Vedeli ste po strednej čo budete robiť s akým smerom chcete ist? Pretože ja mám momentálne tak neskutočnú existencnu knízu. Doteraz som si myslela že viem čo chcem ale zistila som že vlastne neviem vôbec nič. Neviem čo chcem robiť neviem na akú vysoku ísť či vôbec na nejakú ísť. Hrozne som chcela byť ilustratorka a chcela som ísť aj na takú vysokú ale všetci mi povedali že na to nemám že mi to nejde a že by som sa tým neuzivila navyše tá škola je hrozne ďaleko a nemám peniaze na intrak a ja si neviem vôbec predstaviť čo vlastne chcem okrem toho kam sa mám vybrať a čo by bolo najlepšie nič okrem ilustrovania ma nebaví ale už aj od toho strácam chuť cítim sa nanič v ničom nie som dobra všetko vždy pokazim.
Ja neviem čo toľko riešiš. Choď na tu školu a hotovo. Názory iných ťa nemusia zaujímať a internát a výdaje spojené so štúdiom ti predsa musia zaplatiť rodičia (vyzivovacia povinnosť). Problém poriešený.
@lenicka999 musia ako musia keď na to nemajú tak ťažko niečo daju, navyše rodicia jej mohli zomrieť jeden obaja, môžu byť chori, môže mať ďalších 3 súrodencov, môže byt z decaku....
@lenicka999 nechcem ich zaťažovať nemáme moc peňazí navyše nie som jedináčik takže by to bolo celkom sebecké
@0silvia0 umelecku
A teraz robis co? Pracujes? Ked si neskusila vysku hned po maturite?
@valikasikulova potom sú ešte sociálne štipendiá ak by boli na tom rodičia zle, plus si môže nájsť brigádu.
Veď si podaj prihlášku na tú VŠ a pokiaľ máš talent, tak ťa zoberú. Uživiť sa dá, keď robíš prácu, ktorá ťa baví. Nenechaj sa odradiť. Internát zaplatíš z brigády a snáď rodičia tiež niečo prispejú. Teraz pracuješ?
@0silvia0 ešte študujem posledny rok
@janickacrazy keď ja neviem čo ak to bude zbytočná strata casu
Prečo by to mala byť strata času? Lebo ti niekto povedal, že tým sa neuzivis? Rodičia? Máloktorý rodič podporí dieťa v tom, čo chce to dieťa. Väčšina si tam projektuje svoje nesplnené sny. Keď ťa to baví, choď si za tým.
@lenicka999 ja viem tiež naši poberali soc štipko na vs
Vyskusaj vysku, uvidis. Ved na umelecke skoly sa robia talentovky, tak talentovky preveria tvoj talent. Ked ta nezoberu, budes riesit dalej.
A čo ak nepôjdeš a budeš si to neskôr vyčítať že si nepočúvala seba ale každého naokolo kto sa nevyznal?
Tak choď za psychológom, nech ti pomôže dať sa do kopy a potom choď za svojim snom , a za svojou túžbou. 🙂
Spolužiačka je sirota ktorá ťahá sama 3 izbový byt študuje a ešte aj pracuje. Normálne chodí pekne oblečená, kúpila si auto a žije úplne normálny život… a už za polroka končíme Mgr.. a v živote sa nám nikdy takto nestazovala
Mas este nejaky cas na rozmyslenie do podavania prihlasok,takze sa skus porozpravat s niekym blizkym a cele to prebrat uplne z kazdej strany a do detailov.mam dceru v tvojom veku ktora mala niektore vysnivane odbory, ale vela sme sa rozpravali a zvazila to z kazdej strany a do rozhodovania vniesla viac pragmatiky, presondovali sme skoly,uplatnenie,moznosti v SR aj zahranici,podmienky prijatia-ked ma clovek viac info,lahsie sa rozhoduje. Ak si zanietena ilustratorka ktora v tom ma jasno a tvoj talent je objektivne zjavny(snad vedia posudit skusenejsi),tak do toho chod, s rodicmi sa dohodni ako by ste to financne zvladli, blbo ti tu pisu o nejakej vyzivovacej povinbosti z ich strany, lebo to je trochu inak. Ked rodicia nemaju ,tak musite vymysliet iny scenar spolocne.ak to mas v sebe tak,ze vsak kdesi len pojdes a nejako to dobojujes s tou skolou alebo nevies vlastne sama ci do toho ist,tak si skus dat rok pauzu a rozhodnes sa neskor,chod si zarobit,lepsie sa ti bude startovat na VŠ. Za mna skusat akukolvek skolu len tak kvoli titulu je v dnesnej dobe strata casu . Populacia pribuda globalne a uchytia sa najsikovnejsi. Stracat cas nejakym odborom pre ktory nemas zapal, je ozaj zbytocne.potom je skor vecou stastia ci sa uchytis alebo nie.
ani po vs som nevedela, co chcem a mam pocit, ze to stale neviem, a to mi bude 40. povedala by som, ze ti chyba podpora z okolia a preto o sebe tolko pochybujes. vzdy a vsetci znamena 100%, co urcite neplati, aby si vzdy vsetko pokazila. na vs skus prijimacky, nech nelutujes neskor. zivot prinasa stale nieco a aj uprostred studia mozes zistit, ze to nie je pre teba, svet sa z toho nezruti. rodinna znama velmi chcela na umelecku skolu, nevzali ju, studuje na OA, ale stale tvori lebo to miluje. proste ide dalej. beries to prilis fatalisticky - vela nasich rozhodnuti vieme vziat spat a zmenit. nejdes studovat medicinu, takze brigadu si popri urcite najdes.
@janickacrazy nie ja sa len bojím že spravím vysokú a potom sa nebudem vedieť uplatniť alebo pôjdem na vysokú ale neudrzim sa tam
@tana85 ďakujem máte pravdu stále som myslela na to že keď pôjdem na jednu vysokú už sa to nedá zmenit
Ja som to nevedela ešte riadne dlho po strednej.ale že zameranie ,ktoré som vyštudovala robiť nebudem som vedela už počas prvého ročníka.Tak som robila,čo bolo dostupné,keď ma to prestalo baviť,tak som jednoducho zmenila robotu Žiadna robota nestojí za to,aby som sa v nej trápila.Az v 40. som nabrala dosť sebavedomia na zmenu kvalifikácie.Takze sa nelutuj ,všetko má svoj čas a dôvody.😉Veľa šťastia.
Samozrejme ze sa dá uživiť aj s umeleckou VS, naco by to ináč ľudia študovali 🤷🏼♀️ Len to nieje také ľahké s samozrejme ako pri niektorých zamestnaniach ze nájdeš pracu na profesii a makáš . Tu je to skôr o tom ze si viac na voľnej nohe
Už, keď si si vybrala strednú umeleckú asi máš k tomu vzťah, aj nejaky talent a išla by som ďalej, keď ťa k tomu ťahá.Kde by bol internát?
@luccija buď v Bratislave alebo v banskej alebo potom v Česku
Poviem ti z vlastných skúseností, nenechaj sa odradiť....tvoje okolie netuší ako budeš žiť, aké budeš mať príležitosti. Poznám mnoho ľudí, ktorí sa nechali ovplyvniť "mudrymi" rečami "skúsených" rodičov a nakoniec sa okľukou vrátili ku svojmu snu....zbytočne si príťažili, mohli kráčať priamo za svojím snom.
Keď to máš v srdci a nevieš si predstaviť niečo iné, to je dobrý začiatok...pracuj na sebe, ak ťa nevezmú ďalej pracuj na sebe a skús o rok.
Popri tom si privyrábaj.
Ty sama musis vediet,ci na tu skolu mas vlohy,alebo nie V tomto nepocuvaj druhych.Ak chces,chod na tu skolu.Nenehaj sa odradit.Zisti si tie stipendia,popripade ako inak sa da vymysliet financovanie.Kto chce,sposob si najde.A ked sa na skolu odstanes a zistis,ze ta nenaplna,prejdes na inu,alebo odides a zamestnas sa.Aspon to vyskusaj.Lebo o par rokov budes lutovat,ze si tak nespravila....Mna po strednej zobrali na 5 vysokych.Rozhodla som sa pre jednu a zial,po semestri som zistila,ze ma to nebavi a tak som odisla.A dnes po 10 rokoch lutujem,ze som odisla,ze som neskusila prestup na inu,alebo zmenu odboru,ze som zahodila tu snahu
Len si prosím vyber uplatnitelny odbor... Neurob takú chybu ako ja...
Ak ťa baví kreslenie, nechceš ísť nejakou cestou kde to využijes? Ale bolo by to len okrajovo?
Lebo sa budeš pretĺkať celý život...
Musela som si dorobiť kurzy aby som bola ako tak uplatnitelna ...
Chod si za svojimi snami. Začni študovať to ilustrátorstvo a nemaľuj si problémy, ktoré ešte nie sú. Vaši ťa zakliali porazeneckými rečami a už teraz si neveríš. Choď a snaž sa. Nemáš čo stratiť. O uplatnenie sa teraz nestaraj. Tí čo chcú robiť to čo vyštudovali to budú robiť. Keď máš umeleckú za sebou, pokračuj v tomto smerovaní. Vzbuď v sebe maličkú odvahu, ale hlavne sen. Maľuj si v mysli svoj sen a kroky k nemu. Nie všetky len tie prvé. A počas toho ako ich budeš kráčať občas zdvihni hlavu a pozri sa na ten sen. Aj keby sa ti na tej ceste niečo nepodarilo, vstaň znovu. Proste to nevzdávaj. A keby predsa len ťa nevzali alebo si to nedokončila, budeš mať skúsenosť, nebudeš si vyčítať že si to neskúsili. V pozadí maj aj možný neúspech ale nie ako tragédiu ale len ako inú alternatívnu cestu. Si mladá keď budeš ísť za svojim snom budeš robiť to čo chceš aj bez školy. Alebo niečo iné. Neboj sa dopredu. Vždy príde križovatka s nejakou cestou nemá zmysel teraz rozoberať všetky možnosti, len ti to zahlti hlavu a pritom to nie je podstatné. Neletíš na Mesiac kde museli vedieť na všetky možnosti reagovať. Ty budeš konať až keď sa to stane. Zajtra choď a podaj prihlášku. Spustíš udalosti a budeš sa občas na nich viezť, občas pôjdeš sama. Aj rodičia zmenia názor a nájde sa aj financovanie. Veľa šťastia.
Ahoj,
ak by ta aj nevzali na tú školu. Tak sa zaregistruj na Asil. Asociacia ilustratorov. Je tam nejaky vstupný/ročný poplatok. A zverejníš tam práce v štyle akým chceš ilustrovať. Odporúčam sa niečím odlíšiť od ostatných. Ja tú umeleckú školu mám a je to dobré aj na kontakty a ak si na škole nemala tie možnosti dajú sa tam vyskúšať rôzne techniky. Čo samozrejme sa dá aj inde na rôznych kurzoch ak by ta nevzali. (litografia, suchá ihla, sieťotlač..) Určite odporúčam ale ísť na príjmačky a nemusíš banovať že si to neskúsila. Mala som spolužiakov čo boli z gympla, umeleckej ale aj 30 ročný čo už pracovali. Tak ak našetríš môžeš ísť aj znova. Berú málo ľudí tak viacerí chodia opakovane.
A strednu mas aku?