Ahojte , chcela by som sa spytat ci ste aj vy mali problemy aa dohodnut s partnerom .. som v 30 tyzdni a Nie sme zobraty , on je katolik ja evanjelicka ... nevieme sa dohodnut ani na viere ja chcem aby male bolo evanjelik ,,, z dovodu ze malo kde sa najde katolicky farar ktory pokrsti nemanzelske dieta , a este k tomu ked ja som evanjelicka co znamena ze by som musela prestupovat.... V nasej viere s tym problem nie je farar nam pokrsti male bez problemov , aj krstnych rodicov si mozeme dat koho chceme .. ja som mu doteraz ustupovala vo vsetkom , on mi neustupi v nicom :( chcem aby bol krst u nas lebo moji rodicia povedali ze nam zaplatia cely krst ... on mi povedal ze on nema rad mojich rodicov co dost nechapem , lebo nam dost pomohli ... aj jeho maju radsej ako mna .. ja len dufam ze casom dospeje ale bojim sa ze sa toho nedozijem ...
@adula234 Podla katolickej viery, ak si zoberie katolik nekatolika, tak nekatolik musi prislubit, ze bude deti vychovavat v katolickej viere. Vase viery maju ale velmi blizko k sebe, su tam iba male odlisnosti a princip je ten isty- verite v Jezisa Krista, tak by som z toho tiez nerobila nejaky problem.
Co sa tyka toho vyroku o tvojich rodicoch, tak by som mu povedala: "Takto sa katolik nesprava". Moja mama a otec su moji rodica na cely zivot............nas vztah sa moze rozpadnut, ale moja mama bude vzdy moja mama a moj otec bude vzdy moj otec!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
tak ked je taky velky katolik, hadam by mala krstu predchadzat svadba..pokial sa nezoberiete, mala by si pokrstit dieta podla seba.. 😉
@adula234 Este jedna vec...skuste sa poriadne porozpravat. Ak si ho nezoberies, tak dieta by som urcite dala pokrstit v mojej viere, nie v jeho.
Mate kopec problemov a to este nemate ani dieta, ani nie ste zosobaseni............uz teraz vidim tento vztah problemovy. 😖
Moj manzel bol anglikan (episcopal) a my sme mali vela rozhovorov na vieru , kde som mu jednoznacne povedala, ze deti budu katolici..... On sa neskor konvertoval na katolika.
Ak by ste boli manželia bolo by to jasné dieťa by šlo po otcovi ale pokial nie ste zosobášený dieta ide po matke u nas to tak tiez bolo
Keby bol taky velky katolik ja s tym nemam problem , ale on v kostole nebol minimalne 5 rokov ,a nema ani birmovku takze neverim ze je moc tak zalozeny a aj ked mu navrhnem ze nech ideme spolu do kostola mi povie ze ci mi nej*ebe s prepacenim .... jemu ide len ono ze kazdy sa smeje ze luterani a neviem co .. a moj otec je presbyter takze pre pokoj v rodine by som to moc neriesila .. a svadbu neplanujeme zatial 🙂
Vravim ze sa bojim ze nedospeje ....
@digysa ak si katolik zoberie nekatolika, nekatolik musi slubit, ze nebude katolikovi branit vychovavat deti v katolickej viere 😉 maly, ale predsa rozdiel...
@adula234 nikam prestupovat nemusis. aj ako evanjelicka si mozes zobrat katolika. a nemanzelske dieta vam pokrsti vacsina katolickych fararov, pokial pridete s krstnymi rodicmi, ktori budu zarukou, ze bude dieta naozaj vychovavane v katolickej viere. inak by katolicky krst nemal zmysel.
otazka je aj, ako praktizujete svoju vieru. kto z vas dvoch zoberie dieta do kostola? ty, ci tvoj partner? kto bude s dietatom hovorit o viere, o bohu, ked bude vacsie? taketo otazky si kladte, a nie ze kto zaplati krst a ci vam farar dieta pokrsti "bez problemov" alebo "s problemami".
ak si hrda na svoju vieru, tak sa jej drz (to ti hovorim ako katolicka); ale ak ste len taki "zvykovi" veriaci, tak je uplne jedno, ci budete mat dieta pokrstene v tom alebo onom kostole.
Kvoli nabozenstvu sú vo svete vojny, kvoli nabozenstvu zomieraju ludia, kvoli nabozenstvu sa rozvracia rodina...že sa na to uz nevykaslete...
@adula234 tak ho nedajte pokrstit vobec a ked vyrastie nech si o tom rozhodne sam.....
ked nie je skutocne veriaci, rozhodne pokrsti dieta podla seba, aj keby sa mu to velmi nepozdavalo.. tam ozaj nie je dovod, aby bola jeho viera uprednostnena..
U nás to je ten istý prípad,ja evanjelicka a môj je katolík,ale keďže do kostola nechodíme ani jeden,rozhodli sme sa malého pokrstiť iba civilne a nemusíme riešiť nejakú vieru,ked bude vacsi a bude sa chcieť dať pokrstiť v kostole ,brániť mu nebudeme a teraz sa aspoň nemusíme kvoli tomu hádať 🙂.Veľa ľuďom sa to nepáčilo,keďže bývame na dedine ale je to naše rozhodnutie a to by mal kazdy rešpektovať 😉
ako evanjelik bude mat dieta jednoduchsi zivot co sa tyka viery, mojho chlapa rodina su evanjelici a teda podstatne lahsie cele,nez katolicka viera a cely ten kolotoc okolo toho. Hlavne ja tam nevidim problem,lebo ten Boh v ktoreho obe skupiny ludi veria je ten isty...vezmi si to aj tak, bude dietatu prijemne sa raz spovedat a vsetko hovorit knazovi,co sa ho moze pytat na detaily?alebo to moze spravit v ramci omse a ist sa s knazom len poradit ak bude chciet? ako su tam rozdiely,ale princip stale ten isty.
nehovorí viera niečo také ako : miluj svojho bližného ? no neviem o čom je katolícka cirkev. o vymývaní mozgov A teraz sa do mňa kľudne pustite !!!!
@adula234 prepáč, no to sa mu chceš prispôsobovať celý život ? teš sa na zdravé dieťa aj keby mal byť budhista !
@adula234 ja som bola ako malá krstená ako evanjelička, mám aj konfirmáciu, keď som išla do puberty, tak som si našla priateľov katolíkov a po takmer troch rokoch konvertovala do katolíckej cirkvi.Bolo to ale pre mňa veľmi ťažké a hoc hovoria, že dieťa sa má pokrstiť ako malé...hm, neviem, či by napr, aj v mojom prípade nebolo lepšie, keby mi nechali slobodnú vôľu sa rozhodnúť. Môj otec je katolík, mama evanjelička. Išla som v "šľapajách" maminy... no Boh si našiel cestu ku mne cez katolícku cirkev. Mám ale skvelú kamošku evanjeličku, ktorá nielen verí v Boha, ale aj VERÍ BOHU. To je dôležité... 🙂
Ja som si povedala ze v tomto mu nepovolim , nech robi co robi , chcela som pocut vase nazory ... ja sa na katolicku nedam..a ani malicke .. ked sa mu nebude lubit zvikne si ..
ja nechapem naco vobec riesite nejaky krst...ked nie ste taki ortodoxni veriaci, naco sa kvoli tomu hadat..naozaj by bolo ine, keby ze je priatel silne veriaci katolik co poctivo dodziava vsetko a chodi do kostola ale v situacii ako pises sa mi to zda uplne divne...u nas je to tiez tak, ze manzel je katolik a ja evanjelicka..ale do kostola nechodime..na vieru mame rovnaky nazor, na fararov tiez...maleho sme nedavali krstit vobec, vyberie si ked bude starsi...dedina je katolicka, vsetci v nedelu do kostola, my na prechadzku...hadam je nas syn tam jediny nepokrsteny..mam ich vsetkych na haku...kostol malemu ukazujeme, vysvetlim mu ked sa spyta kam ludia idu, budem mu rozpravat biblicke pribehy..a ak sa mi raz rozhodne, ze chce spievat v zbore v kostole ako nejaky kamarat ferko a chodit von s katolickou mladezou a byt katolik, tak budis...vzdy lepsie ako drogovat na ulici..a kludne ho dame pokrstit ak bude chciet...mnoho mladych sa hlada prave v pubertalnom obdobi, nachadzaju cestu k viere, ovplyvnuju ich kamarati aj rodina a maju uz svoj vlastny usudok co asi chcu robit....mne sa tiez nasa evanjelicka viera pozdava viac, take je to volnejsie a nechava slobodnejsie myslenie, ale ak sa rozhodne syn byt katolikomm tak nech je...co to aj vy nenechate tak? naco ten cirkus? Bude niekto z vas chodit s malym do kostola? Casto do toho este miesaju ludia krstnych rodicov, ti sa citia zaviazani, nosit darceky na sviatky krsniatku a vychovavat vo viere...potom sa to moze zase bit s nazormi rodicov...v takej situacii ako ste vy je krst podla mna len modnou zalezitostou, vstupenim si do svedomia alebo preto, ze co povie okolie..prospech asi ziaden
@adula234 spravne rozhodnutie.
@limoncino
V skratke, toto je 7 zakladnych rozdielov v ich viere.
1. Odpustenie hriechov
Anglikani - samotna viera v Boha ti pomaha odpusit tvoje hriechy
Katolici- viera a dobre skuty ta ochrania od hriechu
2. Svate pismo
Anglikani- Veria len v to, co je napisane v Biblii
Katolici- veria tiez v Svate pismo, ale veria aj v ucenie cirkvi, ktora hovori napr. o Panne Marie, ako panne ale v Biblii nie su o tom ziadne referencie, zeby bola panna. My to vsak verime. (Anglikani nie)
3.Autoritativne zdroje
Anglikania- tvrdia, ze Biblia je Najvacsia autorita, lebo cez nu k nim hovori sam Boh
Katolici- Biblia je jeden zo zdrojov spolocne s tradiciami
4.Papez
Anglikani- papez ma moc iba nad katolikmi vo svojej farnosti
Katolici- papez ma moc nad vsetkymi katolikmi na svete
5.Sviatosti
Anglikani- najhlavnejsie su Krst a Prijatie Ducha sveteho
Katolici- my ich mame 7
6.Eucharistie
Anglikani- neveria ze chlieb a vino sa premenia na bozie telo a krv, je to iba symbol
Katolici- verime, ze skutocne prijmame bozie telo a krv
7. Ocistec
Anglikani- veria iba v nebo a peklo
Katolici - nebo, peklo, ocistec
Anglican Church-Episcopal sa rozdelili od Roman Catholic Church- katolikov ked Anglicky Kral Henry 8-my sa chcel rozviest so Katarinou s Aragonu a papez mu to nechcep povolit. Tak si mudry kral zalozil svoju vlastnu cirkve a nazval ju- Anglican Church. Takze, anglikanski farari sa mozu sobasit.
Dufam, ze si ma pochopila..... Moj muz sa doteraz nezmieril s tym, ze prijma bozie telo a krv 😅 😕 A oni nechodili na spovede....kazdy sa spoveda za svoje hriechy sam Bohu.
ja som katolíčka! bola som vydatá za katolíka- hajzla! rozviedla som sa, požiadala o pristupovanie ku sviatostiam... potom som sa zoznámila so svojim terajším mužom - kalvinom(reformovaná cirkev) keď som zistila, že je to vážne, tak som začala vybavovať cirkevný rozvod (to trvalo 2roky) vzal si ma slobodný človek, mňa s tromi deťmi (11rokov po civilnom rozvode)... keď sme boli za kňazom, môj muž už pred svadbou podpisoval papiere, že súhlasí s tým aby deti boli pokrstené a vychovávané v katolíckej viere... On od počiatku vedel, že mne na tom záleží, chlapci mi miništrujú každú omšu, najstarší syn nám bol za svedka, spievajú v mladežníckom zbore , atď...
Brali sme sa v kostole.
Začali sme spolu žiť v nedeľu po svadbe, dokonca som mu na vyhryzkoch nenaliala, lebo ide autom domov. nie? 😀 On mi ukázal obrúčku zo slovami, že už sme svoji miláčik.... no začali sme sa schuti všetci smiať...
Na takých dôležitých veciach sa treba dopredu rozumne, bez hádok porozprávať, dohodnúť a viac sa k tomu nevracať... ako tu niektorá z vás písala, že neide o to kto vyhráva, ide o dohodu
Môj muž do kostola nechodí, tak sám si uznal, že vlastne jemu na tom nezáleží a ide do kostola so mnou na Veľkú Noc, na Vianoce, na odpust, na sviatky, keď ho požiadam 😵
@digysa áno, pochopila som Ťa, ďakujem, zaujímavé čítanie 🙂 🙂 🙂 keď pozerám tie americké filmy, tak tam veľakrát zaznieva veľa, ako to nazvať foriem viery?? Anglikáni, reformovaní, baptisti (tí by ma zaujímali).. Viem, že sa dá nájsť všetko na internete, ale takto je mi to príjemnejšie, porozprávať sa s niekým, kto to fakt "zažil" a ešte takých otázok mám, ojojooooj (netýkajúce sa náboženstva)
@limoncino Inak ten moj slovosled uz dobre pohapkava...ked som si sama po sebe citala, co som napisala.... Ja som bola v slovencine uplna jednotka....musim citat viac odbornej literatury v SK 🙂 Mne to vysvetloval moj manzel, takze som si v hlave prekladala tie jeho slova...
Tu je vela krestanskej viery...konkretne, ked si spomenula baptistov, tak neviem preco, ale majorita baptistov su cernosi (to su ti spevavi....v kostole maju velke spevacke zbory a trsaju si pri tom jedna radost 🙂 ) Ak mas este otazky, tak sa spytaj...mozno budem vediet odpoved.
@adula234 presne pre takéto doťahovačky sme sa s manželom katolíkom brali na úrade. ja som evanjelíčka. moja mama je evanjelíčka, otec katolík, stará mama bola evanjelíčka, starý otec katolík, dokonca aj svokra veľmi zarytá katolíčka si zobrala evanjelika (ale rozviedli sa). Môj manžel je katolík, lebo jeho mama si to vtedy pred evanjelickou svokrou obhájila tým, že deti patria mame, tak budú katolíci. Starenka sa tešila celú dobu, čo sme s mojím manželom spolu ako jej to vráti a povie, že deti patria mame, takže by naše deti mali byť evanjelici. Svadbu na úrade prežila aj moja katolícka svokra aj keby radšej pôvodne mala zo syna farára.
Keď sa narodila naša dcéra, dávno sme s manželom boli rozhodnutí, že bude len vítanie občiankov na úrade, ale urobili sme rodinnú oslavu, ako by to bol krst. Svokra na úrad nešla z osobných dôvodov, ale zato pomohla uvariť výborný obed. A moja dcéra sa môže rozhodnúť ako bude chcieť až bude dospelá. Neviem, prečo by som ju mala niekde "upisovať" bez jej vlastného rozhodnutia.
Daj na muza, aby bol pokoj v rodine..dieta ked vyrastie, nech si vyberie ako same bude chciet..kvoli nabozenstvu sa ozaj neoplati mat rozbroje..zena je tvor sice citlivy, ale prisposobivy..muz je schopny o tom hovorit potom aj cely zivot..to ze ustupis neznamena ze prehras, ide tu o vztah a klud a ten predsa chces zachovat..nech sa ti dari!