Neviem s ktorého konca začať.... S manželom sme spolu 11 rokov, má s prvého vzťahu dcéru a ja s manželom máme spolu 5 detí. Áno poznám reči načo ti je toľko detí keď teraz sa tu sťažuješ😕. Psychicky sa už necítim vôbec dobre. Trvá to dlhšie že manžel mi stále povie že som neschopná... Ja som celé dni doma s najmenším synom 1 rok má ale okolo domácnosti aj detí behám ja sama. On príde vyvali sa a tým to skončí.... Aši tak pár mesiacov dozadu si začal rozumieť s dcérou s prvého vzťahu. Problém s mojej strany je že okolo nej skáče ako ona chce a tu deti keď niečo potrebujú povie neviem teraz nemám choď za mamou. Kúpil jej telefón len tak skôr ja som mu pomohla lebo on nemal toľko peňazí. O týždeň slečna 14 ročná píše že či jej dobije kredit. Za pár dní sa dozviem že jej niesol peniaze vreckové a na to zas kredit každý týždeň kredit plus iné čo chce. Mne tu tečú nervy poviem pravdu lebo ja všetko už ťahám a on pozerá už len na jednu dcéru. Potrebovala som to dať zo seba von. S nikým sa nerozprávam nemám kamarátky. Idú Vianoce a mám obavu že tsjti5to tu s nim ja nevydržím. Že deťom nekúpi darčeky je jasne. Slečna mi povedala že chce nový počítač...
mám spraviť. Pekne poviem zle je.
Prepáč,teraz sa pýtaš? po piatich deťoch? Teraz len zaťať zuby a vydržať,kým deti trochu nedorastú a nebudú ti pomáhať,nauč ich to,nech si neberú príklad z gaučového tatkaVedela si,že už dcéru má,ona rastie a potrebuje mobil aj pc,ale nie z tvojich peňazí,lebo vyznelo to,že máte každý svoje peniaze,čo je pre teba asi aj dobré.Pre muž aurob len čo musíš,varíš deťom,dáš aj jemu,perieš pre všetkých,ale žiadne obskakovanie.Tiež mu napíš na papier veci,s ktorými v daný den treba pomôcť rodine napr. cestou z práce nech nakúpi.Hádky ti nepomôžu,len rozum do hrsti a ženskú diplomaciu použiť.
@elizabet173 snažila som sa sním hovoriť o výdavkoch, no on spraví všetko za chrbtom. Peniaze vyloži ako kedy. Takže preto píšem že s rodičovskej platím šeky ja on od kedy sú za dobre už nevylozi na stôl výplatu nerieši spoločne domácnosť...
@lenkaviki48 nevyloží výplatu na stôl? Tak hádam mu chodí na účet a nedostáva v 21.storočí mešec dukátov … takže zájsť do banky a požiadať o kartu a prístup k jeho účtu aj pre teba. 6 detí spravil, tak o 6 detí sa musí postarať rovnakým dielom. Samozrejme každé dieťa má iné nároky primerane veku. Ročný nepotrebuje počítač, 14 ročnej zas netreba plienky 🤷♀️ A zrejme cíti nejaké výčitky voči najstaršej za čas, ktorý jej nevenoval a logicky si s ňou rozumie najviac (čo si budeme klamať, s veľkou slečnou je predsa len iná reč ako s ročným batoľaťom) a plus mu je svojim spôsobom vzácna, sproste povedané - nemá ju na krku každý boží deň 🤷♀️
A kľudne nech som za zlatokopku, ale čím si rozmýšľala, keď si si nechala spraviť 5 detí od chlapa čo má hlboko do vrecka? Lebo to nevyzerá, že ešte pred koronou ste sa nevedeli dopočítať peňazí…
Aj sa mi chce napísať, že rieš jasle a choď do práce, ale obávam sa, že pre matku piatich detí to uplatnenie na trhu práce asi nebude bohvieaké…
@lenkaviki48 a prečo financuješ jeho dcéru? Najprv zabezpeč svoje deti a tak môžeš niečo dať aj jej. Ale nenechať sa využívať, lebo prídeš o všetko. Nie len o nervy. Každé dieťa rovným dielom. U nás to bolo podobné. Muž má syna z prvého vzťahu. Učil ho od malička, že má, čo mu na očiach uvidel...no prišiel ku mne, ja mám dcéru z prvého vzťahu a máme dve spoločné deti. Zrazu keď dal synovi 50€ lego lebo on chcel...tak som zobrala 150€ a odložila pre moje. Potom chcel mobil za 300€, zobrala som z výplaty 900€ a odložila. Neskôr pozeral, že kde sú peniaze, že on toľko neminal. Povedala som mu, že nemá len jedno decko, ale ďalšie tri. To jedno financoval z našeho spoločného rozpočtu, tak som brala zo spoločného aj pre ďalšie. 🙈 Pochopil, že takto to nefunguje. A už mu vie povedať, že nemôže mať všetko, lebo sa musí deliť. A keď ide do obchodu, už kupuje štyrikrát 😄 sem tam aj mne 🤣
Ak ti povie, že si neschopná, nech si to s tebou vymení. Ty si môžeš tiež vyložiť nohy a z kresla pozerať ako dá domácnosť a 5 deti do poriadku 🤷
Ja nechcem byť hnusná, ale tak 11 rokov ked si nerozumeli šetril na nej, išlo to do Vašich spoločných detí, aj peniaze ktoré keby si rozumeli išli by na ňu (spoločné výlety, vstupné na kupká, cukráreň a tak) Teraz sa to otočilo a jej to vracia... Asi ľutuje stratený čas, tak sa snaží takto zahnať výčitky a mladá to rada využije. Nepríjemná situácia, ale nemyslím že bude trvať večne. Ak máte hlbšie do vrecka (čo tak vyzerá) nemala si mať dalšie dieťa a ísť do práce. Nedá sa donekonečna žiť od výplaty k výplate, keby neprišla jeho dcéra tak mohol ochorieť a byť dlhodobo pn atd.
nemozes to nejako vyuzit ten ich obnoveny vztah, keby si aj ty mala vyhodu, lahsie by sa ti to akceptovala, nedalo by sa to nejako zorganizovat aby tebe strazili deti - vlastne jej surodencov alebo ju zavolaj ked je doma aj manzel a nieco jej daj robit, im nieco spolocne, proste musis nieco na nu vymysliet....
@lenkaviki48 neviem ako ti môže z rodicaku vystat ešte na rozmary jeho dcéry a následne plakať, že nebudete mat riadne Vianoce. Tak mu hod na stôl seky, ktoré treba vyplatiť a ty ich neplat.
Mysli si, ze vase deti su s nim doma a dcera z jeho prveho vztahu nie. Tak sa citi byt dlzny, ze sa jej nevenoval. Sest deti dohromady je hrozne moc a velmi vela starosti. Emocionalnych, financnych. Keby si nebola frustrovana pre jeho dceru, keby ziadnu nemal, urcite by to bolo pre nieco ine. Takto je dcera spicka ladovca a najvacsi momentalny problem.
kolko plati na tu dceru vyzivne ? a neverim ze ty tahas vsetko z rodicaku sak to je nemozne
Ze ta hanba nefacka. Opustil svoje dieta, ked malo 3 roky. Nestaral sa o neho, financne asi tiez velmi nepustal zilou. Je jeho psou povinnostou sa starat aj o tu 14 rocnu. Je vo veku, ked zacina mat zvysene naroky. Travi s nou vobec nejaky cas? A urobit si 5 deti, ked mate hlboko do vrecka? Rozmyslal vobec niekto z vas dvoch? Alebo chces byt cely zivot na materskej? Budes prva, co budes nadavat na zlu vladu, ze mas dochodok 5 korun. Nech sa otecko stara. Zrazu delite financie na jeho a tvoje. Doteraz tu kazda zena tvrdila, ze financie v manzelstve su spolocne. Tak ako?
A ako mas reagovat? Spravna reakcia je, nemam nic proti tomu, ze kupis nieco dcere. Ale nezabudni ani na svoje ostatne deti. Je to nespravodlive voci nim, ze jeden surodenec dostane viac a druhy skoro nic. Samozrejme, zaezi aj na veku. Nieco ine potrebuje 14-15 rocny dospievajuci (oblecenie, mobil, pocitac do skoly) a 3-8 rocne dieta.
@tosomja no fajn, len aj bežných rodinách sa kúpi telefón staršiemu a batolotu nie, dosť normálne....mas jedno do dvoch rokov a druhe pár mesačne. Napíšeš, ze všetko rovnako. Žiaľ ten prvý nemá otca rovnako, predpokladám, že sa to snaží takto kompenzovať. Samozrejme nič moc. Ni a ten spoločný zárobok asi nebude až tak spoločný, keďže asi nepracuješ. Takže by som bola opatrná. Aby sa to nakoniec nezvrhlo ako u autorky
@elizabet173 vies co, vsetko sa ani uplne riesit neda. Riesila by som to tak, ze by som sa snazila to v ramci dobrych vztahov ustat. lepsie ked muz beha za dcerou z prveho manzelstva akoby ma behat za inou zenou, ked ma doma dracicu, ktora rozhoduje za neho. snad ma aj svoje financie, ktore moze minut ako chce...atd. proste radsej by som hladala v celej tej konstelacii pozitiva, ved nebude to tak vecne.
@maciatkolulu ale v tom prípade batoľa dostane chodítko či stoličku na kŕmenie a starší nie. Ale určite by sa ani tebe, či vlastne tvojim deťom nepáčilo, keby jedno dostalo mobil za 400€, a druhý len knihu. 🤷 Takže aj viem že na to nemám, tak nedám ani jednému.
@tosomja nerozumiem, u nás keď jedno dieťa potrebovalo dráhou vec, tak ju dostalo a neriešila som, že druhé, tretie v tom čase nedostalo. Myslím ze väčšina rodín to tak ma....
@maciatkolulu veď áno. Nevravím, že v jednom čase. Keď viem, že sa dcére treba učiť do školy na notebooku, tak dostane, ked jeho syn potrebuje peniaze na lyžiarsky výcvik, samozrejme, že sa mu to zaplatí. Píšem o Tom, že jeho syn bol naučený mať všetko a nepozerať na iných. On chcel tablet, chcel mobil, chcel bicykel, chcel lego, chcel a chcel...on dostal a ostatní nič. Veď ostatní nepýtajú, to bola jeho odpoveď zakaždým. Tak som odkladala aj im. Lebo čím viac sa zvýšilo, tým viac míňal. Len na jedného.
A keď ide do potravín napríklad, tak vždy kúpil len jedno kinderko, pritom mohol kúpiť aj mojej, alebo nech radšej zje vonku a nevidím. Ja keď kupujem aj teraz Mikuláša, a jeho syn u nás nebude, tak mu zanesiem. On by to nespravil. Aby on mal viac.
@tosomja kto on?
@tosomja aké platí výživné?
Urobte si 6 bábätko a isto sa všetko vyriesi ❤️❤️👶👶❤️❤️... A keby nie tak pri 7-mom uz urcite
@lenkaviki48 on neplatí na ňu alementy ?
@marsmykkok čo si napísala má hlavu aj pätu no tú vetu ,,mladá to rada využije,, nehnevaj sa ale veď to je 14 dievča nie daka zlatokopka. Je rada že si ju otec konečne všimol a chce len byť na úrovni svojich spolužiačok. Tak si pýta to čo vidí u rovesnicok.
@kamatopo tak pozor, je rozdiel slovo zneužiť a využiť. Dala som využiť, to znamená chytiť sa šance, ktorá sa naskytne (tu mladá začala mať dobrý vzťah s otcom a jednoducho ako každý teeneger chce nový mobil, noteboook atd a jednoducho si vypýta a je úspešná, chytila sa šance, že otec má výčitky). Zneužiť je zámerne niečo docieliť, teda tá zlatokopka napríklad alebo keby otca neznášala a začala si s ním budovať vzťah len kvôli materiálnym výhodám.
@marsmykkok oooo ďakujem za výklad🤣. Jasné len využíva keď sa dá.
@elizabet173 citlala som to, len mam iny nazor. taky, ze zivot nie je uplne spravodlivy nikdy. ze do urcitej urovne ma ten muz pravo rozhodovat co kupi za svoje peniaze, snad ma vydelenu svoju cast, ktora nepodlieha rozhodovaniu manzelky. a ma pravo sa ten muz mylit. mne sa zda prave, ze vztah kazi to, ked manzelka chce uplne vsetko riadit a rozhodovat. nehovorim, ze je to tento pripad ze vsetko riadi, ale som ju chcela naviest, ze taketo veci ked vadia, si myslim, ze skor ona ma pracovat na svojich zraneniach z minulosti, aby sa s tym vyrovnala bez hnevu a dokazala sa s nim rozpravat bez vycitiek. lebo ked zacnes na zivot pozerat, ten ma to a ja nie a okamzite aj ja chcem to, tak to ide natlakom a obrati sa to proti nej, ze ju bude mat menej rad, to iste ako ziarlivostna scena. nech sa ona zamysli, ze preco jej to vadi? a nech m u hovori o svojich pocitoch a zraneniach, ze si predstavovala ze vsetko bude spravodlive - co nikdy nie je- ale nech hovori o sebe a nie ty si spravil toto a to nie je dobre.
@denkatn akýmikoľvek darčekmi už stratený čas s dcérou nevynahradi. Aj keby jej daroval pól kráľovstva. Pokial dcéra niečo potrebuje, podotýkam naozaj potrebuje, otecko si ma tvoriť finančnú rezervu pre takéto prípady. Lenže otecko nakupuje blbosti za chrbtom manzelky, tak sa nedivím, že na to nemá. Ďalšia vec - spraviť si dalších 5 deti je riadny zahul v tomto prípade.
@lenkaviki48 dať na papier výdavky na vaše spoločne deti a výdavky na dcéru z 1 vzťahu. Pripísať vek a koľko bolo mimo rozpočet
Ale inak ako tým že ho začneš viac zapájať k deťom zmenu nedosiahneš
Treba mu podať dieťa medzi dverami a poslať ich spolu von
A potom znížiť úroveň servisu.