Neviem koľko zarába môj partner

19. okt 2023

Sme spolu dva roky, mame par mesacne babatko, byvame v byte, ktory nam plati jeho firma a znami sa ma pytaju kolko zaraba. Zevraj som divna ked tak podstatnu vec neviem. No bohuzial nemam sajnu ani odhadom. Mna to naozaj nikdy nezaujimalo.

Som fakt divna? Mala by som sa ho na to spytat?

mane01
19. okt 2023

Mne pride dost divne, ze sa znami pytaju na taku vec akou je plat…

marhulka13
19. okt 2023

Tak my máme spoločné financie, čiže obaja k nim mame rovnaký prístup a robíme aj v rovnakej firme. U nás skôr môj muž nevie koľko zarobí. Jeho to veľmi nezaujíma.

lalala94
19. okt 2023

V prvom rade je divné to, že sa ťa známi pýtajú, koľko zarába tvoj priateľ. Čo ich do toho? Je ale pre mňa zvláštne, ak nemáš tušenie, koľko zarába tvoj partner a otec tvojho dieťaťa, s ktorým zdieľaš domácnosť. Ja som popravde nikdy nerozumela ako je možné, že niekto netuší koľko zarába jeho partner/ partnerka, koľko má našetrené a pod. Financie sú dosť podstatná časť vo vzťahu, ale tak každý ako si zariadi...

mirkam3
19. okt 2023

Myslím, že toto by ste pri založení spoločnej rodiny mali o sebe vediet. Ved máte spolu dieťa, žijete v spoločnej domácnosti, predpokladam, že ak sa jednému z vás nieco stane, druhý to bude musieť/chcieť potiahnuť za oboch. Normálne sa ho spyjaj. Na druhej strane to dúfam neplánuješ vesat na nos vašim známym - nechápem čo sú toto za netaktné otazky.

janinah
19. okt 2023

Mne by na tvojom mieste iné zaujimalo,kam pôjdeš,keď sa niečo pokazí a vypoklonkuje ťa z firemného bytu.Znamych jeho plat nemá čo zaujimat,ešte tak možno tvoju mamu.Musite divne gazdovat,ak netušíš co si môžete dovoliť,či máte úspory na horšie časy a ako rýchlo sa máš ponáhľať do prace po RD,lebo peniaze...Takže ano,si divná a divný je celý tento akože vzťah.

autor
19. okt 2023

@janinah ist mam kam, zaujimalo to aj moju mamu. A nevedela som jej odpoved.

maranta_leuconeura
19. okt 2023

No ano, si divna. Nevediet to o priatelovi s ktorym si dva roky, nebyvate spolu, no povezme... Ale nevediet to o niekom s kym zijes a s kym si si urobila dieta? Velmi divne.

huxy
19. okt 2023

Akože aby sa mňa niekto pýtal, koľko zarába priateľ? Alebo ja? Nikoho do toho nič, ani mamu. To, že to nevieš ty, podľa mňa nie je úplne ok, aspoň odhadom by si mala vedieť. Ale určite by som to nikomu inému na nos nekvackala.

zuzinka888
19. okt 2023

Ved keby smrdel grosom - to by si vedela. Ak plati bezne vydavky, nakupy, " vyzivne" tak asi nieco zarobi. A vies v akej profesii zaraba? Ci ani nevies co robi. Lebo platy sa daju aj zistit na internete, v pracovnych ponukach. Ako skladnik asi nezarobi4000€ a ako IT asi nema 700.

nikpa
19. okt 2023

Kebyže sa ma niekto opýta koľko zarába môj partner alebo ja tak ho vysmejem a položím mu hneď rovnakú otázku. A ty koľko zarábas?
Ako to máte doma vy, je na vás. Pokiaľ to nepotrebujes vediet tak to neries, ak áno, opýtaj sa ho.

autor
19. okt 2023

@nikpa ja zas nechapem tie tajnosti okolo platov, ak sa ma niekto opyta kolko mam nemam problem. Asi som fakt divna 😅 a partnerov plat ma nezaujima a ani neviem ci on vie kolko zarabam ja 🤣.

nikpa
19. okt 2023

Tak vidíš, mne zase takéto otázky prídu už cez čiaru. Je to v pohode, každý človek má hranice niekde inde. Tak nabudúce, ak sa ta niekto opýtaj povedz, že partnerov plat hovoriť nebudeš, nech sa opýtajú jeho ale môžeš im povedať svoj 😄 možno ich tým uspokojis 😃

mirkam3
19. okt 2023

Tak ja ani mame nehovorím koľko zarábam - vie to manžel, moja nadradená a HR a úrady/banky (ktorým je to jedno), ináč do toho nikoho nic nie je - a teda fakt by som sa mala čim pochváliť. Ja mám skôr skúsenosť, že o platoch majú potrebu rozprávať skôr takí ktorí sa navzájom porovnávajú a zavidia si každé euro.

mirkam3
19. okt 2023

A ešte k frajerovmu platu - nabuduce im povedz že zarába 8-9 tisíc plus ma k dispozícii to bývanie. Nech ich picne 😂

dskjhfdlkdjhl
19. okt 2023

Takze teba nezaujima, kolko zaraba Tvoj partner, otec Tvojho dietata, ale nepripada Ti divne, ze to zaujima cudzich ludi? Nemalo by to byt opacne? Ja teda na otazku, kolko zarabam, neodpovedam. Samozrejme manzel vie, kolko zarabam a tam to konci, nikoho ineho to zaujimat nemusi, s nikym inym svoj plat nezdielam.

hefo
19. okt 2023

Neviem, ale mám taký zlý pocit, že do pár rokov budeš slobodná mamička. Keď o sebe neviete podstatné veci, váš vzťah asi nebude úplne hlboký...
A ostatné náklady za vás ako rodinu platí kto?

osky
20. okt 2023

Jedna zo zakladnych veci,ked uz zijete ako partneri v jednej domacnosti a mate dieta .
Prepac.....ako fungujete?
Ty nakupis,on nakupi....
A v podstate nebies,ci dnes budu hody a zajtra skoncis na ulici....
Veeeeerlmi cudne.
A je to cidne aj koli tomu ze aj financie su o dovere.
Este beriem,ze kazdy ma svoj ucet a teda svoje peniaze...hoci,ani toto mi nepride uplne normalne,ale...budiz.
Ale aby som po 2 rokoch nemala ziadnu oredstavu o tom ,ako na tom sme.
Uz len koli dietatu.
Mna by fakt zaujimalo,ako fungujete v praxi.

Druha vec-,je netaktne a trapne pytat sa niekoho na vysku platu.
Jednak ludia vedia byt velmi zavistlivi.
Sj skoforadostni-ak by to bolo malo..
Ludia casto podla toho posudzuju druhych
A v neposlednom rade,by som sa bala,ze sa to nahodou dozvie nejaky zlodej ,psychopat...no...
Nikdy nevies...v dnesnej dobe.
Financie a sex su proste tabu.
Je to tvoje sukromie.
Ak si ho nestrazis ,si hlupa.

Mam par ludi a rodicov,s ktorimi nemam problem bavit sa sj o financiach ...ale na normalnu debatu s hocikxm to nie je.

diewcatqoo
20. okt 2023

Neviem si predstavit, ze s niekym zdielam domacnost, zivim a vychovavam dieta a neviem, kolko zaraba. Ako fungujete doma s platenim?
Btw, moji rodicia nevedia, kolko zarabame, takze myslim, ze aj tvoju mamu je do toho nic, kolko on zaraba. Ale teba by to mohlo zaujimat teda.

autor
20. okt 2023

@osky my mame vydavky len na stravu, nakolko celu reziu bytu aj auto a tankovanie mu plati firma.
Fungujeme ano tak, on nakupi, ja nakupim, pre male vacsie polozky plati on, ked som leniva varit tak ideme do restauracie jest alebo si objedname plati on.
Zas moj plat nevesam uplne cudzim ludom, pod tymi znamymi som myslela kamaratov + blizku rodinu.

autor
20. okt 2023

@hefo prepac? Ale nemala som sa potrebu o to zaujimat, a doteraz ma to nezaujima.

zmrzlinka2021
20. okt 2023

Prosim ťa a ty ako vidíš váš vzťah? Zatiaľ ste spolu dva roky, čiže sa spoznávate a zisťujete viac o sebe. Vidíš to na celý život? Manželstvo?

samimami777
20. okt 2023

Tak je pre mňa trochu zvláštne že ste si spravili dieťa bez toho aby ste si sadli a pobavili sa o financiách... To ťa pred tehotenstvom nezaujímalo či bude mať dostatok financií živiť teba a dieťa kým nepôjdeš späť do práce ? Nebavili ste sa o tom že začnete financie obaja riadiť ? Pre mňa je to teda veľmi dôležitý faktor keď mám mať s niekým dieťa aby sa vedel o nás postarať... Keby spolu len randíte tak nepoviem nič ale keď ste už rodina by ste mali aj spolu fungovať a tieto veci vedieť ako aké veľké úspory každý máte , výdaje , platy.... A áno , aj rodina je trochu "zvláštna" že pchá nos do toho koľko zarobí keď ich zrovna nič do toho. Moji rodičia ani nikto z rodiny sa v živote nemiešali do toho aký máme príjem do domácnosti. Vidia že nám ani deťom nič nechýba , že o všetko je postarané a hotovo. Každý nech sa stará o financie svojej vlastnej domácnosti nie druhých. Takže áno, ste zvláštny ty aj rodina lebo TY ktorá by si tieto veci mala dávno vedieť nevieš ani prt a Rodina ktorú prt do toho strká nos do jeho financií.

portret7
20. okt 2023

Pre mna sú divní ti, ktorí sa pýtajú na plat🙈ja s mojim tiež nevieme svoj príjem…mame svoje účty a podelené, kto čo zaplatí. Nevidim na tom nic zle. Každý funguje tak, ako mu vyhovuje. Pokial finančne vychádzate v pohode, máte podplatené, čo treba, nie je dovod sa pytat. Pýtala by som sa vtedy, ak by sme peniaze v rodine postrádali. Keď bude on chcieť, tak ti povie sám.

janewithane
20. okt 2023

Cize nemate ziadne vydavky na investovanie, sporenie, nemate plan do buducnosti? Pre mna su to veci, ktore treba riesit spolocne ked ste uz rodina.. napr investovanie sa nastavuje podla vysky príjmu, takto to znie ze mozno ani nevies o vsetkych jeho vydavkoch..

portret7
20. okt 2023

@hefo pre niekoho nemusí byt výška príjmu podstatná vo vzťahu. Pokial všetko funguje, všetko je poplatene, nevidim dovod, prečo by mala byt tato informácia pre mna z pohladu vzťahu podstatná. Informácia o výške príjmu nie je základný pilier stabilného a fungujúceho vzťahu. V našom okoli sme viacerí, ktorí takto fungujú.

titla
20. okt 2023

Ja som tiez dlho nevedela kolko moj muz zaraba, ked sme spolu zacali randit a zit. Vedela som v akej vyske sa pohybuji platy v jeho profesii, takze predstavu som mala, ale presnu sumu som nevedela. Na spolocnom fungovani ohladne finnacii sme sa vedeli dohodnut k obojstrannej spokojnosti.
Ale akonahle slo do tuheho a rozhodli sme sa kupit spolocnu nehnutelnost, zasnubili sme sa a planovali dieta, vyjasnili sme si presne ake mama prijmy, vydavky, dlhy a uspory. A ako budeme fungovat teraz a aj potom na MD.
Mame momentalne dva ucty, ale na oboch su NASE peniaze, vieme kolko na tych uctoch je a spolu rozhodujeme ako nalozime s peniazmi.

tiezjedna
20. okt 2023

@portret7 keď nemá prehľad o financiách,tak nemôže vedieť, či je všetko poplatené...

@autorka v momente príchodu dieťaťa na svet sa z vás stala rodina. Nemať prehľad o financiách je úlet.

ketrint
20. okt 2023

Ak mu platia byt s celou réžiou, a auto aj s tankovaním (paráda, lebo väčšinou si PHM treba hradiť) tak nemusíš vedieť koľko zarába, ste na tom dobre😉 Osobne som sa ešte nestretla s tým, že by takéto benefity mali radoví zamestnanci. 😉

Ak Ta trápia otázky blízkych na jeho plat, pokojne odpovedz, že si neželá aby si to zdieľala.

0kristina0
20. okt 2023

Zvycajne zlatokopky nezaujima plat partnera, pretoze vsetko dostanu, partner zaplati co treba, takze ani sa necudujem ze ta to nezaujima. Momentalne si financne zabezpecena az az a ty si to dobre uvedomujes.

beronsche
20. okt 2023

Mne je divne skor to, ze sice mate spolu dieta, ale ako rodina nefungujete. Kazdy zo svojho, na svoje...