Ahojte , s priateľom máme taký problém včera sme sa veľmi pohádali . On si stavia chatu ktorú začal ešte pred tým ako sme sa dali do kopy . Sme spolu rok ale už hovoríme často o svadbe že sa vezmeme , sám mi navrhol že po svadbe by chcel somnou bývať dočasne v chatke kým by sme si nepostavili domček aby sme žili samostatne od rodičov . Veľmi ma to potešilo, že ráta somnou do budúcnosti . No problém je v tom že keď sa chcem zapojiť do dizajnu alebo nejakého praktického riešenia tak ma s tým problém , nechce prijať môj názor ani nápad , vždy sa preto iba pohádame , veľmi ma zraňuje keď ide sám do obchodu a kúpi si podlahu bez toho aby sa chcel somnou o tom poradiť a postaví ma pred hotovú vec , uviedla som iba podlahu je to príklad bolo tam mnoho iných vecí , on mi vždy iba povie iná by bola rada keby mala kde po svadbe bývať a mne sa vkuse niečo nepáči , že mám byt vďačná za to . Hovorí mi manželia niesme , si moja priateľka a ja som investor takže posledné slovo mám ja že to mám pochopiť.
A mňa mrzí že ho nezaujíma to aby som sa tam po svadbe s ním citila aj ja príjemne aby sme našli spoločný dizajn a riešenie nejaký kompromis spoločný kde budeme obaja spokojní , no neviem či očakávam od neho veľa keďže som zatiaľ iba jeho priateľka a robím ja chybu ? Že sa angažujem keďze niesom investorka a nemám sa mu do toho starať , alebo či ma to zraňuje a ubližuje právom že by to nahnevalo hocijakú inú ženu ?
a co by ti pomohlo keby ta vypocul ale i tak si spravil po svojom? ma pravdu-chata je jeho a ty si len priatelka aj keby ste sa vzali .. tak ho nechaj nech ma svoj maly projekt -mozno to berie ako jeho hobby a chce to po svojom .. ty si najdi daco svoje .. je to chata a nie spolocne byvanie i ked mozno v buducnosti docasne .. az budete staviat vlastne potom este len zacnu hadku pokial nemate rovnaky vkus- sadni si a prediskutuj radsej to..ak by ste nahodou raz zacali staviat-spolocny dom ci tam budes mat aj ty slovo kt vypocuje a aj sa s nim bude riadit
@lienka1101 po roku nedokážeš poriadne spoznať človeka, do tej svadby by som sa tak nehrnula a radšej počkala. Toto, čo tu píšěs, sú podľa mňa varovné signáliky, že k teba proste nemá rešpekt @pribinak má síce pravdu, že on všetko platí, ale predsa keď chce s ňou žiť do budúcnosti, tak by ho mal zaujímať aj jej názor nie?
@zelenakobyla123 keď budú stavať nejaký spoločný domček a slečna bude spoluinvestor tak to už bude iné “cafe” a samozrjeme tam už bude treba robiť kompromisy a riadne prediskutovať protinávrh
Zatiaľ je len priateľka čo o pár týždňov nemusí byt, stáva sa všeličo
v podstate ma pravdu, ale ak s tebou pocita do buducnosti a lubi Ta malo by mu zalezat aby si sa aj ty tam citila prijemne a mal by mat zaujem aj o tvoj nazor
@lienka1101 mne by to zase bolo sumafuk...plati si to, nech si rozhoduje. Dnes ste spolu, zajtra tam nastahuje druhu a tej potom bude vysvetlovat, ze to vyberala ex :D. nie ste zasnubeni, vsetko je to len fantazirovanie, tak by som to tak brala. Na druhu stranu, ak by som bola na jeho mieste, vypocula by som si Ta a zvazila aj Tvoje navrhy. Ale zrejme to az take vazne s vami nebude. Je mi to luto.
@pribinak reálne môžu byť dvaja ľudia v hociakom vzťahu, môžu byť aj zobratí a mať 6 detí, a stále to môže skončiť za týždeň. Ale ak on hovorí, že s ňou určite počíta do budúcnosti, tak by nemal ignorovať jej názory. Ako som už vyššie písala, za mňa to je signál toho, že keď sa aj vezmú, nebude mať k nej žiadny rešpekt😅
@lienka1101 tvoj priateľ má pravdu 🤷
@zelenakobyla123 ja by som to tak nedramatizovala
Vieš reči sa hovoria a chlieb sa je. Sú spolu rok, nie sú ani len zasnúbení, svadba? To mize byt aj v horizonte viac ako rok. Dovtedy sa môžu aj 10x rozísť
Sice ma uplnu pravdu, je to jeho chata, ale mne by blikali kontrolky.
V tomto musí byť iniciátorom on. Jeho investícia. Mňa sa muž pýtal na všetko, keď sme ešte neboli spolu. V podstate som si celý dom zariadila podľa seba, keď sme spolu chodili pár mesiacov. Tu mi však bliká kontrolka, či to s tebou myslí naozaj až tak vážne. Ak by myslel na svadbu, tak by ti určite dovolil zasahovať do dizajnovania. Môže sa stať, že o par rokov manželia budete a bude mu tvoj názor úplne ukradnutý, lebo je ten typ.
Ja neviem ale aj napriek tomu, ze je to jeho chata a jeho peniaze, tak by mu mohlo zalezat na tom, aby si sa tam aj ty citila dobre. My ked sme s muzom este len chodili spolu, tak on sa nastahoval ku mne a jeho byt sa predal, lebo vtedy nam lokalitou aj velkostou viac vyhovoval ten moj, ale ked sa nieco kupovalo nove, tak sme to preberali spolu, lebo sme tam aj zili spolu a aj som mu nechcela dat pocit, ze byva v cudzom.
Mne by jeho postoj vadil a tiez by mi blikala kontrolka, lebo tieto jeho argumenty su take…aby ich nevytiahol napriklad aj ked budes doma s malym dietatom, ze on vas teraz zivi a mas drzat hubu a krok, lebo su to jeho peniaze 🤷🏼♀️ pochybujem, ze ked sa vezmete tak sa zasadne jeho postoj zmeni a zrazu ho uz bude zaujimat tvoj nazor.
Ja som bola s ex roky a pocas jeho rekonstrukcie domu sa ma nepytal na nic. Jedine som sa vyjadrila, ze nech si zladi aspon okna so strechou, nech nie je kazde inej farby a nevyzera ten dom ako papagaj. Kedze sme neboli zobrati, do domu som odmietla dat akekolvek peniaze (ani to odo mna nechcel). Vsetci sa cudovali, ze preco on si vsetko zariaduje sam. Na to som mala len jednu odpoved - Je to jeho dom, nie moj, neprispievam mu na to. Jasne, ze par veci som tam pokupovala, ale nebolo to v ziadnych tisicoch. Po rozchode som bola nakoniec rada, ze som tam neinvestovala, lebo by sa mi s nim nechcelo natahovat.
@lienka1101 Co ti poviem,ma blbu povahu v tomto.Je investor,ale ak niekoho lubim a chcem s nim byt,tak mi zalezi na jeho nazore a snazime sa spolocne hladat riesenia. No na druhej strane zacal stavat sam,sam si vsetko rozhodovat a potom si prisla ty. Vsimaj si jeho spravanie,zrejme bude vo vsetkom taky dominantnejsi. Nepacia sa mi taketo razne vyjadrenia u ludi. A vobec sa mi nepaci ako ti dava najavo,ze on ti poskytne strechu nad hlavou a mas byt vdacna.
@lienka1101 toto sa nemusí zmeniť ani po svadbe, on je autorita s peniazmi a keď sa ti nepáči....dovi, dopo... ja by som s ním nebola, celý život niečo vyčítať 👎
Ste spolu relativne kratko, ved jeho chata, jeho investicie, chce si to urobit po svojom. Ak budete v buducnosti spolu staviat dom tam sa “vyřádiš” Po roku to vobec este nemusi skoncit svadbou (teda drzim palce ak je to ten pravy aby skoncilo) aj ked hovori ze s tebou planuje buducnost
@zelenakobyla123 poznáme sa už 12 rokov sme z jednej dediny predtým sme boli spolu veľmi dobrí dôverní kamaráti , vieme o sebe toho dosť veľa , problemy nastali ako sme sa dali do vzťahu predsta je to iné ako bolo predtým , sú tam už iné pocity , vtedy sme také veci neriešili ako teraz .
Toto sa svadbou nezmení, aj pokiaľ budete stavať spoločný dom, bude ho zariadovat podľa seba, keď už teraz ti nedovoli ani odtieň stola kúpiť
Takto žienky a aj on majú bohužiaľ pravdu, na druhej strane by mi neblikali kontrolky ale rovno maják, ze si ani názor nevypocuje.
Keď môj partner chcel kúpiť byt aby sme na platili 2 drahé najmy, tak som mu povedala ze kvôli dcére prichádzajú do úvahy pre mňa 2 miesta. Tak výber sa riadne zúžil len na tieto dve miesta. A hoci je vylúčeným vlastníkom on, keďže sme boli v tej dobe necelý rok spolu a ja by som ani s priateľom do spoločnej kúpi nešla, na všetko sa pýtal názor aj mňa a aj na každom stretnutí s firmami a bolo jedno ci podlahy, obklady, kuchyňa, kúpelňa chcel aby som bola s ním. Aj keď výlučným investorom bol on. Samozrejme na niektorých veciach sme sa zhodli, na iných nie a keď som mu povedala ze nech sa rozhodne podľa neho keďže je to jeho byt tak bol sklamaný ze vždy poviem jeho a nech si spraví ako chce.
Keď máte takéto komunikačné problémy už teraz určite by som sa do svadby nehrnula, aby ti potom nevyhadzoval každú chvíľu na oči ze co je jeho a ako tebe nič nepatrí
A nie su tvoje navrhy v inej cenovej kategorii ako to, co on nakupuje/zariaduje podla seba? Nemusi to byt len o nerespektovani tvojho nazoru, mozno su len tvoje predstavy drahsie, nez co stoji zariadenie, ktore je podla jeho predstav. Dobre sa dizajnuje za cudzie peniaze. Ja by som na jeho mieste zial tiez nebrala nazory na nieco, co je iba moje a vrazam do toho iba svoje vlastne peniaze.
Ste spoli IBA 1 ROK. To, ze hovorite o svadbe je sice mile, ale realita moze byt ina. Pri dnesnej 50% rozvodovosti sa mu ani necudujem. Keby som chatu financovala ja sama, tiez si ju spravim podla seba. Dnes ste spolu, o pol roka nemusite.
@lienka1101 ja som to mala podobne, len v opacnom garde - ja som si zariadovala svoj byt a moj dnes uz ex mal potrebu mi pindat do toho, aku mam mat kuchynu ci podlahy. Ale ze by penazenku vytiahol a prispel, to uz nie. A ked som sa ho spytala, kolko casu v tej kuchyni bude travit, tak dobre ze nepraskol od nervov. A ano, tiez sme planovali spolu zit v tom byte, dokonca uz aj dieta sme mali, kazdopadne neprispel ani cent.
Takze mozno ti to priatel povedal necitlivo, ale ma pravdu. Alebo bud frajerka a poloz peniaze na stol, ze do toho investujes (co teda neodporucam, ale ked uz teda chces aby prihliadal na tvoj nazor, tak ty by si mala na vydavky).
Mimochodom, keby chata bola dokoncena skor ako ste spoznali a ty by si sa mala nastahovat, tiez by si chcela parkety menit?
Ja by som sa do jeho podlahy nestarala,starala by som sa,aby som mala kam ísť,ked ma z tej chaty vypoklonkuje.Mňa sa ani manžel nepýtal,kupoval podla svojho vkusu veci do spoločneho bytu,naštastie väčšinou sa mi to páčilo.Časom som sa naučila ho obehnúť,vlastne odkedy raz doniesol lampu mimo môjho vkusu a jednoducho ho obehnem a kúpim sama čo treba .väčšie veci typu nábytok vyberiem a "presvečím " ho ,že je to super.Vlastne aj je...tak sme obaja spokojní.
@lienka1101 tak mne by to tiez vadilo.
A inak, ak on si ma byt taky isty vasou spolocnou buducnostou, ze ta necha zasahovat do minania jeho penazi, mala by si si vami byt aj ty taka ista a financne prispiet. Ci tato dovera/istota ide iba jednym smerom?
@lienka1101 nahodou super, ze sa vyjadril ako sa vyjadril. Aspon vies na com si. Jeho majetky, jeho vec. Ty sa uz len zariad aby to tebe vyhovovalo.
Do JEHO chaty nekup ani jednu jedinu salku, neinvestuj ani euro.
Neviem ci mate financie na riesenie spolocneho domu po svadbe, ale podla tebou napisaneho, bude od teba ziadat spravodlivo prispiet, si na to pripravena?
Ono by sa to dalo pochopiť, keby mal už dlho vopred jasnú predstavu, ako má ta chata vyzerat, v akom štýle bude zariadená, skrátka by to bol jeho vysnívaný projekt....tak tam je jasné, že ho veľmi nebude zaujímať iný názor. Ale to by ti asi argumentoval inak a nie štýlom, že....ja platím, tak ja rozhodujem.
Otočim otázku ina, máš vlastne byvanie, to si urob podľa seba. Do chatky sa nestaraj ani do nej neinvestuj, nie je tvoja. Láska nelaska, treba byt realista … to, že niekto povie po roku, že s tebou ráta do budúcnosti, neznamená, že to o rok bude znova tak. K nabytku ale bo niecomu, co sa lahko vymeni by som nazor zohladnila, k podlahe a sanite nie … mozno on cita viac ako len farbu, naslapna plocha atd … je viac paràmetrov ako len farba napr u podlahy, takze ak chces argumentovat musis mat cenu, vlastnosti a nakoniec farbu …
@lienka1101 no ale v podstate ma pravdu