Neviem sa dohodnúť s priateľom na bývaní

29. aug 2024

Prišla som si sem po radu.

Mám 25 rokov a priatela, ktorý má 27, sme spolu dva roky a niečo, od januára bývame spolu v jednom nájme. Ja som tu predým bývala sama, on pracoval v Brne a tiež býval v nájme. Nevieme sa však dohodnúť, čo ďalej.
Ja by som najradšej zobrala hypo na nejaký menší 2i byt. Samozrejme sama pretože on o hypotéke nechce ani počuť. Prakticky odkedy sme spolu tak hovorí ako chce ísť do zahraničia. Čo je super a kľudne pôjdem s ním. No prešli dva roky a nespravil NIČ aby sme do toho zahraničia išli. Ale vždy keď spomeniem, že si chcel niečo kúpiť začne byť ofenzívny, že on sa tu nechce viazať, že sa nezadĺži na celý život. Ja by som chcela niečo vlastné, kde môžem robiť nejaké zmeny, môžem mať psíka alebo praktiky hocičo. Teraz máme zmluvu v nájme do budúceho mája.
Je podľa vás v poriadku povedať, že buď potom idem do zahraničia alebo si ja kupujem byt?

beata_k
29. aug 2024

Trochu si ho nepochopila. On sa nie ze sa nechce viazat tu, on sa nechce viazat na teba.

biba_18
29. aug 2024

tak ak chce ísť do zahraničia, tak už choďte… dva roky je dosť dlhá doba, aby ste sa posunuli… prečo zatiaľ nechce ísť?

biba_18
29. aug 2024

btw, dá sa predať nehnuteľnosť aj s hypo…

pe_mi
29. aug 2024

Už len veta,on sa nezadĺži na celý život by mala byť pre teba varovaním.je to taký typ, že ho do toho nedotlačíš,ani keď bude mať 35rokov.
Nie ste kompatibilní v názoroch, preberte to a keď budete mať priepastné rozdiely v zásadných životných rozhodnutiach, choďte od seba.to sa nikdy nevyrieši

kazuso
29. aug 2024

Máte zmluvu do mája. Dovtedy by som sa porozhliadala a možno kúpila ten byt alebo aj šla do zahraničia. Ale bez toho priateľa. To máš len ako guľu na nohe, taký prešľapovač na mieste. Zbytočné ho je za sebou ťahať.

danieli
29. aug 2024

On asi sam nevie co a ako, na tvojom mieste si ten byt kupim, byt sa da predat aj s hypo ako vyssie pisu a ty sa pohnes dalej, uvidis ako sa priatel k tomu postavi, nie ste manzelia, tym padom si gazdujes sama podla svojho uvazenia

olimuc
29. aug 2024

@beata_k pripajam sa k nazoru, ze skor kazdy pojde svojou cestou.

dadka1997
29. aug 2024

Je 0 šanca, že by ti dali hypo samej.. a priatel ma pravdu, mať hypo je zadlženosť na cely život i zivot tvojich detí.. treba byť trpezliví a staci si na byt nasporiť
2 roky je este malo

gab1sol
29. aug 2024

Najskôr si ujasnite, čo ďalej vo vašom vzťahu, potom riešte bývanie…
Ak by si si zobrala byt na hypotéku, bývali by ste tam spolu? Bol by tam zadarmo, alebo by ti prispieval na tvoj byt? To tu je napríklad večná téma a dilema… Prípadne, porozprávaj sa s ním aj o tom zahraničí, možno by aj šiel, ale cíti od teba, že ty nechceš (neviem posúdiť, ako to realne medzi vami je, vieš len ty). Je úplne normálne sa vo vzťahu rozprávať o budúcnosti, nastaviť si nejaké ciele a posúvať sa ďalej. A musíte to chcieť obaja. Teda aj on.

alickapusinka
29. aug 2024

Nie nešla by som nikam držala by som sa svojo plánu a zaťaž guľu na nohe by som sa snažila odstraniť.Nechce ťa chce ísť do zahraničia a dva roky nič nerieši nevyzrete decko čo nevie čo chce.Nechce sa tu viazať a však ak hovoril že pôjde do zahraničia pred 2 rokmi čo nešiel už tam mal dávno byť.Zbytočne s nim strácaš čas.Budeš chcieť deti a čo budete na prenájme.Tak ako nechce sa viazať na bývanie nebude chcieť ani deti.Zbytočna strata času za mna.

zuzanockamt
29. aug 2024

@dadka1997 Prečo by nemohla dostať hypotéku?

vroni
29. aug 2024

@dadka1997, fakt? Ktorá banka ponúka hypo na 50 rokov plus? Na sk. So slušným platom a trochou úspor daju hypo v pohode. Kupovala som byť pred cca desiatimi rokmi. Sama. Za cca stotisíc. Dnes má hodnotu viac než dvojnásobnú a ja hypo skoro splatenu. Keby som mala byť trpezlivá a šetriť, mám figu borovú.

alickapusinka
29. aug 2024

@dadka1997 prečo by jej nemali dať hypo samej čo TY vieš jej pomery finančné jej prácu koľko zaraba.Tak nevymyšľaj blbosti miliony ľudi tak žije kto nemá inu možnosť.Jej priateľ obyčajna neschopna 0.Zbytočna zaťaž pre nu.Len trepe že do zahraničia už pred 2 rokmi a nič z toho doteraz.Koľko je takých čo sú sami ženy a chlapi slobodne matky a dostali hypotéku.

autor
29. aug 2024

@dadka1997 Som programátorka s platom a úsporami, ktoré mi úplne v pohode stačia na schválenie hypotéky na byt BA....

Takto aby som ozrejmila, on povedal, že vlastné bývanie riešiť chce ale nie na Slovensku. Že v tejto krajine nechce zostať žiť. Tak bolo myslené to, že sa tu nechce viazať na 30 rokov.
A čo sa týka tých dvoch rokoch, on od júna do decembra minulého roka bol v Brne a pracoval na tom aby mohol pracovať remote v tej firme. On januára je tu ale teda nič sa nedeje.

vroni
29. aug 2024

No, a ty čakáš na čo? Vidíš, že sa k nicomu nemá. Kúp si byt, na jeseň zase začnú ceny stúpať, keď sa stane zázrak a riaditeľ vesmíru niečo v zahraničí nájde,stále môžeš dať byt do prenájmu alebo predať, o nič neprídeš. Ale chlieb ani byty lacnejšie nebudú, nečakaj.

maris5
29. aug 2024

Kup si byt, sama na seba. Ak sa nieco zmeni a pojdes do zahranicia, byt prenajmes a stale sa budes mat kam vratit. Pripadne to budes mat ako investiciu.

lonely66
29. aug 2024

autorka, keď teda nemáš problém ísť do zahraničia, prečo si aj ty za tie dva roky nič nepodnikla? prečo si neskúsila osloviť nejaké firmy v brne a neskúsila ísť pracovať tam? možno by ste tam mali už dávno niečo spoločne zakúpené.
nevolal ťa tam priateľ?
lebo pravdupovediac, mať tak 25-27 rokov a možnosti, schopnosti, vzdelanie, utekám zo slovenska aj ja. hocikde. len nie tu. v tomto sa mu nečudujem. čudujem sa tebe, že si už dávno neskúsila tiež podniknúť nejaké kroky k tomu, aby si skúsila odísť za ním.

autor
29. aug 2024

@lonely66 Mám tu rodinu a priateľov. nikdy som sa nezamýšlala nad tým, že pôjdem preč. Začala som to riešiť v momente keď on povedal, že chce.

abbey1
29. aug 2024

Mam dcéru približne v tvojom veku. Dám ti rovnakú radu, akú som dala jej.
Vezmi si sama hypotéku. Ak by sa aj mladý muž rozhýbať a do toho zahraničia by ste išli, byt tu na Svk môžeš prenajímať. To ti pokryje hypotéku a stále budeš mat vlastné bývanie pre každý prípad.

dadka1997
29. aug 2024

@vroni hypo pred 10 rokmi kdesi dostala 100% sa neda porovnat s hypo teraz a s urokmi ktore su o 3% viac než pred 10timi rokmi .. do hypo by som nešla a verím, že radím dobre.. vela ludi to olutovalo

michaela329
29. aug 2024

Však nie ste zobrati, kup si byt a on nech si robí čo uzná za vhodné. Či dokedy chceš na neho čakať?

lonely66
29. aug 2024

autorka, on teda teraz pracuje na slovensku? lebo neviem z toho vyjsť. píšeš: on pracoval v Brne.... to znamená, že už tam nepracuje, je na slovensku a len hovorí o zahraničí?

inak, ak nemáš problém, tak si vezmi sama hypo a kúp si byt iba ty sama, na seba. však to je omnoho lepšia alternatíva, ako spoločne prakticky s cudzím človekom.

lonely66
29. aug 2024

@dadka1997 ktorá banka ti dala hypotéku vo výške 100% pred desiatimi rokmi? ja neviem o žiadnej, žeby dávala 100% vtedy. robíš v bankovníctve?

dadka1997
29. aug 2024

@lonely66 Slovenska sporiteľňa si predstav a bolo to v roku 2015/2016

vroni
29. aug 2024

@dadka1997, ani pred desiatimi rokmi si nedostala 100% , maximálne 90 a aj to už bola výnimka. Brat hypotéku v 100% výške je šialenstvo a za mňa je len dobre, že to už je že možné. A keď nemám ani na to, aby som zaplatila smiešne 3% úrokov, tak rozhodne nemám na to, aby som našetrila na 10 - 20% rast ceny bytu vopred a popri tom nebyvala pod mostom.Matematika pre šiesty ročník ZŠ. A áno, spústa ľudí oľutovala, že išli do hypo ako tela na bitúnok, v maximálnej možnej výške a bez akejkoľvek rezervy a ešte v kombinácii s rekordne nízkymi úrokmi. Tí majú teraz len oči pre plač, uznávam. Ale nepredpokladám, že je autorka finančne negramotna.

vanilkovazmrzka
29. aug 2024

A kde do zahranicia chce ist zit tak, ze si tam moze dovolit kupit vlastny byt? Alebo chce ist do podnajmu? Ako si to predstavuje? Tak sa zameraj na zahranicie, nech ti navrhne aspon krajinu, aby si vedela od coho sa odrazit.

mariaa79
29. aug 2024

Podľa mňa bude s tebou bývať ďalej keď zoberieš hypotéku ty,nie on.Ja by som si s ním budúcnosť neplánovala bude s ním problém celý život.

aleza
29. aug 2024

Brala som hypo pred 14timi rokmi a dostala som 100%
Autorka radim ti kup si ten byt na seba. Je to dobra investicia ci uz s nim pojdes do zahranicia alebo nie.

dadka1997
29. aug 2024

@vroni no ty ma budes presviedčať 😃 ako nehnevaj sa ale bola som pri tom, vtedy este za 2 izbovy byt nepytali 100 000€ .. kupovali sme byt v hodnote 52 000€ dvojizbovy a dostali sme 100% samozrjeme ze peniaze isli hned predávajúcemu..

V dnesnej dobe v 25 rokoch mat paradne uspory, ktore vynalozia 20-30% z hypo klobuk dole .. a k @autorka ak mas dobru robotu s dobrym zarobkom a teda uspory, a vediet platit 300€ za hypoteku mesacne do toho chod nie kazdy si to v dnesnej dobe môže dovoliť ..

michaela329
29. aug 2024

@dadka1997 teraz platí nájom, určite tých 300€ pre ňu problém nebude.