Nezákonné odoberanie detí v Európskej Únii

schvarzy
19. jan 2015

Kamarát právnik sa povenoval celkom desivej problematike dnešného sveta. Celkom by ma zaujímalo čo si o tomto všetko myslíte vy...

Už sa ďalej nemôžem nečinne prizerať nato, že v akom ťažkom bezvedomí žijú ľudia v dnešnej Európe a nemajú ani poňatia o tom, ako sa neskutočne prekrútila, proti svojej podstate, inštitúcia sociálnych služieb a že na čo dnes slúži inštitút núteného odobratia dieťaťa, pestúnskej starostlivosti a ich následná adopcia. Vo svojej právnickej praxi sa už vyše roka sa venujem tejto problematike a zistenie pravdy o dnešných nútených adopciách vo Veľkej Británii, USA, Nemecku, Švédsku, Nórsku, Fínku a ďalších štátoch, nenechá ani jedno oko suché. Vytvoril sa nový, zlovestný fenomén a je neuveriteľné, že sa vytvoril v demokratických štátoch v 21. storočí. Čo je ešte neuveriteľnejšie je to, že tento fenomén prerástol do obrovských rozmerov (desiatky tisíc detí). S blížiacim sa referendom sa rozvírila aj téma adopcie detí. Preto chcem využiť túto situáciu a zároveň považujem za moju povinnosť podeliť sa so svojimi poznatkami a zvýšiť tak povedomie bežných ľudí o problémoch adopcie. Nemusíte mi veriť ak nechcete, ale všetko čo bude uvedené nižšie, je overiteľné. Na konci je zoznam osôb, ktoré sa venujú tejto problematike a budú ponúknuté aj zdroje, kde sa dá čerpať. Ak neveríte, tak hľadajte a overujte sami.
Na začiatok je nutné vymedziť, aké v zásade majú oprávnenia a prostriedky sociálne služby v štátoch EÚ:
 konzultatívna pomoc poskytovaná rodičom a deťom;
 oprávnenie ukladať nápravné opatrenia a kontrolovať ich plnenie;
 oprávnenie dočasné odobrať dieťa, dokým rodičia nenapravia nežiaduci stav;
 oprávnenie navrhovať súdu trvalé odobratie dieťaťa v najzávažnejších prípadoch.
Z dôvodu, že sa stávalo v minulosti, že deti boli odoberané neoprávnene, Európsky súd pre ľudské práva vo svojej rozhodovacej činnosti (judikatúre) nastavil podmienky pre odoberanie detí, a celkovo podmienky, kedy je možné obmedziť rodičovské práva. Sociálne služby ich majú povinnosť dodržiavať, ak tak nečinia, konajú protiprávne a môže byť voči nim vyvodená zodpovednosť, hlavne trestnoprávna. Realita je však taká, že sociálne služby „z vysoka kašlú“ na tieto podmienky a veselo odoberajú protiprávne deti ďalej (dôkazy nižšie).

celá práca sa dá stiahnuť na http://uloz.to/xpyswyrR/fenomen-nezakonneho-odo...

pribinak
19. jan 2015

Nechcem byt ironická, ale co čakáš? Ze sa tu stretne odborne konzilium a vypracuje materiál vysokej kvality?

dananada1
19. jan 2015

@pribinak prepáč, ale určite len chcela poukázať na niečo, pred čím zatvára veľa ľudí oči.Lebo si naivne myslia, že ich sa to netýka.Ale keď sa ich to bude týkať už bude neskoro niečo robiť.

irenkask
19. jan 2015

@schvarzy
Je to hlboká kóma z ktorej sa už nepreberú. 😎

schvarzy
autor
19. jan 2015

@pribinak chcela som len poukázať, že bohužiaľ aj toto sa deje v dnešnom svete...

pribinak
19. jan 2015

@schvarzy pre mnohé deti naštastie, lebo v biologickwj rodine by nemuseli svoje detstvo prežiť, tam nechcem tvrdiť, ze sa nemôže stať omyl!!!
Ja co som videla videá na nete, tak účelovo zostrihané, zamerane na tvare zúfalých matiek, ale nikde nebol k dispozícii spis, kde bol uvedený dôvod, to sa uz autorom do videá nehodilo
Ale to je moj názor

Mimochodom, posledné info co som zachytila o p. Borovej (neviem ci som to meno napísala správne) je, ze deti do starostlivosti tu na Slovensku dostala jej mama (babka chlapcov) a nie ona

maznacik007
19. jan 2015

@schvarzy nuz ja si myslim ze ten matros co bol pritomny pri tvorbe tohto prispevku a materialu musel byt pomerne dobry..

ukaz mi jedno na SVK odobrate dieta nasilim rodicom, ktori sa o neho starali .... u nas ani chudoba nie je dovodom na odobratie ani to ze deti nemaju roky elektriku ci teplu vodu ani to nie je dovodom .. 🙄 ak neveris pozri si par dielov toho modreho z neba...
u nas sa vracaju do biologickej rodiny deti, aj tam kde by som ani svojho psa nedala ... toto su fakty ...

a ano su tu rodicia, ktori sa vzdavaju svojich deti, NECHCU ICH ... a preto sa o ne stat a pestunsky rodicia ci adoptivny alebo teda profi ako zamestnanci DD staraju ....

NECHCU ICH, povacsinou ich nechaju priamo v porodnici, podpisu suhlas, alebo daju do babyboxu v tych horsich sa tie deti najdu v krabiciach pod mostom ... (aj take pozname) a ak maju stastie preziju...

Niektore si prejdu do roka abstinencnou liecbou ... videla si uz novorodenca s abstakom? Niektore si nasledky spravania sa svojich rodicov nesu do konca zivota (vacsinou a to uz z obdobia tehotenstva) NIektore vidia ako ich otec pre nimi zavrazdi ich mamu a predstav si ani toto nie je dovod na prerusenie stykov ... s nimi na ktore ma biootec pravo teda telefonom listami ....

ja ale mam pocit ze zadavatelia tychto tem co sa teraz hojne mnozia nemaju ani najmensiu predstavu o tom ako funguje socialka u nas ... a vacsine by stacila jedna navsteva petrzalskeho brlohu kde je xy zhulenych sfetovanych dospelych a par deti ... a videli to ... a hned by ich vynali z tej rodiny a necakali ... tak ako caka socialka ... {teraz to trochu sprisnili po tom ako nasli to mrtve dievcatko v ruzinove}

ale teda u nas sa vynimaju deti len ak su vazne ohrozene .... na zivote a zdravi.... take deti sa na osvojenie ani nedavaju .... kvoli kontaktu s biorodinou ...

prestante tu sirit poplasne spravy na to je paragraf.... socialne zakony su volne dostupne .. rovnako ako metodicky obsah a osnovy pre vychovu k manzelstvu a rodicovstvu v SR a neni tam nic coho by sa bolo treba bat..... kedysi sa strasilo peklom a certom dnes sa strasi socialkou a sex. vychovou..

zita19
19. jan 2015

@schvarzy zacni radsej riesit problemy slovenských deti, ktore ziju v svojich biologických rodinach s otcom násilníkom, alkoholikom, s matkami, ktore rodia deti len za ucelom zmykania sociálnych davok od tohto statu. Zacni radsej riesit deti, ktore vyrastaju v rodinach, kde rodicia nemaju vzdelanie, pracu, ziadne socialne a hygienicke navyky. Ries 3. 4. 5. (?) generaciu deti z osad. Deti bez vzdelania, bez ciela prezivajucich od socialky po socialku v spine, chudobe, bez najzakladnejsej starostlivosti a podpory vzdelavania zo strany rodicov (ale aj takých ludi co sa ohanaju podobnymi traktatmi, na ktory sa odvolavas ty). Ak dokazes zmenit toto, tak potom vo volnom case sa zaoberaj detmi v Britanii, Svedsku a Norsku.
Nemozem si pomoct, ale cela tato iniciativa na Slovensku mi priapada nesmierne bezpredmetna, nepotrebna a jej jedinym ucelom je upriamit pozornost niekde... Kde, ani netusim, ale je to sprosty maskovaci manever, aby sa niekto tvaril aky je starostlivy.... Starostlivy zo svojho pohodlného gauca.... Reci sa na gauci vedu a "skutek utek"...

uhnakova
19. jan 2015

@pribinak ano, deti dostala jej mama, pretoze to bol zavazok SR pri jednani na sude v Anglicku, ze deti pojdu k starej mame.

pribinak
19. jan 2015

@uhnakova zrejme ani opakovane nedokázala úrady v UK presvedčiť, ze starostlivosť o deti zvládne ;(

tova
19. jan 2015

borovci su zvlastny pripad, a verim, ze tam nieco bolo. Baba sa do toho pustila a pre tv to bol zaujimavy pripad inac by deti boli stale v UK. V USA nech ani nepsominaju ze deti beru nepravom (mozno raz za cas sa stane pripad ako inde) ale v usa nechavaju deti takym psycho rodicom, ze je z toho problem. USa neni Europa.

marce63
19. jan 2015

@schvarzy, mnohým matkám na Slovensku sa zdá, že je nemožné aby odobrali dieťa niekomu, kto sa oň príkladne stará. V Čechách sa už žiaľ také prípady stali a ten proces odoberania podobne ako píše @katrinka8, násilný- dievča polícia odviezla priamo zo školy, samozrejme šokované a uplakané, nevedelo, čo sa deje, matke oznámili skutočnosť, tá bola v šoku, však sa príkladne o svoje dieťa starala. Nasledovali odvolania, sťažnosti, matke podľa zákona neoznámili kde sa dieťa nachádza a po súdnych ťahačkách a odročovaniach vysvitlo, čo bolo dôvodom na odobratie, všetko spôsobila spolužiačka dieťaťa, ktorá spolu so svojou matkou spísala udanie...Nakoniec súd vyriekol rozsudok a dieťa bolo vrátené matke/ asi po 6 mesiacoch- celú dobu sa nevideli /, dieťa psychicky zničené a celá rodina poznačená touto strašnou udalosťou. Čiže polícia neodoberala dieťa niekomu čo žije v chatrči bez vody so šiestimi deťmi a nestará sa o ne. Odobrala jedináčika a dieťa vo vzornej starostlivosti, na základe udania. Takže je to na zamyslenie.
A horeuvedený prípad Ninky, švagriná sa chcela dostať k majetku

anaitat31
19. jan 2015

http://www.cbreurope.sk/peticia_juvenilna_justi...

podporte prosím hromadnú pripomienku CBR aby sme zabránili zneužitiam a rozširovaniu právomocí sociálky na základe nejasných štandardov pri posudzovaní starostlivosti o dieťa a ďalším manipuláciam, ktoré návrh zákona, prezentovaný ako návrh zákona o rodine, umožňuje. Ide o legitimizovanie juvenilnej justície na úkor práv rodičov pod zástierkou boja proti týraniu detí. Podpisy zbierame do 20.1., takže ostáva v podstate len týždeň na získanie ďalších Vašich známych na podporu tejto hromadnej pripomienky, aby mohla byť ministerstvom prerokovaná a snáď aj akceptovaná.

Už samotné označenie zmien ako novelizácia zákona o rodine je manipulatívne. Podstatné zmeny, ako napr. násilný vstup sociálky za asistencie polície do obydlia na preverovanie stavu dieťaťa, kompetencie zamestnanca sociálky a ďalšie iné, sú súčasťou návrhu zákon o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele. Najhoršie je, ako uvádza posledná 10. pripomienka, ktorú predkladáme, že rodiny nemajú jasné, či ich starostlivosť sa nemôže posudzovať ako ohrozenie zdravia alebo zlé zaobchádzanie, keďže žiadne definície minimálnych štandardov neexistujú. Pritom hrozbou je odobratie dieťaťa, čo je vážna trauma v jeho vývine.

Táto legislatívna aktivita predpokladá, že rodina je miestom, kde je dieťa najviac ohrozené. Pritom štát legitimizuje a financuje inštitucionálne násilie v pôrodniciach, kde sa vykonávajú potraty a kde sa odoberajú bábätká matkám na novorodenecké oddelenia (česť výnimkám). Tieto bezprávia už dlho tolerujeme, nečudo, že štát bude rozširovať ďalšie inštitucionálne násilie, ktorým chce kontrolovať rodinu namiesto aby rodine pomáhal. Nikto nevyhľadá pomoc sociálky, ak má problémy pri výchove a starostlivosti o dieťaťa dobrovoľne, lebo vie, že by riskoval odobratie dieťaťa, ak nie ešte aj nejaké trestné stíhanie.

nikolas2011
17. jún 2015

@maznacik007 v tomto okamihu ako som si prečítala tieto riadky musím písať - u nás sa dejú vecí o ktorých nemáte ani páru momentálne sa borím s prípadom v ktorom som zainteresovaná a nik nechce pomôcť jedná sa o matku ktorej boli odobraté rodičovské práva na základe nepravdivých informácii podaných pred súd priamo z DD od kompetentných ľudí a čo teraz matka má odobraté rodičovské práva je to presne to isté ako keď dieťa nepravom odoberú