Mám priateľa a sme spolu 3 roky , momentálne čakáme bábätko. Priateľov brat sa mi nevie ani pozdraviť nieto so mnou komunikovať a priateľ chce aby bol krstným rodičom čo ja som vyslovene proti a už neraz sme sa pohádali kvôli tomu. Takisto chce aby sme pozvali celú rodinu jeho na krštiny pritom priateľ ma brata s tromi deťmi ktorým nebol na krstinách lebo ho nepozval a sestru čo ma 5 detí ktorým tiež nebol na krstinách lebo ho nepozvala (to sme ešte my dvaja spolu neboli) a príde mi nefér aby sme ich my pozvali toľkých ľudí keď on sám (priateľ) sa nezúčastnil takýchto osláv.
Bud iná ako sú oni. Pozvi ich. Odpustí im. Pre dobro malého maj veľké srdce.
A tebe to prečo vadí? Nechápem. Veď nech ich pozve, je to jeho rodina, zjavne chce, aby tam boli prítomní. Dieťa môže mať dvoch krstnych (teda svedka jedného). Tak ty si vyber zase koho chces ty. To fakt sa ti oplatí kvôli tomu hádať? Ak nemáte fin.problem, tak nech idú všetci
A naco su vam "krštiny", ked ocividne nezijete podla viery? Ste z nejakej zapadnutej dediny, ze sa bez toho neviete obist?
Kľudne by som pozvala celu rodinu ak to priateľ tak chce. Toto by pre mn nebol problém
Čo sa týka krstného, tak to by som ešte riadne predebatovala a hľadala inú osobu
A to vam dieta pokrstia, ked mas priatela a nie manzela? Este slobodnej matke asi hej, ale ty podla krestanskej nauky planujes zit v "hriechu" aj nadalej, toto neviem ci prejde.
Toto si prioritne ries, a nie davy ludi na krštinach🤐
@hipuska práveže mame finančne problémy a nezvládneme zaplatiť toľkým ľudom stravu a všetko okolo toho
Ak máte finančne problemy rak by som len doma urobila veľmi jednoduché pohostenie
Však nemusite ísť nutne do restiky
@0silvia0 momentálne som ešte priateľka ale budeme sa brať
Tak ked sa idete brat, peniaze vrazite do svadby. Ale tak priatel asi vie pocitat, a ked nemate na mega krstiny, tak z coho to chce zaplatit? Ma nejake riesenie?
Ak idete krstiť z presvedčenia tak by ste naozaj mali nájsť iného krstného rodiča . Ak len preto aby babky v dedine nepovedali, môže ti byť jedno kto bude krstný rodič . Robiť hostinu pri krste tiež nie je tvoja povinnosť a ešte pre toľko ľudí keď nemáš peniaze. Priateľ keď silou mocou chce nech zoženie finančné prostriedky a potom pozve aj bratranca z piateho kolena.
Ako chcete riešiť svadbu keď sa nezhodnete pri krstinach? Keď na to nemáte na čo to robíte? Ty si uvedom že je to jeho rodina a tiež by sa ti nepáčilo keby bol proti aby prišli tvoji súrodenci alebo niekto z tvojej rodiny treba vedieť robiť kompromisy. Ako chcete spolu fungovať keď namiesto aby ste si to výkomunikovali píšeš na modrého koná a riešiš to s cudzími ľuďmi 🤔
@0silvia0 nemáme z čoho zaplatiť svadbu a ešte krstiny s toľkými ľuďmi a po ďalšie mne príde divné aby sme všetkých pozývali na krstiny keď ani môj priateľ nebol ani jednému dieťaťu na krstinách , tak prečo mame my všetkých pozývať ?
A keby spojíte krstiny so svadbou 🤔
@veronika2316 vy by ste pozvali na krstiny človeka ktorý sa vám nevie ani pozdraviť a mať ho za krstného rodiča a celú rodinu ktorým ani môj priateľ nebol na krstinách ?
Ale to si musis vykomunikovat s nim. My ti tu mozeme drzat stranu, ale to ti nepomoze. Ved sa ho spytaj, ked nemate na svadbu, odkial zoberiete na krstiny a nech odpovie na otazku, preco ich tam vsetkych chce mat.
No áno keby to bola muzova rodina nevychádzam ani so avojrovcami a nenapadlo mi ich nepoznať a keď niekoho volám nečakám za to niečo. Je to jeho rodina
@0silvia0 Ano, môžu… Lebo kňazi cítia zodpovednosť aj za to, že rodičia potom pri samotnom krste klamú. Lebo je tam otázka, či rodičia budú dieťa vychovávať vo viere. Ak nežijú vo viere a povedia áno, lebo sa to od nich vyžaduje, páchajú hriech priamo pri sviatosti. Takže máš pravdu, že prístupy kňazov sú rôzne.
Autorka, musíte sa s partnerom veľa rozprávať. Nie hádať. V pokoji hovoriť o tom, aké máte plány do budúcnosti. Spoznávať sa. Zisťovať, aké máte priority. Či sa vôbec k sebe hodíte. Či dokážete v manželstve vytvoriť nielen jednotu tela, ale aj ducha. Lebo do manželstva nevstupujeme na chvíľu, ale na celý život a musíme mať ujasnené, či sa v základných hodnotách stretáme, alebo sme úplne nekompatibilní. Tehotenstvo nie je dobrý dôvod na sobáš, ak spolu ako partneri nebudete vychádzať.
@veronika2316 mne ide aj o takú spravodlivosť, prečo ja mám pozývať ľudí ktorým ani môj priateľ nebol na krstinách ? Prečo oni jeho nepozvali keď je ich brat ?
Vsak ste nezosobaseni, to vam vobec dieta pokrstia?
@viestta my tiez nie sme cirkevne zobrati a pokrstili nam obe deti. Hlavne bolo, aby krstni rodicia mali vsetky sviatosti, ak su manzelia, tak museli byt cirkevne zosobaseni. A boli to dvaja odlisni knazi.
@maja22 my vychádzame spolu dobre , len on je taký dobrák že chce pozývať všetkých a na neho sa každý s prepáčením vysral iba na robotu im je dobrý ale pozvať ho ako brata na takéto udalosti zabudli
Ak máš pocit, že tvojho priateľa zneužívajú, tak mu to povedz. Ak je to dobrák, ktorý nevie povedať nie, ale teba to bude vytáčať, ty budeš musieť byť tá, ktorá sa s tým zmieri, lebo jeho tak ľahko nezmeníš. Ak už teraz vidíš, akú má povahu, nie si s tým stotožnená, ešte viac budeš nahnevaná, keď budete mať deti a on bude robit veci inak, ako by si ty očakávala. Krstiny sú len jedna vec z mnohých, ktoré vnesú do vášho vzťahu nepokoj.
@alexandra383 len tak pre zaujímavosť. Prečo ste krstili keď nežijete podľa kresťanstva?
to za 3 roky sa narodilo 8 detí, že ty presne vieš ako to bolo na ich krstinách?
Priateľovi normálne povedať, že peniaze dáte radšej do svadby ako do krstu. Ty s jeho bratom ako krstným nesúhlasíš keďže sa k tebe chová ako sa chová a hotovo... Všetko sú to logické dôvody a treba si určiť priority
@sasa1310 áno viem lebo sám mi povedal že ho nepozvali ani na jedny krstiny ktoré robili
Zrušila by som celé krstiny kým sa nedohodnete.