Nezáujem o rodinu

fifimama
18. máj 2016

Potrebujem od vas radu, ci sa vobec oplati bojovat o manzela.Sme spolu 15 rokov, par rokov dozadu zmenil zamestnanie, aby mohol byt flexibilny a lepsie zarobit, zvazili sme predlzenu matersku.Cize ja som stale doma s detmi, az on moze zarabat.Problemom je jeho narastajuci nezaujem o rodinu.Minuly mesiac som mu naratala 308 hodin, co bol v praci.Cez tyzden chodi aj o 22.00 domov, aj ked prie skor, zapne pc a cely nas rozhovor je o ton, ze odpovie jednym slovom, rozhovor s detmi detto.Ani pohadat sa s nim neda , ironicky na vsetko povie :ano, jasne.Ano, mas pravdu.Mozem mu dohovarat, nech viac casu travi s rodinou, aspon tu blbu hodinu vecer by sa mohol porozpravat, prejavit nejaky zaujem.Chcem tak moc od neho?Tolko krat sme sa o tom v klude rozpravali, ale vidim to horsie a horsie.Pohrdanie v jeho tone, nezaujem, az obtazovanie, ked mu trojrocne dieta zacne rozpravat, co robilo cez den.Uz nemam sil sa mu doprosovat, ked som navrhla rozvod, ze ved sme mu iba na pritaz, tak s kludnym hlasom povedal, ze nech idem, ze ved viem kde su dvere.Je si moc isty, ze nikam neodidem, kedze rodicov uz nemam a s tromi detmi by som si sama neporadila, alebo nema kusok citu uz pre nas?Co sa tyka tej roboty, je szco, biedu netrieme, nieje nuteny tolko pracovat, je v jeho rukach, ako si rozvrhne den.A aby toho nebolo malo, v poslednom case sa ide z prace s kamaratmi na pivko a az potom domov, co na tom, ze sa deti 100x pytaju, kedy uz pride tato.Po vianociach zacal pouzivat k pc slucatka, pusti si hudbu, odpoveda na pracovne meily a v klude si klika, zatial co ja nervacim pri detoch.Som iba ja paranoidna, ked som to pochopila, ze nas ma v pazi a az mu dame pokoj? Tak som zacala spavat s detmi v detskej, az mu teda nezavadziam, pretoze nepotrebujem byt manzelkov iba hodinku v noci.Vykendy po dlllhom prehovarani obcas travi s nami, ale vacsinou je to iba o nakupe v tescu a navsteve cintorina.Na deti je mily, vlastne aj na mna, ale takto mi to nevyhovuje, potrebujeme manzela a otca, ktory by nas vypocul, potrebujeme s niekym riesit problemy, zdielat radosti a citit, ze je s nami, takto mame doma len banku.A teraz mi povedzte, ci som ja sentimentalna, ci chcem tak vela?

tyelde
18. máj 2016

a veruže choď, daj si určiť výživné na seba aj na deti a choďťe bárs aj do garzónky, možno sa uvedomí a bude vás prosiť nech sa vrátite, alebo (asi pravdepodobnejšie) sa proste nič nestane, on bude platiť, ty si nájdeš robotu a časom hlavne niekoho, čo o vás bude naozaj stáť

misel0806
18. máj 2016

Nie si sentimentalna chyba ti len manzel a detom otec,ktoreho mate aj nemate,kvoli praci.. Ti chces rodinu nie firmu.. Praca mu ocividne tlaci na gule... Rodina je predsa prvorada... Zato ze je sam sebe panom neznamena ze mu svet lezi pri nohach,mal by sa zamysliet nad sebou ak nechce o vas prist. 😊

emarekova
18. máj 2016

@fifimama ty si ok,on nie,vôbec nechceš veľa.Ako vravíš,že nemusí toľko pracovať,tak to asi robí zámerne. Na tvojom mieste balím švestky a pracem sa. Držať niekedy niečo kvôli deťom veľakrát nemá význam,často sú vnímavejšie ako by sme mysleli alebo chceli. Môžem len držať palce.

misel0806
18. máj 2016

On ma svoj svet,a je naozaj smutne ze praca je viac ako rodina.. 😢😢

sardinka335
18. máj 2016

@fifimama tak ono je to ťažko radiť....a ťažko menit niekoho, ak nechce on sám nejaku zmenu, ak mu to tak vyhovuje. Niektore moje priatelky maju podobny problém - chlap ma rodinu pomaly ako take ,,klišé,, a aby sa mal kto starat o deti a domacnost. Vyčitky a lamentovanie nepomahaju a na veci nič nemenia. Ak nepomozu pokojné, rozumné a konštruktívne rozhovory, tak potom asi nepomoze nič. Proste sadnút si spolu a prorozpravat sa čo vadi tebe, čo vadi jemu...muzi nemaju radi hystericke vystupy (nehovorím ze take robíš len konštatujem) a vykomunikovat si to, povedat mužovi, ze ho potrebujete ako otca, manzela nie len ako kreditku. Muži si často nevažia čo maju doma, full servis okolo detí a domacnosti a časom to sklzne do rituny. Ak toto nepomoze tak asi naozaj začať premyslat ako si zivot zaraidit podla seba ....mozno ak by mu prišli rozvodove papiere a zistil by ze to myslíš važne, tak by sa spamätal..ale kto vie.

fifimama
autor
18. máj 2016

@tyelde nemam nikoho, kto by mi pomohol, robotu mi drzia, za pol roka nastupujem, neviem si predstavit nastupit do trojsmenky, vlastne ak by som bola sama, ale ani s nim, kedze nieje nikdy doma.Pred podnikanim to bolo ok, mali sme jasne ze menej penazi, ale spolu sme sa starali o deti i domacnost.Teraz sa mi vysmeje, ze hadam by som len nesla za 500€ do roboty 😡 jasne, ze sa mu lepsie zije teraz, ked ma volne ruky a doma ho caka upratany dom, plne hrnce a opatrene deti.

jana_eyre
18. máj 2016

a cokeby si ho skusila soknut? zober deti na par dnovy vylet, jemu nechaj len odkaz, ze ta to uz nebavi takto dalej, ze si mozete vyskusat ake to bude odseba.. pretoze podla toho, co pises iba ocakava, ze prehrmi par vycitiek a zivot ide dalej - a rata s tym, ze aj tak nemas kam ist.. mozno si musi uvedomit, ze ti naozaj vadi nezaujem z jeho strany.. a podla toho, ako sa zachova ked budete prec /ci vam aspon zavola,alebo to odignoruje/ sa mozes zariadit..

tyelde
18. máj 2016

@fifimama a ako staré máš deti? písala si o predĺženej materskej, čiže deti už môžu do škôlky nie? a ak manžel tak dobre zarába, aj výživné na ne bude isto relatívne normálna suma, z toho sa dá zaplatiť študentka čo by ti deti postrážila keď budeš mať napr. poobednú...a popri tom hľadať prácu v jednosmennej prevádzke 😕

sardinka335
18. máj 2016

@fifimama tak vieš ako ...keby si musela a bola zivotom donutena tak zvládneš všetko, tomu ver. Moja babka zo dna na den ovdovela s 3 detmi a nemala v meste nikoho, ziadnu rodinu. A musela sa pozbierat. Proste človek zvladne všetko čo musi zvladnut - teda aspon zvyčajne. Tak ale budme optimisti a snad sa ten tvoj uvedomi....

fifimama
autor
18. máj 2016

@jana_eyre joj s viacdnovym vyletom by som mu len ulahodila.Bola som sama s detmi jeden vikend prec a doteraz hovori, ze to bol jeho najkrajsi vikend v zivote.Hoci to vravi zo srandy, ja tomu uz zacinam verit, aj keby som odisla, na vyprosovanie z jeho strany by som sa nedockalá, to mu hrdost sa niekomu prosit nedovoli, viackrat mi to povedal, ak odidem, ze sa mi prosit o nic nebude.

misaatko
18. máj 2016

Chvilu po tom co sa nam narodil maly som mala obdobie kedy som tak vzila do ulohy matky, ze som zabudla ze mam doma manzela. Prestala som sa mu venovat, a jedine co som od neho chcela a ocakaval a bolo aby bol otcom. Strasne sa nam vzdialil a . Zacali hadky, vycitky... potom som sa spametala a pozrela sa na to z jeho strany. Ako sa citi on. Raz darmo, su to chlapi a maju ine priority , tuzby potreby. To ze miluje rodinu je jasne inak by sa o vas nestaral. myslim ze toto nieje dovod na rozchod, bud rada ze nemas doma opilca, tyrana...

fifimama
autor
18. máj 2016

@tyelde zaraba muz dobre, ale podla papierov je chudak

sardinka335
18. máj 2016

@fifimama a sak to kazdy podnikatel - oebkáva na plate aby nemusel platiť vysoke odvody atd...ziadna novinka. Tipujem ze na papieri ma minimálku...

jana_eyre
18. máj 2016

@misaatko takze zena ma vzdy pozerat na muza a jeho priority, on na zenine potreby a potreby rodiny pozerat nemusi - staci ak sa neoziera, netyra a nosi domov peniaze? fuha...

emarekova
18. máj 2016

@fifimama možno len hrá hrdinu a keď nie,budeš vedieť na čom si. Keby si išla niekam,nehovoriť mu,že ideme na výlet,nažívaj si jak chceš. Držať ho v tom,že odchádzaš a uvidíš aké budú reakcie.

misaatko
18. máj 2016

@jana_eyre tak takto som to naozaj nemyslela. Len som napisala, ze moze byt aj horsie. take problem sa daju riesit

fifimama
autor
18. máj 2016

@misaatko to ano, ale keby nas miloval, tak by mal nejaky zaujem o nas, raz zacas by aspon zavolal, alebo vecer by sa spytal ako bolo.Skor si myslim, ze ma zodpovednost za deti, tak nas zivi a ja robim ostatne.

jana_eyre
18. máj 2016

@fifimama a mas aspon surodencov, kamaratky - hocikoho, kto by ti pomohol, keby si sa rozhodla naozaj odist?

uprimne, ja si neviem predstavit dlhodobo zit s niekym, kto mna a deti dokaze uplne ignorovat a este ukazovat, kde su dvere.. my mame s muzom tiez nejaky problem, ale ked sme sa o nom vela krat bavili, snazil sa vysvetlovat, zachranovat, riesit.. keby to neurobil, myslim, ze by uplne pochoval moj vztah k nemu.. tiez nemam rodicov kde by som mohla mat utocisko v pripade rozchodu, takze uplne chapem ake tazke rozhodnutie to musi byt.. asi by som na tvojom mieste pockala na cas, kym sa mozem vratit do zamestnania a pomaly planovala ake by to bolo byt s detmi oddelene od muza.. ale naozaj tazka situacia, drzim ti palce, aby sa muz nejakym zazrakom uvedomil..

sosanna88
18. máj 2016

@jana_eyre toto citam dnes vsade...a ked sa stazujem muzovi na nedostatok zaujmu ja, tak vraj pozeram vela telenoviel. nuz ano, pozerala som jednu v puberte-Rosalindu od prvej po poslednu cast, odvtedy nic. no asi ma ovplyvnila taaaaak velmi, ze chcem aby mi chlap prejavil nejaky ten zaujem....ale sak nepije, nefajci atd...tak som spokojna. zevraj.

jana_eyre
18. máj 2016

@misaatko vzdy moze byt aj horsie, ale to neznamena ze clovek sa ma uspokojit s tym, co ma doma ak mu to nevyhovuje..

na riesenie treba dvoch a podla pisaneho textu mi pride, ze autorka sa snazi uz dost.. ked muz nechce, co viac sa da robit? ticho trpiet?

misaatko
18. máj 2016

@fifimama neviem ci mam aj nieco pisat aby to nebolo pouzite proti mne ale vyskusaj sa s nim zblizit. daj decka spat. zahod mu suchdla. Otvorte si vinko, pokecajte si. Rano chodte spolu ako rodina na piknik. Neviem hocico, vymysli nieco co vies ze ma rad. Ty ho poznas najlepsie. Ked je taky pasivny, a este aj tvdohlavy necakala by som ze on sa zobudi.

fifimama
autor
18. máj 2016

@fifimama mam brata, ti sa tlacia v malom byte a dost riesia svoje problemy, kamaratky tak naoko, najviac rak na kavu, rozhovor, ale aby mi strazili deti to ee

fifimama
autor
18. máj 2016

@misaatko uz ma presla chut, doprosovala som sa dost, robila rodinny program, len aby sme boli spolu, lebo ked je doma, pozna iba pc.ja som bola ta, co vecer volala s obavami, ci sa mu nic nestalo, ale uz to tak pol roka nerobim a bolo mi vytknute, ze na neho serieme, ze nam je dobry iba na peniaze.Ale ja ako je tyzden dlhy nemam od neho hovor 😟.

slizicek
18. máj 2016

A nejaku psychologicku poradňu by možno bolo dobre skúsiť? Príp. manželskú..? nemám s tým skúsenosť..

lintu
18. máj 2016

V podstate ťa drží v hrsti a je si tebou až príliš istý, že ho nemáš ako "ohroziť". Načo by sa mal starať/ zaujímať, keď sa mu dostáva všetkého, čo on potrebuje? Má svoj svet a koniec. Zvyšok ho nezaujíma. Pravdepodobne tvojim sťažnostiam ani nechápe. Bol taký vždy alebo ten stav prišiel len so zmenou zamestnania? Každopádne jeho reakcia na obmedzenie tvojich telefonátov je celkom potešujúca. Postrehol ich! A zjavne ho to i trápilo! Podľa mňa by sa mu takýchto faciek zišlo viacej. Máš doma asi len zaspatého princa, ktorý si neváži, čo má doma. Vieš, ako sa hovorí - niektoré veci nám začnú chýbať, až keď o ne prídeme. Chápem, že tvoje víkendové vypadnutie z domu ho milo pobavilo a tak si trúfol i zažartovať, ako mu bez vás bolo dobre. Mal totiž istotu, že ten víkend raz skončí a ty sa vrátiš... Ktovie či by sa tak vrúcne rehotal aj pri tvojom definitívnom odchode z domu...

vyzivne
19. máj 2016

Mna napadla myslienka z filmu Bathory: "manzelstvo je povinnost,laska hriech". Manzelstva niekedy len kvoli tomuto vydrzali,lebo boli brate ako povinnost a laska bola,je a bude viac menej vzdy len vasen,ktora vyprcha. Zena je stvorena ako citova bytost,muz nie. Zena hlada lasku,ktora ale je len sucast jej povahy,lebo jej bola dana od Boha na vychovu a starostlivost,aby jej deti prezili a mali v niekom oporu,lebo 85% muzov by sa na deti vykaslalo a vymreli by sme. Najkrutejsie poznanie mojho zivota.

charity
19. máj 2016

@fifimama On maka ako fretka, aby zebezpecil Teba, Tvoju predlzenu matersku, Vas nadstandard. Sami ste sa dohodli na tomto modele. A namiesto vdaky a oddychu ho doma cakaju hadky a vycitky. A tak sa uzatvara do seba. Mnohi chlapi svoje pracovne nasadenie vnimaju ako prejav starostlivosti o rodinu. Chudak chlap.

Poradnu, lebo takto skoncite rozvodom.

natalym
19. máj 2016

Treba mu to takto povedať, ako si to napísala.

guinevre
19. máj 2016

@fifimama Zacni najprv riesit vlastnu pracu, vlastne financie, az potom rozmyslaj o odchode. S tromi detmi bez prace - vyzivne ti na zivot predas nebude stacit, je to len ciastka financii, o druhu ciastku sa musis postarat ty.

sisa1909
19. máj 2016

Trosku mi tvoj prispevok primomina mňa. Úplne ta chapem mám to podobne. Len si treba uvedomiť že ostat sama s tromi deťmi nieje sranda. Zober si že skoro cela tvoja vyplata pojde na prenájom. Kde máš ešte jedlo a nejake tie veci potrebne. A pokial tvoj manžel nepriznava dane podla toho koľko zaraba tak ti daju alimenty ubohe tak ako vacsine. Aby ste potom neskoncili zle.