuje nepokoj. To vrchnost nevidi, ze vam idu nejak rychlo na odbyt? Asi by som ziadala ich pridat na control drug register, aby ste mali presnu evidenciu, ako predavkovavate pacientov.
V UK boli 2 kauzy, ked osetrovatel behal po nursing home, lebo tam sikanovali pacientov, ibidva zavreli.

oslo1
27. dec 2020

Sorry malo byt, behal so skeytou kamerou ako whistle blower po nursing home.

fiffinkaa
27. dec 2020

toto sa zle číta..ale dá sa tomu veriť..stále sú nejaké kauzicky v domoch seniorov, takýto ľudia by tam nemali pracovať keď nemajú trpezlivosť so staršími ľuďmi a ich diagnózami. Je to ťažká situácia, verím že nevieš čo s tým spraviť, chce to odvahu prehovoriť a konať...nie každý to dokáže, veľa ľudí skloní hlavu..je to smutné.

monkasponka
27. dec 2020

Trosku ti rozumiem... nuž možno je v tom aj to že su už vyhorene, takyto druh prace sa dlhodobo ťažko da robiť s entuziazmom ake mame ,,my mlade,, 😀. To že robia pracu navyše znamena že maju malo pochvaly a čakaju za to že robia navyše pracu aj uznanie. A teraz tam vbehne mlada kočka ktora ma kopec energie 😁. Nenarobiš s tym nič, možno ich len pochopiť a občas im pomocť s tymi pracami navyše... asi tušim že ake 😉.Čo sa tyka liekov na spanie, aj my sme davali vo vecernych ale iba tym čo boli rozumni a odlozili si lieky na spanie na 22:00. Ostatnym sme ich fakt davali osobitne az v nočnej okolo 21:00...

autor
27. dec 2020

Ja pokial chcem pracu musim drzat hubu a krok. Nesuhlasim s tym vrchnej som to viac krat povedala neriesila a riaditelovi ked to povies ide jednym uchom dnu druhym von. To,ze su iniciativne ok je to ich vec ja sa do nich nestaram. Ja si tie 2-3 hodiny casu na klientov viem najst pretoze svoju sestersku robotu mam spravenu tak ako ma byt. Len ma stve,ze ked odovzdavame sluzbu potom stonaju a vzdychaju,ze su strasne narobene ale ja im nekazem aby behali a lietali.
A co sa tyka tych liekov to ma stve tiez ze oni daju lieky bez mojho vedomia a potom nam koncom mesiaca nesedia lieky

drzaopica
27. dec 2020

Nevedela by som pracovat v takom moralnom bahne.Viem, ze to tak funguje vo viacerych domovoch vacsina tych ludi su sikanovani, okrikovani, neustale pod liekmi, aby bol pokoj.Chory cely system a pracovnici hyeny zavriet na psychiatriu bez kuska empatie.Casto su opatrovatelky zeny bez vzdelania s nemoznostou ineho zamestnania.Si spoluzavisla, ked vies o praktikach a mlcis je mi z teba zle.Kazdy je zodpovedny za svoje ciny preco nejdes za nadriadenou a nespytas sa preco sa tolko liekov predpisuje?nam tak odpravili na druhy svet prababku tiez ju predavkovali liekmi na ukludnenie, spanie bolo to este za komunistov aj sa to presetrovalo odpoved bola, ze lieky sa davaju, aby boli kludni, spali prababka nebola nikdy agresivna a dovtedy nikdy lieky tlmiace cns nebrala.Hnus moralna zumpa otroci v rukach vysinutych vyhoretych pracovnikov.Mal by byt zakon, ze ludia na takych miestach by mali robit v takej praci max urcity pocet rokov a podrobovat sa psychoterapiam.Mne, ked sestra hovori praktiky zo skolky tiez si dovolim tvrdit, ze nie je vsetko v poriadku

drzaopica
27. dec 2020

Kazdy sa stara len o seba verim, ze nadriadeni to prehliadaju a tak to vyzera v soc.sluzbach v diagnostickych ustavoch, resocializacnych, ved si staci precitat tu na MK ako to funguje v psychiatrickej liecebni Hran a inych liecebniach.Sami psychopati chora cela spolocnost prepacte som zhrozena zo vsetkeho a nemam slov.Ruka ruku myje a vsetci su slepi
Verim tomu, ak by si to medializovala zazracne by bolo vsetko v poriadku, alebo pacienti by boli agresivni a preto maju tolko liekov.Ak je mozne, ze v Ba bol domov kde ordinoval lekar, ktory nebol lekar s HIV a na drogach a sestricky ciganky je mozne vsetko

monkasponka
27. dec 2020

@drzaopica ono sa to lahko povie, praca je bohužial doležita a su zariadenia kde to takto funguje ale jeden človek vie spraviť len to, čo autorka.... a snažit sa najst riešenie bez toho aby si ohrozila miesto. Apropo aj keby si postavila hlavu.. možno by sa niečo zmenilo, ale stopro by o pracu prišla a to by bola škoda pre tych ľudi.

autor
27. dec 2020

@drzaopica ja im lieky nedavam. Ked im ich daju oni nrpovedia mi to lebo vedia,ze ja im lieky nedavam lebo s tym nesuhlasim. Riesila som to ale ako som zistila pokial chcem pracu musim drzat hubu a krok ale uz sa aj tak obhliadam po niecom inom. Inak smutne je to ze im tam ta kontrola chodi a nikto nic. Jedina som volala zachranky co som asi 5 klientov zachranila no nikto im rzp nezavola lrbo naco. Ked padne? Nevadi netreba. Pani pafla ja som mala dovolenku po tyzdni som sa vratila a ked som ju vidrla volala som zachranku a hned sa zistilo ze mala zlomene 3 rebra a jedno jej prepichlo pluca a nikto to neriesil.

drzaopica
27. dec 2020

@monkasponka aj chapem aj nie a preto je kazdy ticho a mlcky suhlasi so vsetkym a prehliada.Moja sestra odisla uz z 2 skolky pre podobne praktiky zacinam verit, ze vsade to je rovnake tiez okrikovanie deti, ze su rozmaznane, nic nevedia ani sa obut co ich mama naucila, toto nech Ta doma naucia a, ked sa isla stazovat riaditelke na spravanie kolegyne povedala, ze deti su z roka na rok horsie, coraz menej pripravene na kolektiv a vlastne suhlasila s kolegynou, ktora slovne sikanuje deti.

drzaopica
27. dec 2020

Verim tak co uz....zbytocni ludia o jedneho menej, menej starosti smutny osud

hermanoval
27. dec 2020

Nechápem dobre tomu, že Vy máte svoju sesterskú robotu urobenú. Ja som tiež sestra, síce nie v domove, ale roboty mám vyše hlavy. Tiež si myslím, že kolegyne nebehajú po oddelení len tak, zrejme je stále čo robiť. A teraz nevravím , že toto sa týka Vás, ale moje skúsenosti s mladými dievčatami sú také, že čo iom neprikážeš, tak samy od seba neurobia. Určite je potrebné sa s klientami aj rozprávať. Pokúste sa raz s tými staršími kolegyňami vymeniť, nech idú ony chvíľku robiť klientom spoločnosť a Vy urobte prácu za ne

autor
27. dec 2020

@hermanoval u nas je to rozdelene ze sestra si robi svoje a oni svoje. Opatrovatelka nemoze robit pracu sestry a zas opacne teda okrem liekov kedze nas niekedy striedaju tak ze niekedy nocne robi sestra a opatrovatelka alebo opatrovatelka a opatrovatelka ale zodpovednost za lieky ma sestra takze ked ja neprikazem opatrovatelke daj ten liek alebo ten tak ho podat nesmie. Ale vzhladom na to ze mame 88 klientov sama sestra lieky nerozda.cely system je zle nastaveny.

strela7
Odpoveď bola odstránená
Zobraz