Nezhody kvôli peniazom

10. dec 2023

V prvom rade chcem sa len vyrozprávať...
S manželom sme spolu 10 rokov, z toho 7r ako manželia.
Máme 6 a 4 ročne deti. Bývame vo svojom 6 rokov, kúpili sme si starší RD a pomaly prerabame. Oplatilo sa to bola som už na RD keď sme brali hypotéku. Dom je v poriadku skoro všetko sme v ňom vymenili za nové. Je pravda že stalo to dosť peňazí a minuli sme všetky úspory. Ale máme svoje bývanie a to je hlavné.
Deti tiež nie sú lacný špás, plus zdražovanie potravín. No nazbiera sa to koľko si míňame z výplaty.
Poslednú dobu manžel má divné názory čo sa týka peniazov. Všetko ohundre keď musíme niečo kúpiť, na všetko má blbé reči že on to nechce. Príklad jedlo radšej bude držať hladovku ale mať viac peňazí. Alebo deťom obedy, veci do škôlky školy, oblečenie a pod, že prečo nám štát to nezaplatí.
Že na čo vôbec chodíme do práce a zarábame peniaze keď potom to musíme míňať.
Že on chce mať veľa veľa peňazí na účte, že sa chce a peniazmi zakrývať a podobne blbosti hovorí.
Začalo sa to odkedy sme sa dostali do situácie že sme išli úplne na nulu s financiami, no už pomaličky sa z toho dostávame. No on má stále blbé reči.
Neviem čo s tým, či to len počúvať jedným uchom dnu druhým von?

h2
10. dec 2023

Že prečo neplatí štát obedy pre deti do školy??? No neviem, vyveďte ma niekto z omylu, keď sa mýlim, môj syn na obedy v škole nechodí, ale nie sú náhodou veľmi výrazne dotované štátom?
K tomu ďalšiemu už nemám slov. Že načo máme zarábať peniaze, keď ich potom máme míňať?! A na čo iné sa zarábajú?

sweet20
10. dec 2023

ved peniaze su na minanie.. ak nie tak nech mi to niekto vysvetli 😃

viestta
10. dec 2023

Preco sa ma o jeho deti starat stat? Tie deti hadam splodil stat?
Ak sa dostal do takeho stavu po krize, asi by bolo treba odbornu pomoc, pretoze toto neznie ako cloveka, ktory to ma v hlav uplne v poriadku.

lukbe
10. dec 2023

Určite sa to nedá len tak počúvať,že jedným uchom dnu,druhým von. Toto mi pripada , že to prešlo do akéhosi chorobneho šetrenia až držgrošenia. Treba sa s ním vážne porozprávať. Co si mysli, ze o deti sa mu postará štát? To kedy a ako na toto prišiel? Jasne,ze treba mať nejakú rezervu,ale to zmýšľanie v poriadku nie je.

deti95060810
10. dec 2023

najviac ma pobavila veta : "deťom obedy, veci do škôlky školy, oblečenie a pod, že prečo nám štát to nezaplatí."
ten kde žije, prepáč ale jemu preplo alebo čo... však to nie sú reči normálneho človeka....

lilyianka
10. dec 2023

Mne to skôr príde ako by on mal nejaké financne problémy. Nemôže to tak byť? Niečo,o čom nevieš?

darkswan
10. dec 2023

@h2 su, ale napr. my musime doplacat aj 30 eur za mesiac

sissy27
10. dec 2023

Pan manzel by mal vyhladat odbornu pomoc a nemyslim to nijako zle… mozno zacinajuca depresia, vyhorenie, nejaka osobnostna porucha… mozno by pomohla zmena prace na lepsie ohodnotenu ak sa da… predpokladam, ze ty uz tiez pracujes, takze s dvoma prijmami by ste na tom mohli byt celkom dobre.
Na odlahcenie - pusti mu film Bony a klid, tam odznela hlaska “penize jsou obezivo, tak maj obihat” 😁
A zakryvat sa peniazmi - no ved nech si zameni na forinty a moze v nich aj plavat 😃

grof_monte_christo
10. dec 2023

Hundros, drzglos s chorými názormi, "radosť" žiť s takymto človekom, ja by som toto nemohla počúvať. Vy nemáte nezhody kvôli peniazom, to len jemu preplo v hlave, razne mu povedz, že v takejto atmosfére sa nedá existovať, nech sa preboha uvedomí a začne sa chovať ako normálny človek.

viestta
10. dec 2023

@grof_monte_christo poznala som takeho cloveka. Kazdemu bolo jasne, ze je prepnuty, len on tvrdil, ze my sme chori, ked vyhaduújeme peniaze na to co netreba (jedlo, oblecenie). Ked toto je prejav niecoho ineho, tak tam ziaden rozumny rozhovor nepomoze. Tam mozu pomoct lieky a doktor, len takeho k doktorovi ani nedostanes.

autor
10. dec 2023

Nemá žiadne finančné problémy, mám prístup k jeho účtu viem koľko tam má. Síce máme každý svoj účet no fungujeme spolu.
Ja mám na starosť aby povinné platby odišli, ja si vyberám peniaze a mám vyčlenené kedy čo zaplatiť. On sa do toho nestaral.
No ako píšem minulé keď sme mali veľké výdavky a dostali sme sa blízko k nule na účte. Muž to videl a odvtedy ako keby ho preplo a má reči že na čo pracujeme keď nič nemáme na účte, na čo zarábame keď všetko minieme.
A pri tom míňame len na to čo treba hypotéka plyn elektrika tv internet voda benzín strava škôlka škola strava doma. Nič navyše nekupujem, nechodíme do reštaurácie na wellness proste nikam.
A úplný gól bol keď mi povedal že na čo ma zobral za ženu že odkedy sme manželia len mu miznú peniaze z účtu, že keď bol sám slobodný mal kopa peňazí našetrené a bol šťastný keď videl ako mu suma rastie na účte.
Fakt neviem čo mu mám povedať už moje argumenty nepočuva, stále len svoje že môžem kúpiť potraviny alebo barsco keď to bude stáť pár centov. Že nič nemám kúpiť drahšie než euro a stále niečo takéto reči má.
Keď trebalo zaplatiť príklad za opravu auta 100 eur tak vyplakaval že on bude plakať že nemá peniaze že kto mu ich vráti.

queen_mary
10. dec 2023

Myslim, ze je len v depke z vasej financnej situacie, resp zo zdrazovania celkovo a z toho, ze nemate nejaku velku financnu rezervu. Mozno je v depke aj z toho, ze si mysli, ze nezaraba dost.

A ma to tak teraz vela ludi, lebo ten narast cien je brutalne citelny...

Nezatracovala by som ho hned, vela ludi reaguje na stres presne takto. Skusila by som sa s nim porozpravat.

queen_mary
10. dec 2023

@sissy27 presne toto mi napadlo. Ze z toho pocitu tazoby, ci uz podla neho maly prijem, velke vydaje, nenasetrene tisice,... ze ci to nie je vyhorenie, alebo depresia

autor
10. dec 2023

@queen_mary On je strašný stresmen, keď sa niečo deje za všetko sa hneď stresuje. Nebol takýto.
Zarábame obaja nežije sa nám zle, síce nemôžme si vyskakovať no na normálny život máme. Preto nechápem tieto jeho reči

sissy27
10. dec 2023

Takze on bol vzdy taky, len kym bolo nieco na ucte, tak sa to neprejavovalo… ja som horuca hlava, mne keby chlap povedal, ze bezomna mu bolo lepsie, lebo mal nasetrene, tak by som mu to dopriala znova… moze spat v krabici pod mostom, chodit peso a vyberat kontajnery, aspon deti vela zdedia 🤷‍♀️
A teda ten wellness ci restiku raz za cas by som si veru dopriala, aj keby sa mal od jedu rozliat na kolomaz…

h2
10. dec 2023

@darkswan A to je akože veľa? Veď to je za jeden obed cca 1,5€.

grof_monte_christo
10. dec 2023

Tak spravte kompromis, že si vytvoríte nejakú finančnú rezervu, na ktorú nebudete siahať a potom začnete opäť normálne fungovať bez tychto ubíjajúcich rečí.

veselo_neveselo
10. dec 2023

A zas ja ho chapem. Zit z vyplaty do vyplaty, vlastne si nemoze nic dovolit, len robi a robi...a "nic" z toho.
Skuste bud pohladat lepsie platrnu pracu, alebo zas trochu posetrit.
Ist uplne na nulu financne je velmi stresujuce (pre niektorych ludi - ja k nim patrim), a potom sa velmi tazko odolava stresu, aj vztahy potom trpia, lebo nie je v pohode psychicky.

Mozno skus taky priatup, ze ho povzbudis, a ubezpecis, ze to zvladnete, posetrite a zas bude lepsie a bude si moct viac vydychnut. (Toto je za predpokladu, ze je inak "normalny" a da sa to pricitat financnemu stresu).

darkswan
10. dec 2023

@h2 ja nehovorim, ze to je vela, bola to len reakcia na to, ze su dotovane statom, nic viac nic menej…bez dotacie to bude cca 90 euro

kristinapetronela
11. dec 2023

No mne stačilo keď píšeš že deťom nechce platiť obedy a má ich platiť štát .to je fakt trulo .

autor
11. dec 2023

@sissy27 Mne to ani nechýba ísť do wellness a do reštaurácie, nie som na to naučená.
@grof_monte_christo To chceme vytvoriť si finančnú rezervu, no stále niečo vyskočí čo treba zaplatiť. Raz oprava auta, raz zubár, dieťaťu nové okuliare, práčka sa nám pokazila kupovali sme novú, každý mesiac niekto má oslavu v rodine. Stále niečo treba navyše platiť. Teraz darčeky na Vianoce.
@veselo_neveselo To ja ho stále ukludnujem že nasetrime sa a budeme sa mať lepšie. Áno viem že není dobré byť na nule no pár mesiacov sa dá vydržať a potom niečo nasporime. Len písala som vyššie že stále niečo vyskočí čo treba navyše zaplatiť a potom ma manžel len nervy z toho.

sissy27
11. dec 2023

Nemusi to byt wellness ci restika, ale cokolvek, co ti urobi radost - nieco materialne, nejaky zazitok, dovolenka, sportova vybava, nove sadenicky kvetov do zahrady atd… zivot nie je len o praci, plateni uctov a setreni, treba si aspon obcas dopriat nejaku odmenu.

tiezjedna
11. dec 2023

by som ho zdrbala, že by si to do vitríny nedal... Magor🙄

tetapetra
12. dec 2023

Máte dva účty? Sprav tretí a každý tam dajte polovicu za energie, hypo. Zvyšok nech si kupuje sám. Môj to tiež skúsil. Odvtedy vediem presne výdavky, zatiaľ necekol,prešiel rok.

mondolina
12. dec 2023

a ty už chodíš do práce?

stanielka17
12. dec 2023

Nevies, co mu mas na tie debilne reci povedat? Povedz mu, ze naco si si ty brala neschopaka, ktory nevie zarobit tak, aby po vyplateni uctov zostalo na ucte trochu vic, nez nula. Lebo normalne to urcite nie je. Ze co ti na to povie chudacik uplakany. A vobec, co robi, ake ma vzdelanie?

autor
12. dec 2023

@mondolina Áno chodím do práce.
@stanielka17 Robí operátora výroby

stanielka17
12. dec 2023

Teraz sa nechcem nejak navazat do robotnikov na linke, aj ich praca si zasluzi respekt, ako kazda ina. Ale nerozumiem celkom tomu, ze je v sfere, ktora vseobecne nie je najlepsie platena, nerobi nic aby svoju situaciu zmenil, ale vyplakava ti ako male decko kvoli peniazom a vycita ti, ze jes?? A ze za slobodna mal hrby penazi a uzival si? Ad jedna nemal, ad dva je jasne, ze ked pride dieta, bude to skrt cez rozpocet. Tak toto nech si najprv milostivy urovna v hlave, ze ake ma priority.

autor
12. dec 2023

@stanielka17 Není to tak zle platené, tisícku mesačne zarobí. A za slobodna mal veľa peňazí lebo u rodičov si neplatil nič, dal im stovku na jedlo a celá výplata mu ostala.

lukbe
12. dec 2023

A ja teraz nechápem,či reprodukujes len jeho reči, ci ho stále len obhajujes, lebo to fakt nie je normálne,čo rozprava. Mal zostať u rodičov a nezeniť sa alebo nech sa odstahuje a pekne platí, budeš to mať bez rečí a v pokoji.