Nezhody so švagrom kvôli obrazu

1. jan 2022

Ahojte zienky,
Chcem vas poprosit o nazor. Minuly rok som sa rozviedla po 17 rokoch. Nakolko sme nemali deti, bolo to rychle a s ex-manzelom sme sa dohodli velmi rychlo a bezbolestne, co sa tyka rozdelenia majetku. On ma vyplatil z bytu, zobrala som si, co som chcela, takze naozaj seriozne: spokojnost na oboch stranach. Cca uz od jula byvam vo svojom inom byte.
Avsak tieto sviatky prezivam hotove peklo so svagrom (sestrin manzel a nadseny nedoceneny umelec). Ako svadobny dar nam pred tymi 17rokmi daroval obraz. Portret nas dvoch s manzelom, naozaj velmi pekne urobeny, ladil nam do bytu tak mal cestne miesto nad nasou manzelskou postelou.

Ale kedze sme sa rozviedli, absolutne som nevidela ziadny vyznam si ten obraz zobrat do noveho bytu. Pre mna je moje manzelstvo ukoncena kapitola. A svagor to proste nevie prekusnut. Pri kazdej prilezitosti mi vycita, ze ten obraz nemam v byte. Pri navsteve u rodicov, ked som od rodicov dostavala mini darcek, utrusil, ze mne sa neoplati nic davat, lebo si nic nevazim. moje manzelstvo

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
1. jan 2022

A teraz zasa na Silvestra mal poznamku, nech si v Novom roku viac vazim veci. Tak som si ho zavolala medzi 4 oci, a povedala mu, ze si velmi ten obraz od neho cebnim, ale ze pre mna uz nema ziadnu hodnotu a len mi to pripomina ukoncenu kapitolu mojho zivota, na ktoru popravde nie som velmi pysna. Ale beriem to tak, ze proste stalo sa a ideme dalej.
Neviem co povedal sestre, ale ta na mna o 10min vybehla, co "stepujem" do jej muza.
Fakt som taku chybu urobila? Lebo ja si teda stojim za svojim a fakt nechapem, preco by som mala mat obraz svojho ex manzela v byte. Vysvetlila som to aj sestre, ale ta je este asi zaslepena situaciou

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
luccija
1. jan 2022

Je logické, že keď si sa rozviedla nemáš potrebu mať obraz doma a dobre si mu povedala.

roobett
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hugigugin
1. jan 2022

Vrátiť ho autorovi keď mu tak veľmi chýba

vler
1. jan 2022

Ze si vobec dovoli po tom aky si mala rok Ta otravovat kvoli obrazu

autor
1. jan 2022

Ja ho zienky nemam. A po pravde vobec netusim, kde skoncil. Ostal v byte u ex. A co s nim urobil, netusim. A nemienim mu ani pisat kvoli tomu. My sa odvtedy vobec nestretavame, ani si nepiseme, tak nebudem vyzerat ako trapka, ze nedjaboze chcem ten obraz spat kvoli nemu 😄😄😄

77daniela77
1. jan 2022

A keby si svagor isiel pre svoje dielo sam k ex?

savanna
1. jan 2022

Dar je dar a darca nema pravo ti nakazovat, ako mas s darom zaobchadzat. Ja ked niekomu nieco darujem, tak ocakavam, ze obdarovany sam najlepsie uvazi, co s darom urobi a dalej nikdy nezistujem, co sa s darom stalo.
Zda sa, ze svagor obdarovava velmi ucelovo. Kazdy normalny clovek si uvedomi, ze po rozvode nemas zaujem vystavovat si spolocne fotky, obrazy a vyvolavat si bolestne spomienky. Keby ma napalil, povedala by som mu, ze podla mna obraz nema ziadnu umelecku hodnotu a teda nemam zaujem si brakom zdobit novy byt. A ked chce, nech si ho on vyvesi nad postel.

sonnenshein
1. jan 2022

Povedz svagrovi ze ex trval na tom, ze si ho chce nechat, a nechcela si sa hadat...

haley7897
1. jan 2022

Ono, z môjho pohľadu bol obraz darovaný z tvojej strany rodiny, tak by asi mal zostať v tvojich rukách. Jeho sa dotklo to, že si sa vzdala niečoho co pre teba vytvoril, myslím, že to ze je na obraze tvoj ex je pre neho menej podstatné. Viac mu ide o to ze to bola jeho tvorba. Ľudia ktorí tvoria zvyčajne do svojich výtvorov vkladajú kus seba, srdce, tým skôr ak je to unikátny dar pre niekoho konkrétneho. Bez ohľadu na trhovú hodnotu.
Osobne samozrejme chápem, tiež by som nechcela exovu hlavu nad posteľou alebo v obývačke.
Osobne by som sa svagrovi ospravedlnila, že som sa ho nechcela dotknúť, s tým, že mi v momente nedošlo že sa vzdávam ničoho co pre mňa vytvoril, len mi v danej chvíli počas delenia majetku prišlo ze nechcem odtiaľ nič co by mi ex pripomínalo.
Ex by som napisala, či by mu vadilo keby obraz pripadol tebe a ci by ti ho vedel poslať. Môžeš argumentovat situáciou so svagrom. Obraz zabaliť, šľahnúť za skriňu a ďalších 20 rokov na otázku prečo nevisi na stene svagrovi povedz "že je to stále príliš čerstvé" 🤷🏻‍♀️😆

kakawah
1. jan 2022

Aj ja by som tak urobila. A ty si nemáš čo vyčítať, sestra a švagor to prehnali.

autor
1. jan 2022

.... mne len proste hlava neberie, ze sa narusia vztahy kvoli nejakemu poondenemu obrazu...
nech mi proste autor obrazu prepaci za toto vyjadrenie.... rozvod bol narocny na moju psychiku (ako kazdy rozvod pre kazdeho). Bola som rada, ze sme to zvladli bez natahovaciek, rychlo a k spokojnosti oboch. A teraz mam riesit a pocuvat o nejakom obraze, ked chcem zacat "novy zivot" 🤨

jana_vaj
1. jan 2022

Ty sa nemáš prečo trápiť, tiež by ma obraz nezaujímal keby manželstvo stroskotalo a to ak nechápu tak akože koniec. Netráp sa tým!

autor
1. jan 2022

@haley7897 ja si toto vsetko uvedomujem, a zasa si aj myslim, ze ked sme ho fakt mali 17rokov nad postelou, tak to bolo dostatocne prejavenie vdaky atd. A nemienim naozaj mat rarohu niekde za skrinou, ktoru nepotrebujem, nechcem a este aj zabera miesto. Ale viem ako si to myslela. Nepoviem, kebyze ho vyhodim hned po svadbe, ale 17 rokov sme boli zan vdacni 🥰

jana_eyre_2
1. jan 2022

Ja by som povedala sestre, nech povie svojmu mužovi aby si šiel pre obraz k tvojmu ex, keď mu chýba a možno ho spenazi.. aby sestra nebola dotknutá že sa bránis medzi štyrmi ocami.. nabudúce by som ho vôbec nevolala a ohradila sa pred všetkými.. ty nie si tá, ktorá kazí vzťahy.. a povedala by som sestre, či sa jej zdá naozaj normálne čo rieši jej muž a či má právo do toho hovoriť.. naozaj nerozumiem čo sú toto za medziľudske vzťahy, ale čím viac čítam týchto rodinných problémov, tým viac sa chytám za hlavu aki sú niektorí ľudia... Ani sa už nečudujem že som taky odlud...

marca12
1. jan 2022

Prepac,ale ja sa sulam a neviem sa prestat smiat. Ved je to smiesne,co ten tvoj svagor stvara a ze mu tak nevie sestra rozumne dohovorit. Ked som zacala citat,myslela som,ze sa jedna o nejaky cenny obraz. Ale aby oplakaval obraz,ktory namaloval a nechapal,ze ty si sa rozviedla a nemienis sa pozerat denne na exmanzela,tak to mi naozaj hlava neberie. Poziadaj ho,nech ti namaluje nejaky neutralny obraz

autor
1. jan 2022

@jana_eyre_2 uz po pravde som pripravena presne na takyto styl komunikacie. Doteraz som sa snazila slusne, priamo, s ohladom na "jeho city". Len som sa chcela zalozenim tejto diskusie utvrdit v tom, ze moje zmyslanie nie je naozaj az take nepochopitelne a som rada, ze viacere z vas to vidia rovnako.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
1. jan 2022

@marca12 ze? Ja som sa zo zaciatku tiez smiala a tukala si na celo, ale on to fakt mysli vazne 😄 a uz ked to zacalo narusat vztahy, tak uz mi to pride uplne tragikomicke

autor
1. jan 2022

@marca12 toto je dobry napad. Mam volne miesto nad stolom v kuchyni, tak mozno by to zahojilo jeho nepochopene umelecke srdce 😉

marca12
1. jan 2022

Len ci bude ochotny,ked si nevies vazit dary 🤣

luccija
1. jan 2022

S ohľadom na jeho city?a ty si bez citov?každý je väčšinou po rozvode psychicky vyčerpaný a nemá Ti čo robiť ešte vycitky za obraz.Este raz by s tým začal, tak by som už škaredo povedala

lylyjana
1. jan 2022

Sa ho spytaj, ci on ma fotky s byvalkami tiez povesane po dome. Ale asi by som to spravila tak, ze by som povedala, ze by si bola rada, ak by ti nieco namaloval miesto toho obrazu.
Pride mi smiesne, ze nevie pochopit, ze si nechces vystavovat obraz so svojim ex 🤦‍♀️

matenka
1. jan 2022

Uplne si normalne reagovala, nemas si co vycitat, drzim palce nech sa rodina trocha spamata 😉

andreatytler
1. jan 2022

Bozeee. no ako male decko ten tvoj svagor. Asi to vystihol tvoj opis ze (nedoceneny umelec). Ty si ho 17 rokov ocenovala tym ze si mala jeho dielo na cestnom mieste a teraz toto. Aj nejake uz predal? Strasne rada by som ten obraz videla. Osobne si neviem predstavit mat svoj obraz na stene a pritom fotiek mam kopu.
Co ak by si ho poziadala aby ti namaloval dalsi obraz... bud iba teba, alebo teba so setrou. Tak si mozno aj sestru udobris.
Inac mi to hned pripomenulu tu scenu zo serialu Teoria velkeho tresku, kedy dostala Penny obraz od Amy.

katkami123
1. jan 2022

Mala si mu povedať, ze ty tiež dufas, ze in začne brat ohľad na city druhých ľudí a nie iba na seba. Tychto nedocenených umelcov milujem. Suseda tak tiež chcela predať mužov obraz za 60€, veľký umelec, dostal pár lajkov na fb, pár pochvalných komentarov a vysí im v obývačke na stene. Nikto ho nekúpil. To tých nepochopenych umelcov je za každým rohom zo 10.

zmrzlinka2021
1. jan 2022

@autorka
Mozno svagrovi medzi 4 ocami povedz, ze rozvod bol pre teba narocny (asi tam boli velmi vazne dovody a neprekonatelne) a vystavovanim tohto obrazu by si len sama sebe ublizovala a trapila sa.
Niekedy je dobre ludom pomenovat veci jasne, a nebat sa vlastnej zranitelnosti.

veronika33
1. jan 2022

už sa s ním nebav, ak s tým začne znova, tak pred všetkými ho strápni ty